Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam. Laguna pytanko

Featured Replies

Napisano

Witam. Zamierzam się do kupienia autka w roczniku 2003- 2004. Jednym z aut branych pod uwagę jest Laguna w dizelku. Pytanko jaki silniczek i jak w ogóle sprawuje. Myślę o czymś co by miało powyżej 130KM. Sumke którą chcę przeznaczyć to do 35kpln. Kupie coś ciekawego w tych pieniążkach? Nigdy nie miałem styczności z renówkami więc pomyślałem o tym kąciku. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.

ADAMEC

Napisano

> Witam. Zamierzam się do kupienia autka w roczniku 2003- 2004. Jednym

> z aut branych pod uwagę jest Laguna w dizelku. Pytanko jaki

> silniczek i jak w ogóle sprawuje. Myślę o czymś co by miało

> powyżej 130KM. Sumke którą chcę przeznaczyć to do 35kpln. Kupie

> coś ciekawego w tych pieniążkach? Nigdy nie miałem styczności z

> fordami więc pomyślałem o tym kąciku. Z góry dziękuję za

> wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.

> ADAMEC

ja mam 2.2 dci 150KM (2003r) i powiem jedno DUZO PALI i podobno sa problematyczne te silniki i kazdy poleca bardziej 2.0dci 130...

Co do elastycznosci (2.2) to jest OK milo sie prowadzi skrzynia 6speed tez dziala w miare OK.. co do przyspieszenia to laguna to straszny mul.. kolega ma pasata 19.tdi 130km i odchodzi mi dosc sporo...

powiem Ci ze posiadam te auto pol roku i bagaz doswiadczen mam dosc spory... fakt taki ze za ta cene takiego roku wyposazenia i zeby jeszcze ladnie wygladalo to laguna bije na glowe.. (przynajmniej w UK)

awaryjnosc.... mialem problem z zawieszeniem z przodu cos stukalo... wymienilem WSZYSTKO i na koncu poduszki amortyzatorow.. stukanie ustalo... minelo jakis miesiac/dwa i znowu cos zaczyna stukac lub juz jestem przeczulony na dziwne dzwieki...

Posiadam dwa auto podobnej klasy... Lagune 2003 rok z dosc dobrym wyposazeniem malym przebiegiem itp.. oraz BMW 528i z 1998roku i powiem Ci szczerze ze BMW ma DUZO lepsze wykonanie, srodek ladniejszy lepiej sie prowadzi i nie robi tylu problemow........

Ale na lagune tez nie moge narzekac bo to calkiem przyzwoite auto.. np orginalny sprzet grajacy w lagunie jest o niebo lepszy od tego z BMW.... dziek lepszy itp...

czujniki w kolach (cisnienia) daja poczucie bezpieczenstwa ze sie na kapciu nie pojedzie... i ogolnie elektroniki jest duzo w tej lagunie ktora cieszy oraz denerwuje...

mogl bym duzo o niej powiedziec ale mam maly metlik w glowie bo mi plecionka pekla i mam problem.... sick.gif

pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. Muszę nazbierać wiadomości bo straciłem w kolizji swoje auto i na gwałt muszę kupić coś drugiego.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Fido ja nie wiem jak Ty to robisz że kolega tym pasatem Cię obieżdża, może podjedź do serwisu, może konie Ci poumierały, albo nie przez pół roku nie wyczuwasz jeszcze samochodu albo nie wiem co tam jeszcze. Masz racie, wszystko o tych silnikach można powiedzieć, ale nie to że jest mułowaty.

Co do samej Laguny, oczywiście im nowsza tym lepsza, ale też ze względu na to że roczniki od 2004 w górę miały już poprawione sporo usterek, które wkurzały użytkowników starszych lagun II.

2.0 DCI nie było, więc kolega Fido raczej się troszkę pomylił proponując ten silnik. weszły one dopiero w 2007 roku albo pod koniec 2006 nie pamiętam dokładnie.

No ale jeszcze podstawowe pytanie - myślisz o ON czy BP??

