Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana pierścieni

Featured Replies

Napisano

Tak przymierzam się do wymiany pierścieni na tokach w moim silniku bo ewidentnie przepuszczają bo auto nie ma kompresji i po odpalniu kopci strasznie.

I zastanawiam się czy jest mechanik który wymieni to tak aby nie naruszyć budżetu heheh Czy przy okazji wymiany pierścieni trzeba robić planowanie? Nie znam się na tym i dlatego pytam Was. Jak oceniacie szanse na to że taka wymiana coś pomoże i silnik wytrzyma jeszcze te 50 - 60 tyś .

Zależy mi głównie żeby zrobić to jeszcze przed zimą bo wtedy są największe problemy.

Napisano

jak zdejmiesz głowicę to trza sprawdzić płaskość i ewentualnie splanować

po zdjęciu warto też zastanowić się nad resztą bebechów, choćby uszczelniacze

jak będzie dobrze zrobione, to długo pojeździsz ok.gif

Napisano

glowice oddasz do warsztatu specjalistycznego, oni tam sprawdzą jej płaskość i tylko jeśli bedzie potrzeba to splanują. Warto im tez powiedzieć, żeby srawdzili czy jest szczelna na zaworach, bo równie dobrze jak pierścieniami, także i zaworami moze uciekac komresja

Napisano

Widzę, że przerabiamy to samo, z tym, że u mnie zaczęło sie od pękniętego prawie nowego paska. Po zdjęciu głowicy i zawiezienia do splanowania, okazało się, że jest pęknięta. Teraz już mam wszystko poszykowane i tak samo stoję przed dylematem zaczepiania pierścieni.

Wymiana ich to jest już pikuś. Zdjęcie miski, odkręcenie korbowodów, wyjazd tłoków do góry i w zasadzie po robocie (pod warunkiem, że masz przyrząd do ściskania tłoka razem z pierścieniami, żeby włożyć go z powrotem do tulei).

> Tak przymierzam się do wymiany pierścieni na tokach w moim silniku bo

> ewidentnie przepuszczają bo auto nie ma kompresji i po odpalniu

> kopci strasznie.

> I zastanawiam się czy jest mechanik który wymieni to tak aby nie

> naruszyć budżetu heheh Czy przy okazji wymiany pierścieni trzeba

> robić planowanie? Nie znam się na tym i dlatego pytam Was. Jak

> oceniacie szanse na to że taka wymiana coś pomoże i silnik

> wytrzyma jeszcze te 50 - 60 tyś .

> Zależy mi głównie żeby zrobić to jeszcze przed zimą bo wtedy są

> największe problemy.

Napisano

Kolego klubowiczu warto wymienić pierścienie Ja zakładałem przy silniczku 1.6 vectra 1992roczek . Efekt niesamowity brak ubytku oleju

waytogo.gifyay.gif

Napisano
  • Autor

a orientuje się ktoś jaki może być koszt wymiany pierścieni, UPG , z robocizną? Tak orientacyjnie. Nie chcę żeby mnie skasowali w warsztacie jak zobaczą że nie jestem zorientowany ile takie coś może kosztować.

Żeby problemów było mało to dzisiaj jak wyjeźdżałem z garażu to zauważyłem pod autem plamę oleju wielkości kilku cm. A samochód stał tam tylko jeden dzień yikes.gif Gdy się położyłem pod auto zobaczyłem w miejscu korka pod miską wiszącą kroplę oleju.

Miskę już od początku miałem zafajdaną olejem ale nigdy nie było ani kropelki oleju na posadzce. Poprostu pociła się na uszczelce. Podejrzewam że może ten korek coś piepszyć albo jakaś uszczelka na nim.

Coś czuję że czekają mnie większe wydatki.

Napisano

> Coś czuję że czekają mnie większe wydatki.

heheheh weź klucz i spróbuj dokręcić z wyczuciem

Napisano

> Mogą być np TE pierścienie?

SCHOTTLE - nie znam

kupowałem GOETZE, ale trochę droższe były

Napisano

> SCHOTTLE - nie znam

> kupowałem GOETZE, ale trochę droższe były

Tez bede niebawem kupywal pierscienie i jak sam mam kupywac to na pewno to bedzie GOETZE bo z tego co slyszalem na pierwszy montaz to wstawiali smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.