Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie przepustnicy - HELP!

Featured Replies

Napisano

Witam

"Wyrwałem" z kropka przepustnicę i jestem na etapie jej czyszczenia (falujące obroty) i w związku z tym mam parę pilnych pytań. Z góry sorki za niefachowe określenia i pójście na łatwiznę zamiast użyć szukajki, ale sprawa jest dosyć pilna a szukanie może potrwać.

1. Między przepustnicą a blokiem silnika jest taka chyba plastikowa kostka dystansowa. Czy po obu jej stronie są jakieś uszczelki? U nie to wygląda, jakby od strony przepustnicy zostały jakieś resztki i tędy dostawało się pod przepustnicę jakieś lewe powietrze. Te resztki to uszczelka czy tylko jakiś syf?

2. W gardzieli przepustnicy jest ta metalowa, okrągła płytka. Czy ona przy puszczonym gazie powinna idealnie się domykać? U mnie pod światło widać półmilimetrowe prześwity z jednej i z drugiej strony. Z tego co widzę, przy tym plastiku o który zaczepiona jest linka gazu jest śrubka, którą da się to wyregulować - zlikwidować te prześwity. Zrobić to czy zostawić? Jeśli to pomoże to mogę wrzucić fotki mojej przepustnicy.

3. Ile orientacyjnie może kosztować komplet uszczelek do przepustnicy?

4. Da się jakoś domowym sposobem za pomocą omomierza posprawdzać te wszystkie czujniki przy przepustnicy (krokowy itp)?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Napisano
KLIK i tu co prawda z MK2 no ale KLIK a co do szukajki to całkiem niedawno było i szybko byś znalazł
Napisano

> Witam

> "Wyrwałem" z kropka przepustnicę i jestem na etapie jej czyszczenia

> (falujące obroty) i w związku z tym mam parę pilnych pytań. Z

> góry sorki za niefachowe określenia i pójście na łatwiznę

> zamiast użyć szukajki, ale sprawa jest dosyć pilna a szukanie

> może potrwać.

10 - 15 minut

> 1. Między przepustnicą a blokiem silnika jest taka chyba plastikowa

> kostka dystansowa. Czy po obu jej stronie są jakieś uszczelki? U

> nie to wygląda, jakby od strony przepustnicy zostały jakieś

> resztki i tędy dostawało się pod przepustnicę jakieś lewe

> powietrze. Te resztki to uszczelka czy tylko jakiś syf?

> 2. W gardzieli przepustnicy jest ta metalowa, okrągła płytka. Czy ona

> przy puszczonym gazie powinna idealnie się domykać? U mnie pod

> światło widać półmilimetrowe prześwity z jednej i z drugiej

> strony. Z tego co widzę, przy tym plastiku o który zaczepiona

> jest linka gazu jest śrubka, którą da się to wyregulować -

> zlikwidować te prześwity. Zrobić to czy zostawić? Jeśli to

> pomoże to mogę wrzucić fotki mojej przepustnicy.

KLIK

> 3. Ile orientacyjnie może kosztować komplet uszczelek do

> przepustnicy?

> 4. Da się jakoś domowym sposobem za pomocą omomierza posprawdzać te

> wszystkie czujniki przy przepustnicy (krokowy itp)?

> Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Napisano
  • Autor

Hmm, dzięki, ale akurat te tematy, które podałeś widziałem już kiedyś i na najważniejsze pytania nie znalazłem tam jednoznacznych odpowiedzi. Czy przepustnica (ta okrągła blaszka) powinna się zamykać "szczelnie" czy niewielkie prześwity są normalne? Nie widzę też nic o uszczelkach.

Napisano

'jak zrobisz za duza szczeline bedzie Ci falowac na jałowym (jak duzo wieksza obroty beda same rosły)

W tamtym temacie z linku powyżej pisało smile.gif więc chyba za duża szczelina nie może być biglaugh.gif

Co do uszczelek to nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Hmm, dzięki, ale akurat te tematy, które podałeś widziałem już kiedyś

> i na najważniejsze pytania nie znalazłem tam jednoznacznych

> odpowiedzi. Czy przepustnica (ta okrągła blaszka) powinna się

> zamykać "szczelnie" czy niewielkie prześwity są normalne? Nie

> widzę też nic o uszczelkach.