Jeśli PB to np może być 2.0 16v - 140 koni - ale wystrzegaj się oznaczenia IDE, to chyba najbardziej awaryjna jednostka jaka była w LII

Poza tym kliknij sobie link w moim podpisie, tam na pewno zjadziesz odpowiedź na Twoje pytania a i przy wyborze autka też postaramy się pomóc

Napisano

> No ale jeszcze podstawowe pytanie - myślisz o ON czy BP??

> Jeśli PB to np może być 2.0 16v - 140 koni - ale wystrzegaj się

> oznaczenia IDE, to chyba najbardziej awaryjna jednostka jaka

> była w LII

A jest inne 2.0 16v niż IDE? Bo mnie się wydaje, że od 1999 roku Renault wszystkie 2.0 16v ma z bezpośrednim wtryskiem.

Napisano

> A jest inne 2.0 16v niż IDE? Bo mnie się wydaje, że od 1999 roku

> Renault wszystkie 2.0 16v ma z bezpośrednim wtryskiem.

Nie, 99-00 rok, to jeszcze laguny I po lifcie, w nich w ogóle nie było silnika IDE, pojawiły się one dopiero w LII. A w nich montowane były i takie i takie

Napisano
  • Autor

> Fido ja nie wiem jak Ty to robisz że kolega tym pasatem Cię obieżdża,

> może podjedź do serwisu, może konie Ci poumierały, albo nie

> przez pół roku nie wyczuwasz jeszcze samochodu albo nie wiem co

> tam jeszcze. Masz racie, wszystko o tych silnikach można

> powiedzieć, ale nie to że jest mułowaty.

> Co do samej Laguny, oczywiście im nowsza tym lepsza, ale też ze

> względu na to że roczniki od 2004 w górę miały już poprawione

> sporo usterek, które wkurzały użytkowników starszych lagun II.

> 2.0 DCI nie było, więc kolega Fido raczej się troszkę pomylił

> proponując ten silnik. weszły one dopiero w 2007 roku albo pod

> koniec 2006 nie pamiętam dokładnie.

> była w LII

> Poza tym kliknij sobie link w moim podpisie, tam na pewno zjadziesz

> odpowiedź na Twoje pytania a i przy wyborze autka też postaramy

> się pomóc

Myślę raczej o ON ale nie wykluczam benzynki ale z LPG oczywiście tylko sekwencja ok.gif

Do tej pory miałem parę marek do wyboru i jeszcze nie wiem co kupie bo już mam taki mętlik w głowie że w mózgu mi tryby się zacierają. Potrzebuję czegoś czym żonka i ja będziemy sie w miarę bezawaryjnie jeździć. Lagunki mają fajne wypasy i dość fajnie wyglądają. Martwi mnie utarta opinia o francuzach hmm.gif

Napisano

> Myślę raczej o ON ale nie wykluczam benzynki ale z LPG oczywiście

> tylko sekwencja

> Do tej pory miałem parę marek do wyboru i jeszcze nie wiem co kupie

> bo już mam taki mętlik w głowie że w mózgu mi tryby się

> zacierają. Potrzebuję czegoś czym żonka i ja będziemy sie w

> miarę bezawaryjnie jeździć. Lagunki mają fajne wypasy i dość

> fajnie wyglądają. Martwi mnie utarta opinia o francuzach

Jako klubowicz RLKP będę zaciekle bronił tej marki grinser006.gif

Zła opinja - hmmmm najczęściej wychdząca z ust osób które w życiu tym nie jeździły wink.gif

Ja uważam że przedewszystkim zależy od egzemplarza i iod tego co sie z nim wcześniej działo i jak był użytkowany. (tak jak w przypadku każdego samochodu) no może z wyjątkiem roczników 2001-2003. bo te faktycznie są dość awaryjne.

Samochód przed kupnem należy dokładnie sprawdzić - podłączyć pod clip, sprawdzić grubość powłoki lakierniczej itp.

co do awaryjności francuzów - kupiłem swoją lalkę dwa lata temu - LIPHII przebieg malutki (niecałe 60 tysi) wziąłem ją do ASO nie było żadnych nieprawidłowości a i przebieg sie potwierdził. Przez dwa lata użytkowania oprócz płynów rozrządu itp wymieniłem zawór ciśnienia paliwa -koszt 50 zł i amortyzatory z tyłu a w tej chwili ma już 100 tysi

W styczniu kolega kupił 1.9 dci z 2005 roku, i nie wymienił w niej jeszcze absolutnie nic. oprócz oleju i filtrów, a jeździ dość sporo.

