Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierownica - problem

Featured Replies

Napisano

Mam szanse nabyc w dobrej cenie w idealnym stanie kierownice ze sterowaniem radia + airbag i tasme - czyli caly komplet potrzebny do przerobki na wersje HLX smile.gif

Problem w tym ze ludki sprzedajace te gadgety zasiali watpliwosc czy calosc bedzie fizycznie pasowac gdy im powiedzialem ze nie mam i nie mialem fabrycznie airbaga...

Wstrzymalem sie z zakupem i wieczorem rozebralem kierownice u siebie - fotki ponizej - mozecie cos wiecej powiedziec czy bedzie pasowac do mnie kiera z airbagiem (plus tasma airbag- u mnie takiej chyba w ogole nie ma)? Pomozcie bo baaardzo chcialbym miec takowa kierownice u siebie...

Przy okazji - czy airbag ktory nie bedzie do niczego podlaczony moze w jakiejs skrajnej sytuacji rowniez wybuchnac?

Przycisk klaksonu przod - p4190781rz7.th.jpg

Przycisk klaksonu tyl - p4190779pr6.th.jpg

"Gola" kierownica - p4190777ka5.th.jpg

Kierownica - wieloklin - (TRW yikes.gif) p4190784ve3.th.jpg

Kolumna, wieloklin i tasma? p4190783ug4.th.jpg

Napisano

Wziąłem kierownicę ze sterowaniem i widzę, że mocowanie na kolumnie jest identyczne, inna jest ta blaszka , sposób jej mocowania do kierownicy i same mocowanie w kierownicy. W/g mnie zamiast poduszki możesz założyć zaślepkę , a może spasowałby przycisk sygnału z tej starej kierownicy. poduszki nie podepniesz i nie powinna działać. Niech wypowiedzą się inni forumowicze.

Napisano
  • Autor

> Wziąłem kierownicę ze sterowaniem i widzę, że mocowanie na kolumnie

> jest identyczne, inna jest ta blaszka , sposób jej mocowania do

> kierownicy i same mocowanie w kierownicy. W/g mnie zamiast

> poduszki możesz założyć zaślepkę , a może spasowałby przycisk

> sygnału z tej starej kierownicy. poduszki nie podepniesz i nie

> powinna działać. Niech wypowiedzą się inni forumowicze.

Wieloklin jest OK? To juz zawsze cos smile.gif

Pozostaje pytanie - czy po zdemontowaniu tego pierscienia co jest odrazu pod wieloklinem (ostatnia fotka) bedzie miejsce zeby zamontowac tasme airbaga (jest chyba dosc gruba)?

Gdyby sie zmiescila to pozostaje kwestia zaslepki - niestety airbagowa ze sterowaniem jest innego ksztaltu po bokach ale na upartego docialbym swoja a pozniej ladnie dal do obszycia skora smile.gif

Prosze o wypowiedz jeszcze innych forumowiczow smile.gif

Jezeli to w czyms pomoze to elementy ktore chce nabyc i zamontowac czyli kierownica + airbag + tasma pochodza z anglika po FL. Pisze bo moze zmienili kolumne kierownicza albo przelacznik zespolony.. tak na wszelki wypadek. POMOZCIE!!!!!!! spineyes.gif

Napisano

Witam trochę jestem zdziwiony tymi zdjęciami na odległość trochę trudno doradzić a mam zasadnicze pytanie czy posiadasz radio odpowiednie do sterownia z kierownicy bo jeżeli nie to szkoda zachodu (ewentualnie niepotrzebnych kosztów) Na pierwszy rzut oka wygląda na 70% ze można adoptować kierownice ale za mało zdjęć musiałbyś zrobić zdjęcia po zdjęciu osłon kolumny i zdjęciu tego kółka z pseudo taśmą

Napisano

> Mam szanse nabyc w dobrej cenie w idealnym stanie kierownice

ja bym brał i jakby nie pasowała to puścił dalej np. na allegro.

Napisano
  • Autor

Radio mam odpowiednie (wymienione) - AD 182 H2. Kabel tez jest wiec nie jest najgorzej smile.gif

Zdjecia bez oslon i kierownicy moge zrobic dopiero w piatek chyba ze bez oslon ale z kierownica tez uratuja sytuacje to zrobie jutro.

Nie wiem jak zdemontowac te pseudotasme - jakies sugestie?

Pewnie zaryzykuje i wezme komplet ale airbag to bedzie powazny wydatek pewnie u nich bo cos wstepnie mowili. Mojego nie da sie zaadoptowac bo nie ma mocowan w nowej kierownicy odpowiednich frown.gif - zobaczcie na foto 4x otwory w kierownicy.

