Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka EOBD??

Featured Replies

Napisano

Podczas normalnej jazdy po równej drodze zapaliła mi sie kontrolka EOBD ale sinik chodził normalnie.Po 12godzinach postoju po odpaleniu silnika nadal paliła sie owa kontrolka przejechałem sie na stacji bo miałem parę litrów w baku zatankowałem i po przejechaniu paru kilometrów i zgaszeniu oraz ponownym odpaleniu kontrolka zgasła.Co mogło byc przyczyna zapalenia sie na trasie tej kontrolki?W instrukcji pisze cytuje"jezeli usterka zniknie,lampka sygnalizacyjna zgasnie,ale system zapamieta usterke".Czy jezeli nie pali mi sie kontrolka bo przypuszczam iz miałem mało paliwa i zaciągło jakis syf z baku a teraz po zalaniu po przekreceniu kluczyka zapala sie i po odpaleniu silnika gasnie czy musze podjechac na komputer czy moge jezdzic bez zadnych konsekwencji.Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

mozesz jezdzic bez konsekwencji - ale ja z ciekosci bym spreawdził co to ... bo moze jednak nie spowodu zbyt małej ilosci paliwa

Napisano
  • Autor

A co moze byc przyczyną zapalenia sie EOBD?Czy jak podłącze pod kompa bedzie dokłądnie opisane dlaczego sie zapaliła?Nie jestem pewny alre jezeli sama zgasła po zatankowaniu auta to problem sie sam rozwiązał i nic powaznego to raczej nie było chyba,ze moge sie mylic?

Napisano

jesli kontrolka sie zapalila to juz blad zostanie w kompie i mozna go odczytac nawet jak kontrolka zgasnie.

Napisano

> A co moze byc przyczyną zapalenia sie EOBD?Czy jak podłącze pod kompa

> bedzie dokłądnie opisane dlaczego sie zapaliła?Nie jestem pewny

> alre jezeli sama zgasła po zatankowaniu auta to problem sie sam

> rozwiązał i nic powaznego to raczej nie było chyba,ze moge sie

> mylic?

istnieje około 3tys kodów/błędów

mam strzelać? zlosnik.gif

Napisano

> A co moze byc przyczyną zapalenia sie EOBD?Czy jak podłącze pod kompa

> bedzie dokłądnie opisane dlaczego sie zapaliła?Nie jestem pewny

> alre jezeli sama zgasła po zatankowaniu auta to problem sie sam

> rozwiązał i nic powaznego to raczej nie było chyba,ze moge sie

> mylic?

Tak, wyświetli numer błędu. u mnie dawno temu tak samo się robiło, potem gasło i był to błąd potencjometru przepustnicy, dość częsta przypadłość MPI

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj znów zapaliła mi sie kontrolka EOBD i postanowiłem cos z tym zrobic.Dzwoniłem do aso i za podłaczenie do kompa i zresetowanie błędu chcieli 130złotych:).Podjechałem do elektryka który zażyczył sobie 50złotych a nie 130 jak w aso.Podczas dojazdu do niego kontrolka znów sama zgasła,gdy podłaczył kompa wykrył bład o ile pamietam 130 i stwierdził na wykresie od obrotów silnika ze mam popsutą przednią sonde bo chwilami schodzi powyzej minimum i ze bedzie mi sie co jakis czas zapalała owa kontrolka.Stwierdził ze moge tak jezdzic nawet z tą kontrolką bo nie jest to nic groznego dla zywotnosci silnika i nic sie nie bedzie działo.Czy miał on racje?Za co jest odpowiedzialna owa przednia lub pierwsza sonda?Wymieniac ja czy dac sobie spokój?Dziekuje z góry za pomoc.

Napisano
  • Autor

No własnie niby nie zauwazyłem.A ta pierwsza sonda jest odpowiedzialna za ilosc spalanego paliwa?Dziwne bo ta kontrolka po jakims czasie sama gasnie a według mnie jak by była sonda zepsuta to nie zgasła by ta kontrolka samoczynnie?Jaki moze byc koszt wymiany takiej sondy?

Napisano

> No własnie niby nie zauwazyłem.A ta pierwsza sonda jest

> odpowiedzialna za ilosc spalanego paliwa?Dziwne bo ta kontrolka

> po jakims czasie sama gasnie a według mnie jak by była sonda

> zepsuta to nie zgasła by ta kontrolka samoczynnie?Jaki moze byc

> koszt wymiany takiej sondy?

P0130 O2 Sensor Circuit Malfunction (bank 1 sensor 1)

jezeli bylby uszkodzony palilby sie cały czas - moze gdzies przewody przetarte i nie styka jak sie rozgrzeje itp

nowa sonda ok 100zł , ale nie jest pewne ze usunie problem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.