Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomiar bicia tarcz - wyniki

Featured Replies

Napisano

Jak już pewnie wiecie mam problem z delikatnym drżeniem kierownicy przy hamowaniu przy ok 110-120 km/h. Aby nie wymieniać w nieskończonośc pół samochodu został dziś dokonany pomiar bicia tarcz. Bardzo mało zakładów robi taki pomiar, więklszosć po prostu wymienia tarcze. Robi to sie specjalnym czujnikiem ok 0,5 cm od rantu tarczy. Niektórzy mówią, ze normą do przyjęcia to jest 0,05 mm ale mechanik, spec od hamulców twierdzi, ze nie może być wiecej niz 0,03 mm.

Wynik pomiaru:

- prawa tarcza 0,06 mm

- lewa tarcza 0,05 mm

Tarcze to Zimmermanny, które nie powinny się giąć. Odchyłka nie jest duża ale jednak, Tarcze wymieniałem ok 9 miesięcy temu 30-40 kkm na nich zrobiłem.

Napisano

> Jak już pewnie wiecie mam problem z delikatnym drżeniem kierownicy

> przy hamowaniu przy ok 110-120 km/h. Aby nie wymieniać w

> nieskończonośc pół samochodu został dziś dokonany pomiar bicia

> tarcz. Bardzo mało zakładów robi taki pomiar, więklszosć po

> prostu wymienia tarcze. Robi to sie specjalnym czujnikiem ok 0,5

> cm od rantu tarczy. Niektórzy mówią, ze normą do przyjęcia to

> jest 0,05 mm ale mechanik, spec od hamulców twierdzi, ze nie

> może być wiecej niz 0,03 mm.

> Wynik pomiaru:

> - prawa tarcza 0,06 mm

> - lewa tarcza 0,05 mm

> Tarcze to Zimmermanny, które nie powinny się giąć. Odchyłka nie jest

> duża ale jednak, Tarcze wymieniałem ok 9 miesięcy temu 30-40 kkm

> na nich zrobiłem.

Taki lajf Panie. W Cliówce proste tarcze miałem do pierwszego porządnego hamowania...

Dowiadywałeś się może ile kosztują tarcze w oryginale?

Napisano

> Tarcze to Zimmermanny, które nie powinny się giąć.

To akurat zalezy od stopu z ktorego byly zrobione, najczesciej krzywią sie po nagrzaniu i i szybkim chlodzeniu (napręzenia po hartowaniu), moznaby to zniwelowac obrobka cieplną, ale chyba latwiej kupic nowe...

Napisano
  • Autor

> Taki lajf Panie. W Cliówce proste tarcze miałem do pierwszego

> porządnego hamowania...

> Dowiadywałeś się może ile kosztują tarcze w oryginale?

dowiadywałeś:

Oryginał do 520d: 700 PLN

Zimmermany 350 PLN

przetoczenie (3 płaszczyzn) 120 PLN + 120 PLN montaż i chyba na tą opcje sie zdecyduje.

O ile nie przypominam sobie abym wjechał w jakąś kałuże z rozgrzanymi tarczami tak problemem może być mycie auta myjka ciśnieniową. Powinno to sie robić wyłacznie na zimnych hamulcach, np z rana a nie po trasie.

Jest też sporo teorii jak traktowac tarcze zaraz po montażu żeby wszystko grało:

Jedna mówi aby przejechać sie ok 500 metrów z delikatnie wciśniętym hamulcem aby rozgrzać tarcze a nastepnie przejechać ok 2,5 km bez żadnego hamowania zeby tarcze sie ochłodziły, Po takim zabiegu naprężenia odlewnicze powinny zniknąc.

Inna teoria mówi aby bardzo delikatnie hamować przez pierwsze 300-500 km, zadnego ostrego hamowania (ale wydaje mi sie, ze bardziej ma to związek z ułożeniem sie klocków do tarcz i skutecznością)

Inni jeszcze mówia aby unikac długotrwałego hamowania

Napisano
  • Autor

> To akurat zalezy od stopu z ktorego byly zrobione, najczesciej

> krzywią sie po nagrzaniu i i szybkim chlodzeniu (napręzenia po

> hartowaniu), moznaby to zniwelowac obrobka cieplną, ale chyba

> latwiej kupic nowe...

czyli tak jak napisałem, chyba najlepiej je rozgrzać i pozwolić im sie spokojnie schłodzić bez gwałtownego schłodzenia np wodą z kałuży

Napisano

> czyli tak jak napisałem, chyba najlepiej je rozgrzać i pozwolić im

> sie spokojnie schłodzić bez gwałtownego schłodzenia np wodą z

> kałuży

Nie tocz tych tarcz tylko je zmien u mnie przetaczanie nowych super tarcz pomoglo na 1tys.km kupilem pozniej ATE i pomoglo na dlugie kilometry.

