Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pisk przy skręconych kołach

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem:

Przy bardzo wolnym skręcaniu na półsprzęgle (wjazd do garażu), gdy kierownica jest maksymalnie skręcona, z kół dochodzi czasem bardzo wysoki, przeraźliwy metaliczny pisk icon_eek.gif Coż to może być - geometria i zbieżność były niedawno ustawiane, ciśnienie w kołach prawidłowe? niewiem.gif

Nie jest to stukanie (łącznik) ani zgrzyt (tuleje), ale właśnie taki wysoki świdrujący pisk. Nie piszczą też klocki, bo ten dźwięk pojawia się bez udziału hamulca... irked.gif

Miał ktoś? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mam taki problem:

> Przy bardzo wolnym skręcaniu na półsprzęgle (wjazd do garażu), gdy

> kierownica jest maksymalnie skręcona, z kół dochodzi czasem

> bardzo wysoki, przeraźliwy metaliczny pisk Coż to może być -

> geometria i zbieżność były niedawno ustawiane, ciśnienie w

> kołach prawidłowe?

> Nie jest to stukanie (łącznik) ani zgrzyt (tuleje), ale właśnie taki

> wysoki świdrujący pisk. Nie piszczą też klocki, bo ten dźwięk

> pojawia się bez udziału hamulca...

> Miał ktoś?

Raczej na 90% klocki-tarcze. Sprawdzałeś, czy nie masz przypadkiem odklejonych okładzin od jarzma klocka?

Ja bym rozebrał zaciski, oczyścił wszystko i zobaczył wówczas.

Mało prawdopodobne aby piszczał przegub (musiałby być suchy jak wiór) lub osłona gumowa przegubu.

Napisano

Cześć. Obstawiałbym hamulce a dokładnie sprawdziłbym klocki. Miałem podobny problem w sieniasie. Po rozebraniu zacisku okazało się że odrobina jakiegoś kamyka lub piasku dostała się między tarcze , wbiła się w klocek i piszczał przy małych prędkościach . Szczególnie przy skręcaniu i manewrach. Proponuje sprawdzić bo szkoda tarczy .

Pozdrowionka

Napisano

ost mialem podobny problem. nie to samo bo u mnie przy ruszaniu na prostych kolach i skreconych rowniez. ale rowniez wysoki pisk i to zazwyczaj po dluzszej jezdzie. koledzy (z kacika oczywiscie smile.gif ) powiedzieli w ciemno ze to zaciski. w sensie ze nalezy je wyczyscic ok.gif

Napisano

Miałem podobnie w francowatym. Proponuje w pierwszej kolejności sprawdzić klocki. Ja tak jeździłem dwa miechy,a jak odkręciłem koło i ruszyłem klocki to okładziny odleciały w kawałkach od jarzma klocka yikes.gif

Napisano

> Cześć. Obstawiałbym hamulce a dokładnie sprawdziłbym klocki. Miałem

> podobny problem w sieniasie. Po rozebraniu zacisku okazało się

> że odrobina jakiegoś kamyka lub piasku dostała się między tarcze

> , wbiła się w klocek i piszczał przy małych prędkościach .

> Szczególnie przy skręcaniu i manewrach. Proponuje sprawdzić bo

> szkoda tarczy .

> Pozdrowionka

ok.gif tez miałem tak samo w sienolocie klocki chodzą w takich prowadnicach, jak sie na nagromadzi tam syfu to taki był efekt piski przy skręcaniu, najczęściej mocnym. Tu sprawa jest prosta tak jak w sienie wyczyść prowadnice i je nasmaruj ....bo kto nie smaruje ten nie jedzie cool.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady! Akurat parę miesięcy temu wymieniałem tarcze i klocki na Ferrodo Premier - chyba nie mogły się już odkleić? zeby.GIF Ale może przy zakładaniu nie wyczyścili dokładnie zacisków, albo coś się wbiło w okładzinę...? Więc hamulce do sprawdzenia cfaniaczek.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

OOOOOOOOO....dgrzewamy kotleta brawo.gif

ze tak zagaje "mam to samo" .

Drogi silent bobie czy masz w swej pamieci to traumatyczne przezycie i moglbys sie podzielic ze mna swa tajemna wiedza "o co kaman" bo przeciez serce peka jak to hebluje cos w tych kolach furious.gif

Napisano
  • Autor

> Drogi silent bobie czy masz w swej pamieci to traumatyczne przezycie

> i moglbys sie podzielic ze mna swa tajemna wiedza "o co kaman"

Niestety, problem nie został rozwiązany niewiem.gif W dwóch warsztatach oglądali prowadnice i tłoczki, smarowali, sprawdzali opory toczenia - i "wszystko jest dobrze". Tylko że nie jest oslabiony.gif

Sprawdź u siebie, czy pisk ustaje po wciśnięciu sprzęgła. U mnie sugerowali problem z dociskiem, ale pisk nie milknie po odłączeniu napędu sick.gif Zgodnie z sugestiami kolegów nadal podejrzewam klocki... irked.gif

Napisano

faint.gif tyle czasu z tym jezdzisz ?

