Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekaźnik klaksonu

Featured Replies

Napisano

Witam.

W związku z tym że lamer jestem z przekaźników mam prośbę.Jak na których nóżkach sprawdzić czy to ustrojstwo jest sprawne?Miernikem posługiwać się potrafie.

Zdjęcie w zał.

post-55406-14352494665592_thumb.jpg

Napisano

W większości przekaźników styki 1 i 2 to cewka. Podłącz omomierz do tych styków. Rezystancja powinna być w granicach 50 - 500 omów. Kiedy podłączysz do nich 12V powinno być słychać załączenie przekaźnika.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

>Rezystancja powinna być w granicach 50 - 500 omów.

Na 1 i 2 mam 840 omów za dużo czy obleci?

> Kiedy podłączysz do nich 12V powinno być słychać załączenie

> przekaźnika.

Ma popłynąć przez nie prąd czy tylko podać +12 do 1 lub 2 ?

Pozdro.

Napisano

> Na 1 i 2 mam 840 omów za dużo czy obleci?

Podałem wartości najczęściej spotykane wink.gif Może być 840, grunt, że nie jest "nieskończoność" ani "0"

> Ma popłynąć przez nie prąd czy tylko podać +12 do 1 lub 2 ?

Myslałem, że się domyślisz wink.gif Do jednej końcówki 12V, do drugiej masę. Przekażnik powinien "stuknąć" przy podłączeniu i drugi raz przy odłączeniu przewodów.

Stuknięcie oznacza 90% szans, że przekaźnik jest sprawny. Pozostałe 10% to napalone styki przekaźnika.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Myslałem, że się domyślisz Do jednej końcówki 12V, do drugiej masę.

Tak też myślałem.Nie słychać stuknięcia , przy podłączeniu woltomierz na prostowniku cofa wskazówkę o jakieś 2 volty.Chyba poprostu kupie nowy przekażnik i sprawdze.

Dzięki za pomoc.

Pozdro.

Napisano

Zanim polecisz do sklepu wink.gif

Czy są jakieś numerki przy wyprowadzeniach przekaźnika? Nie ma jakiegoś schematu połączeń wewnętrznych na obudowie przekaźnika?

Pytam aby na 100% zidentyfikować wyprowadzenia - rezystancja 840 omow miedzy 1 i 2 prawie na pewno potwierdza, że to wyjścia cewki. Skoro cewka jest sprawna to dlaczego nie załącza przekaźnika? Uszkodzenie wewnętrzne?. Spadek napięcia o 2V to sporo, przy rezystancji 840 omow powinien płynąć prad okolo 15mA czyli tyle co przez byle LEDa, w życiu napięcie nie spadłoby tak bardzo. Skoro spada to prostownik pracuje na znacznym obciążeniu a to wyklucza rezystancję 840 omów.

Może prostownik do niczego? Masz możliwość podlączenia przekaźnika pod akumulator?

Przekaźnik może nie stukać dlatego, bo napięcie spada poniżej 10V a to może być za mało do jego zalączenia.

Chyba, że 3 i 4 to cewka. Jaka jest rezystancja między tymi wyjściami? Może ktoś ze schematem poratuje kolorkami kabli i numerkami wyprowadzeń? wink.gif )

Mam inny pomysł: włącz przekaźnik na swoje miejsce. Weż żaróweczkę na kabelkach (albo woltomierz) i jeden koniec daj do masy a drugi do styków 1 i 2 (kolejno, nie jednocześnie smile.gif ). W tym czasie niech ktoś Ci naciśnie klakson. Zaróweczka powinna się zaświecić po naciśnięciu klaksonu (jak ktoś ma schemat Astry G to może Ci poda kolor przewodu, do ktorego trzeba się podłączyć z żaróweczką aby zaświeciła się po wciśnięciu klaksonu). Jeżeli się zaświeci, to do przekaźnika jest OK. Teraz trzeba sprawdzić czy dziala. Jeden kabelek żaróweczki ciągle na masie a drugi do styków 3 i 4. (jeżeli do zatrąbienia potrzebne jest włączenie zapłonu - włacz). Na 3 lub 4 powinna zaświecić się zaróweczka bez wciskania klaksonu. Na drugim styku powinna się zaświecić po wcisnięciu klaksonu.

Pozdroofka

Pozdroofka

Napisano

> Pozdroofka

> Pozdroofka

Co, jutro Ciebie nie będzie icon_eek.gifgrinser006.gifofftopic.gif

Napisano
  • Autor

> Czy są jakieś numerki przy wyprowadzeniach przekaźnika? Nie ma

> jakiegoś schematu połączeń wewnętrznych na obudowie przekaźnika?

Tak są numerki przy wyprowadzeniach

1-86

2-85

3-87 oraz 87a

4-30

W zasadzie problem chyba rozwiązany przełożyłem przekażnik na chwile od przeciwmgielnych (dokładnie taki sam) i klakson działa.

Więc kupie nowy i powinno grać.

Jeszcze tylko ta cholerna klima ale to już w innym wątku...

Masz możliwość podlączenia przekaźnika

> pod akumulator?

Pod akumulatorem bez zmian.

Pozdro.

Napisano

> Tak są numerki przy wyprowadzeniach

> 1-86

> 2-85

> 3-87 oraz 87a

> 4-30

No i mieliśmy wczoraj rację smile.gif 30 to standardowo "plus" zasilania. 87 i 87a to zawsze styki zwierane z "30". 85 i 86 to zazwyczaj cewka.

> W zasadzie problem chyba rozwiązany przełożyłem przekażnik na chwile

> od przeciwmgielnych (dokładnie taki sam) i klakson działa.

waytogo.gif

> Pod akumulatorem bez zmian.

Zgadza się, podłączjąc przekaźnik od przeciwmgłowych ostatecznie zdiagnozowałeś usterkę.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.