Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NIE jezdzi na banzynie

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - na paliwie gaśnie po lekkim wciśnieciu pedału przyśpieszenia, na gazie jest OK. Wszystko wskazuje na problem z pompa paliwa - zawsze miałem min parę litrów w baku i zapalam zawsze na benzynie, ale po ostatnim tankowaniu ani rusz na benzynie. Gdzie umiejscowiona jest pomka paliwa - jak ją sprawnie sprawdzić.

Dodam jeszcze, ze 3 tygodnie temu zalatalem bak od spodu poksilina - do tankowania bylo wszystko OK.

Pozdrawiam wszystkich cierpliwych posiadaczy Uno

Napisano
  • Autor

Przepraszam za przeoczenie - 1.0 Fire 97.r (wtrysk 1-punktowy)

Napisano

wiec pompe masz w zbiorniku, co do sposobu sprawdzenia to niech sie wypowie ktos kto juz to robil ale ja bym zaczal od sprawdzenia filtra paliwa

Napisano
  • Autor

a gdzie znajde filtr - domyslam sie, ze jest w ksztalcie malej beczki:)

Napisano

mam gaznik wiec glowy nie dam ale powinno byc to:

3453585793hh1.jpg

Napisano

> mam gaznik wiec glowy nie dam ale powinno byc to:

w tym samym miejscu jest we wtryskowej wersji,

Napisano
  • Autor

Ok -dzieki - tak myslalem ze to jest to (dzisiaj szukalem wzrokowo - u mnie jest w tym samym miejscu). Pompe mozna chyba sprawdzic poprzez odlaczenie koncowki przed filtrem? Czy warto w ciemno kupowac nawy filtr?

Napisano

> czyli dobrze zaznaczylem

zaznaczyłeś dobrze - dodatkowo, dla obu wersji silnikowych zlosnik.gif

nie znam ceny filtru, ale skoro nie były prowadzone żadne prace utrzymaniowe Twojego silnika, to chyba warto,

Napisano

> zaznaczyłeś dobrze - dodatkowo, dla obu wersji silnikowych

> nie znam ceny filtru , ale skoro nie były prowadzone żadne prace

> utrzymaniowe Twojego silnika, to chyba warto,

hmm.gifczego nie znasz ???? biglaugh.gif

Napisano

> czego nie znasz ????

nie znam CENY, ale wydaje mi się, że chodzi Ci o wyraz FILTR...

(filtru - filtra) obie formy gramatyczne są poprawne, 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

Wracam do tematu - po wymianie filtru przez 1 dzień zapałał i chodził prawie normalnie na paliwie (lekka czkawka przy pełnym gazie). Nastepnego dnia rano już nie mogłem odpalić na benzynie - po przełaczeniu przy chodzącym silniku z gazu na benzynie ani rusz - jakbym miał w baku wodę. o może być przyczyna? Pomka przy przekręceniu pompuje paliwo wiec ją wykluczam i widać że silnik się zalewa.

Napisano

A czy długo jeździłeś z oparami benzyny w baku? (zakładam, że tak) więc wymiana samego filtra to może być za mało. Na początek można spróbować dolać do paliwa jakiegoś specyfiku do czyszczenia układu paliwowego np. STP chociaż najlepiej byłoby zatankować do pełna + specyfik do czyszczenia układu paliwowego i pojeździć tak z tydzień tylko na PB95 bez LPG powinno pomóc. No i na przyszłość trzeba pamiętać, że od czasu do czasu trzeba sobie przypomnieć, że

samochód to nie tylko gazownia grinser006.gif

Ewentualnie mogła też paść pompa (bo one w Uniakach są bardzo czułe na jazdę na oparach) może pompować, ale paliwo może mieć za małe ciśnienie.

Napisano
  • Autor

Zawsze mam od 20 do ok 8 litrów paliwa. Jeśli dodatek nic nie pomoze (nie wierze w takie cuda) to będzie to początek końca Uno. Mam juz dosyć co 3-4 tygodnie kupowania różnych części (silniczek krokowy, czujnik temperatury cieczy chłodzącej, regulator napięcia) i śledzenia godzinami w garażu. Dosłownie jakby był Made in China.

