Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolumna kierownicy z Vectry B zamontowana...

Featured Replies

Napisano

Witam

Na forum juz pewnie bylo. Jako ze dobra kolumne kierownicy z regulacja góra/dól z Vectry B mialem za przyslowiowe grosze, postanowilem dzisiaj zamontowac i ....poszlo gladko. W zasadzie pozycja kierownicy w Astrze jest bardzo dobra dla róznych wzrostem kierowcow, ale jak mialem za grosze, to zamontowalem jako dodatkowy gadzet. Najwiekszy problem w calej instalacji to odkrecenie srub zrywalnych (jedna mocujaca kolumne, druba mocujaca obsade stacyjki), ale mlotek i srubokret czynia cuda. Drugi problem to przerobienie obsady trzpienia styku klaksonu ze starego plastiku od Astry (tego trzymajacego przelaczniki wycieraczek i kierunkowskazow) do tozsamego, ale nie identycznego plastiku z Vectry (trzeba obciac ten stary i przykrecic do tego z Vectry). Poza tym wszystko pasuje. Refleksja po montazu: regulacja moze sie przydac przy regulacji wysokości fotela (takowej jeszcze nie mam, jeszcze...), jesli fotel zjedzie na sam dol, opuszczenie kierownicy o jeden zabek od polozenia fabrycznego spowoduje (przynajmniej dla mnie) korzystne polozenie kierownicy, poza tym brak dodatkowych zalet...

Zadanie wykonalne w 1,5 godziny spokojnej pracy.

Pozdrawiam

Napisano

> Na forum juz pewnie bylo. Jako ze dobra kolumne kierownicy z

> regulacja góra/dól z Vectry B mialem za przyslowiowe grosze,

> postanowilem dzisiaj zamontowac i ....poszlo gladko.

otóż:

1 - nie było

2 - gdzie fotki???? smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Fotek nie robilem, nie zabralem maszyny do robienia zdjec, poza tym pomyslalem, ze wymiana jest zbyt prosta, by ja dokumentowac, ale postaram sie odtworzyc proces jeszcze raz, bo mam na skladzie uszkodzona kolumne z Vectry, wiec jest na czym prezentowac. Czyli, zdjecia wkrotce.

Pozdrawiam

Napisano

> postaram sie odtworzyc proces jeszcze raz, bo mam na skladzie

> uszkodzona kolumne z Vectry, wiec jest na czym prezentowac.

> Czyli, zdjecia wkrotce.

trzymamy za słowo ok.gif

Napisano
  • Autor

Wiec na poczatek, efekt koncowy

280769964-1.JPG

Inne spojrzenie na caly agregat...

280769964-2.JPG

Z drugiej strony. Jak widac kat obsadzenia stacyjki jest inny niz w Astrze, w kolumnie od Vectry stacyjka jest zamocowana prostopadle. Dlatego tez konieczna jest obsada stacyjki od Vectry, bebenki mozna swobodnie przekladac pomiedzy obsadami. Wkladamy kluczyk do stacyjki, przekrecamy w pozycje 1, wciskamy w maly otwor gwozdz lub maly srubokret i zwalniamy blokade bebenka. Calosc wychodzi bez wiekszych problemow i bebenek przekladamy do nowej obsady od Vectry.

280769964-3.JPG

Obsada stacyjki od Astry, widac ze leci pod innym katem...

280769964-4.JPG

Obsada od Vectry juz zamontowana na kolumnie

280769964-5.JPG

Przerobiony styk klaksonu z plastiku pod kierownice od Astry. Plastik z trzpieniem zostal odpowiednio przyciety i przykrecony do plastiku od Vectry na odpowiedniej wysokosci, tak aby jezdzil po metalowej obreczy pod kierownica...

280769964-6.JPG

Krajobraz po bitwie, czyli zdemontowana kolumna od Astry

280769964-7.JPG

post-94197-14352493336932_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

I na koniec pare wskazówek technicznych. Kolumna jest mocowana na trzy sruby do uchwytu pod deska rozdzielcza. Po zdjeciu kierownicy sruba po lewej stronie to sruba zrywalna, odkrecamy, jak juz opisalem, ostrym srubokretem i mlotkiem, nie jest mocno dociagnieta. Pozostale dwie sruby (po prawej stronie i glebiej, na srodku odkrecamy przy pomocy klucza 13, do tej glebiej najlepiej uzyc nsadki i przedluzki). Od krzyzaka przy podlodze odkrecamy kluczem 13 i rozchylamy wciecie krzyzaka srubokretem, latwiej wyjdzie wal kolumny. Obsada stacyjki od Astry jest rowniez przykrecona sruba zrywalna, uzywamy analogicznych jak wyzej wymienione narzedzi, latwiej wtedy wyjac bebenek stacyjki. Nowa obsade od Vectry przykrecamy imbusami 5 z gwintem M6, inne sruby nie podchodza, za malo miejsca. Wal kolumny od Vectry jest nieco za dlugi w stosunku do tego od Astry, wiec wbijamy mlotkiem od strony krzyzaka na ok 2,5 cm (wal sklada sie na polaczeniu wpustowym i nie uszkodzimy go w ten sposob). Calosc pasujemy do samochodu na oryginalne miejsca mocowania, przykrecamy, nastepnie kierownica i cieszymy sie regulacja.

Pozdrawiam

• 3 lata później...
Napisano

Odgrzebię 270751858-jezyk.gif Mam pytanie, maskownica kolumny od Vectry B pasuje, czy robiłeś wycięcie w tej maskownicy z Astry ? Na tą rączkę którą zwalnia się regulację...

Napisano

> Odgrzebię Mam pytanie, maskownica kolumny od Vectry B pasuje, czy robiłeś wycięcie w tej

> maskownicy z Astry ? Na tą rączkę którą zwalnia się regulację...

Pozwolę sobie odpowiedzieć w imieniu kolegi Tosha:

- nie zakładał jeszcze maskownicy gdyż prawdopodobnie takowej nie ma.

Podobną operacje (wymiany kolumny) przeszła i moje astra ja w swojej będę wycinał otwór na tą dźwigienkę.

PZDR VEN

Napisano

Dzięki za odpowiedź smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odgrzebię temat...

... Tak samo jest z kolumną z Vectry A confused.gif

Napisano
  • Autor

W jakim sensie? Kolumna z VA jest identyczna jak w AF...

Pozdrawiam

Napisano

> W jakim sensie? Kolumna z VA jest identyczna jak w AF...

W sensie regulacji. Kupiłem wraz z fotelami regulowaną kolumnę i myślałem, że takowa występowała w Vectrze a2000, chyba że ktoś wcześniej przełożył taką z Vectry B

• 4 lata później...
Napisano

Znowu odgrzebię po dekadzie ;l Nie pamiętam dokładnie montażu, ale chyba można odwrócić proces i zamienić kolumnę z powrotem na oryginalną??