Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ssanie :)

Featured Replies

Napisano

Przy rozruchu zimnego silnika obroty na luzie szybują do 2700 i przez dłuższy czas nie mają ochoty spadać. Po wrzuceniu 1,2... obroty spadają ale są wyższe niż wynikałoby to z wciśnięcia pedału gazu. Po rozgrzaniu silnika wszystko działa bez zarzutu. Efekt pojawił się jakiś miesiąc temu. W zimie wszystko było OK.

Co powoduje ten efekt , co może być dalej i jak temu zaradzić?

Napisano

> Krokowiec do wyczyszczenia

mam ten sam problem i również problem pojawił się z nadejściem cieplejszych dni ,powiem tak.. w dniu wczorajszym wymieniłem silniczek krokowy na nowy.. bez zadnych zmian... obroty falują jak falowały.. najpierw nie spadają poniżej 2500 a pozniej stopniowo opadają jak nagrzeje sie silnik.. ale to napewno nie wina krokowca

Napisano

> Krokowiec do wyczyszczenia

jak juz to przepustnica. wystarczy zdjąć rure dolotową psiknąć odpowiednim czyms wytrzeć szmatką i w droge.

dla niewprawnego 30minut roboty.

Napisano

Ja u siebie wczoraj zauważyłem lekkie wahnięcia wolnych obrotów, na poziomie 750-900. Dzisiaj przy uruchomieniu miałem przez jakiś czas 2000 obr, później podczas jazdy obroty zeszły niżej, ale każde wciśnięcie sprzęgła przy schodzeniu obrotów kończyło się opadaniem wskazówki na 400 obr, potem podnosił do 1100 i tak w kółko. Wymontowałem obudowę przepustnicy, przemyłem ją dokładnie i przy okazji odkręciłem silniczek krokowy. Tam dopiero był syf i kupa sadzy. Po dokładnym wyczyszczeniu złożyłem i teraz wskazówka obrotka stoi równiutko na wolnych obrotach.

Napisano
  • Autor

> jak juz to przepustnica. wystarczy zdjąć rure dolotową psiknąć

> odpowiednim czyms wytrzeć szmatką i w droge.

> dla niewprawnego 30minut roboty.

Czyszczenie przepustnicy robiłem pół roku temu i działa idealnie (nie gaśnie na niskich obrotach, precyzyjnie ustawia 800 obrotów, nie faluje). Pytanie tylko dlaczego na zimnym silniku kręci obroty wysoko?

Na ciepłym silniku rozruch jest idealny.

Napisano

Najlepiej to by było chyba podpiąc euroscan - odpalic zimny silnik i obserwować wskazania z czujników. Może wartość z TPS jest przekłamana ... albo np. czujnika temperatury - chociaż teoretyrcznie przynajmniej nie powinno się to tak zachowywać. Weź sobie jeszcze przeczesz dokładnie wiązkę przewodów od przepustnicy w trakcie kiedy masz takie obroty i obserwuj efekty, Może któryś przewód jest uszkodzony.

Napisano

moze słabe paliwko zatankowałeś skoro wczesniej było ok smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

ponieważ temat problemów z obrotami w 1,2 wraca co chwila to z kronikarskiego obowiązku donoszę że rozwiązaniem powyższego problemu był reset silnika krokowego przy pomocy kompa.

wcześniej :

- przeczyściłem przepustnicę

- wymieniłem filtr powietrza (akurat była pora)

- kiepskie paliwo wykluczyłem bo przed tym jak ceny poszybowały regularnie odwiedzałem tylko shell

Mam nadzieję że reset nie trzeba będzie powtarzać zbyt często, bo chyba będę musiał zaopatrzyć się w jakiś sprzęt do tego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.