Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat w Z16SE.

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo termostat w silniku 1,6 8V jest umieszczony w niefortunnym miejscu - pod rozrządem. Najczęstszą usterką termostatu jest pozycja otwarta i w konsekwecji niedogrzanie silnika. Czy nie próbował ktoś w tej sytuacji dołożyć dodatkowy termostat na węzu np. termostat od Tavrii . Może wygląda to śmiesznie, ale według mnie może być dobrą alternatywą. Modyfikacja polegałaby na odłączeniu grubego węza przy silniku i wpięciu w to miejsce ten termostat. Oczywiście trzeba jeszcze zaślepić trzeci kruciec z tego termostatu. Z tego co wiem, to termostat ten ma temperaturę otwarcia 87 C. Trochę niższa niż w oryginale ale i tak lepsza niż jazda z kartonami przd chłodnicą w zimie.

Pozdr.

Napisano

Kiedy zamierzasz dać ten dodatkowy termostat? Profilaktycznie, zanim padnie oryginał i jeździć z dwoma, czy jak już się zepsuje?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kiedy zamierzasz dać ten dodatkowy termostat? Profilaktycznie, zanim

> padnie oryginał i jeździć z dwoma, czy jak już się zepsuje?

Jak się zepsuje. Nie zawsze uszkodzenie termostatu zbiega się z wymianą rozrządu.

Aktualnie mam zepsuty i w moim przypadku to raczej temet nieaktualny bo mam świerze auto i praktyka wymaga wymiany rozrządu. Puściłem temat bo strasznie drażni mnie ten termostat i w przyszłości może się przydać. Z moich spostrzeżeń wynika, że ten element nie jest zbyt trwały w tym silniku i dobrze mieć alternatywę na przyszłość.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie zawsze uszkodzenie termostatu zbiega się z

> wymianą rozrządu.

Uszkodzenie nie, ale wymiana owszem wink.gif Co za problem przy wymienie rozrządu wymienić przy okazji termostat? Nawet jeżeli wydaje się ,że jest sprawny. Producent określa poprawne działanie termostatu na 2 lata. Nie bedę się drugi raz rozpisywał dlaczego termostat działa gorzej po tym okresie, jak zechcesz to przeczytasz sobie wink.gif : KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Wszystko się zgadza. Tylko nie każdy dużo jeździ, żeby co dwa trzy lata zmieniać rozrząd. Pamiętam u ojca w tym silniku padł termostat i woził się przez ponad dwa lata z kartonami angryfire.gif bo szkoda było kasy na wymianę.

Odchodząc od zasadności i zbierzności, ten pomysł ma prawo poprawnie zadziałać?

Napisano

> Odchodząc od zasadności i zbierzności, ten pomysł ma prawo poprawnie

> zadziałać?

No czemu ma nie dzialać? Będzie. Jeżeli "pierwszy" będzie padnięty jako "zawsze otwarty" albo wcale go nie bedzie, dodatkowy przejmie jego funkcje. Jeżeli oba bedą sprawne to mogą być problemy: pierwszy się otwiera, bo temperatura w bloku powyżej 90*, woda ma iść na chłodnicę aby się schłodzić a tu drugi termostat po drodze. Zanim ten drugi zadziała, temperatura w bloku wciąż rośnie...

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.