Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator czy rolka napinająca??

Featured Replies

Napisano

Witam

Od 2 dni zauważyłem, że w moim Fiaciku, dochodzi syczenie w okolicach alternatora. Słyszalne jest to zwłaszcza podczas dodania gazu na biegu jałowym. Podczas szybszej jazdy tego syczenia nie słychać. Zmartwił mnie rozrząd, ale ma zaledwie 17 tyś., więc chyba nie trzeba brać tego pod uwagę (był wymieniany pasek z rolką). Byłem u mechaniora i obejrzeliśmy alternator i nie ma śladów naruszeń i pęknięć. Postawił na na wymianę rolki napinającej wraz z paskiem klinowym. Dobra diagnoza, to może być to?? Jak najlepiej sprawdzić by być pewnym??

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam

> Od 2 dni zauważyłem, że w moim Fiaciku, dochodzi syczenie w okolicach

> alternatora. Słyszalne jest to zwłaszcza podczas dodania gazu na

> biegu jałowym. Podczas szybszej jazdy tego syczenia nie

> słychać. Zmartwił mnie rozrząd, ale ma zaledwie 17 tyś., więc

> chyba nie trzeba brać tego pod uwagę (był wymieniany pasek z

> rolką). Byłem u mechaniora i obejrzeliśmy alternator i nie ma

> śladów naruszeń i pęknięć. Postawił na na wymianę rolki

> napinającej wraz z paskiem klinowym. Dobra diagnoza, to może być

> to?? Jak najlepiej sprawdzić by być pewnym??

> Pozdrawiam.

jak nie ma pęknięć na altku i wykluczone są łożyska altka, to go zostawcie w spokoju i szukajcie dalej

Napisano
  • Autor

a może to być rolka napinająca pasek klinowy??

Napisano

> a może to być rolka napinająca pasek klinowy??

a może ... szklanej kuli nikt nie ma

zdjąć osłonę i osłuchać

Napisano

> a może to być rolka napinająca pasek klinowy??

Może być. Ja dwa lata temu miałem taki przypadek. Przed dwa dni syczało, aż trzeciego pasek spadł i silnik zamarł. Okazało się, że w rolce napinającej zatarło się łożysko, które przestało się kręcić i pasek ocierajac się o napinacz tak wytarł rolkę, że w końcu stracił naciąg i spadł.

Napisano

> napinającej wraz z paskiem klinowym. Dobra diagnoza, to może być

> to?? Jak najlepiej sprawdzić by być pewnym??

Zdjąć pasek i posłuchać.....

Napisano

> Zdjąć pasek i posłuchać.....

nie jestem pewien czy to nie zbyt ryzykowne, w 1,4 pasek klinowy oprócz alternatora napędza pompę wody, nie przegrzeje się z niepracującą pompą?

Napisano
  • Autor

Najlepiej trzeba by było zdjąć pasek i posłuchać. Tylko to też problem ponieważ przeszkadza pompa wspomagania, wiec trzeba się troszkę namęczyć. Dzisiaj zauważyłem że z rana ten świst i syczenie, jest mniejsze, nasila się wraz z rozgrzewaniem silnika. Później troszkę narasta i osiąga pewien stopień syczenia. Sądzę jednak że mogą to być łożyska w altku. Mechanior powiedział że rolka napinająca pasek klinowy, ale coś mi się nie chce wierzyć. Zresztą co można określić z oględzin słuchowych, najlepiej rozebrać i wykkuczać poszczególne możliwości...

Napisano

> nie jestem pewien czy to nie zbyt ryzykowne, w 1,4 pasek klinowy

> oprócz alternatora napędza pompę wody, nie przegrzeje się z

> niepracującą pompą?

Jak włączysz zimny silnik na 30s to napewno nic się nie stanie a wykluczysz jako źródło hałasu rozrząd...

Już kiedyś o tym pisałem: w przypadku hałasów, których źródło trudno wykryć pomocne może być zastosowanie prostego "stetoskopu" z 1m wężyka paliwowego - jeden koniec przykładasz do ucha a drugi zbliżasz do elementów podejrzanych o piski stuki ....

Napisano
  • Autor

Dzisiaj byłem u mechanika. By na pewno wykluczyć rozrząd zdjeliśmy pasek klinowy. Oczywiście nie był to rozrząd, nie był to też alternator ponieważ nie było widać na nim żadnych pęknięć i śladów naruszeń oraz podczas obracania kołem pasowym nie było słychać żadnych matalicznych dźwięków. Okazało się iż podczas obracania rolką napinającą pasek klinowy słychać było delikatne syczenie, poza tym był również na niej luz. I to właśnie rolka była powodem nieprzyjemnego syczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.