Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jutro pierwsze podejście do praktyki... porady?

Featured Replies

Napisano

Jutro pierwszy raz podchodzę do egzaminu praktycznego... jakieś porady dla początkującego zlosnik.gif ?

Ps. Zdaje na Odlewniczej w Warszawie

Napisano

> Jutro pierwszy raz podchodzę do egzaminu praktycznego... jakieś

> porady dla początkującego ?

> Ps. Zdaje na Odlewniczej w Warszawie

Podejść na luzie i tyle smile.gif Z tego co pamiętam, to żadnych szczególnych pułapek tam nie było. Powodzenia.

Napisano

> Podejść na luzie i tyle Z tego co pamiętam, to żadnych szczególnych

> pułapek tam nie było. Powodzenia.

U mnie pułapek było kilka... Ale to inne czasy były... hehe.gif

Najpierw dali mi Woschoda 175 bez przedniego hamulca i ze sprzęgłem sterowanym zero-jedynkowo... hehe.gif

Uparłem się, że nie będę tym kręcił ósemek, więc wyciągneli z garażu wskę 125 - kolo kręcił nosem, bo ona była dla 16-latków.

Jak już wykręciłem te ósemki, to "Wieśka" nie chciała odpalić i chąc nie chcąc na "miasto" musiałem pojechac Woschodem. palacz.gif

Przy okazji zauwazyłem, że nie działają kierunkowskazy (a skoro moto je ma, to muszą byc sprawne) - oczywiście nie omieszkałem poinformować o tym fakcie pana egzaminatora.

Ostatnią "pułapką" była zmiana trasy - zamist kręcić się po rondach i nie wiadomo gdzie, skręciłem za gazownią (zdawałem na Bema), potem znów w prawo i jeszcze raz - efektem czego obleciałem naokoło ośrodek motocyklem bez przedniego hamulca i z niedziałającymi kierunkami.... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Po egzaminie, na moje pytanie o trasę, pan egzaminator pogratulował, życzył "gumowych drzew" i kazał spadać, a nie wnikac w temat.... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Ale to tak trochę OT - żebyś się nie przejmował za bardzo... ok.gifhehe.gif

Napisano

> Jutro pierwszy raz podchodzę do egzaminu praktycznego... jakieś

> porady dla początkującego ?

> Ps. Zdaje na Odlewniczej w Warszawie

bez stresu...podejść do tematu na lajcie ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ufff... zdałem palacz.gif

Napisano

> Ufff... zdałem

która trasa?

ile trwało?

jakieś przygody?

ps. GRATULUJE !!

Napisano
  • Autor

> która trasa?

trasa 1

> ile trwało?

godzine sie zeszlo

> jakieś przygody?

ja nie mialem raczej, ale gosc przy awaryjnym hamowaniu zgasil silnik i malo sie nie wyrąbał, wiec pamietajcie o sprzęgle. No i nie zapominać wyłączać kierunków wink.gif

> ps. GRATULUJE !!

Napisano

> ja nie mialem raczej, ale gosc przy awaryjnym hamowaniu zgasil silnik

> i malo sie nie wyrąbał, wiec pamietajcie o sprzęgle.

jak to jest z tym awaryjnym? mówi ci "teraz" i masz stanąć w miejscu?

Napisano
  • Autor

> jak to jest z tym awaryjnym? mówi ci "teraz" i masz stanąć w miejscu?

nie, rozpędzasz się trochę i hamujesz i już. Przynajmniej z tym egzaminatorem tak było, żadnych wytycznych gdzie zacząć hamować itp nie było

Napisano

> nie, rozpędzasz się trochę i hamujesz i już. Przynajmniej z tym

> egzaminatorem tak było, żadnych wytycznych gdzie zacząć hamować

> itp nie było

Przypomniala mi sie historyjka o kolesiu ktorzy podczas jazdy slyszal w interkomie od egzaminatora:L Brawo, Brawo! Brawo!!!

