Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem z odpalaniem Astry X14NZ. Problem polega na tym, że jak zgaszę i za kilka minut odpalam ponownie to wszystko ładnie. Jak odpalam po nocy to muszę dłużej kręcić. Na początku podłączyłem abcoma i był błąd czujnika temperatury, co nawet było dosyć logiczne. Wymieniłem czujnik, błąd skasowałem i już się nie pojawia. Na abcomie wygląda, że z czujnikiem jest wszsytko ok. Co jeszcze może być nie tak?

Sprawdzałem jeszcze czujnik położenia przepustnicy. Jaka wartość napięcia powinna być przy 0%?

Dodam jeszcze, że odłączyłem przewód paliwowy pod maska i w butelkę naleciało ok 1litra przez 30s. Więc chyba pompa też jest w porządku? Świece i kable wymieniane nie dalej jak z 8tys temu.

Samochód ma jeszcze gaz i wykręcałem wtrysk, żeby sprawdzić czy on nie jest jakiś ubrudzony, ale też wygląda w porządku. W jaki spsób go sprawdzić? No i co jeszcze może być nie w porządku?

Napisano

Co to znaczy, że długo kręci?

Co do czujnika przepustnicy 0,2-0,7V.

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy, że długo kręci?

> Co do czujnika przepustnicy 0,2-0,7V.

tzn, że trzeba kręcić tak z 5s albo odpuścić i spróbować poraz drugi. Za drugim, trzeci razem załapie, ale też jakoś tak cięzko.W takim razie czujnik położenia przepustnicy 0,49V też jest w porządku.

Napisano

Wygląda to na problemy z czujnikiem położenia wałka rozrządu (w rozdzielaczu zapłonu), ew. modułem zapłonowym hmm.gif. Zdejmij chwyt powietrza do wtryskiwacza, niech ktoś spróbuje odpalić, a ty zobacz czy w tym czasie wtryskiwacz wtryskuje paliwo. Zobacz też czy jest iskra na świecach podczas odpalania (tego kiedy nie chce odpalić) wink.gif.

Napisano

A jak po takim dłuższym postoju włączysz zapłon to slyszysz pracę pompki przez około 2 sekundy?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

generalnie to jesli chodzi o pompke to załącza się dopiero jak rozrusznik kręci. Chyba tak powinno być w tym silniku? Podłączyłem nawet na krótko pompke, żeby pompowała przed odpaleniem, ale to nie pomaga i pojawia się błąd przekaźnika (ale to chyba normalne). A sprawdzenie iskry to raczej dam rade w 5s co najwyzej na jednym cylindrze sprawdzic. Wtryskiwacz na pewno wtryskuje, nie wiem tylko czy tyle paliwa co potrzeba. A jak sprawdzić czujnikiem położenia wałka rozrządu (w rozdzielaczu zapłonu) i moduł zapłonowy?

Napisano

> generalnie to jesli chodzi o pompke to załącza się dopiero jak

> rozrusznik kręci. Chyba tak powinno być w tym silniku?

Nie. Powinno być tak jak napisał lelek, tzn. po włączeniu zapłonu pompka powinna pracować ok. 2-3 sek.

Jak dawno temu wymieniałeś filtr paliwa i powietrza?

Sprawdź wtyczkę dochodzącą do aparatu zapłonowego. Styki w niej potrafią skorodować i dzieją się cyrki.

Napisano

mam podobny objaw, słychać pompkę, a dziś zapalił za 4 razem, zastanawiam się cóż to

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.