Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tulei wahacza

Featured Replies

Napisano

Drogie, Szanowne Grono Astromaniakow zlosnik.gif

Nadeszla niestety chwila, w ktorej to moje zawieszenie uleglo uszkodzeniu beksa.gif Rozerwalo tylna tuleje wahacza, i wahacz osiadl calkowicie na sankach beksa.gif Szczescie w nieszczesciu czesci sa tanie i latwo dostepne waytogo.gif I garaz z kanalem jest zlosnik.gif I klucze sie znajda i jest pewne ale... wpysk.gif

Zdjecie wahacza i wybicie starych tulei to bedzie raczej proste waytogo.gif Ale jak wlozyc nowe tyleje? Nie mam prasy ,wiec takiej sily by wskoczylo bez "sztuczek" nie posiadam oslabiony.gif No i tu zapytanie do Was ,czy :

-w przypadku tulei przedniej wystarczy ja zamrozic, ladnie wyczyscic gniazdo, i za pomoca dlugiej sruby+nakretki+dwoch duzych pierscieni "skrecic" to bez walenia mlotem?

-no i w przypadku tylnej...o mrozeniu nie ma mowy bo tam jest stalowy pierscien wiec..czy wystarczy mocno napier** wpysk.gif mlotkiem przez rurke o srednicy owej tulei? waytogo.gif

Napisano

a dostęp do porządnego imadła masz?

z młotem to wg mnie średni pomysł....

Napisano

To nie łożysko, więc możesz "napier**". Tylko przez w miarę dopasowane tulejki.

Co do przedniej to najpierw ją obejrzyj. U mnie tylna rozlazła się całkowicie (wahacz wybił ślad na sankach), a przednia nówka sztuka zero zużycia i jeździ do dziś. Tak jak kolega wspomniał, duże imadło, albo śruba + podkładki + tulejki waytogo.gif. Walenie w gumę nic nie da, a może jej zrobić kuku.

Napisano

> Drogie, Szanowne Grono Astromaniakow

> Nadeszla niestety chwila, w ktorej to moje zawieszenie uleglo

> uszkodzeniu Rozerwalo tylna tuleje wahacza, i wahacz osiadl

> calkowicie na sankach Szczescie w nieszczesciu czesci sa tanie

> i latwo dostepne I garaz z kanalem jest I klucze sie znajda i

> jest pewne ale...

> Zdjecie wahacza i wybicie starych tulei to bedzie raczej proste Ale

> jak wlozyc nowe tyleje? Nie mam prasy ,wiec takiej sily by

> wskoczylo bez "sztuczek" nie posiadam No i tu zapytanie do Was

> ,czy :

> -w przypadku tulei przedniej wystarczy ja zamrozic, ladnie wyczyscic

> gniazdo, i za pomoca dlugiej sruby+nakretki+dwoch duzych

> pierscieni "skrecic" to bez walenia mlotem?

> -no i w przypadku tylnej...o mrozeniu nie ma mowy bo tam jest stalowy

> pierscien wiec..czy wystarczy mocno napier** mlotkiem przez

> rurke o srednicy owej tulei?

Witam

Jezeli chodzi o wymiane tylnej tulei bez prasy (ja robie na prasie), proponuje nastepujaca procedure: wyjac wahacz, usunac gumowa czesc tulei, czesc metalowa przeciac pilka do metalu (uwazac, by nie naciac mocno wahacza), nowa tuleje nasmarowac smarem i wbijac rowno mlotkiem, najlepiej przez tuleje czy duzy klucz nasadowy. Dobrze idzie w duzym imadle, napinasz tuleje, pobijasz i napinasz znowu.

Pozdrawiam

Napisano

> (uwazac, by

> nie naciac mocno wahacza)

icon_eek.gif

wcale go (wahacza) nie można naciąć!!!

resztę potwierdzam ok.gif

> nowa tuleje nasmarowac smarem i

> wbijac rowno mlotkiem, najlepiej przez tuleje

Napisano

Przed wbijaniem dobrze jest wstawic tuleje do zamrażarki na jakies 3 godziny po uprzednim przesmarowaniu ich np. smarem grafitowym. Zapewniam, że zmrożona i nieco skurczona tuleja wchodzi w wahacz z niewielką pomocą młotka bez udziału imadła.

Napisano

za jak sie zapomni i nie ma 3 godzin to polecam zmrażacz w areozolu ,koszt niewielki a nieraz sie przyda .

Napisano
  • Autor

Pod koniec tyg bedzie fotorelacja grinser006.gif Wczoraj testowalismy wymiane tulei w GSI...wystarczylo imadlo waytogo.gif...dla pewnosci zamrozilismy przednie tuleje waytogo.gif Obylo sie bez problemow....no nie..w sumie byly....zeby wyjac stare sworznie...bo byly nitowane passed_out.gif Ale flexa dala rade waytogo.gif Zatem potwierdzam, ze uzywaja imadla mozna wymienic obie tuleje wahacza we wlasnym garazu 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.