Myslal ze tak dobrze jedzie grinser006.gif

Az wkoncu przy.......lil w tira icon_rolleyes.gif

Bo egzaminator krzyczal PRAWO, PRAWO!!, PRAWO !!!! grinser006.gif

Nie uwazam tez, aby mądrą procedura egzamu bylo hamowanie awaryjne moto... wiec chyba tego nie robią

Napisano

Jak ja zdawalem to gosc macnal reka i mialem wtedy hamować:) przy hamowaniu awaryjnym przeciez może zgasnac silnik a jak gosc nie umial jezdzic to mogl sie nie pchac na egzamin;p

PS. GRATULUJE!!!!

Napisano

> Jak ja zdawalem to gosc macnal reka i mialem wtedy hamować:) przy

> hamowaniu awaryjnym przeciez może zgasnac silnik a jak gosc nie

> umial jezdzic to mogl sie nie pchac na egzamin;p

> PS. GRATULUJE!!!!

mi i tak szkoda sprzecików egzaminacyjnych i zdartych kapci. Nie wspominajac o pewnie niejednym szlifie maszyny z jezdzcem co dopiero wsiadl na dwa koła (bo jazdy mial załatwione)...

A pozniej taki wsiada na R1 grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> mi i tak szkoda sprzecików egzaminacyjnych i zdartych kapci. Nie

> wspominajac o pewnie niejednym szlifie maszyny z jezdzcem co

> dopiero wsiadl na dwa koła (bo jazdy mial załatwione)...

Przeważnie motocykle egzaminacyjne są obspawane rurkami (ktore przeszkadzają nawet na nozki wystawić motor)

> A pozniej taki wsiada na R1

a dalej to wszyscy wiemy co sie z takimi dzieje:D:D:D:D czacha.gif

Napisano

Ja dzisiaj nie zdałem.

clown.gif

Przy ósemce, podparłem się na piątej pętli, dwa razy w tym samym miejscu.

Było nas siedmiu, trzech (w tym ja), nie zdaliśmy, właśnie w tym samym miejscu na ósemce.

Mogę tylko powiedzieć, że egzaminator było spoko, taki w porządku koleś.

Hamowanie awaryjne - trzeba było się rozpędzić, na znak egzaminatora rozpoczynało się hamowanie.

Nie można było przerwać hamowania, nie można było wyjechać za linie.

Ogólnie, jeden koleś zrobił sobie konkurs na "najdłuższy przejazd z zablokowanym tylnym kołem".

Drugi koleś o mało by się przy tym nie wypier..... na prawe mało brakowało.

Co jeszcze ciekawego...

Fajny było motocykl, Suzuki GN250,

w dobrym stanie, nie poobcierany, jednym słowem - malina,

chciałbym porównać to z tym, na czym miałem kurs,

ale na prawdę nie wypada, poniżać tak tego Suzuki.

Ogólnie nie będę się wypierał, to ja popełniłem błąd i mogę winić, tylko siebie,

następny egzamin 19 czerwca, w czwartek, powinno być już dobrze.

ok.gif

Napisano

> Ogólnie nie będę się wypierał, to ja popełniłem błąd i mogę winić,

> tylko siebie,

> następny egzamin 19 czerwca, w czwartek, powinno być już dobrze.

19 czerwca?? Osiem dni po pierwszym egzaminie??? yikes.gif w którym wordzie są tak krótkie terminy??

Napisano

jesli wszyscy w tym samym miejscu sie podparli to moze trzeba szukac na placu czy czasem nie jest asw2alt uszkodzony zbytnio na osemce?