A co do pomiaru ro chyba zwyklym czujnikiem mikrometrycznym sie robi?.

Napisano
  • Autor

> Nie tocz tych tarcz tylko je zmien u mnie przetaczanie nowych super

> tarcz pomoglo na 1tys.km kupilem pozniej ATE i pomoglo na dlugie

> kilometry.

> A co do pomiaru ro chyba zwyklym czujnikiem mikrometrycznym sie

> robi?.

no zastanawiam sie własnie, generalnie to bicie nie jest tak mocno odczuwalne tylko troche, ale wciąż denerwujące. Może zjeżdze jeszcze troche tarcze i klocki i je wymienie, zobaczymy. Tylko teraz to zastanawiam sie nad oryginałami a ti ju z grubsza kasa

Napisano

> teraz to zastanawiam sie nad oryginałami a ti ju z grubsza kasa

Czego się nie robi dla miłości...

Ja ostatnio podjechałem na Narbutta w Wwie po zaślepkę ucha holowniczego, bo drażniło mnie że siedzi tam jakaś chińska podróba i wyszedłem "bogatszy" o komplet listew ochronnych wraz z zapinkami... rotfl.gif

Napisano

> czyli tak jak napisałem, chyba najlepiej je rozgrzać i pozwolić im

> sie spokojnie schłodzić

To jest bezsensowne, bo nie wiesz w jakis temperaturach odpuszczasz, a juz totalna glupota jest jechac na hamulcu...

Ja bym powiedzial, ze raczej trzeba sie z nimi delikatnie na poczatku obchodzic (moze dłuzsze delikatne wygrzewanie w niskich temp cos zmieni), co i tak pozniej ma bardzo maly wplyw na gałtowne zahartowanie...

Napisano

witam. mialem u siebie swego czasu problem z biciem tarcz w bmw. robilem pomiary bicia itd. niby bylo wszystko w normie a i tak bilo... tarcze mialem firmy ATE.

skonczylo sie na ponownej wymianie wszystkich tarcz +klockow (bo tarcze wymieniamy zawsze z klockami) z tym ze na tyl zalozylem oryginalne tarcze a na przod brembo. od tego czasu problem bicia przestal istniec;

BTW jedna rzecz mnie zastanawia- pomiarow bicia nie robi sie w warunkach drogowych gdzie tarcza pod wplywem wysokiej temperatury moze IMO miec zupelnie inne parametry (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle)

BTW2 jesli wyeliminowałeś bicie tarcz to moze problemem nie sa same tarcze a np kola, luzy w zawieszeniu?

ps zapomnij o przetaczaniu tarcz szkoda kasy

pozdrawiam konrad

Napisano
  • Autor

> BTW jedna rzecz mnie zastanawia- pomiarow bicia nie robi sie w

> warunkach drogowych gdzie tarcza pod wplywem wysokiej

> temperatury moze IMO miec zupelnie inne parametry (niech mnie

> ktos poprawi jesli sie myle)

u mnie pomiar byl robiony z samego rana po krótkiej jeżdzie, tarcze nie zdążyły sie jeszcze rozgrzac, generalnie na zimnych tarczach. Pod wpływem ciepła metal może sie rozszerzac czyli na rozgrzanych tarczach problem może sie wzmóc

> BTW2 jesli wyeliminowałeś bicie tarcz to moze problemem nie sa same

> tarcze a np kola, luzy w zawieszeniu?

no własnie o to chodzi, ze nie mam żadnych luzów w zawieszeniu a pomiar bicia pokazał że jest za duże co u mnie objawia sie lekkim, nie mocnym drżeniem kierownicy przy hamowaniu przy ok 120 km/h.

> ps zapomnij o przetaczaniu tarcz szkoda kasy

> pozdrawiam konrad

Jeśli chodzi o wymiane tarcz to chyba już zaczekam aż zjade klocki bo mają jeszcze sporo ponad połowe. i chyba tym razem wybiore oryginały, ponoć sa najlepsze, tylko koszt 700 zeta troche spory. No ale czego sie nie robi dla swojej buni serce.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.