Natomiast koleżanka (2002r. 2,2 dci) bez przerwy jeździ do warsztatów. siadają takie rzeczy jak ABS, wspomaganie, navi gubi sygnał , koło pasowe, poprostu wszystko jej się sypie.

No ale po sprawdzeniu autka wyszło parę "kwiatków" więc odradzałem jej kupno tego.

ale jak to kobieta - strasznie jej sie wizualnie podobała - no to sie uparła

co do samej jednostki napędowej - jeśli już koniecznie chcesz klekota to 1.9 dci. 2,2 tak jak pisał Fido faktycznie mało nie pali, niewiele mniej niż benzynka,

ja bym się poważnie zastanowił nad 2.0 16v ceny ON i PB są takie same więc koszty paliwa będą prawie takie same a przy PB odejdą problemy z turbinami zaworami EGR itd.

Osobiście jestm zwolennikiem PB ale jest jedna rzecz w klekotach która mi się niesamowicie podoba - wrzucasz sobie 6 bieg, lecisz sobie około 140km/h a w samochodzie totalna cisza bo silnik ma niewiele ponad 2000obr

Napisano
  • Autor

Czyli jeśli Lagunkę to tylko 2004/ bo na 2005 to chyba kasy nie starczy? Silniczek to jeśli ON to 1.9 ? A benzynke? Macie tam jakieś zagazowane Lagunki? Mam mozliwość kupić Megankę z 2002/2003 z pewnych rąk od pierszego właściciela. 1.6 benzynka. Zastanawiam sie jak to jest renault+LPG?

A co myślicie o takim autku ?

Napisano

tak, w 2004 sporo wad już zostało usuniętych.

czy mamy tam zagazowane lalki - tak mamy, - ja się nie wypowiadam bo ja nie mam. Ale ludzie raczej nie narzekają. Kwestia dobrze wykonanej instalacji.

Meganka? - zależy co preferujesz - napewno nie będzie takiego komfortu i tyle miejsca co w lalce

Zarejestruj się u nas bo mi to tak troszkę ciężko o tym mówić, ze mną możesz pogadać na temat tylko jednego modelu LIPHII PB bez gazu. Cała reszta o której pisze to info z drugiej ręki

Napisano

> Czyli jeśli Lagunkę to tylko 2004/ bo na 2005 to chyba kasy nie starczy?

aha, jeszcze jedno ten kolega o którym mówiłem wcześniej. Pojechaliśmy razem po tą lagunę z 2005 na początku stycznia, zapłacił za ną wtedy 38 tysi więc nie jest tak źle biorąc pod uwagę to że ceny samochodów raczej bardziej spadają niż rosną

Napisano
  • Autor

Zarejestruję się jak kupie jakąś Renię. Komfort to Laguna a nie Meganka. Mam na oku parę lagunek tylko boję sie kupować z drugich rąk. Od znajomego to co innego a tak to każdy nagada ci głupot aby tylko obżenić auto no.gif

Napisano
  • Autor

> aha, jeszcze jedno ten kolega o którym mówiłem wcześniej.

> Pojechaliśmy razem po tą lagunę z 2005 na początku stycznia,

> zapłacił za ną wtedy 38 tysi więc nie jest tak źle biorąc pod

> uwagę to że ceny samochodów raczej bardziej spadają niż rosną

Tak patrzę że chyba kupię już 2005 za ok. 35kpln. waytogo.gif

Napisano

. Od znajomego to co innego a tak to każdy nagada ci

> głupot aby tylko obżenić auto

dlatego bierzesz takie auto do ASO na badanie i tam wszystko widzisz na przyrządach. Kosztuje to niecałe 300 zł ale nikt Ci żadnego kitu nie wciśnie

Napisano
  • Autor

> . Od znajomego to co innego a tak to każdy nagada ci

> dlatego bierzesz takie auto do ASO na badanie i tam wszystko widzisz

> na przyrządach. Kosztuje to niecałe 300 zł ale nikt Ci żadnego

> kitu nie wciśnie

Ta mi się cholernie podoba ale ma według mojej żony jeden minus. Kombi icon_eek.gifhehe.gif Ja nie moge pojąć jej myślenia. Ale podobno kobiet nie należy próbować zrozumieć. Podobno wystarczy je kochać rotfl.gif

Napisano

uadna smile.gif

ale musisz ją "bliżej" poznać

Napisano

> Ta mi się cholernie podoba ale ma według mojej żony jeden minus.