Ja zdawałem na Yamaszce SR250. Na jazdach było fajnie, dobry motorek (tylko jak to 4-sów na jednym cylindrze, przy małych obrtotach strasznie trzepało). Na egzaminie całkowicie rozje***y motocykl, hamulec tylni w połączeniu z piaskiem i starym zepsutym placem egzaminacyjnym powodował zablokowanie koła i długi poślizg przy hamowaniu awaryjnym, linka od gazu się zacinała (chciałem szybciej do osemki dojechac, po wjezdzie na osemke odjąłem gazu zeby wyrobic alr silnik nie reagował a po wciśnieciu sprzęgła silnik wył). Podczas obsługi dziennej zauważyłem, że płynu hamulcowego i oleju jest za duzo (nalewali chyba na oko i nie sprawdzili pozniej czy jest dobrze) Jak powiedziałem egzaminatorowi że tak nie powinno być to wkurzony kazał pokazać ile być powinno i że mam sie nie wymądrzać angryfire.gif

Ogólnie miałem wrażenie że nie zdam bo gosć się wszystkiego czepiał a jeszcze go wkurzyłem tym ze powiedziałem ze takim motorem nie powinno sie zdawac

Mógłbym tak jeszcze długo opowiadać co było nie tak jak powinno na egzaminie ale jak już z placu wyjechałem i gość zobaczył, że jeździc umiem to oczywiście zdałem za pierwszym razem winner.gif

Napisano

WORD Radom.

Inni co sie zapisywali przed mną to załapali się jeszcze na 18 czerwca,

dla mnie nie starczyło już miejsc...

Napisano

Wiesz, jest placyk z kostki brukowej, to jest jakieś dziwne miejsce,

na pierwszy rzut oka wszystko w porządku, ale jednak miałem problem inni też,

jest tam właśnie jakaś akcja z tą kostką.

Podparłem się 2 razy na piątym okrążeniu, w tym samym miejscu,

jednak 8 razy przejechałem dobrze, co znaczy, że się da.

Pretensje mogę mieć tylko do siebie.

Trzeba być dobrej myśli, przed czwartkowym egzaminem.

893goodvibes.gif

Napisano

> jednak 8 razy przejechałem dobrze, co znaczy, że się da.

a ja pamietam ze na swoim egzaminie jezdzilem 8 i pogubilem sie w liczeniu, zrobilem ich chyba 20 bez wiekszych problemow, wkoncu przyszedl egzaminator (w tym czasie mial tez jakies auto do egzamu) i powiedzial DOSC 270751858-jezyk.gif

Jednym ze smieszniejszych manewrow bylo ruszanie z pochylni, trzebabylo odpowiednia noga trzymac hamulce i takie inne..

Pamietam tez ze za 1 razem nie zdalem z powodu "zlego toru jazdy", jechlem podobno za blisko srodka. Nic nie dalo tlumaczenie ze wolalem nie zlapac kapcia. W nastepnym 2 podejsciu jezdzilem juz po wszystkich studzienkach i prawie szorowalem po krawezniku. Oczywiscie mam nadzieje ze nikt normalny po egzaminie nie jezdzi przy prawej stronie (skrajnie debilny przepis)

Moto Yamaha SR250, ale w wordzie ludzie zdawali tez na Tureckiej MZ250 (mocne szarpanie przy odkrecaniu gazu na 8) i na Minski 125ccm (nastepny bezsens) w ktorym nie wchodzily biegi (jednego nie bylo - 2, ciagnelo sprzęgło, hamulce byly zepsute etc... Ale ludzie tez zdawali.

Ze swojej strony polecam jezdzic od najmlodszych lat, mi np kilka dobrych lat na motorynce, simsonku i jawce dały duzo we wprawie poslugiwania sie sprzeglem i gazem (zwlaszczza jezdzic jawka jest dosc duza sztuka)

Gratuluje zdania brawo.gif i zycze jak najmniej gleb (bo motocyklisci dziela sie na tych co zaliczyli glebe i na tych co dopiero zaliczą)

Napisano

Dzisiaj zdałem egzamin na kategorie A. (za drugim podejściem)

palacz.gif

14 lipca - egzamin na C.

skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.