Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znowu pyt o EGR

Featured Replies

Napisano

drodzy koledzy czy podczas czyszczenia zaworu trzeba na coś szczególnie uwazac?cos co moze jest kruche delikatne itp?

czy są tam jakieś uszczelki które podczas wymontowywania mogą się zepsuć i trzeba bedzie je wymienic?

jutro sobota i jak pogoda sie utrzyma taka jak dzisiaj, to mam zamiar rozebrac "dziada" i zrobic z nim porzadek

Napisano

zobacz na śmietnik ok.gif

Napisano

> zobacz na śmietnik

Opis do D...y mało łopatologiczny sick.gif

Napisano

> Opis do D...y mało łopatologiczny

Przetłumacz ok.gifwink.gifegr cfaniaczek.gif

Napisano

> Przetłumacz egr

O tu pismo obrazkowe jest OK ok.gifhehe.gif

Nawet jest nowy zawór z specjalną podkładką... ma wycięcia od góry i dołu do wywalania pyłu na zewnątrz zaworu ok.gif

Mam wiele swoich przemyśleń na temat tego zaworu ... sposobu czyszczenia i odblokowania cewki.... musze to kiedyś opisać swiety.gif

Napisano

> O tu pismo obrazkowe jest OK

> Nawet jest nowy zawór z specjalną podkładką... ma wycięcia od góry i

> dołu do wywalania pyłu na zewnątrz zaworu

> Mam wiele swoich przemyśleń na temat tego zaworu ... sposobu

> czyszczenia i odblokowania cewki.... musze to kiedyś opisać

Może prędzej niż później, muszę dokłdnie przyjrzeć sie mojemu. Po pierwsze czasem potrafi sie zaciąc, po drugie na łączeniu korpusu zaworu i cewki widac ślady, jakby uchodziły tamtedy spaliny. Wie ktos może w jaki sposób to jest uszczelnione?

Napisano

No to kilka wskazówek...

Odłączasz wtyczkę cewki zaworu...

Odkręcasz ten elektrozawór - samą cewkę od korpusu ( 4 x śruba imbus 4 mm )

Z cewki musi wystawać swożeń. Po naciśnięciu ma lekko sie chować i wychodzić...sprężynka.... Jeśli jest w środku to znaczy że jest zacięty...

Jak odblokować/ wyczyścić cewkę: stukasz tym zaworem w metalową płaską powierzchnię np. młotek.... za kazdym razem wyleci troche pyłu... śmiało stukaj ok.gif nic sie nie martw ... jak już przestanie lecieć pył ... mi po 30 minutach nadal leciał... wink.gif .... to jest OK i wystarczy przesmarować go jakimś specyfikiem na temperaturę ....

Aaaa może nie wyskoczyć oslabiony.gif wtedy preparatem silikonowym zalewałem....taki do 250 C ... ale nawet WD40 ... musi lekko pracować...

Po 2-giej stronie zaworu masz rodzaj gzybka z sprężyną... ma lekko pracować... wywalasz to co tam jest... sadza i rozruszasz... można potraktować preparatami....zacina sie niestety rodzaj oskiw korpusie

Jak masz wszystko już rozruszane i czyste to sprawdzasz czy cewka pracuje..

Podłączasz do wtyczki ( ale nie przykręcasz !!!! ) i odpalasz auto ok.gif

Dobrze aby był silnik przynajmniej ciepły bo na zimnym nie wiem czy to działa... niewiem.gif

Ten swożeń w cewce ( bolec ) wychodzący z cewki ma mieć pewien opur ( nie można go wcisnąć... następnie przy pracującym silniku wciskasz ten gzybek na kolektorze.... silnik zacznie inaczej pracować a swożeń przestanie stawiać opór i będzie można go wcisnąć.

Robisz kilka razy aby sie upewnić

Następnie wyłącz silnik........ i skręcasz to wszystko .... i już

AAaaaaa bym zapomniał zawór EGR ma dwa wyloty... w starej konstrukcji beznadziejnie zatyka to uszczelka w nowej uszczelka już ma specjalne wycięcia ... tamdędy ma wylatywać sadza ok.gif jeśli nie to zostaje w środku i zablokuje zawór....

Można nawet powiękrzyć jeden z otworów od dołu lub odpowiednio wyciąć uszczelkę ... Ona nie ma być szczelna !!! old.gif

Zawór jak był zablokowany może mieć w środku pełno syfu... i tu należy wyczyśćić go całego ...odkręcić tą karbowaną rurkę .... a nawet cały zgodnie z włoskim opisem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.