Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

za bogato, za ubogo - bingo M

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panowie nie moge poradzic sobie z ustawieniami mojego astrolota. Pomozcie troche bo rece mi juz opadaja. Gaziarz ostatnio wzial 20zl i #$^#$ zrobil bo jak bylo tak jest. Nie jade juz nawet do tego partacza bo na "reklamacji" na dzien dobry kazal wymienic przewody, i sonde bokser.gif

Podczas jazdy jest ok - lambda oscyluje, wszytsko gra:

280739784-3000obr.JPG

Niestety po zdjeciu nogi z gazu zwykle idzie na pare chwil w bogata:

280739784-po3000obr_1.JPG

A pozniej przerzuca sie na uboga. I na jalowym nijak nie chce z niej wyjsc (az telepie buda).

280739784-po3000obr_2.JPG

Dopiero po dodaniu gazu i ujechaniu kilkudziesieciu/set metrow znow jest ok az do kolejnego zdjecia kulasa z gazu.

Tutaj przechodzi sobie ladnie z bogatej w uboga:

280739784-po3000obr_1_2.JPG

Ponizej zamieszczam aktualne ustawienia:

280739784-odczyt_a.JPG

280739784-odczyt_2a.JPG

jesli macie jakies pomysly to dajcie znak. dodam jeszcze, ze ruszylem na parowniku ciut srubka od wolnych obrotow ale juz nie pamietam w ktora strone frown.gif

Po odpaleniu przez kilka chwil na jalowym jest dobrze - lambda oscyluje, silnik chodzi rowno. Ale po chwili mieszanka idzie w uboga i dupa zbita.

Jak ktos ma pomysly to poprosze o sugestie. Dodam, ze jestem dosc zielony, temat gazu kojarze troche z forum ale nigdy nie grzebalem w ustawieniach gazu wiec tlumaczenie jak dla 5 latka smile.gif

Cos kojarze, ze czasy emulacji H i L podawaliscie zawsze inne niz mam ja. Czy to ma jakis zwiazek?

Dodam, ze parownik ma nalatane ok 60kkm, filtr czysty i obserwuje czasami dziury w mocy. Nie sadze, ze ma to zwiazek z jakoscia gazu bo dziury pojawiaja sie na tym samym zbiorniku i wyraznie raz auto jedzie lepiej, a raz gorzej.

Doczytalem teraz na forum z innego tematu na temat bingo, ze:

- cut off powinien byc ciut wyzej - 1800?

- podniesc do 0.5 wartosc punktu neutralnego sondy ze wzgledu na spadek napiecia na przewodach

- wartosci H=0.4, L=0.6 typowe dla silnika 1.6 ale to chyba tylko jak zle jezdzi na benzynie - u mnie jezdzi ok.

- ograniczyc kroki na jalowym do +/- 15?

- czy pwa, ktora mam teraz ustawione na 100 mozna zmienic ot tak sobie - kolega hatcher z ktorego posta biore inspiracje ma 88. czy nalezy to robic tylko i wylacznie poprzez nauke?

post-52929-14352493136674_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

panowie no nikt nie wie?

sztywny i wszim proszeni do tablicy.

Napisano

> Doczytalem teraz na forum z innego tematu na temat bingo, ze:

> - cut off powinien byc ciut wyzej - 1800?

to raczej nie ma nic do tego

> - podniesc do 0.5 wartosc punktu neutralnego sondy ze wzgledu na

> spadek napiecia na przewodach

teoretycznie nie powinno być żadnego spadku, bo płynacy prąd jest bardzo bardzo mały tak jak rezystancja przewodów. Czyli spadek też jest bardzo mały poniżej 0,01V

> - wartosci H=0.4, L=0.6 typowe dla silnika 1.6 ale to chyba tylko jak

> zle jezdzi na benzynie - u mnie jezdzi ok.

Masz racje

> - ograniczyc kroki na jalowym do +/- 15?

> - czy pwa, ktora mam teraz ustawione na 100 mozna zmienic ot tak

> sobie - kolega hatcher z ktorego posta biore inspiracje ma 88.

> czy nalezy to robic tylko i wylacznie poprzez nauke?

Możesz zwiększyć ilość kroków, ale to go moze zmulić przy ruszaniu

W Twoim przypadku powinno pomóc wkręcenie śruby od obrotów tak żeby różnice w otwarciu krokowca były mniejsze.

Po regulacji śrubą może być konieczne ustawienie ponowne PWA

Napisano

> to raczej nie ma nic do tego

> teoretycznie nie powinno być żadnego spadku, bo płynacy prąd jest

> bardzo bardzo mały tak jak rezystancja przewodów. Czyli spadek

> też jest bardzo mały poniżej 0,01V

> Masz racje

> Możesz zwiększyć ilość kroków, ale to go moze zmulić przy ruszaniu

> W Twoim przypadku powinno pomóc wkręcenie śruby od obrotów tak żeby

> różnice w otwarciu krokowca były mniejsze.