Napisano

Uno to nie tylko nudny samochód do wożenia się do pracy, to Uno to styl życia rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif pozdrawiam.

I nie trać nadziei jak przebrniesz przez kryzys ciągu niedomagań to pokochasz swojego "strucla".

Napisano

Skontaktuj sie z Viperem2000, chuop też dużo przeszedł rotfl.gif, to Cie pocieszy. zlosnik.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

A sprawdzałeś pompę paliwa? to, że buczy nie znaczy wcale, że pompuje paliwo. Sprawdzasz to przez zdjęcie wężyka za filtrem (najlepiej jest go włożyć do przezroczystej butelki) i przekręcasz kluczyk w stacyjce (tak żeby zapaliły się tylko kontrolki) powinno sobie dziarsko sikać. w przeciwnym razie pompka poszła sie 270747800-sex.gif

Ewentualnie może być zasyfiony ssak pompki paliwa, tez zanurzony w baku.

Napisano

Mam to samo jak zjem gada to napiszę, ale ,mam nadzieję, że jak kolega będzie szybszy to się pochwali co było. tylko że mój już 200kkm ma już dawno za sobą smile.gif. Dosyć tego pisania idę coś pogmerać. A jeszcze apropo chińszczyzny to wydaje mi się że nawet oni takiego badziewia nie robią. Może się tym narażę reszcie unofili ale ja zamierzam zamienić mojego na coś innego a może inaczej chcę do niego coś dokupić co będzie jeździć a uniak zostanie jak będzie jakaś lewa kasa to zrobię i będę dalej męczył.

Napisano
  • Autor

Pomka pompuje wg mnie normalnie - za każdym przekreceniem stacyjki wylatuje ok 20-30ml. Dzisiaj za poradą kolegi zrobiłem eksperyment - kupiłem świeże paliwo - i pusciłem z butelki do weżyka już za filtrem - niestety bez zmian - od razu gasnie. To moj 1-szy samochod - nieco mi go zal, ale wszystko wskazuje, że jego koniec jest bliski.

Napisano

> Pomka pompuje wg mnie normalnie - za każdym przekreceniem stacyjki

> wylatuje ok 20-30ml. Dzisiaj za poradą kolegi zrobiłem

> eksperyment - kupiłem świeże paliwo - i pusciłem z butelki do

> weżyka już za filtrem - niestety bez zmian - od razu gasnie. To

> moj 1-szy samochod - nieco mi go zal, ale wszystko wskazuje, że

> jego koniec jest bliski.

Puszczanie paliwa z wężyka prosto do wtryskiwacza jest kompletnie bez sensu. Paliwo przed wtryskiwaczem musi mieć stałe ciśnienie nie pamiętam dokładnie ale chyba 0.1 albo 0.01 MPa Jeżeli to nie jest zapewnione to nie zostanie właściwie rozpylone przez wtryskiwacz. Poza tym po przekręceniu powinna pompować do momentu uzyskania żądanego ciśnienia. Ja bym spróbował podmienić pompkę i zobaczyć czy się poprawi

