Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujka temp. paliwa MPI :(

Featured Replies

Napisano

Szukajka nadal nei działa:(

Gdzie w SC 1.1 Mpi szukać czujnika podgrzania paliwa ew. czujnika temp. paliwa??

Mam książkę obsługi z Spi a tam nie ma cudownego OBD 2 generalnie sprawa jest taka jak wcześniej pisałem;

Co jakiś czas zapala sie marchewa generalnie zazwyczaj bez spadku mocy, ale rośnie spalanie, a w zasadzie to nie dopala paliwa tylko je wypluwa jak podejrzewam.

- mechanik podpiął kompa który wykazał błąd tej oto to czujki dokładnie to pisało tak " Błąd czujnika podgrzania paliwa"

Po sprawdzeniu układu elektrycznego i parametrów sam. mech stwierdził że to raczej usterka w czujce diagnostyki obd 2 ale on nie będzie zamawiał tego el. bo jeżeli to nie to, to zostanie z częścią i lepiej do fiata jechać co by oni podmienili czujkę na trochę i zobaczyli co sie będzie działo.

No tak ale mi to nie zawsze sie świeci oni podmienią a później sie znowu zapali i powiedzą ze jak opuszczał warsztat to było ok frown.gif

Więc do fiata nie chce na razie jechać bo za podniesienie maski zabulę i za wszystko pozostałe, a efekt może być mizerny.

Mój mechanik jest o tyle uczciwy, że ani za kompa, ani za sprawdzenie instalacji kasy nie wziął

Nie wpuszcza mnie też w maliny proponując wymianę drogich części które nic by nie pomogły.

Co robić?? i gdzie szukać tego ?? Kto ma schemat diagnostyczny obd 2 i gdzie pod maska jest ta czujka?

Więc chce sam sprawdzić gdzie tego pod maską szukać ??

PZDR

Napisano

ale w sc niema chyba EBD2 a tym bardziej czujnika podgrzania paliwa, chyba

Napisano

> ale w sc niema chyba EBD2 a tym bardziej czujnika podgrzania paliwa,

> chyba

jest

i taki czujnik musi byc , bo podpinajac pod interfejs diagnostyczny mozna zczytac dane (m.in. o temp paliwa)

Napisano
  • Autor

> ale w sc niema chyba EBD2 a tym bardziej czujnika podgrzania paliwa,

> chyba

No nie no system diagnostyczny jest jak najbardziej i jest to ebd 2 gniazdo masz pod bezpiecznikami w kabinie.

No z tym czujnikiem podgrzania paliwa to tak jak bym o dieslu czytał wiem !!!

I też mnie to zaskoczyło no ale skoro wyszło kilka razy to na egz. fiat-oskim no to chyba to jest i to to sie spsuło frown.gif

Ale tak jak ktoś już wcześniej pisał nie umarło do końca czasem silnik działa normalnie i nie ma to znaczenia czy na dworze jest ciepło czy zimno mokro czy sucho coś nie tak z ta czujką i tyle ale w częściach do fiata tez trudno to odnaleźć frown.gif

BUUU

POMOCY ! ! !

Napisano

> jest

> i taki czujnik musi byc , bo podpinajac pod interfejs diagnostyczny

> mozna zczytac dane (m.in. o temp paliwa)

a moze to ma jakis zwiazek z elektrozaworem sterujacym przeplywem par paliwa czy cos. Bo patrzac na schematy niema zadnego czujnika temperatury paliwa

Napisano

> No nie no system diagnostyczny jest jak najbardziej i jest to ebd 2

> gniazdo masz pod bezpiecznikami w kabinie.

dla scisłosci to obd2 (On-Board Diagnostic System ) lub eobd ("e" od European)

Napisano

> a moze to ma jakis zwiazek z elektrozaworem sterujacym przeplywem par

> paliwa czy cos. Bo patrzac na schematy niema zadnego czujnika

> temperatury paliwa

łatwo to sprawdzić - odłaczyc zawór i interfejsem sprawdzic czy nadal pokazuje temp paliwa

Napisano
  • Autor

> dla scisłosci to obd2 (On-Board Diagnostic System ) lub eobd ("e" od

> European)

No według mnie OBD2 ale jak tak pisałem to mnie poprawił wojtala na E bd - co mi sie tez wydawało dziwne bo nie diabła nie szło mi rozwinąć tego skrótu a znałem rozwinięcie jako system diagnostyczny na pokładzie czyli tak jak piszesz smile.gif

PZDR

nadal czekam na podpowiedzi ???

Napisano

> nadal czekam na podpowiedzi ???

nie znam odpowiedzi i nei pamietam , zeby ktokolwiek miał z tym problem

jedyne z czym moge Ci pomoc to podeslac knige z punto2 (jezeli w seju mpi jest ten czujnik to w punto2 tez musi byc , moze jest cos w ksiazce)

pzdr

Napisano
  • Autor

> nie znam odpowiedzi i nei pamietam , zeby ktokolwiek miał z tym

> problem

> jedyne z czym moge Ci pomoc to podeslac knige z punto2 (jezeli w seju

> mpi jest ten czujnik to w punto2 tez musi byc , moze jest cos w

> ksiazce)

> pzdr

No to jeżeli możesz to podeślij smile.gif

IThankYou.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.