Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 147 1.9 JTD - opinie i porady

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy!

Mam na oku własnie takie autko, poważnie zastanawiam sie nad jego zakupem. Byłem dzis przyjzec jej sie z bliska, odbyłem jazde próbną i na pierwszy rzut oka wydaje sie ok. W zawieszenie zero stuków, puków, trzasów, silniczek ładnie pracuje i zbiera sie do pracy.

Jedna sparwa tylko mnie zaniepokoiła. Mianowicie podczas jazdy na prostym odcinku drogi kierownica cały czas musi być przekręcona lekko w lewą stronę (trudno powiedziec mi iile, ale od razu rzuciało sie to w oczy). Jaka moze być tego przyczyna?

No i prosze Was o opinie o tym autku i tym silniku, na co ewentualnie zwrócic jeszcze uwage? Jak jest z awaryjnością tego modelu i jak kształtują się ceny częsci?

Napisano

co do kierownicy to może być źle założona (pytanie po co była zdejmowana?) - mi źle założyli w ASO AutoRes i tak oddali auto - pełen profesjonalizm serwisu nie ? smile.gif albo nieprawidłowa zbieżoność .

Swoją drogą sprzedajacy mógłby doprowadzić to do porządku przed jazdą próbną.

Napisano

147 miałem i nie polecam.

co do kierownicy, przyczyn może być kilka. Najbardziej błahą jest to, że w 147 układ kierowniczy jest dość czuły, i wystarczy lekkie pochylenie teoretycznie równej jezdni i już. Szczególnie się to uwidacznia przy oponach o szerokości 205 bądź szerszych.

Może być też przekoszona, może mieć źle założoną kierę, może mieć totalnie rozjechaną zbieżność. Tak czy siak - musisz wzmóc czujność.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam 147FL (na sprzedaz grinser006.gif ), jeździłem nią 1,5 roku i oprócz wymiany 2 górnych wahaczy i rzeczy eksploatacyjnych nie dołozyłem ani grosza. Żadnej usterki, awarii, nic... Byc może co poniektórzy nie potrafią uzytkować samochodów i dlatego się psują.... Albo... kupują "bezwypadkowe" auto za 50% wartosci rynkowej a później się dziwią, że się psuje....

Napisano

Czytałeś opis tej Alfy? Ten gość pisze jak potłuczony hahaha.gif Ale pomijając te bzdury, to jest dość istotną nieścisłością pisać o 1.9 140KM, bo silniki takie były dopiero od 2003 roku. Więc silnik jest 115KM z ewentualnym chipem, abo boxem, albo to ściema co do mocy, albo ma tę moc i już ledwo zipie zlosnik.gif

Reasumując : każdy Żyd swój towar chwali. A ten przesadza.

Napisano

A jaką i za ile??

Napisano

> A jaką i za ile??

I jakby tak jeszcze zdjęcia jakies na maila z profilu wysłać, to juz by było w ogóle fajnie biglaugh.gif

Napisano

> I jakby tak jeszcze zdjęcia jakies na maila z profilu wysłać, to juz

> by było w ogóle fajnie

Fotki i opis poszedł na maila!

• 3 tygodnie później...
Napisano

> 147 miałem i nie polecam.

Przylaczam sie do pytania i pytam dlaczego jej nie polecasz?

Napisano

> Swoją drogą sprzedajacy mógłby doprowadzić to do porządku przed jazdą

> próbną.

jeszcze wymienić opony, zrobić pełny przegląd i zatankowac do pełna grinser006.gif

Oczywiście powinien też udzielić 2-letniej gwarancji bez limitu kilometrów z_lol1.gif

bez przesady 30.GIF

Napisano

OK ok.gif

Dzięki za zwrócenie uwagi na rok rozpoczęcia produkcji wersji 140KM, bo tego nie wiedziałem.

A zawias rodem z GTA też wydał mi się smieszny zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> jeszcze wymienić opony, zrobić pełny przegląd i zatankowac do pełna

> Oczywiście powinien też udzielić 2-letniej gwarancji bez limitu

> kilometrów

> bez przesady

przesadą jest oferowanie na sprzedaż auta z prosto ustawioną kierownicą ? bo ja wiem...

Napisano

> przesadą jest oferowanie na sprzedaż auta z prosto ustawioną

> kierownicą ? bo ja wiem...

Jeśli sprzedaje się samochód, to chyba nie z chęci uszczęśliwienia nastepnego właściciela.

Jeśli awaria jest duża to i tak wkład nie zostanie zrekompensowany odpowiednio wyższą ceną.

Napisano

Miejmy nadzieje ze ja sie nie zawiode.