powinna zamykać się szczelnie , co do uszczelek to na eperze trzeba sprawdzic cene , z tego co pamietam tania nie byla ok.gif

Napisano
  • Autor

Uszczelek nigdzie nie dostałem więc tą zjechaną sam zrobiłem z preszpanu a reszta została bo nie były takie złe. Przepustnice zostawiłem tak jak była, nie regulowałem tego prześwitu bo bałem się, że będzie jeszcze gorzej. Poza tym zauważyłem, że obudowa przy tej śrubce regulacyjnej jest uderzona punktakiem żeby śrubka się nie wykręcała więc pewnie bym gwint zerwał. W gnieździe silnika krokowego było sporo syfu więc na pewno ten przegląd się przydał.

Wszystko złożyłem i chyba jest lepiej (obroty szybciej spadają), ale przejechałem tylko 2-3km na zimnym silniku więc ciężko powiedzieć. Nierówna praca silnika została więc chyba i tak bez magika się nie obejdzie. Jutro zrobię ok 50km to się okaże co i jak.

Napisano
  • Autor

Nie bardzo rozumiem pytanie. Silnik wykręcony, wyczyszczony, zamontowany z powrotem. Co więcej?

Przy okazji, bo zapomniałem. Wie ktoś gdzie to ustrojstwo ze zdjęcia powinno być przykręcone? Ma to z 10cm i wisiało sobie nad skrzynią biegów trochę bardziej w stronę kabiny kierowcy. W tym plastikowym zaczepie był przewód od układu chłodzenia i jakiś przewód elektryczny. Niedawno magik wymieniał mi sprzęgło i pewnie po włożeniu skrzyni zapomniał to przykręcić angryfire.gif a ja nie bardzo widzę gdzie to powinno być.

punto.jpg

Napisano

> bardzo widzę gdzie to powinno być.

u mnie jest dokładnie tu biglaugh.gif

280867340-z%B3%B1cze.JPG

Napisano

> Uszczelek nigdzie nie dostałem

A w ASO pytałeś- bo to chyba jedyna droga zanabycia nowych hmm.gif, tylko cena niestety mocno poroniona screwy.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie ASO niedaleko mnie zlikwidowali a dalej nie było już czasu jechać. Magicy z innych sklepów mówili że tylko ASO i pewnie wyłącznie na zamówienie więc sobie darowałem tym bardziej, że tylko jednak uszczelka była w opłakanym stanie. Jeśli poprawy nie będzie to zamówię te uszczelki w ASO.

rzel - gdzie to jest bo nie bardzo się znajduje w tej fotce. To jest obudowa skrzyni biegów?

Napisano

> rzel - gdzie to jest bo nie bardzo się znajduje w tej fotce. To jest

> obudowa skrzyni biegów?

tak to obudowa skrzyni, zaraz pod głowicą od strony kabiny

Napisano
  • Autor

I jak znam życie, to ta śruba nie tylko trzyma ten uchwyt ale i skrzynia do silnika jest tutaj przykręcona? Trochę strach to teraz samemu przykręcać bo nie wiem, czy skrzynia nie opadnie jakoś jak to odkręcę oslabiony.gif

Napisano

nic nie spadnie, nawet jak nie ma tam śruby skrzynia zabezpieczona jest na tulejce, a zresztą reszta śrub nie jest od parady

280868414-skrzynia.jpg

280868414-279640790-simmering.jpg

post-62894-14352494021806_thumb.jpg

Napisano

> No właśnie ASO niedaleko mnie zlikwidowali a dalej nie było już czasu

> jechać. Magicy z innych sklepów mówili że tylko ASO i pewnie

> wyłącznie na zamówienie więc sobie darowałem tym bardziej, że

> tylko jednak uszczelka była w opłakanym stanie.

warto wymienic , bo moze lapac lewe powietrze ok.gif uszczele najlatwiej w aso dostac ok.gif mam nadzieje ze silniczek krokowy dobrze przeplukales beną ekstrakcyjna ?

Napisano
  • Autor

Zrobiłem dzisiaj 100km i poprawa jest widoczna ale to chyba jeszcze nie to. Przy rozgrzanym silniki obroty są ok 900 ale po przygazowaniu trochę za wolno schodzą do takiej wartości. Zobaczę jak wygląda spalanie bo jeśli wróciło do normy to już nic z tym robił nie będę.

Tak, gniazdo i grzybek krokowca wyczyściłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.