> Kombi Ja nie moge pojąć jej myślenia. Ale podobno kobiet nie

> należy próbować zrozumieć. Podobno wystarczy je kochać

nie wiem czy to ktos z kacika nie sprzedaje bo juz widzialem to ogloszenie...

Napisano

> uadna

> ale musisz ją "bliżej" poznać

ja bym nawet powiedział że pięękna no i do tego kombi serduszka.gif jedyny słuszny rodzaj nadwozia grinser006.gif jedyna do czego się można przyczepić to te poduszki - jest ich tam 6 a nie jak pisze sprzedawca 8 . Ale to błąd wynikający raczej z niewiedzy, bo faktycznie oznaczeń jest 8. No i ESP - nie wiem czy jest bo nie widzę dokładnie przycisków koło kierownicy. Ale to są pierdołki

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy to ktos z kacika nie sprzedaje bo juz widzialem to

> ogloszenie...

Tak, to koncikowa. Mam teraz dylemata czy noPB czy ON Są zwolennicy i tego i tamtego. Oczywiście jak noPB to tylko z LPG hmm.gif Kilometrów robie w roku jakoś tak srednio ale nigdy nie wiadomo czy nie będzie to dużo hmm.gif Żona jest menegerem i tego nie da sie przewidzieć. Nie znacie kogoś kto ma może na sprzedanie jakoś fajna i pewna Lagunkę tylko w sedanie bo żony nie przekonam do kombi frown.gif a co do wyboru jednostki to raczej zdecyduje cena i stan auta ok.gif

Napisano

ta wygląda całkiem całkiem, troszkę droższa ale juz za to po lifcie , no i sedan wink.gif

zderzaki troszke poprzycierane, ale to jeszcze nie tragedia

Niestety to zwykłe ogłoszenie, ona nie jest od znajomego więc jeśli już, to będziesz ją musiał doookładnie sprawdzić

Napisano
  • Autor

> ta wygląda całkiem całkiem, troszkę droższa ale juz za to po lifcie ,

> no i sedan

> zderzaki troszke poprzycierane, ale to jeszcze nie tragedia

> Niestety to zwykłe ogłoszenie, ona nie jest od znajomego więc jeśli

> już, to będziesz ją musiał doookładnie sprawdzić

Zderzaki poprzycierane? icon_eek.gif

A tak apropos to między 2004 a 2005 rokiem jest jakaś różnica w stylistyce??

Napisano

> Zderzaki poprzycierane?

> A tak apropos to między 2004 a 2005 rokiem jest jakaś różnica w

> stylistyce??

o kutfa, z tego wszystkiego zapomniałem wkleić linka mlot.gif

mówiłem o tej lagunie

http://otomoto.pl/renault-laguna-1-9-dci-120-km-z-2005-roku-C5427697.html

tak, były różnice, zresztą chyba je widzisz wink.gif

aha no i jeszcze jedno, oczywiście nie sedan a liftback wink.gif laguna nigdy nie była w wersji sedan wink.gif

Napisano
  • Autor

> o kutfa, z tego wszystkiego zapomniałem wkleić linka

Bywa grinser006.gif

> mówiłem o tej lagunie

> http://otomoto.pl/renault-laguna-1-9-dci-120-km-z-2005-roku-C5427697.html

Ta jest warta obejrzenia? hmm.gif

> tak, były różnice, zresztą chyba je widzisz

> aha no i jeszcze jedno, oczywiście nie sedan a liftback laguna nigdy

> nie była w wersji sedan

Oczywiście wink.gif

Napisano

> Ta jest warta obejrzenia?

