Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana alternatora....

Featured Replies

Napisano

witam

temat pewnie wielokrotnie poruszany ale szukajka nie dziala, a ja rady potrzebuje

planuje wymiane alternatora w seju 1.1 mpi i teoretycznie to 3 sruby i (chyba) 2 kabelki, a jak to wyglada w praktyce?? jakie metody, rozwiazania polecacie?? na co zwrocic uwage?? jak mocno naciagnac pasek klinowy?? no i najwazniejsze samemu sie za to brac czy lepiej mechanikowi przekazac??

generalnie wszelkie rady i uwagi mile widziane

z gory dzieki za opd

pozdrawiam

Napisano

> teoretycznie to 3 sruby

Z praktyki wiem, że o ile wyjąć to pestka... to wsadzić - trzeba się najebać i dobrze zadbać o klucze które wejdą we właściwe miejsca. Bo potem jest problem ze wsadzaniem śrub.

Naciągnąć na maxa, inaczej będzie piszczał wogóle, albo trochę przy zapalaniu. Mi do tej pory piszczy a 3 razy był naciągany.

Napisano

Współczuje że to musisz robić, fakt wyjąć da rade, ale włożyć z powrotem już nie tak łatwo, dokręcić te śruby;/ coś strasznego, ale nie warto oddawać do warsztatu, wystarczy komplet narzędzi i kanał...

Napisano

> Z praktyki wiem, że o ile wyjąć to pestka... to wsadzić - trzeba się

> najebać i dobrze zadbać o klucze które wejdą we właściwe

> miejsca. Bo potem jest problem ze wsadzaniem śrub.

> Naciągnąć na maxa, inaczej będzie piszczał wogóle, albo trochę przy

> zapalaniu. Mi do tej pory piszczy a 3 razy był naciągany.

za mocno tez nie mozna naciagnac bo lozyska moga powiedziec 30.GIF

Napisano

> witam

> temat pewnie wielokrotnie poruszany ale szukajka nie dziala, a ja

> rady potrzebuje

> planuje wymiane alternatora w seju 1.1 mpi i teoretycznie to 3 sruby

> i (chyba) 2 kabelki, a jak to wyglada w praktyce?? jakie metody,

> rozwiazania polecacie?? na co zwrocic uwage?? jak mocno

> naciagnac pasek klinowy?? no i najwazniejsze samemu sie za to

> brac czy lepiej mechanikowi przekazac??

> generalnie wszelkie rady i uwagi mile widziane

> z gory dzieki za opd

> pozdrawiam

To czego koledzy nie zdradzili wcześniej:

-wykręcenie i wkręcanie - kwestia wprawy - ja w 1.1 mpi wymieniałem na samochodzie bez odkręcania poduszki - nie wolno tylko pomylić śrub bo potem jest to nie do zrobienia - także układaj je sobie tak żebyś wiedział która gdzie siedziała

-przygotuj się że kabelki od alternatora się ukręcą - to jest raczej norma - robiłem to 3 razy i 3 razy ukręciły się kable i trzeba było lutować

A do tego uzbrój się w cierpliwość bo wyciągnąć go bez odkręcania łapy jest dość trudno - trzeba go dobrze poobracać żeby wyszedł grinser006.gif

Napisano

> Współczuje że to musisz robić, fakt wyjąć da rade, ale włożyć z

> powrotem już nie tak łatwo, dokręcić te śruby;/ coś strasznego,

> ale nie warto oddawać do warsztatu, wystarczy komplet narzędzi i

> kanał...

Z mojego doświadczenia wynika że łatwiej go włożyć niż wyjąć grinser006.gif

Napisano

> Z mojego doświadczenia wynika że łatwiej go włożyć niż wyjąć

Ogólnie nie jest to trudne jak kolega powiedział kwestia wprawy, moim zdaniem to banalne 2 klucze i 30 min czasu ;p

Napisano

da sie to zrobic i bez kanału. odkrecasz dwie dlugie sruby kladziesz altek na polosi skrecaszkola na maxa w prawo, odpinasz przewod hamulcowy od amorka i wychodzi. a no i jeszcze odepmij kabelki smile.gif

Napisano

> Ogólnie nie jest to trudne jak kolega powiedział kwestia wprawy, moim

> zdaniem to banalne 2 klucze i 30 min czasu ;p

Jak jeszcze miałem 1.1 mpi to doszedłem do takiej wprawy że altek przerzucałem w 30 minut w te i nazad (wyjęcie i włożenie o ile nie było lutowania zeby.GIF)

Napisano

Podepnę się pod temat. Czy altek 1,1 MPI jest naprawialny,bo zaczyna świerszczeć. Gdzieś mi się o uszy obiło,że tam jest obudowa, która lubi pękać i łożysk ni ch..a nie idzie wymienić.

Napisano

> Czy altek 1,1 MPI jest naprawialny,bo zaczyna świerszczeć.

jest, ale oplaca sie to robic tylko samemu, bo elektryk wezmie tyle co za nowy na gwarancji z allegro. oczywiscie, o ile jest do robienia cos wiecej niz same lozyska...

Napisano

Znam takich co nie chcą się za to brać, bo za duże ryzyko,że się się obudowa rozlaci przy wymianie łożysk ( sytuacja dotyczyła Fiata Marea)

Napisano

> Podepnę się pod temat. Czy altek 1,1 MPI jest naprawialny,bo zaczyna

> świerszczeć. Gdzieś mi się o uszy obiło,że tam jest obudowa,

> która lubi pękać i łożysk ni ch..a nie idzie wymienić.

No kwestia 30 zl i godziny czasu i nowka ;p

Napisano

> Podepnę się pod temat. Czy altek 1,1 MPI jest naprawialny,bo zaczyna

> świerszczeć. Gdzieś mi się o uszy obiło,że tam jest obudowa,

> która lubi pękać i łożysk ni ch..a nie idzie wymienić.

Ta newralgiczna połówka, jest dostępna od Magetti-Marelli za jakieś 180 zeta. Resztę się przekłada. Uwaga! Pasuje do MPI bodajże od Punto II i jest wtedy wzmacniana wersja jak do wersji z klimą (mam nadzieję, że czegoś nie popierniczyłem). W każdym razie jak masz czas, to się da przełożyć, a nie płacić 300 sety za regenerowany altek.

Napisano

Drodzy forumowicze.

Mam prośbę o pomoc. Wymieniłem alternator w Seicento 0.9 (regenerowany, zkup i wymiana w serwisie Fiata). Po ok 2 latach zaczął matalicznie pobrzękiwać na wolnych obrotach. Po minimalnym podniesieniu obrotów lub wyłączeniu świateł brzęczenie ustaje. Chciałbym uniknąć kolejnej wymiany alternatora albo wykiwania mnie przez elektryka (wymieniłem panu..... 500 PLN). Pomóżcie. Co może być przyczyną takich metalicznych hałasów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.