Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szyba

Featured Replies

Napisano

czy pękająca szyba w bravie jest czymś częstym, bo ja niestety musiałem wymienić, pękła od podszybia po stronie kierowcy .

Napisano

> czy pękająca szyba w bravie jest czymś częstym,

codziennie nie pękają wink.gif ale może twoja miała jakiś odprysk od kamienia, lub inną wadę.

Może nie była oryginalnie przez fabrykę wklejana i ktoś przy montażu popełnił błąd, np nie odtłuścił powierzchni, lub nie zabezpieczył antykorozyjnie, i teraz naprężenia ją rozwaliły.

Kolega miał taki przypadek w eskorcie. Po wyjęciu pękniętej szyby na podszybiu, koło tabliczki z numerem vin były pruchle korozji które doprowadziły do pęknięcia szyby.

Napisano

> codziennie nie pękają ale może twoja miała jakiś odprysk od

> kamienia, lub inną wadę.

> Może nie była oryginalnie przez fabrykę wklejana i ktoś przy montażu

> popełnił błąd, np nie odtłuścił powierzchni, lub nie

> zabezpieczył antykorozyjnie, i teraz naprężenia ją rozwaliły.

> Kolega miał taki przypadek w eskorcie. Po wyjęciu pękniętej szyby na

> podszybiu, koło tabliczki z numerem vin były pruchle korozji

> które doprowadziły do pęknięcia szyby.

Ja mam dość dużo odprysków na szybie frown.gif i nic nie pęka:P Stawiałbym bardziej na naprężenia spowodowane stłuczką/wypadkiem...

Napisano
  • Autor

Auto stało ok 10 miesięcy na podnośnikach zima, lato temperatura i może z tego. Nie wiedziałem ale poprzedni właściciel już ją wymienił ale to było powodem stłuczki. Jak bedzie znowu pękać to chyba sprzedam auto.

Napisano
  • Autor

Pęknięcie nastąpiło samoistnie. Czy stanie auta tak długo na podnośniku a dokładniej na czterech podnośnikach zamiast na kołach mogło być przyczyną?

Napisano

> Auto stało ok 10 miesięcy na podnośnikach zima, lato temperatura i

> może z tego. Nie wiedziałem ale poprzedni właściciel już ją

> wymienił ale to było powodem stłuczki. Jak bedzie znowu pękać to

> chyba sprzedam auto.

Mi pekła szyba po oddaniu auta do warsztatu, dokładnie z naprężeń powstałych przy podnoszeniu auta podnośnikiem. Później przy wymianie szyby, zobaczyłem że w bravo są takie trzymające ją na miejscu wkręty które osłabiają strukturę szyby, do tego dochodzi fakt że moja od nowości na brzegu z którego poszła pajęczyna według serwisu od szyb miała uszczerbek, podobno w bravach często przez to idzie przednia szyba.

Napisano

podobno w bravach

> często przez to idzie przednia szyba.

Jestem trochę na kąciku i nie pamiętam, żeby komuś pękła szyba, tak bez powodu, więc twoja teoria, jest bardzo naciągana, delikatnie mówiąc. Zawsze to jest spowodowane uderzeniem np. kamienia. Najgorsze miejsce na odprysk, to miejsce na brzegu szyby w którym jest klejona. Wtedy, prędzej czy później, zawsze pojawi się pajęczyna.

Napisano

Daaawno bylo tu kilka przypadkow samopekniecia przedniej szyby. Wsio przez naprezenia karoserii. Zdarza sie, ale baaardzo rzadko.

Napisano

> czy pękająca szyba w bravie jest czymś częstym, bo ja niestety

> musiałem wymienić, pękła od podszybia po stronie kierowcy .

może w rozpurkę zainwestować?

Napisano
  • Autor

czy ktoś ma rozpórkę w bravie?

Napisano
  • Autor

Ot tak to wyglądało tylko po paru miesiącach poszło wyżej.

post-32878-14352492975115_thumb.jpg

Napisano

ile Cie kosztowało wstawianie nowej szyby ? i czy wstawiłęś nową oryginalną ?

Napisano

> ile Cie kosztowało wstawianie nowej szyby ? i czy wstawiłęś nową

> oryginalną ?

Oryginalna, z napisem fiat, kosztuje w serwisie trzy razy tyle, co taka sama szyba, bez tego napisu w zwykłym warsztacie.

Napisano
  • Autor

Szyba kosztowała 250 zł plus robocizna 80 , nie wiem jaka to szyba, ale sprawdzę, w serwisie twierdzą że wymienili mnóstwo szyb bravo/brava stąd wnioskuję, że pęknięcia szyb w tych samochodach to nie taka rzadkość.

Napisano

>wymienili mnóstwo szyb

> bravo/brava stąd wnioskuję, że pęknięcia szyb w tych samochodach

> to nie taka rzadkość.

Tak samo jak i w innych. Sam dwa razy wymieniałem z powodu uderzenia kamieniem. Nie twórz legendy o masowo pękających szybach w bbm-ach. Kilka szyb w każdym aucie pewnie pęka z powodu złego montażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.