Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sworzen wahacza a zbieznosc

Featured Replies

Napisano

Czy po wymianie sworznia wahacza trzeba ustawiac zbieznosc?

P.S. Dziala Wam szukajka?

Napisano

> Czy po wymianie sworznia wahacza trzeba ustawiac zbieznosc?

Jedni mówią, ze nie inni, ze tak. Ja jestem na tak.

> P.S. Dziala Wam szukajka?

Nie.

Napisano

Do wymiany sworznia, musisz wyciągnąć wahacz (przeważnie) a potem już go nie włożysz idealnie. Możesz trafić lub nie w te same ustawienia. Ja ustawiałem zbieżność, coś było inaczej niż powinno, ale czy przed wymianą sworznia miałem dobrze ustawione to nie wiem. Szkoda opon na eksperymenty.

Napisano

Nie trzeba. Wahacz da się zamontować tylko w jednym położeniu więc o ile zakładasz ten sam wahacz to zbieżność się nie zmieni.

nie działa

Napisano

> Nie trzeba. Wahacz da się zamontować tylko w jednym położeniu więc o

> ile zakładasz ten sam wahacz to zbieżność się nie zmieni.

> nie działa

Ale jak już wymieniasz wahacz to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie minimalnie inny i zbieżność się rozjedzie...

Napisano

> Ale jak już wymieniasz wahacz to jest duże prawdopodobieństwo, że

> będzie minimalnie inny i zbieżność się rozjedzie...

Zbieżność może się rozjechać jak pokręcisz końcówkami drążków kierowniczych.Wahacz nie ma wpływu na zbieżność kół a jedynie jeśli nie zachowuje wymiarów może zmienić się kąt pochylenia koła.Kąt pochylenia kół i kąt wyprzedzenia zwrotnicy są jednostkami nieregulowanymi i zależą jedynie od wymiarów elementów zawieszenia.

Napisano

> Zbieżność może się rozjechać jak pokręcisz końcówkami drążków

> kierowniczych.Wahacz nie ma wpływu na zbieżność kół a jedynie

> jeśli nie zachowuje wymiarów może zmienić się kąt pochylenia

> koła.Kąt pochylenia kół i kąt wyprzedzenia zwrotnicy są

> jednostkami nieregulowanymi i zależą jedynie od wymiarów

> elementów zawieszenia.

Jesteś pewien? Bo raczej nie w tym aucie... jak będzie dłuższy wahacz to rozjedzie się pion i zbieżność też...

Napisano

jeżeli wymieniasz tylko sworzeń to nie potrzeba robić zbieżności. jak wymieniasz cały wahacz to niestety frown.gif

Ja mam taki punkt co ustawia mi zbieżność za 36zł smile.gif nie bawię sie w jakieś laserowe ustawiania. to nic nie warte.

Napisano

> elementów zawieszenia.

cztery razy wymieniany prawy wahacz. za każdym razem zbieżność musiała być zrobiona - kierownica krzywo, piszczał na zakrętach, zbierało oponę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> cztery razy wymieniany prawy wahacz. za każdym razem zbieżność

> musiała być zrobiona - kierownica krzywo, piszczał na zakrętach,

> zbierało oponę

A ja ostatnio wymieniłem parę, bo miałem luźno latający sworzeń, ale w lewym, prawy dobry icon_eek.gif

No i rozjechała się zbieżność o 0,5 stopnia ponad normę, ale gość mi przy okazji kierownicę wyprostował, za usługę zapłaciłem 40zł.

Gość miał aparaturę na linki. A na laserze w warsztacie innym powiedzieli 80zł icon_eek.gif

Napisano

> A ja ostatnio wymieniłem parę, bo miałem luźno latający sworzeń, ale

> w lewym, prawy dobry

> No i rozjechała się zbieżność o 0,5 stopnia ponad normę, ale gość mi

> przy okazji kierownicę wyprostował, za usługę zapłaciłem 40zł.

