Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przeplywomierz w MW 100td ??

Featured Replies

Napisano

Przede wszystkim ma wpływ na sterowanie EGR-em i być może także na korekcję nastawnika kąta wtrysku , co nie jest obojętne dla silnika i pośrednio odbija się na spalaniu i dynamice .

Napisano

> czy uszkodzony przeplywomierz ma wplyw na wieksze spalanie ON

TD to ciekawa historia jedyne na co ecu ma wpływ to EGR i kąt wtrysku. Ale parametry które zbiera są bardzo rozbudowane , (przepływka, obroty, ciśnienie atm i doładowania ,czujnik wtrysku na wtryskiwaczu (wg mnie to on wprowadza zamęt) i połozenie dźwigni przyśpieszenia. Makaroniarz wymyslił jakis algorytm wg którego ecu wróży jakie nastawy ma ustalić. Za główny parametr jakim jest wiekość dawki paliwa odpowiada mechaniczny regulator odśrodkowy. Jak któreś ogniwo zawiedzie to cały misterny plan idzie w p...........du. I spalanie rośnie.

ps. do ciebie to raczej taki przepływka

Napisano

> ps. do ciebie to raczej taki przepływka

hmm.gif Hmm , u mnie po kliknięciu obu linków otwiera się ta sama przepływka za nieco ponad 1000PLN icon_rolleyes.gif

Napisano

> Hmm , u mnie po kliknięciu obu linków otwiera się ta sama

> przepływka za nieco ponad 1000PLN

czary jakieś? miałem pierwszy raz do JTD zo jakieś 300 zika

a tylko kliknąłem hmm.gif

Napisano
  • Autor

ostatnio czytalem na temat czyszczenia przeplywomierza czy warto sprobowac ? czy lepiej odrazu kupic frown.gif . na allegro jest kilka przeplywek do MW TD za okolo 250 zl czy macie jakies zdanie na te z allegro ??

z tego co piszecie moze regulowac kat wtrysku paliwa ale poprzez elektrozawor ?? czy w jakis inny sposob nastawia ten mechaniczny regulator odśrodkowy

aha na dynamike auta nie narzekam. kolega jak jechal moim autem to sie zdziwil jak idzie wink.gif jedyne co mnie denerwuje to ze ON tak drogi a auto pali duzo frown.gif

Napisano

Mam ten sam problem - spalanie w miescie nie wazne jak jezdze 10, z klima 11.5 zas w trasie ok. 5.2 - tym bardziej dziwne. Przeplywomierz wyglada jak nowy, EGR (zawor) wyczyszczony, kolektor dolotowy wyczyszczony, uklad dolotu szczelny - pozostaje tylko wyczyscic sam EGR i jak nie pomoze to do mechanika od diesli (jest u mnie taki jeden niby to bardzo dobry - zobaczymy...)

Napisano
  • Autor

>jak nie pomoze to do

> mechanika od diesli (jest u mnie taki jeden niby to bardzo dobry

> - zobaczymy...)

kolego mechanikow od diesli to ja juz chyba wszystkich odwiedzilem i kazdy najpierw co pogrzebie kase wezmie a jak wracam z tym samym problemem to rece rozklada. ja juz stracilem nadzieje ze jakis fachman z warsztatu mi pomoze. zaczynam praktykowac: umiesz liczyc to licz na siebie smile.gif no i kolegow z forum smile.gif

Napisano

Ja juz swoje wypraktykowalem i doszedlem do jednego - wiecej diesli niet 270751858-jezyk.gif Ale auto z turbo jak najbardziej smile.gif

Niestety na dieslach sie nie znam za bardzo wiec musze polegac na innych... Temat bede uwaznie obserwowal - mam nadzieje ze znajdziemy przyczyne. Ile Tobie pali w miescie?

Napisano
  • Autor

> Ja juz swoje wypraktykowalem i doszedlem do jednego - wiecej diesli

> niet Ale auto z turbo jak najbardziej

> Niestety na dieslach sie nie znam za bardzo wiec musze polegac na

> innych... Temat bede uwaznie obserwowal - mam nadzieje ze

> znajdziemy przyczyne. Ile Tobie pali w miescie?

8,5 city poza city 7-7,5 mysle ze to duzo z biorac pod uwage wypowiedzi innych posiadaczy MW

Napisano

> 8,5 city poza city 7-7,5 mysle ze to duzo z biorac pod uwage

> wypowiedzi innych posiadaczy MW

8.5 w miescie? Jest ok - w normie - wyraznie mniej niz u mnie. Ale poza miastem to moja mniej pali hehe.gif

Napisano
  • Autor

dzisiaj probowalem przeczyscic przeplywke wyciaglem ja zaczelem czyscic plytke w przeplywce chusteczka higieniczna i podczas czyszczenia plytka sie polamala angryfire.gif spowrotem wsadzilem polamana ale nie wiedze roznicy w pracy silnika przed polamaniem i po polamaniu wiec moze byla juz wczesniej uszkodzona ??

