Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja sekwencji... jakie wartości?

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy to normalne(spalanie), mam zamontowaną instalację stag300 na instalacji zrobione dopiero jakieś 7tyś, w międzyczasie zmieniłem świeczki i przewody(NGK+BOSCH), po ostatnich postach o spalaniu mam wrażenie że ten mój wózek pali jak smok.

Po mieście jeżdżę krótkie odcinki, szczególnie praca - dom po 5km w jedną stronę za każdym razem silnik zdąży się wystudzić(choć teraz raczej szybko łapie temperaturę). Jak bym nie liczył wychodzi mi zawsze spalanie około 13L/100km.

Silnik 1,5 16v, nalatane łącznie 80tyś, nie mam klimy więc ni chu chu.

Czasem mam wrażenie że przy przyspieszaniu jest mułowaty... ale to może kwestia subiektywnego odczucia.

Może podskoczyć z tym spalaniem do gazownika na regulację? Coś mu podpowiedzieć? Wczoraj ze znajomym rozmawiałem mówił że gazownik raczej nie wyreguluje żeby zeszło niżej ze spalaniem... ale jak czytam kolegów relacje ze spalania... to nie są różnice 0,5L którymi bym sobie głowy nie zawracał

Napisano

mam taki sam silnik w swoim lanosie 1,5 16v

zalorzona jest sekwencja kme diego + wtryski plani jet,swiece ngk i przewody tez ngk jerzdze do pracy 20km wiekszosc przez miasto i u mnie wychodzi spalanie 11-12litr nieposiadam klimy

nad 13litrami zaczolbym sie zastanawiac czy dobrze mam ustawiona instalacje ale to tylko moje odczucie pozdrawiam cool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

> Może podskoczyć z tym spalaniem do gazownika na regulację? Coś mu

> podpowiedzieć? Wczoraj ze znajomym rozmawiałem mówił że gazownik

> raczej nie wyreguluje żeby zeszło niżej ze spalaniem...

Mojemu kumplowi z Punto II 16V właśnie ze Stagiem 300- instalatorzy też tak mówili, ale nie odpuścił i męczył ich kilka razy. Zmieniali soft, ustawiali, litrażowali i za czwartą wizytą się udało zejść na trasie z 8 do 7 l/100km.

Takie spalanie utrzymuje mu się już przez 2 lata.

Napisano

Witam

Tak jak ty mam Staga 300 i taki sam motor 1.5 16V , wiesz przypadkiem jakie jest zużycie benzyny w cyklu miejskim podawane przez producenta 11L / 100km , także 13l LPG jest normalnym wynikiem , mi tak pali co prawda trochę mu wkładam no i do tego AC dochodzi , chyba nie wierzysz w te bzdety że na sekwencji pali tyle samo gazu co benzyny , mój gazmajster powiedział mi o tym przy montażu , że będzie więcej palił , utrata mocy też jest ale ma być minimalna nie taka jak na śmierdziuchu , no chyba że miał byś szprycę gazu w fazie ciekłej , tam nie ma utraty kaloryczności paliwa to właśnie przez zmianę stanu z ciekłego w lotny gazu musisz spalić więcej , ale 2L gazu więcej niż benzyny jest OK wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzizas, to skąd u niektórych biorą się opowieści o 9l gazu po mieście(w lanosach oczywiście... nawet 1,6)?

Napisano

> Dzizas, to skąd u niektórych biorą się opowieści o 9l gazu po

> mieście(w lanosach oczywiście... nawet 1,6)?

Bo to jest jak z sexem. Każdy się chwali że może więcej. Ty mów że ci pali 8.

Boa

Napisano
  • Autor

> Bo to jest jak z sexem. Każdy się chwali że może więcej. Ty mów że ci

> pali 8.

> Boa

Ach ja.. kumam, coś jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem? wink.gif

Napisano

Nie zrozumcie mnie źle nie rżnijcie dziada gaz jest po 2,12 a benzynka 4,70 co tu gadać , niech chłopakom Lanoski palą 9L lpg po mieście , poczekamy na posty pod tytułem głowica mi spłynęła , ja martwił bym się tym wynikiem 9l lpg /100km po mieście , złapałem się z kumpla nubirą na Radzymińskiej tylko że on 1.6 na śmierdziuchu , cały czas moje tylne światła oglądał także jak ma jechać to musi palić trzynastaka wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zrozumcie mnie źle nie rżnijcie dziada gaz jest po 2,12 a

> benzynka 4,70 co tu gadać , niech chłopakom Lanoski palą 9L lpg

> po mieście , poczekamy na posty pod tytułem głowica mi spłynęła

> , ja martwił bym się tym wynikiem 9l lpg /100km po mieście ,

> złapałem się z kumpla nubirą na Radzymińskiej tylko że on 1.6 na

> śmierdziuchu , cały czas moje tylne światła oglądał także jak ma

> jechać to musi palić trzynastaka

Ależ wcale źle nie rozumujemy, ta sama bajka może iść przecież w drugą stronę, jako że nie wiem czy te 13 to norma dla tego modelu przy tej instalce, więc lepiej się upewnić czy aby to nie za bogato...czy może coś nie poszło się czesać, nie jest to wcale kwestią oszczędności tylko czy aby wszystko w normie, sam nie jestem zwolennikiem partyzanckich ustawień mających na celu pozorne oszczędności, które później w naprawach wyłażą.

Napisano

uzupełnij profil

Napisano
  • Autor

> uzupełnij profil

znaczy się... czego brakuje?

Napisano

> znaczy się... czego brakuje?

brakowało o jakim samochodzie piszesz, teraz już widzę że znalazło się w podpisie, ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.