Tak jak Ci pisałem, nie jest to znajome autko więc musisz ją wziąć do ASO i dokładnie prześwietlić

Tak po fotkach poza delikatnie przytartymi zderzakami nie widzę żadnych nieprawidłowości. Ale po samych zdjęciach to wiesz co możesz sobie stwierdzić wink.gif

Napisano
  • Autor

Wiem, wiem. Takie autko wolałbym kupić od znajomego bądź znajomego mojego znajomego Boję się trafić na przystanek a nie Lagunę. Do ASO zabiorę na pewno bo innej możliwości nie ma. Poważnym dylematem jest dla mnie diesel czy benzyna? Zawsze śmigałem na LPG a dieslem to tylko w pracy śmigam i to 12litrowym cfaniak.gif ciężko mi sie zdecydować. Potrzebuje jak najtaniej śmigać bo jak będzie czym to się pewnie będzie dużo podróżować smile.gif

A tak nawiasem to takie 1.9 ON to ile średnio może fryknąć ropki na 100km i czy są strasznie czułe na jakość paliwa??

Napisano

> Wiem, wiem. Takie autko wolałbym kupić od znajomego bądź znajomego

> mojego znajomego Boję się trafić na przystanek a nie Lagunę.

Jak weźmiesz do ASO to na przystanek nie trafisz. Sprawdzą Ci dokładnie grubość powłoki lakierniczej.

Poważnym

> dylematem jest dla mnie diesel czy benzyna?

No ja nie wezmę na siebie odpowiedzialności i nie będę Cię przekonywał do konkretnego modelu

Mogę napisać jedynie że jeśli chodzi o klekota to przyjemnie się tym jeździ ze względu na 6 biegów i niską prędkość obrotową silnika, ale za to padają turbiny, (wcześniej czy później wysiądzie) są kłopoty z EGR,

Benzynkav- 1,8 i 2,0 16 V są praktycznie bezawaryjne, fajnie to się gazuje i niema żadnych kłopotów. ale przy prędkościach 140 w górę w samochodzie już nie jest tak cicho jak w dieslu.

spalanie - w mieście trzeba liczyć te 10-12 pb

na trasie moja 1,8 16V max spala 8,5 najmniej spaliła 6,8 ale to bez klimy i prędkości do 110 km/h

> A tak nawiasem to takie 1.9 ON to ile średnio może fryknąć ropki na

> 100km

trudno mi powiedzieć nigdy nie miałem klekota ale trasa to jakieś 5-6 a miasto do 7l więcej nie powinno palić ale może wypowiedziałby się tu jakiś użytkownik

i czy są strasznie czułe na jakość paliwa??

no niestety - DCI są strasznie czułe na jakość paliwo

Napisano

> 100km i czy są strasznie czułe na jakość paliwa??

a ja dodam ze jadac wspominanym wyzej czarnym nieszczeciem 2,2 chwilowe spalanie nie pokazywalo wiecej niz 8l w miescie smile.gif nie wiem czy to dobrze czy zle ale siadajac ze swojej 19tki nie moglem sie oprzec pokusie wcisniecia gazu 270751858-jezyk.gif wiec 8l to chyba nie duzo co, jak na miato?

dobrze ze wlascicielka nie czyta 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a ja dodam ze jadac wspominanym wyzej czarnym nieszczeciem 2,2

> chwilowe spalanie nie pokazywalo wiecej niz 8l w miescie

Kudłaty, a próbowałeś wcisnąć gaz ?? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Kilka raz jeździłem tym samym samochodem i mi chwilowe spalanie potrafiło dojść do ponad 20l, tylko fakt , ja tam sobie nie żałowałem grinser006.gif

Napisano

> Wiem, wiem. Takie autko wolałbym kupić od znajomego bądź znajomego

> mojego znajomego Boję się trafić na przystanek a nie Lagunę. Do

> ASO zabiorę na pewno bo innej możliwości nie ma. Poważnym

> dylematem jest dla mnie diesel czy benzyna? Zawsze śmigałem na

> LPG a dieslem to tylko w pracy śmigam i to 12litrowym ciężko

> mi sie zdecydować. Potrzebuje jak najtaniej śmigać bo jak będzie

> czym to się pewnie będzie dużo podróżować

> 100km i czy są strasznie czułe na jakość paliwa??

