Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II problem z zapaleniem

Featured Replies

Napisano

Witam

mam asterke II X16XEL+LPG. 2 tygodnie temu zaczely sie problemy z zapalaniem na benzynie, odpalalem na LPG i od raz przechodzilem na benzyne i autko chodzilo bez problemu, ale po tygodniu padla pampa paliwa, wymienilem ja, ale teraz dalej mam problem, musze dlugo krecic rozrusznikiem, zeby zapalilo na benzynie, tak jakby pompa dopiero musiala podpompowac, a pozniej chodzi juz dobrze. Pytanko, czy ktos wie na 100%, czy w tym silniku po przekreceniu kluczyka pompa powinna zostac zasilona na kilka sekund, bo u mnie napewno dopiero dostaje napiecie po uruchomieniu rozrusznika i moze dlatego mam niskie cisnienie w ukladzie i trzeba tak dlugo krecic...

z gory dziekuje za pomoc

Napisano

Nie wiem na pewno, ale prawdopodobnie pompuje dopiero razem z rozrusznikiem. Ale problem chyba leży gdzie indziej. Sprawna pompa nie pozwoli żeby paliwo cofnęło się do zbiornika.

Przydałoby się podłączyć manometr pod listwę z wtryskami i zobaczyć jak zmienia się ciśnienie paliwa w chwili uruchamiania silnika.

Napisano
  • Autor

no wlasnie to chce zrobic, masz racje kazda pompa ma zawor zwrotny ktory zabezpiecza przed cofnieciem paliwa, facet ktory regenerowal pompe ( powazna firma), zarzeka sie ze byal sprawdzana i jest ok. Coz paliwo nigdzie nie wycieka..wiec jesli pompa bylaby sprawna to pozostaje mi regulator cisnienia paliwa, ktory teoretycznie moglby puszczac.. Mysle ze zaplon jest ok, bo na gazie odpala i to szybciej niz na benzynie. Jeszce zauwazylem taka rzecz, jesli wylacze auto na gazie i zaraz zapale na benzynie to odpala od razu.. nie chce niczego sugerowac ale to wiec chyba jednak cos z cisnieniem paliwa, bo chyba wtryskiwacze, czy instalacja LPG nie ma z tym nic wspolnego...

Napisano

Mialem cos podobnego w swoim dieselq shocked.gif

Po straconym czasie szukania "fachowcow" w desperacji podjechalem do naszego ASO i q zdziwieniu Pan poinformowal mnie ze TTTM i trzeba wymienic przewody paliwowe tzn, zaczac od tego a pozniej jak by to nie pomoglo szukac dalej sick.gif

Naszescie skoczylo sie na wymianie przewodow i odpowietrzeniem ukladu koszt niecale 300zl 270751858-jezyk.gif a wczesniej w BOSCHU powiedzieli mi 700zl i to na pewno nie koniec wydatkow screwy.gif

Napisano

Ja w swoim dieselku też miałem ten problem, po wymianie przewodów nie pomogło, dopiero wymiana uszczelniaczy wtrysków dała pozytyny efekt.

Napisano

, facet ktory

> regenerowal pompe ( powazna firma),

Witam,

Ile kosztowała regeneracja pompy paliwa ?

Pozdrawiam Maciek,

Napisano
  • Autor

pompa regenerowana kosztuje u niego w zaleznosci od modelu 100-120 zl, ale regeneruje tylko orginalne pompy BOSCHA, zamawiasz u niego, wysyla zregenerowana a Ty odsylasz mu swoja. Daje dwa lata gwarancji, nie robi tego w zadnym garazu..

szukalem po necie a okazalo sie, ze mam po pod bokiem, jestem z opola a on z Brzegu, jak sie pozniej dowiedzialem, wielu mechaniorow z nim wspolpracuje, takze z zagranicy, wspolpracuje z BOSCHEM, podaje linka na jego stronke na allegro, bo tak go znalazlem

link tutaj

Napisano

> pompa regenerowana kosztuje u niego w zaleznosci od modelu 100-120

> zl, ale regeneruje tylko orginalne pompy BOSCHA, zamawiasz u

> niego, wysyla zregenerowana a Ty odsylasz mu swoja. Daje dwa

> lata gwarancji, nie robi tego w zadnym garazu..

> szukalem po necie a okazalo sie, ze mam po pod bokiem, jestem z opola

> a on z Brzegu, jak sie pozniej dowiedzialem, wielu mechaniorow z

> nim wspolpracuje, takze z zagranicy, wspolpracuje z BOSCHEM,

> podaje linka na jego stronke na allegro, bo tak go znalazlem

> link tutaj

A ja mam inny problem z zapalaniem.opiszę go dokładnie może ktoś mi pomoże bo już wymiękam.

