Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wygluszanie

Featured Replies

Napisano

czy po wygluszaniu nakladacie spowrotem te taka "uszczelke" plastikowa ta duuza na cale drzwi przyklejona silikonem

Napisano

nie wiem ale enapisz czym wygłuszałeś i ile tego potrzeba bo też się przymierzam. i czy warto było. pozdr

Napisano
  • Autor

> nie wiem ale enapisz czym wygłuszałeś i ile tego potrzeba bo też się

> przymierzam. i czy warto było. pozdr

tasma dekarska narazie 1 drzwi ale szalu nie ma ... 10m x 10cm starcza na ponad 1 drzwi juto postaram sie wsluchac czy jest jakas wieksza roznica

Napisano

> czy po wygluszaniu nakladacie spowrotem te taka "uszczelke"

> plastikowa ta duuza na cale drzwi przyklejona silikonem

ja nie zakladalem zlosnik.gif

Napisano

juto postaram sie wsluchac czy jest

> jakas wieksza roznica

nie ma

Napisano
  • Autor

> juto postaram sie wsluchac czy jest

> nie ma

noooo...

a tyle sie naczytalem jakie to wygluszenie nie jest genialne XD

Napisano

> nie ma

Hej ja wygłuszyłem taśmą dekarską drzwi w Bravce mojego ojca i powiem szczerze ,że różnica jest ogromna. Oczywiście wygłuszenie to nie wszystko. Odpowiednie dystanse no i nowe głośniki. Ja akurat kupiłem tanie Phonocary, jak za tą cenę to moim zdaniem rewelacja. Wszystko zalezy od tego jak solidnie to wykonaliście. Jezeli różnicy brak to wniosek taki ze zrobiliście to źle, czyt. nie dokładnie.

W załączniku fotka jak ja to zrobiłem, taśme przyklejałem od wewnętrznej i zewnetrznej strony blachy, tak że w miejscu otworów technologicznych sklejały się dwie warstwy, tworząc sztywny płat.

P.S Tego plastiku co był oryginalnie oczywiście juz nie nakładamy, bo i po co.

post-22611-14352494546393_thumb.jpg

Napisano

c02c9036c82225b7.jpg

9124e3a8efe39193.jpg

nie mam nic inaczej. tasma dekarska, wszystkie elementy wygłuszone, i jesli bym miał jescze raz sie w to bawaić to bym odpuścił...

Napisano

To nie wiem może źle dobrane głośniki do drzwi, to chyba Cienias wiec drzwi są dosyć małe. A zresztą Cienas ma głośniki w desce????

Ja powiem szczerze, że będę sie starał wytłumiać drzwi w każdym moim następnym samochodzie.

Dziwie się ze u was nie ma różnicy, bo u mnie była na tyle duże ze wywaliłem głośniki z tylnej półki.

Te z przodu grały lepiej ( czyt. ładniej).

Napisano

> To nie wiem może źle dobrane głośniki do drzwi, to chyba Cienias wiec

> drzwi są dosyć małe.

a jakaż to róznica? czy tu czy tu to i tak nie znasz litrażu zlosnik.gif

A zresztą Cienas ma głośniki w desce????

w desce czy drzwiach?

> Ja powiem szczerze, że będę sie starał wytłumiać drzwi w każdym moim

> następnym samochodzie.

ja juz nie

> Dziwie się ze u was nie ma różnicy, bo u mnie była na tyle duże ze

> wywaliłem głośniki z tylnej półki.

> Te z przodu grały lepiej ( czyt. ładniej).

Napisano

ale pewnie za jednym zamachem wymieniłeś głośniki i wytłumiłeś dzrzwi nie było tak że zmieniłeś głośniki jakoś było i wytłumiłeś potem i taka rewelka?? mam te same głośniki i nie wytłumione drzwi -lipa.

Napisano

> a jakaż to róznica? czy tu czy tu to i tak nie znasz litrażu

No nie znam, ale tak naprawde ten sam głośnik zagra inaczej w różnych drzwiach. Podstawowym parametrem przy projektowaniu kolumn jest ich pojemność, w samochodzie to też ma znaczenie.

> w desce czy drzwiach?

Z tego co wiem to standardowo ma chyba w desce rozdzielczej, ale po co w takim razie byś wytłumiał drzwi wink.gif

Jeżeli nie ma orginalnych miejsc w drzwiach to jak je zamocowałeś, na dystansach, czy do tapicerki??

>ale pewnie za jednym zamachem wymieniłeś głośniki i wytłumiłeś dzrzwi nie było tak że zmieniłeś głośniki jakoś było i wytłumiłeś potem i taka rewelka?? mam te same głośniki i nie wytłumione drzwi -lipa.

No właśnie nie. Modernizacja byłą stopniowa. najpierw były same głośniki, potem dystanse, a za jakis czas wytłumienie. Wytłumienie wprowadziło najwieksze zmiany. Głęboki i dynamiczny bas.

