Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w Albei 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam,

zastanawiam się nad montażem instalacji gazowej w Albei 1.2. We Fiacie polecają instalację z sekwencyjnym wtryskiem gazu firmy TARTARINI. Ponoć jest to najlepsze rozwiązanie dla tego typu silnika (z plastikowym kolektorem), oczywiscie najdroższe bo kosztuje ok. 5 tyś zł. Z drugiej strony słyszałem że instalacje tej firmy stwarzają problemy podczas eksploatacji.

Czy rzeczywiście trzeba instalować drogi gaz sekwencyjny, czy może wystarczy tańsza instalacja? Jak działa gaz z tym silnikiem? Są jakieś problemy? I jak wygląda sprawa gwarancji silnika po zamontowaniu gazu? We Fiacie udzielają mglistych informacji na ten temat.

Będe wdzięczny za wszelkie opinie,

Pozdrawiam

Barkley

Napisano

> Witam,

> zastanawiam się nad montażem instalacji gazowej w Albei 1.2. We

> Fiacie polecają instalację z sekwencyjnym wtryskiem gazu firmy

> TARTARINI. Ponoć jest to najlepsze rozwiązanie dla tego typu

> silnika (z plastikowym kolektorem), oczywiscie najdroższe bo

> kosztuje ok. 5 tyś zł. Z drugiej strony słyszałem że instalacje

> tej firmy stwarzają problemy podczas eksploatacji.

> Czy rzeczywiście trzeba instalować drogi gaz sekwencyjny, czy może

> wystarczy tańsza instalacja? Jak działa gaz z tym silnikiem? Są

> jakieś problemy? I jak wygląda sprawa gwarancji silnika po

> zamontowaniu gazu? We Fiacie udzielają mglistych informacji na

> ten temat.

> Będe wdzięczny za wszelkie opinie,

> Pozdrawiam

> Barkley

Powinienies zamontować wtrysk sekwencyjny nie tylko ze wzgledu na plastikowy kolektor, ale także ze względu na EOBD, które przy instalce mixerowej prawie na pewno bedzie Ci przysparzać wiele problemów. Co do konkretnej marki instalacji to sie nie wypowiem, bo sie nie znam. Jesli chodzi o gwarancje, to jesli zamontujesz gaz poza ASO to raczej możesz sie z nia pożegnac.

Napisano

> Powinienies zamontować wtrysk sekwencyjny nie tylko ze wzgledu na

> plastikowy kolektor, ale także ze względu na EOBD, które przy

> instalce mixerowej prawie na pewno bedzie Ci przysparzać wiele

> problemów. Co do konkretnej marki instalacji to sie nie

> wypowiem, bo sie nie znam. Jesli chodzi o gwarancje, to jesli

> zamontujesz gaz poza ASO to raczej możesz sie z nia pożegnac.

Ostatnio odbierająć auto z aso zaczepij mnie facet własnie takiego autka, żaląc sie o swoich problemach i pytając mnie jak mi sie sprawuje-chociaż mieliśmy dwie różne instacje. On w Albei miał BRC ale chyba z wtryskiem LPG, wnioskuje z tego,bo mówił, że dał za to 5500 PLN. Monatował w ASO Dokłądnie w Szczecinie. Cały czas zresztą je teraz odwiedza-silnik mu sie przegrzewa i jakieś tam kontorlki sie non toper zapalają. Warto zastanowić sie co zakłądać smirk.gif

Napisano

> Witam,

> ten temat.

> Będe wdzięczny za wszelkie opinie,

> Pozdrawiam

> Barkley

były wątki o tej tematyce, poSzukaj, poczytaj.

sugeruje, bo mało komu chce się przepisywać to samo, a wiele od tamtego czasu się nie zmieniło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Przeczytałem wszystkie wątki o podobnej tematyce, ale żaden nie odpowiedział na moje wątpliwości, stąd prośba o wasze opinie.

pozdrawiam,

Barkley

Napisano

> Przeczytałem wszystkie wątki o podobnej tematyce, ale żaden nie

> odpowiedział na moje wątpliwości, stąd prośba o wasze opinie.

> pozdrawiam,

> Barkley

wątpliwości w tym przypadku nie ma zadnych - tylko i wyłącznie sekwencyjny wtrysk gazu ok.gif

Napisano

Chyba nie pomogę Ci zbyt wiele.

Wczoraj właśnie zagazowałem Albeę tą instalacją (tj. Tartarini IV generacja-sekwencyjna), za 3850 PLN.(w ramach dostpnej jeszcze promocji) Robota trawała ok. 8 gozin.

Jeżeli jesteś ze Śląska, to tu masz adres:

http://www.autohit.com.pl/start/index.htm

Myślę nawet, że jeżeli mieszkasz 200, 300 km, to i tak Ci się opłaci, bo oszczędzasz min. 650 PLN na samej instalacji. Z autem zastępczym, też nie ma problemu.

Pozdrawiam.

Ps. o instalce jeszcze nie mogę się wypowiedzieć bo mam ją za krótko.