Mam benzynę, 2.0. Narazie zrobilem 41 tyś. i z silnikiem nic sie nie dzieje. Spalanie w/g kompa 8,6, ale ja większość jeżdże poza miastem. Ostatnio jeździlem LIII dieslem 150 KM w automacie i jeśli bym mial wybierać, to wybral bym benzyne. Jakos w/g mnie ta benzyna lepiej sie zbiera.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Mam poważnego dylemata bo dziś oglądałem nówki w salonach bo nie jestem do końca przekonany co do używki. Poprzednie autko miałem z salonu i chyba wezmę nówkę. Fakt nie jest renault ale cos takiego. Jeśli się jednak na tego nie zdecyduje to pewnie będzie to Laguna ok.gif

Napisano

> Dzięki za podpowiedzi. Mam poważnego dylemata bo dziś oglądałem nówki

> w salonach bo nie jestem do końca przekonany co do używki.

> Poprzednie autko miałem z salonu i chyba wezmę nówkę. Fakt nie

> jest renault ale cos takiego. Jeśli się jednak na tego nie

> zdecyduje to pewnie będzie to Laguna

u mnie pod blokiem dwa sie pojawily takie, chyba ludzia sie to auto sposobalo

Napisano
  • Autor

> u mnie pod blokiem dwa sie pojawily takie, chyba ludzia sie to auto

> sposobalo

Jest fajne, w 1.6 dizelku(90KM). Do tego fajny wypasik łącznie z klimatronikiem, navi razem z radyjkiem do tego fajny styling, ksenony w satandardzie pełna elektryka, czujniki cofania aluski i bla bla, bla ,a to wszystko za 60kpln. Dla porównania w Leonie takie cos bez navi za ok 70 pare tyś. Dylemt mam niemały niewiem.gif

Napisano

> Fido ja nie wiem jak Ty to robisz że kolega tym pasatem Cię obieżdża,

> może podjedź do serwisu, może konie Ci poumierały, albo nie

> przez pół roku nie wyczuwasz jeszcze samochodu albo nie wiem co

> tam jeszcze.

Wyczowam i auto jest serio mulem grinser006.gif ale czemu to nie wiem i powiem szczerze ze ci Angole tez nie beda wiedziec bo sa cienkimi mechanikami sick.gif

> Masz racie, wszystko o tych silnikach można

> powiedzieć, ale nie to że jest mułowaty.

To zalezy do czego tez porownujesz ale moj jest mulem i najbardziej mnie denerwuje ze mnie koles 130KM paskiem objedzie..... oslabiony.gif

> Co do samej Laguny, oczywiście im nowsza tym lepsza, ale też ze

> względu na to że roczniki od 2004 w górę miały już poprawione

> sporo usterek, które wkurzały użytkowników starszych lagun II.

ktos kiedys pisal ze niby od 2003 hmm.gif

> 2.0 DCI nie było, więc kolega Fido raczej się troszkę pomylił

> proponując ten silnik. weszły one dopiero w 2007 roku albo pod

> koniec 2006 nie pamiętam dokładnie.

Mialem na mysli 1.9dci wink.gif

ON (traktor)

> była w LII

> Poza tym kliknij sobie link w moim podpisie, tam na pewno zjadziesz

> odpowiedź na Twoje pytania a i przy wyborze autka też postaramy

> się pomóc

Napisano
Adamec mój sąsiad ma łądną lagunkę 1.9dci 6bieg 120km , 2003r jak byś chciał lookną dawaj znac . Autko naprawdę ładne.
Napisano

> Witam. Zamierzam się do kupienia autka w roczniku 2003- 2004. Jednym

> z aut branych pod uwagę jest Laguna w dizelku. Pytanko jaki

> silniczek i jak w ogóle sprawuje. Myślę o czymś co by miało

> powyżej 130KM. Sumke którą chcę przeznaczyć to do 35kpln. Kupie

> coś ciekawego w tych pieniążkach? Nigdy nie miałem styczności z

> renówkami więc pomyślałem o tym kąciku. Z góry dziękuję za

> wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.