> Gość miał aparaturę na linki. A na laserze w warsztacie innym

> powiedzieli 80zł

80 zeta to i tak mało. kiedyś byłem na jakimś przeglądzie wakacyjnym za friko. miedzy innymi sprawdzali zbieżność laserowo. 30 minut zakładania różnych dziwnych rzeczy na koła i chcieli 150 zł za ustawienie. podziękowałem i pojechałem tam gdzie wspominałem. 20 minut roboty i wszystko gra jak ta lala smile.gif

Napisano

80, 150 zeta za zbieznosc?? gdzie Wy jezdzicie? mojej okolicy bierze sie 20 do max 50...

Napisano

> Ale jak już wymieniasz wahacz to jest duże prawdopodobieństwo, że

> będzie minimalnie inny i zbieżność się rozjedzie...

Ale omawiany problem dotyczy wymiany samego sworznia, wahacz zostaje ten sam.

Napisano

Jesteś w błędzie. Nie ma dwóch identycznych wahaczy. Wymiana wahacza zawsze spowoduje mniejszą lub większą zmianę zbieżności.

Wyobraź sobie taki model:

zwrotnica jest "podparta" w trzech punktach: od dołu sworzeń wahacza, z boku drążek a z góry kolumna. Trzy punkty w przestrzeni zawsze leżą na jednej płaszczyźnie, nazwijmy ją A. Zmiana położenia dowolnego z tych trzech punktów w kierunku innym niż wzdłuż prostej należącej do tej płaszczyzny powoduje, że punkt przestanie należeć do płaszczyzny A i wraz z pozostałymi dwoma punktami należy teraz do płaszczyzny B. Płaszczyzna A i B nie są równoległe (mają wspólne tylko dwa punkty) - wracając do rzeczywistego problemu - któreś kąty ustawienia koła ulegną zmianie. Wracamy do modelu:

Gdyby punkt podparcia dolny i górny leżały na prostej pionowej nazwijmy ją "l", a punkt podparcia "boczny" - ten od drążka leżał na prostej prostopadłej do do "l" i przecinającej ją dokładnie w połowie odległości pomiędzy punktem dolnym i górnym oraz przesunięcie punktu dolnego powiązane byłoby z przesunięciem punktu górnego w tym samym kierunku lecz przeciwnym zwrocie (tu wracamy do rzeczywistości) czyli zmiana długości wahacza związana byłaby z rozgięciem budy to zmieniłby się tylko kąt pochylenia koła. A tak się nie da. Chilli - zbieżność się zmieni. Ufffffffff

> elementów zawieszenia.

Napisano

Ja pojechałem do SKP, bo mi ściągało w lewo. Poza tym kierownica jest lekko przechylona. Diagnosta stwierdził, że do wymiany jest lewy sworzeń a zbieżność jest idealna. Po wymianie ten sam diagnosta przejechał się autem i stwierdził, że wszystko jest ok. Teraz po przejechaniu kilkuset km mam wrażenie, że ciągnie w lewo tak jak przedtem.

I znowu muszę się wybrać, żeby wybadali co jest. sciana.gif

Napisano

Polecam ustawić. Jeżdżąc po naszych cudownych dziurawych drogach nie trzeba grzebać przy zawieszeniu, aby zbieżność się rozjechała. Wymieniałeś element zawieszenia, więc jest przesłanka ku temu, aby ustawić. 40 złociszy, to nie majątek.

ps. Kolega rascal świetnie wyjaśnił jaki wpływ na zbieżność ma ingerencja w zawieszenie ok.gif

Napisano

Nie. skromny.gif

Napisano

> ps. Kolega rascal świetnie wyjaśnił jaki wpływ na zbieżność ma

> ingerencja w zawieszenie

Gwoli ścisłości, mój naukowy wywód to odpowiedź na twierdzenie Wieśka26, kóry twierdzi, że po wymianie wahacza zmienić się może tylko kąt pochylenia.

Moje stanowisko jest takie, że wymiana samego sworznia nie powoduje zmiany zbieżności.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.