Napisano
  • Autor

> Hej ja wygłuszyłem taśmą dekarską drzwi w Bravce mojego ojca i powiem

> szczerze ,że różnica jest ogromna. Oczywiście wygłuszenie to nie

> wszystko. Odpowiednie dystanse no i nowe głośniki. Ja akurat

> kupiłem tanie Phonocary, jak za tą cenę to moim zdaniem

> rewelacja. Wszystko zalezy od tego jak solidnie to

> wykonaliście. Jezeli różnicy brak to wniosek taki ze zrobiliście

> to źle, czyt. nie dokładnie.

> W załączniku fotka jak ja to zrobiłem, taśme przyklejałem od

> wewnętrznej i zewnetrznej strony blachy, tak że w miejscu

> otworów technologicznych sklejały się dwie warstwy, tworząc

> sztywny płat.

> P.S Tego plastiku co był oryginalnie oczywiście juz nie nakładamy,

> bo i po co.

obkleilem to bardziej niz Ty a glosniki to helixy 62.1 i powiem ze roznicy za bardzo nie ma frown.gif

Napisano

> obkleilem to bardziej niz Ty a glosniki to helixy 62.1 i powiem ze

> roznicy za bardzo nie ma

No to ja nie wiem. Każdy słyszy inaczej. Widocznie nie macie takich dużych wymagań i dla tego nie słyszycie różnicy. Nie będe wam wmawiał dla mnie różnica jest i to ogromna.

Napisano
  • Autor

> No to ja nie wiem. Każdy słyszy inaczej. Widocznie nie macie takich

> dużych wymagań i dla tego nie słyszycie różnicy. Nie będe wam

> wmawiał dla mnie różnica jest i to ogromna.

to moze spytam tak w czym widzisz te ogramna roznice??

w czystosci dzieku glosnika

w braku jakis czeszczen tapicerki

czy wiekszy bas

Napisano

> to moze spytam tak w czym widzisz te ogramna roznice??

> w czystosci dzieku glosnika

> w braku jakis czeszczen tapicerki

> czy wiekszy bas

Różnica jest w jakości odtwarzanego basu. Przed wytłumieniem w zasadzie basu nie było wcale. Był płytki, bez wyrazu takie "pukanie".

Dodatkowo głośnik szybko wpadał w przester. Brak obudowy skutkuje podwyższenie częstotliwości rezonansowej, skutek taki ze membrana lata jak głupia a głośnik wcale głośno nie gra.

Dodatkowo średnie tony wybijały się mocno , głośnik krzyczał.

Po wytłumieniu bas sie pojawił taki jak powinien. Głośnik schodzi niżej, (odtwarza niższe częstotliwości), przedewszystkim bas jest głęboki i dynamiczny zarazem. Cały charakter brzmienia sie poprawił. Średnie juz sie tak nie wybijały.

Wytłumienie powoduje ze robimy dla głośnika komorę rezonansową, tak jak obudowa w kolumnie. Widział ktoś z was żeby kto słuchał głośników bez obudowy??

Głośnik żeby wydobyć czysty dźwięk musi mieć obudowe!! ( głównie chodzi tu o bas)

A dodam jeszcze że głośnik musi się wygrzać przez jakiś czas, na początku nie gra tak jak powinien. To tak jak z dotarciem silnika. Gdy zawieszenie i membrana się ułoży zazwyczaj bas się znacznie poprawia.

Napisano

> tasma dekarska narazie 1 drzwi ale szalu nie ma ... 10m x 10cm

> starcza na ponad 1 drzwi juto postaram sie wsluchac czy jest

> jakas wieksza roznica

to 15cm na 10m powinno wystarczyć na obie??

Napisano
  • Autor

nie wymienialem bo fabryczne byly grubsze od tych z helixow

15x 10m mysle ze styknie na pare drzwi

moze to sie jeszcze wygrzeje narazie zauwazyle ze tylko nie ma brzeczenia czegos w drzwiach

Napisano

mam male pytanie moze nie na temat ale moze odpowiecie:) Co to jest ta mata dekarska? na foto jak patrzalem to wyglada jak tzw keller co fabryka daje do "wygluszenia" blach.to jest to czy cos innego. Pozdrawiam wszystkich

Napisano

> Coś takiego

macie problem ze niema fajnego efektu po wygluszeniu tylko tasma dekarska?nic dziwnego byscie poczytali troche to dalibyscie dlachhe aluminiowa a potem tasma ja mam zrobione tak jak na focie a potem tasma i efekt jest choc niema rewelacji bo moglem jeszcze uzyc blachogumi i pasty gluszacej ale obawiam sie ze moje drzwi by tego nieuniosly bo mam 3drzwiowa furke i drzwi sa wieksze i ciezsze

post-93854-14352494639625_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.