> Po regulacji śrubą może być konieczne ustawienie ponowne PWA

Tak, odkręcić śrubkę obejścia na reduktorze do takiego momentu aby uzyskać mniej więcej wartość krokowca 85 (PWA). PWA nie trzeba korygować, chyba że kręcone będzie czułością membrany.

Napisano
  • Autor

> Tak, odkręcić śrubkę obejścia na reduktorze do takiego momentu aby

> uzyskać mniej więcej wartość krokowca 85 (PWA). PWA nie trzeba

> korygować, chyba że kręcone będzie czułością membrany.

a co jak nie da sie uzyskac wartosci 85? udalo mi sie zejsc do 102 przy nauce (czyli ustawia sie tyle ile bylo). teraz jestem w punkcie, ze jest caly czas bogato, a jak delikatnie ale naprawde delikatnie rusze srobka to jest znow ubogo frown.gif

czemu parownik tak gwaltownie reaguje?

Napisano

> panowie no nikt nie wie?

> sztywny i wszim proszeni do tablicy.

zlosnik.gif bo byłem nieobecny. Jutro coś podumamy, bo dziś ciagną mnie juz wódeczkę wink.gif

Napisano

Na oko widać że podciśnienie jest lekko słabawe ale w granicach autokącikowej normy grinser006.gif. Jeżeli przyczyną niedomagania jest właśnie za słabe podciśnienie na wolnych obr. to można próbować odkręcić mocno śrubę czułości membrany (bedzie sie to wiązało z ponownym ustawieniem PWA) lub jeżeli to nie pomoże to zrobić tak jak radzi sztywny13 czyli dołożyć gazu z bypasa troche go odkręcając.

Ale mnie to pachnie czym innym. Czy na benzynie nie masz podobnych objawów? Bo to wygląda na problem stygnacej sondy lambda. Więc albo jej grzałki są death, albo cała sonda jest bliska zgonu i nie chce już pracować poprawnie w niższej temperaturze.

Kwestia bogatej mieszanki przy hamowaniu może być spowodowana za niskim tylko 30% zubożeniem w cut-off. Spróbuj z wartościami 50-70%. No i 1200 wydaje mi się za niskie ale to może mieć jedynie wpływ na efekt szarpnięcia po ponownym dodaniu gazu.

Napisano
  • Autor

> Ale mnie to pachnie czym innym. Czy na benzynie nie masz podobnych

> objawów? Bo to wygląda na problem stygnacej sondy lambda. Więc

> albo jej grzałki są death,

moja sonda nie ma grzalek.

>albo cała sonda jest bliska zgonu i

> nie chce już pracować poprawnie w niższej temperaturze.

mam zamontowany wskaznik pracy lambdy by gondoljerzy i przemiata caly zakres. no moze z wyjatkiem ciaglej jazdy z wcisnietym gazem - wtedy swieca sie caly czas zielone - punkt stechiometryczny.

> Kwestia bogatej mieszanki przy hamowaniu może być spowodowana za

> niskim tylko 30% zubożeniem w cut-off. Spróbuj z wartościami

> 50-70%. No i 1200 wydaje mi się za niskie ale to może mieć

> jedynie wpływ na efekt szarpnięcia po ponownym dodaniu gazu.

ok. podnioslem juz do 1800, ale zmienie tez %

Napisano

> moja sonda nie ma grzalek.

> mam zamontowany wskaznik pracy lambdy by gondoljerzy i przemiata caly

> zakres. no moze z wyjatkiem ciaglej jazdy z wcisnietym gazem -

Tym bardziej. Miałem na myśli, że jak sonda jest wyeksploatowana to może nie chcieć pracować w niższych temperaturach. Na wolnych obrotach stygnie, dopiero po dodaniu gazu ponownie się mocniej nagrzewa. O ile sondę z grzałkami dogrzeje się to taka prosta już będzie działać nieprawidłowo.

Napisano
  • Autor

> Tym bardziej. Miałem na myśli, że jak sonda jest wyeksploatowana to

> może nie chcieć pracować w niższych temperaturach.

co rozumiesz pod pojeciem "nizsze"? przeciez nawet na wolnych obrotach spaliny maja wysoka temperature. chyba, ze ta wysoka temp to dla sondy mroz smile.gif

w jakiej temp pracuje sonda?

Napisano

> co rozumiesz pod pojeciem "nizsze"? przeciez nawet na wolnych

> obrotach spaliny maja wysoka temperature. chyba, ze ta wysoka

> temp to dla sondy mroz

> w jakiej temp pracuje sonda?

Zapal stodołę i rozpal ognisko i stań przed tym około 2m. Przy ognisku będzie przyjemnie cieplutko, przy stodole po kilku sekundach zostanie z ciebie kurczak z rożna. 270751858-jezyk.gif

Dobra, sprawna sonda lambda pracuje poprawnie od 300C. Ale nie wiem czy stara zużyta może juz przy tych temperaturach odmawiać posłuszeństawa i zaskakiwać dopiero około 500. niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.