Mam gaz II generacja autonic. Silnik 1.6 XEL 16 V

Zapalam zawsze na benzynie, potem przełącza się automatycznie na LPG. wygląda to tak:

Rano odpalam na benzynie, jadę odwieźć dziecko do przedszkola około 1,5 km, miedzy czasie przełączy się na LPG. Pod przedszkolem gaszę ięe z dzieckiem, wracam za 10 min. odpalam (na benzynie oczywiście), silnik odpala i po około 1 sekundzie gaśnie. odpalam ponownie tez na benzynie ale trzeba dość długo kręcić, w końcu odpala. Jak się silnik rozgrzeje to ten efekt występuje troche mniej to znaczy czasami nie zgaśnie po odpaleniu tylko na chwile obroty spadną prawie do zgaśnięcia. Instalacja wyregulowana dobrze przeze mnie ale i przed zaufanego mechanika od LPG. Sonda lambda pracuje prawidłowo. Mam dodatkowo założony układ dopalania LPG (starting protection firmy A.E.B.) ale czy z nim czy bez niego jest tak samo. Silnik krokowy od LPG i od benzyny działa prawidłowo bo jeśli jeżdżę tylko na benzynie to jest OK.

Napisano
  • Autor

wiesz co, ja mialem cos takiego zaraz po zalozeniu instalacji, tez autronica.. jak zgasilem na gazie i za chwile odpalalem na benie, to mialem taki efekt, ze silnik odpalal ale sie dusil i przewaznie gasl i wtedy pozostawalo dluzsze krecenie rozrusznikiem.. i w koncu zapalal, okazalo sie ze w ukladzie byl jeszcze gaz i jak zapalalem na benie to jeszcze

+paliwo= zalewanie silnika.. ale nie mialem ukladu dopalania gazu...jednak moj mechanior od gazu cos pomieszal powiedzial ze zasilanie 12 V lpg wzial z inneego punktu i ogolnie problem zniknal , chociaz czasami jak zapale i zgasnie to pozniej musze dlugo krecic, wciskam pedal gazu i krece.. wiec mysle, ze u Ciebie tez silnik sie zalewa..

Napisano

> wiesz co, ja mialem cos takiego zaraz po zalozeniu instalacji, tez

> autronica.. jak zgasilem na gazie i za chwile odpalalem na

> benie, to mialem taki efekt, ze silnik odpalal ale sie dusil i

> przewaznie gasl i wtedy pozostawalo dluzsze krecenie

> rozrusznikiem.. i w koncu zapalal, okazalo sie ze w ukladzie byl

> jeszcze gaz i jak zapalalem na benie to jeszcze

> +paliwo= zalewanie silnika.. ale nie mialem ukladu dopalania

> gazu...jednak moj mechanior od gazu cos pomieszal powiedzial ze

> zasilanie 12 V lpg wzial z inneego punktu i ogolnie problem

> zniknal , chociaz czasami jak zapale i zgasnie to pozniej musze

> dlugo krecic, wciskam pedal gazu i krece.. wiec mysle, ze u

> Ciebie tez silnik sie zalewa..

U mnie jest to samo, tzn, na zimnym silniku, dopóki nie uzyska swojej temp. gdy wyłącze silnik (bez znaczenia czy na gazie czy na benie), to później musze dłuższy okres krecic i jest problem z odpalenie. Mój mechanior od gazu tez tłumaczył podobnie jak kolega wyzej i stad ta przypadłość. Tez mam komp. autronica. Powiedział ze moze podkrecic temp. przełączenia , ale wtedy bede jezdził dłużej na benie, ale raczej sie to nie opłaca.

Napisano

> U mnie jest to samo, tzn, na zimnym silniku, dopóki nie uzyska swojej

> temp. gdy wyłącze silnik (bez znaczenia czy na gazie czy na

> benie), to później musze dłuższy okres krecic i jest problem z

> odpalenie. Mój mechanior od gazu tez tłumaczył podobnie jak

> kolega wyzej i stad ta przypadłość. Tez mam komp. autronica.

> Powiedział ze moze podkrecic temp. przełączenia , ale wtedy bede

> jezdził dłużej na benie, ale raczej sie to nie opłaca.

a może coś lelek pomoże

Napisano

> a może coś lelek pomoże

Powiem tak: wątki dotyczące gazu czytam wylącznie z powodów służbowych wink.gif Znam się gazie jak przysłowiowa świnia na gwiazdach. Niestety, dla mnie gaz to w kuchence i ewentualnie w zapalniczce wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Zapomniałeś o lutownicy... tej której nie chciał Azja biglaugh.gif.

Napisano

> Zapomniałeś o lutownicy... tej której nie chciał Azja .

sciana.gif Ooooo.... Właśnie. zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.