Pytanie czy da sie zdemontowac airbag od przycisku klaksonu ale tak aby klakson nadal dzialal? Na jakiej zasadzie w ogole tam dziala?

Napisano

zasilanie idzie na tym samym kablu co airbag przewód zakończony żółtą wtyczką ale może u Ciebie uda sie zaślepkę od starej kierownicy więc airbag puścisz dalej a za ile dorwałeś radio

Napisano
  • Autor

> zasilanie idzie na tym samym kablu co airbag przewód zakończony żółtą

> wtyczką ale może u Ciebie uda sie zaślepkę od starej kierownicy

> więc airbag puścisz dalej a za ile dorwałeś radio

Airbagu nie musze kupowac ale nie widze na chwile obecna szansy na zamontowanie swojego do nowej kierownicy. Najwyzej sprzedam smile.gif

Radio kupilem wyjatkowo okazyjnie - fakt - musialem jeszcze 2 razy odsylac no ale i tak nie wyszlo najgorzej. Mam identyczne na sprzedaz ale ktos mial chyba problemy z odkodowaniem i czesci klawiszy zamienila sie funkcjami zeby.GIF Jakby co jest na sprzedaz w umowionej cenie smile.gif

Napisano

ja zauważyłem że kierowncia w BBM nie jest na przeciwko mnie tylko troche bardziej w lewo.. irytujące, nie moge z tym życ zlosnik.gif

ps moj kregoslup jest ok zlosnik.gif

Napisano

może dorwałeś samochód z przekładka i stąd te przesunięcie albo fotel ktoś przesuwał waytogo.gif

Napisano

przyjzyj sie w swoim, masz to samo zlosnik.gif

Napisano

Witam,

kierownica będzie pasować.

Nie pozbywałbym sie airbagu ponieważ ma wycięcia po bokach pod przełączniki oraz jak zauważyłem ma inny system mocowania do kierownicy niż Twoja zaślepka.

W Twoim przypadku zamiast taśmy jest ślizgacz, niemam pewności czy po zdemontowaniu slizgacza taśma będzie pasować w to miejsce. Eper mówi, że przełączniki pod kierownicę dla wersji z airbagiem i bez są różne, więc być może ślizgacz jest częścią tego przełącznika.

Tak czy inaczej jestem przekonany, że da się zainstalować tę kirownicę w Twoim aucie, byc może będziesz jeczcze musiał dokupić przełącznik albo go przerobić.

Powodzenia!

Pozdrawiam,

map69

Napisano

a powiedz jakie śróbki są tam zastosowane,znaczy sie aby odkręcić pokrywę...z tyłu kierownika są 2 otwory i jakoś nie mogę dojrzeć czym to odkręcić

Napisano
  • Autor

> a powiedz jakie śróbki są tam zastosowane,znaczy sie aby odkręcić

> pokrywę...z tyłu kierownika są 2 otwory i jakoś nie mogę dojrzeć

> czym to odkręcić

M5 lub M6 - ale chyba M5 wink.gif

Napisano

ć.

> Nie pozbywałbym sie airbagu ponieważ ma wycięcia po bokach pod

> przełączniki

Chyba nie wiesz co mówisz , airbag pod kierownicę z przełącznikami do radia jest taki jak każdy inny od kierownicy z marei. Wiem bo takowy posiadam...

Napisano
  • Autor

> ć.

> Chyba nie wiesz co mówisz , airbag pod kierownicę z przełącznikami do

> radia jest taki jak każdy inny od kierownicy z marei. Wiem bo

> takowy posiadam...

Tutaj to i ja sie nie zgodze - na pewno jest inny niz do wersji BEZ airbagu. Wydaje mi sie tez ze wersja z przelacznikami nieco bardziej wyprofilowana od zwyklego airbagu... Nie zmienia to postaci rzeczy ze w moim przypadku najtrudniej byloby dopasowac mocowanie a nie ksztalt gumy po bokach smile.gif

Napisano
  • Autor

Kierownica nabyta - stan igla zeby.GIF - 50zl

Teraz znalazlem kolejne niezbedne elementy:

- wystrzelona poduszka - 20zl (skleje i dam do obszycia)

- tasma airbagu - 40zl

- przelacznik zespolony - 80zl passed_out.gif

Czy te 4 elementy to wszystko czego bede potrzebowal? Kolumna kier. nie jest jakas krotsza albo cos z tym stylu? Po prostu zdjac stare i wpiac nowe?