Napisano
hmm.gif Masz u siebie płytkowy ? W TD powinien być jeszcze z tzw. gorącym drutem . Zrobiłeś może fotki środka przepływki ?
Napisano
  • Autor

> Masz u siebie płytkowy ? W TD powinien być jeszcze z tzw. gorącym

> drutem . Zrobiłeś może fotki

w zalaczniku jest identycznie wygladajacy ale nie moj

widac ze byl juz kiedys wymieniany bo opaski nie byly juz orginalne hmm.gif

post-112528-14352495007755_thumb.jpg

Napisano

Ja tez mam plytke... Jakas powazna roznica miedzy nimi?

Napisano

> w zalaczniku jest identycznie wygladajacy ale nie moj

> widac ze byl juz kiedys wymieniany bo opaski nie byly juz orginalne

Albo ktoś tylko zaglądał do niego .

Ten twój to już płytkowy , ale starszego typu .

Jeśli element pomiarowy pękł ci podczas czyszczenia to już po zawodach ...

Napisano
  • Autor

z tego co piszecie moze regulowac kat wtrysku paliwa ale poprzez elektrozawor ?? czy w jakis inny sposob nastawia ten mechaniczny regulator odśrodkowy

aha na dynamike auta nie narzekam. kolega jak jechal moim autem to sie zdziwil jak idzie jedyne co mnie denerwuje to ze ON tak drogi a auto pali duzo ??

Napisano

> czy ktos moze wie jaka role spelnia przeplywomierz (

> http://katalog.fota.pl/Katalog/(S(sidlwl55v4rs31bke0rc4w45))/Samochod3.aspx?

> ) w MW 100TD ?? W MW jest zwykla pompa wtryskowa rotacyjna i

> czy uszkodzony przeplywomierz ma wplyw na wieksze spalanie ON

Witam w klubie crazy.gif Mam ten sam problem u dziewczyny w MW z tym ze u serce.gif auto kopci jak lokomotywa. Po urlopie biorę sie za auto jak rozwiąże problem to dam znać.

Napisano

> z tego co piszecie moze regulowac kat wtrysku paliwa ale poprzez

> elektrozawor ?? czy w jakis inny sposob nastawia ten mechaniczny

> regulator odśrodkowy

Zgadza się , w TD elektrozawór sterowany przez ECU koryguje kąt wtrysku - oczywiście przy współpracy z pozostałymi mechanicznymi elementami w pompie .

Napisano

> Zgadza się , w TD elektrozawór sterowany przez ECU koryguje kąt

> wtrysku - oczywiście przy współpracy z pozostałymi mechanicznymi

> elementami w pompie .

Czyli podejrzanymi sa pompa a przede wszystkim EGR?

Tylko czemu nie kopci? Az tyle przepala bez sensu?

I przy okazji jedno pytanie - przed przeplywomierzem jest jeszcze jakis czujnik w brazowej rurze - co to?

Napisano
  • Autor

a moze ustawia sie cisnienie na pompie wtryskowej ?? czy raczej nie robi sie takiego zabiegu ??

Napisano

> a moze ustawia sie cisnienie na pompie wtryskowej ?? czy raczej nie

> robi sie takiego zabiegu ??

Nic takiego się nie robi .Wygląda to tak ty wciskasz gaz i tym samym spręzynę regulatora. Na przeciw naciągu sprężyny są ciezarki regulatora odśrodkowego. Jeżeli twoja nastawa (wciśnięcie gazu) ma skutkować danymi obrotami silnika dawka jest zwiekszana do momentu osiągnięcia danych obrotów silnika . Jeżeli silnik już je osiągnie to dawka jest zmniejszana. Oczywiście jeżeli silnik nie chce ich osiągać to dawka jest zwiększana i to jest wskaźnik obciążenia silnika. To jest cała tajemnica pompy wtryskowej. W starych pompach kąt wtrysku był ustalany na podstawie obrotów. Tu wtrąca sie ECU i diabli wiedzą co wymyśli.

A dla diesla 2* zmiany to straszna róznica.

W TD dochodzi jeszcze korektor dawki w zależności od ciśnienia doładowania (membrana i sprężyna) też zawodny bajer.

W tym silniku dochodzi jeszcze czujnik momentu wtrysku zamontowany na jednym z wtryskiwaczy. To jest normalny styk a biorąc pod uwagę ile połączeń wykonuje na minutę pracy silnika to wg mnie jest to najbardziej zawodny element układu. Wystarczy że nie zgłasza wszystkich wtrysków i ECU głupieje.

Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moja teoria.

Napisano
  • Autor

> W tym silniku dochodzi jeszcze czujnik momentu wtrysku zamontowany na

> jednym z wtryskiwaczy. To jest normalny styk a biorąc pod uwagę

> ile połączeń wykonuje na minutę pracy silnika to wg mnie jest to

> najbardziej zawodny element układu. Wystarczy że nie zgłasza

> wszystkich wtrysków i ECU głupieje.

> Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moja teoria.

elektroniczny wtrysk jest pierwszy od strony pompy wtryskowej jak bylem sprawdzac czy wtryski nie leja to fachman odrazu sprawdzil miernikiem i stwierdzil ze jest sprawny wtryski tez nie leja.

Napisano

> miernikiem i stwierdzil ze jest sprawny .

Ale przy większej częstotliwości występuje zjawisko dragania styków co nie jest do sprawdzenia miernikiem. Styki sa nisko-

napieciowe więc potrzebują dobrego połączenia. I tu robi sie problem niby wszystko ok. ale nie bangla za dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.