W czwartek odbieram Alfe 147 z 1,9 JTD zlosnik.gif

Napisano

> Przylaczam sie do pytania i pytam dlaczego jej nie polecasz?

bo miałem? zlosnik.gif

jak masz sympatycznego mechanika i lubisz z nim często rozmawiać to 147 jest idealnym autem ok.gifhehe.gif

Napisano

> Super argument, gratuluje

a jaki by do ciebie trafił? Zamiast "miałem" wolałbyś "czytałem na forum" albo "słyszałem od kolegi kolegi"?

Napisano

> a jaki by do ciebie trafił? Zamiast "miałem" wolałbyś "czytałem na

> forum" albo "słyszałem od kolegi kolegi"?

Nie, wystarczyloby mi jakbys napisal jakies konkrety, ktore przemawialyby za tym aby samochod ten omijac szerokim lukiem.

Napisano

> Nie, wystarczyloby mi jakbys napisal jakies konkrety, ktore

> przemawialyby za tym aby samochod ten omijac szerokim lukiem.

Pisałem wielokrotnie na forum swoje "przeboje". Freeco też opisywał z tysiąc razy swoje przejścia z GT. Wystarczy poszukać.

Napisano

> Pisałem wielokrotnie na forum swoje "przeboje". Freeco też opisywał z

> tysiąc razy swoje przejścia z GT. Wystarczy poszukać.

Z całym szacunkiem, ale nie uważam, żeby 2 przypadki niezadowolonych z auta właścicieli miały przekreślić dane auto.

Co do przypadku wspomnianej GT, to nie do końca wina samochodu. Wielokrotnie miałem do czynienia z tym odosobnionym przypadkiem niezadowolenia z auta, ale to naprawdę w 99% naciągane problemy. beksa.gif

Napisano

> Czyli Freeco sam sobie popsuł auto

To nie do końca tak, po prostu to auto w większości przypadków nie było popsute, ale za długo by o tym pisać.

Napisano

> Z całym szacunkiem, ale nie uważam, żeby 2 przypadki niezadowolonych

> z auta właścicieli miały przekreślić dane auto.

No proszę zlosnik.gif Jakich dwóch.....dwóch to może jest zadowolonych. Na kilkaset tysięcy wyprodukowanych 147 hehe.gif

Ten samochód jest dobry pod jednym warunkiem - że jest na gwarancji.

W innym wypadku - to jak proszenie się o kłopoty.

Ja nie mówię, że to auto nie ma zalet, bo ma, i to całkiem sporo. Używane kosztuje niedużo, fajnie się prowadzi, fajnie wygląda, jest bogato wyposażone i ma niezłą stylistykę.

Tylko pali jak cholera, psuje się jeszcze bardziej, a indolencja autoryzowanych serwisów jest porażająca a ich "wiedza" sprowadza się do podłączenia kompa serwisowego i stwierdzenia "nie wiemy w czym jest problem".

Ceny części są czasami astronomiczne, ceny usług w ASO również rodem z kosmosu. Auto często generuje "usterki niewiadomego pochodzenia" i wtedy zaczyna się strzelanie na ślepo - a może wymienmy to, a może wymieńmy tamto. A klient płaci.

147 to fajne auto. Każdy powinien je mieć przynajmniej przez krótki czas. Wtedy od razu doceni inne marki zlosnik.gif

Jedno trzeba jej przyznać - nigdy przenigdy nie zepsuła się w sposób uniemożliwiający jazdę. Kaprysiła czasem, ale nie miałem obaw przed jazdą choćby w dłuugą trasę że będę musiał wzywać lawetę albo coś. To wbrew pozorom sporo, bo znam kilku ludzi, którym auta teoretycznie bardziej renomowanych marek powiedziały "wal się, dalej nie jadę" i to na ogół bardzo daleko od domu zlosnik.gif

Ale......czasem mi szkoda, że ją sprzedałem. Wiem, że to dziwne ale tak jest cool.gif

Napisano

> co do kierownicy to może być źle założona (pytanie po co była

> zdejmowana?) - mi źle założyli w ASO AutoRes i tak oddali auto -

> pełen profesjonalizm serwisu nie ? albo nieprawidłowa

> zbieżoność . Swoją drogą sprzedajacy mógłby doprowadzić to do porządku przed jazdą próbną.

Eeeeetam. Nie musiała być zdejmowana, a i zbieżność może być ok.

Najprawdopodobniej podczas ustawiania zbieżności diagnosta (albo mechanik) nie zablokował kierownicy, a tak się powinno robić fachowo.

Ustawia się kierownicę właściwie, blokuje się ją , a zbieżność regulujemy drążkami kierowniczymi. I wtedy jest ok. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.