I jeszcze jedno - czy wersja angielska przelacznika zespolonego jest identyczna jak nasze przelaczniki? Nie ma niczego na odwrot?

Napisano
  • Autor

Zdazylem jeszcze uratowac watek smile.gif

Wszystkie niezbedne gadgety zlozylem w kupe i wszystko jest ok (sterowanie w kierownicy dziala, wszystko pasuje na kolumnie) ale jest jeden zonk a mianowicie nie dziala klakson.

Ponizej foto zakupionej tasmy - wydaje mi sie ze brakuje w niej stykow ktore lacza klakson ze stykami w gornej czesci przelacznika zespolonego. Moze to ktos potwierdzic? Czy posiada ktos fotke tychze stykow w tasmie? Musialbym cos na wzor oryginalu dorobic...

dsc00080qv8.th.jpg

Prosze o pilnaaaa pomoc smile.gif

Napisano

Jak już wcześniej pisałem klakson jest zasilany kabelkami od poduchy poduchy nie musisz mieć podpiętej ale kable muszą być podpięte bo tamtędy dochodzi prąd do sygnału przerabiałem to osobiście to wiem

Napisano
  • Autor

> Jak już wcześniej pisałem klakson jest zasilany kabelkami od poduchy

> poduchy nie musisz mieć podpiętej ale kable muszą być podpięte

> bo tamtędy dochodzi prąd do sygnału przerabiałem to osobiście to

> wiem

Yyyy - jasniej prosze smile.gif

Klakson trabi po zwarciu srubokretem stykow w przelaczniku zespolonym - czy to w wersji bez airbagu jak i z airbagiem. Aby jednak on dzialal "normalnie" musi cos stykac na polaczeniu tasma - przelacznik zespolony. Do szczescia brakuje mi tylko w zaznaczonych miejscach na fotografi stykow (CHYBA powinny tam byc, tak na zdrowy rozum).

Jest tez wersja druciarska - polaczyc 2 przewody od klaksonu do przewodow airbagu a po drugiej stronie tasmy sygnal z klaksonu idac po kablach airbagu polaczyc na zaasdzie wsuwek ze stykami w przelaczniku zespolonym. Ale jak mowie - to jest wersja druciarska i wolalbym jej uniknac wink.gif

Chodzi mi po prostu o to czy w miejscu zaznaczonym na foto powinny byc jakies styki do polaczenia ze stykami w przelaczniku zespolonym. Przeciez macie airbagi - musieliscie na to zwrocic uwage kiedys wink.gif Jezeli tam by cos bylo to klakson dzialby bez problemu, sterowanie radia chodzi juz na chwile obecna OK.

Schemat polaczenia elektrycznego wyglada mniej wiecej tak:

- 2 blaszki w kierownicy zwierane nacisnieciem przycisku klaksonu (airbag)

- od nich odchodza przewody (czarny i niebieski) ktore wraz z przewodami (szary i fioletowy) od sterowania radia wchodza do tasmy airbagu

- z drugiej strony tasmy airbagu wychodza tylko 4 przewody zamiast 6 (jest 2 x airbag w zoltej koszulce i 2 x sterowanie radia w pomaranczowej koszulce)

- powinny byc gdzies styki do polaczenia z przelacznikiem zespolonym w miejscu pokazanym na ponizszym foto - inaczej to chyba nie moze dzialac frown.gif Przeciez jak sie podlacze do drutow ZA przelacznikiem zespolonym z pominieciem przekaznika to popale sciezki w tasmie...

Spojrzcie na zdjecia smile.gif

dsc00133cm6.th.jpg

dsc00135hr8.th.jpg

Napisano

pytanie zasadnicze jak władałeś kierownice od marychy to też założyłeś oryginalną taśmę airbag jeżeli tak to taśma ma cztery komplety przewodów dwa zakończone żółtymi wtyczkami i dwa czarnym jedną żółtą wtyczkę wkładasz (lub nie to zależy czy Miałeś sprawny airbag) do airbagu a drugą łączysz na kolumnie kierowniczej z też żółta wtyczka w różnych samochodach i rocznikach są niestety inne wtyki ale żółte w moim przypadku były różne i musiałem przerabiać i tymi przewodami płynie prąd do airbagu i klaksonu para czarnych wtyków łączy sterowanie kierownicy wtyk z 4 kabelkami podpinasz do kierownicy a z 2 przewodami łączysz z wtykiem który wychodzi od radyja i masz sterowanie radiem i klaksonem (nie mylić z Clarksonem)