Napisano

Witam! Moj kolega ma Brave 1.2 16V (taką zresztą jak ja smile.gif ) i założył instalacje za 2300 zł (chyba II generacji) przejechał już 20 tys i jedyną rzeczą którą wymienił był silniczek krokowy i to za darmo!!! bo warsztat, ktory mu to montował uznał to jako naprawe gwarancyjną!!! ( ja na benzynie wymieniałem go już 2 razy angryfire.gif ) Mówił, że miał strzały w kolektor (plastikowy) kilka razy ale nic sie nie stało ( podobno są jakieś bezpieczniki). Osiągi praktycznie takie same... pali mu około 8-9.5 (max) l gazu na 100 km . On jest zadowolony bardzo... Zakładał mu jakiś warsztat w Mikołowie... Jak bedzie Cie to interesowac to daj znac na priv to podam Ci namiary. Pozdrawiam

Napisano

> Witam! Moj kolega ma Brave 1.2 16V (taką zresztą jak ja ) i założył

> instalacje za 2300 zł (chyba II generacji)

Brawy chyba nie mialy jeszcze EOBD, wiec ten silnik tylko pozornie jest taki sam

Napisano

> Brawy chyba nie mialy jeszcze EOBD, wiec ten silnik tylko pozornie

> jest taki sam

Hmmm... tego Ci nie powiem ale niby te 1.2 16V to wszędzie te same były... w każdym razie... widać że do LPG im starszy motor tym lepszy

Napisano

> Hmmm... tego Ci nie powiem ale niby te 1.2 16V to wszędzie te same

> były...

silnik ten sam, elektronika inna

Napisano

> Brawy chyba nie mialy jeszcze EOBD, wiec ten silnik tylko pozornie

> jest taki sam

jestes w błędzie...

modele z końca produkcji juz miały eobd...

Napisano

> Witam,

Do plastiku tylko wtrysk gazu...

Tartarini jest montowane przez fiata, bo taka jest tradycja...

Z drugiej strony ASO respektuje montaż jesli warsztat LPG ma autoryzacje i tak u mnie np montuja BRC...

Cena 5000 to niezły rozbój, bo tyle kosztuje bez łaski instalka do 2.0 R5 fiata (lancii) w Mareii...

> ten temat.

Jeśli nie chcesz miec problemów to olej 2gen...

Na twoim miejscu olałbym też aso... bo tam tylko montują... regulacja to zupełnie inna sprawa... oni z tego korzystają, bo masz gwarancje i doją cię jak koze...

Napisano

Mam Albee 1.2 16V z maja 2003 od nowosci. 4 miesiace temu tuz przed koncem gwarancji zdecydowalem sie na zagazowanie mojego auta.

Kolega polecil mi w Wawie stacje obslugi o nazwie POLGAS (www.polgas.pl) zajmujaca sie m.in. montazem LPG. Zaproponowali mi za cene 3500PLN polska instalacje firmy KME, model "Diego" (http://www.kme.com.pl/diego/) z sekwencyjnym wtryskiem (starszych generacji nie radze zakladac do tego silnika bo poprostu w przypadku plastikowych kolektorow instaluje sie instalki z wtryskiem gazu). Stwierdzili rowniez, ze wycofali sie z instalacji wloskich z powodu wielu problemow z nimi.

Ja takze slyszalem same zle opinie na temat fabrycznej, fiatowskiej instalacji Tartarini.

Przejechalem juz na gazie 10kkm i wszystko dziala bardzo dobrze - spalanie w trasie 7,7 w miescie 8,5. Zaoszczedzilem do tej pory ok. 1300PLN. Spadek mocy rzedu 5-10% odczuwalem podczas jazdy w gorach po wzniesieniach. Przy normalnej miejskiej jezdzie roznice w porownaniu z benzyna sa znikome.

Poczatkowo wynikly problemy z zaswiecaniem sie kontrolki "check engine" co zaniklo po wykonaniu kalibracji wtryskiwaczy oraz problem z zalewaniem silnika gazem przy pierwszym przelaczaniu po dluzszym postoju. Okazalo sie ze przycznyna byla wada konstrukcyjna reduktora. Po jej usunieciu wszystko zaczelo normalnie dzialac i przyznaje, iz jestem bardzo zadowolony. Z czystym sumieniem moge polecic ta instalacje.

Co do utraty gwarancji po zalozeniu LPG poza ASO to powinienes to osobiscie wyjasnic w Twoim ASO bo plotki na ten temat sa rozne.

Jakby nie parzec montaz LPG to ingerencja w silnik. Powinienes wiec ustalic w jakim zakresie utracisz wowczas gwarancje.

Pozdrawiam i powodzenia, ok.gif

T.

• 5 tygodni później...
Napisano

Z twojej wypowiedzi wynika że zużycie na poziomie 9.5l w mieście wymaga regulacji (sekwencja Elpigaz Stella) ??

Napisano

> Z twojej wypowiedzi wynika że zużycie na poziomie 9.5l w mieście

> wymaga regulacji (sekwencja Elpigaz Stella) ??

Nie jestem pewien czy regulacja obnizy spalanie az o 1l w miescie w stosunku do moich osiagow. U mnie od poczatku po zalozeniu LGP spalanie bylo takie jak podalem wyzej. Chyba jednak kazde auto nalezy traktowac indywidualnie. Ale regulowac zawsze mozesz sprobowac. Pozwodzenia,

T. ok.gif

Napisano

Witam! Posiadam Albee 1.2 16v i wlasnie zalozylem gaz wloskiej firmy BRC. Jestem w fazie testow i odezwe sie jak tylko dojde do jakis konkretnych wnioskow. Poki co wymagana jest regulacja wiec nie moge ocenic spalania itp. Jesli chodzi o instalacje Tartanini to slyszalem ze sa niezle. Co do mojej BRC wypowiem sie wkrotce, POZDRAWIAM i zycze szerokiej drogi!

Napisano

Albea 1.2 16V. Założyłem gaz w czerwcu REG DREAM XXI tutaj.

Przejechałem ok 7kKM. Spalanie ok 7,5 - trasa.

Jak na razie zero problemów.

Polecam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.