Napisano

> Puszczanie paliwa z wężyka prosto do wtryskiwacza jest kompletnie bez

> sensu. Paliwo przed wtryskiwaczem musi mieć stałe ciśnienie nie

> pamiętam dokładnie ale chyba 0.1 albo 0.01 MPa Jeżeli to nie

> jest zapewnione to nie zostanie właściwie rozpylone przez

> wtryskiwacz. Poza tym po przekręceniu powinna pompować do

> momentu uzyskania żądanego ciśnienia. Ja bym spróbował podmienić

> pompkę i zobaczyć czy się poprawi

Przedpiszca ma rację. Lanie paliwa z wężyka jest nonsensowne tak można było robić w gaźnikowcu. Ja dziś zrobiłem coś takiego dolałem do baku środek do czyszczenia układów zapłonowych to po pierwsze, po drugie to podczyściłem pompkę paliwową bo chyba była troszkę zasyfiona (jutro dokończę czyszczenie po testach porannych) odpaliłem uniaka i zostawiłem na początku jeszcze nie szło za dobrze ale (odpukać) późnej już pojechał i nie przerywał tak strasznie. Nie jest rewelka i stąd to doczyszczanie ale w przeciwieństwie do problemodawcy nie dbałem za bardzo o stan paliwa w baku i często (uderzam się w pierś) była rezerwa. A co do zbyt długiego przetrzymywania paliwa w baku to ono jełczeje i najnormalniej w świecie nabiera wody (skrapla się w baku z powietrza) więc może to jest powód. i dlatego trza zajeździć stare paliwo wyczyścić pompkę i wtryskiwacze i może pomoże, ale jest taka ewentualność że nie i trza złomować i w szereg życiowych myśli przewodnich wpisać z dużym priorytetem NIGDY WIĘCEJ NIE BĘDĘ MIAŁ NIC WSPÓLNEGO Z FIATAMI!!!! chociaż uniak jak by nie gnił nie jest zły łatwo go naprawić samemu

Napisano

>dolałem do baku środek do czyszczenia układów zapłonowych

no to bardzo mądze zrobiłeś, życze owocnej pracy faint.gif

Napisano

> no to bardzo mądze zrobiłeś, życze owocnej pracy

Była owocna bo wcześniej nie działało a teraz działa cool.gif

Napisano

Ja ostatnio miałem takie coś że na LPG jeździł normalnie a na PB wcale.PO każdym resecie kompa na PB było dobrze do momentu przełączenia na LPG angryfire.gif-znowu na PB nie jechał.

Padło w alternatorze diody prostownicze+jakieś uzwojenie,cały czas delikatnie żarzyła się kontrolka ładowania(widoczne tylko nocą).

Alternator naprawiłem+reset=jak nowy.

Mam LPG z kompem-LOVATO

Napisano
  • Autor

Witam ponownie - niestety wszystko wskazuje na niesprawna pompke - bardzo słabo pompuje paliwo. Przy wlaczonym silniku na gazie (o ile pamnietam to pompka pompuje paliwo caly czas) przez minute zleciało ok 0,2l a wedlug ksiazki powinno byc minimum 1,5l. Mam pytanie -jak skomplikowana jest wymiana pompki i jaki jest jej orientacyjny koszt (widzialem na allegro po 70zl, ale nie wiem czy nie jest to ten sam badziew co silniczek krokowy za 90zl ktory padl po 3miesiacach).

Poki co na gazie zapala i jezdzi az zal pomyslec ze byc moze tylko do zimy

Napisano

> Witam ponownie - niestety wszystko wskazuje na niesprawna pompke -

> bardzo słabo pompuje paliwo. Przy wlaczonym silniku na gazie (o

> ile pamnietam to pompka pompuje paliwo caly czas) przez minute

> zleciało ok 0,2l a wedlug ksiazki powinno byc minimum 1,5l. Mam

> pytanie -jak skomplikowana jest wymiana pompki i jaki jest jej

> orientacyjny koszt (widzialem na allegro po 70zl, ale nie wiem

> czy nie jest to ten sam badziew co silniczek krokowy za 90zl

> ktory padl po 3miesiacach).

> Poki co na gazie zapala i jezdzi az zal pomyslec ze byc moze tylko do

> zimy

Jeśli jest tak samo jak u mnie to z wymianą się zejdzie około 30minut biglaugh.gif nooo max godzinkę z popijaniem 20.GIF kładziesz tylną kanapę podwijasz wykładzinę odkręcasz kilka śrub i masz dostęp do pompy smile.gif

Napisano

> Nie potrafię wykminić jaki związek ma nie palenie na PB z upalonym

> alternatorem ?

Też nie wiem,ale chyba przez bałagan w ładowaniu komp z LPG mieszał w BOSCHU.Na tydzień odłączyłem LPG i było dobrze mimo żarzącego się ładowania. niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.