Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknie olej

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z cieknacym olejem spod uszczelki pokrywy zaworów. Wiem, ze to w oplu norma ale kiedys wymieniałem uszzcelke raz, góra 2 razy w roku. Nie wiem co sie dzieje ale teraz musze ja wymieniac co 2 m-ce. Niby nic a wkurza jak nie wiem. Mechanior twierdzi ze ze starości blok sie troche odkształcił i juz sie nie da zeby uszczelka sie dała dopasować. Troche mi sie nie chce wierzyć. Natomiast próbowałem przykręcać ja z rózna siła. Z małą siła - leci. Z wiekszą - leci. Juz nie mam siły. Przez to raz na jakis czas musze tez dolewać oleju.

Silikon tez nie pomaga. Nie wiem co robic. niewiem.gif

Napisano

Przede wszystkim porządnie oczyścić miejsce przylegania uszczelki, zarówno do głowicy jak i pokrywy. Rozpuszczalnik wskazany wink.gif

> Silikon tez nie pomaga.

A spróbuj tego: KLIK albo czegoś, co ostatnio przywiozłem od zielika : firmy Elring (jak będziesz chciał a mi sie naładują akumulatory w aparacie, mogę zapodać fotę wink.gif )

> Mechanior twierdzi ze ze starości blok sie troche odkształcił i juz sie nie da zeby uszczelka sie dała dopasować.

Raczej pokrywa a nie blok wink.gif Z tymi mechaniorami to jest tak, że jeden zakładał i dokręcał tę uszczelkę i wytrzymało kilka miesięcy. Zrobiłem po swojemu, bez stosowania silikonów i innych szuwaksów i zaczeło ciec dopiero po ponad dwóch latach.

Pozdroofka

Napisano

nowa uszczelka+hermetyk po dokładnym odtłuszczeniu powierzchni , dokręcanie śrub właściwym momentem - bodajże 8Nm

Napisano

Witam

Praktyka warsztatowa wskazuje jeszcze inne rozwiazanie. Pokrywa rozrzadu posiada nadlewy na osadzenie uszczelki (przez nadlewy przechodza sruby mocujace pokrywe). Jesli sa uszkodzone (nierownomierna wysokosc w wyniku poprzedniego katowania papierem sciernym lub innymi drastycznymi srodkami), ich wysokosc jest nikska i uszczelka ulega nadmiernemu scisnieciu lub nawet obcieciu (wlasne doswiadczenia). Srodek zapobiegawczy: szlifujemy nadlewy na gladko i w nowa uszczelke wstawiamy metalowe pierscienie, ktore wystepuja w uszczelce miski olejowej (w warsztacie zastosowalismy pierscienie z uszczelki pokrywy zaworow od AUDI A6 smile.gif). Nie cieknie, a cieklo na potege, wlasnie przez uszkodzone nadlewy, niemozliwe bylo rownomierne dociagniecie uszczelki. Jesli nadlewy nie beda rownej wysokosci, zadne silikony czy uszczelniacze nie pomoga.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.