Napisano
  • Autor

Teraz juz rozumiem smile.gif

U mnie jest tak - mam wyciagniete z jednego auta tasme airbagu ze sterowaniem, airbag oraz przelacznik zespolony. Przewody mam tak jak mowisz. Jest tylko problem w tym ze nie mam ZADNYCH poduszek w aucie a wiec i instalacji pod ktora moglbym podpiac zolty przewod smile.gif

Jednak - zasilanie klaksonu doprowadzone jest do dwoch stykow w przelaczniku zespolonym i ich zwarcie powoduje trabienie - wniosek - nie potrzeba dodatkowego zasilania z zoltych przewodow airbagu skoro klakson tak wyzwolony trabi. Styki te w zalozeniu zwiera przycisk klaksonu (2 blaszki sie stykaja) ale problem w tym ze dostalem chyba niekompletna tasme tzn z wyrwanymi stykami w miejscu ktore pokazalem na foto czyli mam przerwe w obwodzie i naciskanie klaksonu nic nie daje. Czy naprawde nikt nie moze potwierdzic tego co mowie? zeby.GIF Zaraz sam zglupieje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Teraz juz rozumiem

> U mnie jest tak - mam wyciagniete z jednego auta tasme airbagu ze

> sterowaniem, airbag oraz przelacznik zespolony. Przewody mam tak

> jak mowisz. Jest tylko problem w tym ze nie mam ZADNYCH poduszek

> w aucie a wiec i instalacji pod ktora moglbym podpiac zolty

> przewod

> Jednak - zasilanie klaksonu doprowadzone jest do dwoch stykow w

> przelaczniku zespolonym i ich zwarcie powoduje trabienie -

> wniosek - nie potrzeba dodatkowego zasilania z zoltych przewodow

> airbagu skoro klakson tak wyzwolony trabi. Styki te w zalozeniu

> zwiera przycisk klaksonu (2 blaszki sie stykaja) ale problem w

> tym ze dostalem chyba niekompletna tasme tzn z wyrwanymi stykami

> w miejscu ktore pokazalem na foto czyli mam przerwe w obwodzie i

> naciskanie klaksonu nic nie daje. Czy naprawde nikt nie moze

> potwierdzic tego co mowie? Zaraz sam zglupieje

nim zacznę to mam zasadnicze pytanie czy w tym aucie nigdy nie było airbaku i czy to jest możliwe że któraś z brav fabrycznie nie posiadała takowego ja mam bardzo młody produkt z października 1995 i airbag kierowcy był

Napisano
  • Autor

> nim zacznę to mam zasadnicze pytanie czy w tym aucie nigdy nie było

> airbaku i czy to jest możliwe że któraś z brav fabrycznie nie

> posiadała takowego ja mam bardzo młody produkt z października

> 1995 i airbag kierowcy był

NIGDY nie bylo airbagu - mam oryginalna kierownice bez airbagu (nawet napisu), nie mam wiazki ani sterownika, oczywiscie po stronie pasazera tez poduchy nie ma. W zegarach nigdy nie siedziala zadna kontrolka poduszki (oryginalne wysepki cyny nienaruszone) smile.gif

PS. Ostatnio na Allegro widzialem przelacznik zespolony z Marei bez airbagu wiec zdarzaja sie takowe wersje aczkolwiek to wyjatkowy rarytas zeby.GIF

EDIT - czy na foto kilka postow wyzej wskazane styki w przelaczniku zespolonym sa zabezpieczone przekaznikiem? Czy to ten co siedzi w zespolonym wlasnie na dole (niebieski)?

Napisano

> NIGDY nie bylo airbagu - mam oryginalna kierownice bez airbagu (nawet

> napisu), nie mam wiazki ani sterownika, oczywiscie po stronie

> pasazera tez poduchy nie ma. W zegarach nigdy nie siedziala

> zadna kontrolka poduszki (oryginalne wysepki cyny nienaruszone)

> PS. Ostatnio na Allegro widzialem przelacznik zespolony z Marei bez

> airbagu wiec zdarzaja sie takowe wersje aczkolwiek to wyjatkowy

> rarytas

> EDIT - czy na foto kilka postow wyzej wskazane styki w przelaczniku

> zespolonym sa zabezpieczone przekaznikiem? Czy to ten co siedzi

> w zespolonym wlasnie na dole (niebieski)?

no to teraż nie wiem jak Ci pomóc niewiem.gifprzy bliskim kontakcie pewnie znalazłoby sie rozwiązanie a na odległość to nie jest proste po prostu musisz krajowym specjałem czyli kombinejszen food.gif

Napisano
  • Autor

> no to teraż nie wiem jak Ci pomóc przy bliskim kontakcie pewnie

> znalazłoby sie rozwiązanie a na odległość to nie jest proste po

> prostu musisz krajowym specjałem czyli kombinejszen

Tak widac trzeba bedzie wink.gif

Napisano

> ale to jest zwykła taśma ze sterowaniem są dwie pary przewodów

ale żadna nie ma blaszek do klaksonu!!!!!!!!!!!!