Ja to "wypracowalem" na wlasne zyczenie. Taki mam syfny wyjazd z pracy ze musze zawrocic w lewo. Kiera na max , i ZGRZYYYYT , ZGRZYYYT ( prawy przod - czyli obciazone kolo) rownomiernie tak jak sie kolo kreci furious.gif

Bylem na podnosniku , chlopek powtykal we wszystkie gumy lomek celem podwazenia czy gdzies nie ma luzu, ale niema.. wszystko cacy.

Jedyne co zdazylem zerknac to bardzo brzydko sheblowana tarcza hamulcowa po wewnetrzenej stronie blisko srodka piasty .

Przez chwile myslalem jeszcze nad gornym mocowaniem amora ale ta rownomiernosc zgrzytania nie pasuje do ukladanki.

Dodam ze od czasu pojawienia sie tego badziewia lekko mnie ciagnie w prawo (czyli na "zepsuta" strone) i od czasu do czasu hamulec twardy jak skala - wystarczy odpuscic pedal i wszystko wraca do normy. Do normy jesli chodzi o hamowanie.. bo i tak drze masakrycznie ze chyba bym wolal godzine styropianem po szybie niz 10 sekund mojego zawracania sciana.gif

Napisano

łożysko piasty ?

Napisano

tylko w takim specyficznym ulozeniu ? na prosto i w prawo cisza.. tylko w lewo masakra. Dla mnie lozysko albo sie kreci albo nie..

Napisano

yay.gifyay.gifyay.gif CIIIISZAAA yay.gifyay.gifyay.gif

- odbic nawis rdzy z tarczy hamulcowej . Myslalem ze mam tak wyheblowane tarcze ale po uzyciu jakze skomplikowanego narzedzia jakim jest mlotek.gif tarcza w magiczny sposob znow stala sie gladka

- odgiac / odciagnac oslone tarczy ( u mnie dolna czesc )

Czas pracy : 10min

Koszt : FREE brawo.gif

Sponsorem mojego dobrego stanu psychicznego w dniu dzisiejszym jest :

ASO Szczesny Zjawiony

Reymonta 29

41-300 Dąbrowa Górnicza

Napisano
  • Autor

> - odbic nawis rdzy z tarczy hamulcowej

No to przyjrzę się jeszcze raz swoim hmm.gif U mnie ten odgłos to nie jest darcie, tylko taki krótki wysoki pisk. Nie pojawia się za każdym razem, i po chwili samoistnie znika, dlatego dałem sobie spokój smirk.gif

Napisano

13.jpg

zdjecie pogladowe ... z TFU ... fauweja wink.gif

tuz pod tym calym "blokiem" gdzie mieszcza sie klocki ( jak to sie nazywa ? jarzmo ? zacisk ? gniazdo ? ..) jest oslona tarczy. Na foto widac taki maly trojkacik przez ktory widac tarcze. Teraz wlaczamy wyobraznie i sluchamy jak "garbaty" rant tarczy wali po tej blaszce ktora strasznie rezonuje. Specu wsadzil tam srubokret i odgial pare mm blache ktora i tak jest dosc sztywna. Potem rabnal mlotkiem w pare wiekszych baboli na tarczy i shhh.gif

Byc moze u ciebie tarcza jest rowniejsza (bo juz moze wylizana przez ta blaszke ) to i melodie masz inna hmm.gif

Napisano

Dziwne... ale luzy na łożysku/piaście objawiają sie między innymi tym, że koło pracuje pod różnymi katami a z kołem tarcza która ociera o co popadnie....

Najczęściej jednak tak piszczą spinki klocków hamulcowych - one sa stosunkowo najblizej tarczy a wydają okropny dzwięk...

Myślę że ta naprawa to tylko doraźna

Napisano

> Dziwne... ale luzy na łożysku/piaście objawiają sie między innymi

> tym, że koło pracuje pod różnymi katami a z kołem tarcza która

> ociera o co popadnie....

Moglo by tak byc.. gdyby wciaz mnie ciaglo na bok. A objaw ustal. Hamulec tez jakis lepszy mi sie zdaje

> Najczęściej jednak tak piszczą spinki klocków hamulcowych - one sa

> stosunkowo najblizej tarczy a wydają okropny dzwięk...

Pisk ? to kolo pisku nawet nie lezalo wink.gif Poszuraj pustakiem po ulicy. Taki lomot wink.gif

> Myślę że ta naprawa to tylko doraźna

Mam nadzieje ze sie mylisz zeby.GIFblagam.gif20.GIF

Napisano

> Mam nadzieje ze sie mylisz

Życzę tobie oby tak było hehe.gifok.gif

Napisano

> Mam nadzieje ze sie mylisz

Ja też Ci tego życzę, ok.gif

ale na wszelki wypadek obserwuj to łożysko...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.