> ADAMEC

Ja osobiście polecam sam mam Lagunę 2004 1,9 dci od 9 miesięcy obecnie ma 160 tysi przejechałem już 23 tysie i wszystko ok choć wszyscy mówili że to złom i sie zaraz zepsuje:-) w miesicie 7-7,5 litra trasa 5-5,3.

Jezeli chodzi o rocznik to od 2004 w górę bo za 35 tysi cięzko będzie kupić 2005-2006.

Ja jestm zadowolny.A opowieści o psujących sie lagunach to mity i opowieści ludowe zlosnik.gif Ponoć starsze to i owszem sie psują ale od 2004 Lala jest znacznie poprawiona.

Pozdr.

Napisano

Fajny Hyundai'ek ale bardziej widzi mi się bliźniacza Kia Ceed.

Nie jest to coprawda klasa średnia jak Laguna (a więc trochę inny rozstaw osi co przekłada się na komfort) ale autka napewno warte polecenia ok.gif

Napisano

Witam,

jak na razie z laguną ma nie długi staż bo zaledwie od końca lutego tego roku. Zakupiłem lagunę 1,9dci z 2001 roku w wersji wyposażeniowej Privilage z przebiegiem 107tys.. Staż niewielki ale jak na przeciętnego użytkownika dróg i jazdę do pracy i z powrotem to zrobiłem już nią 8tys. km. Oczywiście jako, że auto było używane wymieniłem oczywiście od razu wszystkie płyny, paski, filtry itp - taka serwisówka po kupnie. Jak na razie jeździ mi się bardzo przyjemnie - spalanie ON na poziomie do 6-7 litrów w cyklu prawie tylko miejskim - na trasie wiem, że zszedłby na około 4l. Oczywiście wszystko zależy jak ciężką nogę ma użytkownik. Ja nie lubię żyłować aż tak bardzo auta - ale też nie jestem miłośnikiem zamulenia. Kupiłem disla ponieważ zależało mi na w miarę ok mocy, gdzie laguna daje mi w tym silniku 120KM - dla mnie ok -a do tego aby taniej się jeżdziło. Ja nie jestem zwolennikiem gazowania auta bo nie uważam aby poprawiać fabrykę. 270751858-jezyk.gif Komfort jazdy na naprawdę dobrym poziomie a i wyposażenie niczego sobie.

W dislach trzeba dbać o turbinę, aby za szybko nie poszła - czyli odpowiednio odpalać auto i odpowiednio gasić, - poprostu nie należy być narwanym tylko chwilkę odczekać - a zresztą na internecie turbiny po regeneracji już nie kosztują tak dużo bo można już znaleźć za około 1200zł. Poza tym laguna to auto dla cierpliwych, czyli jedziesz sobie grzecznie a tu nagle wyskakuje SERVICE - myślisz sobie "coś się popsuło" a tu nie auto pokazuje ci że masz mało płynu do spryskiwaczy. To są takie drobnostki które nie są dla nerwusów.

Od swojwj strony polecam bardzo diselka jak ktoś oczekuje od auta w miarę osiągów i przy tym nie aż tak dużego spalania. Można jechać oszczędnie i mało spalić ale można też i trochę poszrżować. Auto trzyma się dość dobrze drogi i tak jak wcześnie wspomniałem jest komfortowe.

pozdrawiam

feyro

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Adamec mój sąsiad ma łądną lagunkę 1.9dci 6bieg 120km , 2003r jak

> byś chciał lookną dawaj znac . Autko naprawdę ładne.

Dzięki chuopaki ale już za zaliczkowałem coś innego segmentu. Kupuję Peugeota 308. Ma 4 miesiące i 4tyś km przejechane. 1.6 dieselek ok.gif Nie wiem jak pugi bo nigdy takiego czegoś nie miałem ale trafiła sie okazja więc zaliczkę wpłaciłem. Jest to wersja "trendy" za 55tyś która stoi jako nowe auto 68800zł. dołożyłem jeszcze parę bajerków i za 58tyś będę miał fajne autko. Myślę że będę z niego zadowolony zlosnik.gif szczególnie że to autko z salonu ok.gif taka demóweczka zlosnik.gif nie zniszczona, chyba nie skatowana więc powinienem być zadowolony.

POZDRO 20.GIF20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.