Napisano
  • Autor

> ale żadna nie ma blaszek do klaksonu!!!!!!!!!!!!

A jak wytlumaczysz to? http://www.allegro.pl/item353177416_kierownica_airbag_air_bag_fiat_bravo_96r_tasma.html

Znalazlem gdzies jeszcze inna aukcje i bylo identycznie. Spojrzcie na druga fotke w powiekszeniu w miejsce skad wychodzi "na zewnatrz" zolta wtyczka airbagu - jest przewod airbagu, jego wtyczka co wchodzi do tasmy i w tym wlasnie miejscu sa jakby po obu stronach metalowe blaszki... Widzicie?

Oo... tutaj tez: http://www.allegro.pl/item353552264_fiat_bravo_brava_tasma_pod_kierownce_.html

Napisano

> A jak wytlumaczysz to?

> http://www.allegro.pl/item353177416_kierownica_airbag_air_bag_fiat_bravo_96r_tasma.html

> Znalazlem gdzies jeszcze inna aukcje i bylo identycznie. Spojrzcie na

> druga fotke w powiekszeniu w miejsce skad wychodzi "na zewnatrz"

> zolta wtyczka airbagu - jest przewod airbagu, jego wtyczka co

> wchodzi do tasmy i w tym wlasnie miejscu sa jakby po obu

> stronach metalowe blaszki... Widzicie?

> Oo... tutaj tez:

> http://www.allegro.pl/item353552264_fiat_bravo_brava_tasma_pod_kierownce_.html

dobrze kombinujesz po obu stronach są blaszki które doprowadzają prąd i dlatego mówiłem że prąd doprowadzany jest taśmą od airbagu

Napisano
  • Autor

> dobrze kombinujesz po obu stronach są blaszki które doprowadzają prąd

> i dlatego mówiłem że prąd doprowadzany jest taśmą od airbagu

Uff... w koncu sie porozumielismy zeby.GIF Czyli prosze utwierdz mnie w przekonaniu - powinny tam byc blaszki ktorymi doprowadzony bedzie "sygnal" klaksonu, tak? Skoro ich nie mam znaczy ze otrzymalem wersje niekompletna/uszkodzona. Czy moze ktos posiada fotki tego miejsca tasmy w powiekszeniu? Bedzie to bardzo pomocne 30.GIF

Napisano

> Uff... w koncu sie porozumielismy Czyli prosze utwierdz mnie w

> przekonaniu - powinny tam byc blaszki ktorymi doprowadzony

> bedzie "sygnal" klaksonu, tak? Skoro ich nie mam znaczy ze

> otrzymalem wersje niekompletna/uszkodzona. Czy moze ktos posiada

> fotki tego miejsca tasmy w powiekszeniu? Bedzie to bardzo

> pomocne

mam starą taśmę ale nie mam kabla od aparatu ani czytnika kar wiec nawet jak zrobię zdjęcie to nie dam rady wysłać

Napisano
  • Autor

> mam starą taśmę ale nie mam kabla od aparatu ani czytnika kar wiec

> nawet jak zrobię zdjęcie to nie dam rady wysłać

Biednemu wiatr zawsze w oczy passed_out.gif Ale dzieki za checi yay.gif

Czy moglbys opisac w jaki sposob sa te blaszki zamocowane i gdzie dokladnie podlaczone? Z jakiego materialu sa wykonane i jak wyprofilowane?

Moze ktos inny jest w stanie podzielic sie odpowiednia fotka? Idziemy w dobrym kierunku - czuje ze trzeba bedzie z tego zrobic referat zeby.GIF

Napisano

> Biednemu wiatr zawsze w oczy Ale dzieki za checi

> Czy moglbys opisac w jaki sposob sa te blaszki zamocowane i gdzie

> dokladnie podlaczone? Z jakiego materialu sa wykonane i jak

> wyprofilowane?

> Moze ktos inny jest w stanie podzielic sie odpowiednia fotka? Idziemy

> w dobrym kierunku - czuje ze trzeba bedzie z tego zrobic referat

wysli email adres to zrobię komurka i wysle ale jakość będzie jak będzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.