Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd 1405 i 0400

Featured Replies

Napisano

Witam

Wyskoczyly mi na kompie takie dwa bledy jak w tytule.

Jeden to : Uszkodzenie zaworu EGR

Drugi to : Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR

Czy "slawne" zaslepienie zawory EGR pomoze na te przypadlosci?

Inne bledy nie wyskoczyly ale na wolnych obrotach potrafi byc troche mulowaty - ciezko mu sie zebrac po dodaniu gazu.Po jakims czasie to mija.

Jednak jutro ruszam nad morze i nie chcialbym miec zadnych niespodzianek

Napisano

> Witam

> Wyskoczyly mi na kompie takie dwa bledy jak w tytule.

> Jeden to : Uszkodzenie zaworu EGR

> Drugi to : Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR

> Czy "slawne" zaslepienie zawory EGR pomoze na te przypadlosci?

> Inne bledy nie wyskoczyly ale na wolnych obrotach potrafi byc troche

> mulowaty - ciezko mu sie zebrac po dodaniu gazu.Po jakims czasie

> to mija.

> Jednak jutro ruszam nad morze i nie chcialbym miec zadnych

> niespodzianek

Zaślepić możesz - przynajmniej nie będzie Ci gasł po drodze ale Twoje oczy będzie cieszyć radośnie świecąca kontrolka check engine.

Spróbuj jeszcze go przeczyścić.

Pozdrawiam

Napisano

Jednym świeci innym nie. Przeczyść, zaślep i sam oceń czy warto.

Napisano

> Jednym świeci innym nie. Przeczyść, zaślep i sam oceń czy warto.

Dokładnie, tak jak kolega prawi wink.gif

U mnie po zaślepieniu przez 3 miesiące nic się nie zapalało , a teraz coraz częściej frown.gif , zazwyczaj podczas hamowania silnikiem ze znacznej prędkości ( ok < 110km/h )

Napisano

> Dokładnie, tak jak kolega prawi

> U mnie po zaślepieniu przez 3 miesiące nic się nie zapalało , a teraz

> coraz częściej , zazwyczaj podczas hamowania silnikiem ze

> znacznej prędkości ( ok < 110km/h )

Jeszcze jedna rzecz, gdybyś się zdecydował na zaślepienie są w zasadzie dwie szkoły tej czynności:

1. zaślepienie pełne. ( 2 otwory - wydech i dolot )

2. zaślepienie tylko jednego- wydech ( Ja tak właśnie zrobiłem, aby grzybek z zaworu mógł się swobodnie poruszać )

2ac1c4958854536a.jpg

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wczoraj zaslepilem i dzisiaj auta nie moge poznac smile.gif

Jakby kucykow dostalo smile.gif

Jak wroce z Urlopu to zrobie jak jak mowi Maro ,znaczy zaslepie tylko wydech.Moze kontrolka sie nie bedzie zapalala.Bo teraz zapala sie od razu smile.gif

Napisano

Korzystając z wątku troszkę podgonię swój licznik postów icon_rolleyes.gif

Ze względu że nie zamierzam kupować nowego zaworu EGR, ( autko po zaślepieniu o wiele lepiej się zbiera) , a zapalanie się lampki check doprowadza mnie do szaleństwa tuk.gif postanowiłem spróbować coś z tym fantem zrobić.Jakiś rok temu znalazłem fajny manual: " symulator EGR " na angielskim odpowiedniku forum opla:

http://www.verboom.net/projects/speedster/20070729/index.html

Schemat był bardzo prosty , a opis podłączenia szczegółowo opisany.

widok urządzonka wink.gif

bd7b97e3e2c1e675.jpg</a>

ce94e7b84c93d5e5.jpg</a>

b8f9c802c19bd071.jpg</a>

Widok na kolorki przewodów wtyczce zaworu EGR:

3d6d0c087140c9d3.jpg</a>

34324cdb43bec4fa.jpg</a>

Nie chciałem ryzykować bezpośredniego wlutowania się w instalację wiec postanowiłem zaimprowizować kawałek wtyczki - wlutowałem w laminat piny męskie z rozebranej wtyczki RS-232 :

8f87288d498698e2.jpg</a>

podłączyłem do wtyczki

a194f8400c6ced03.jpg</a>

Zabezpieczyłem przed przypadkowym przemieszczaniem wink.gif

896382fc769923d9.jpg</a>

Uruchomiłem silniczek , ucieszyłem się jak małe dziecko bo nie świecił się check, poczekałem aż asterka się nagrzeje ruszyłem na test .

Po małej rundzie ok 3 km z prędkością ok 100km/h zapaliła się kontrolka angryfire.gif

Podłączyłem PC celem zaczytanie błędów ( wcześniej miałem okresowo doczynienie z błędem 0400- nieprawidłowy sygnał EGR )

Moim oczkom ukazał się dodatkowy błąd 1405-Uszkodzenie zaworu EGR, czyli lipa crazy.gifklnie.gif moja praca na marne - układ zrobiłem jak i podłączyłem zgodnie z instrukcja, nie takie rzeczy się składało i działały biglaugh.gif

Żona mnie wygania od kompa frown.gif, jak wrócę od trzepania dywanów to dokończę swoją historie zona.gif

C.D. wink.gif

Jestem przeciwnikiem wyjmowania żarówki check ( niekiedy trzeba błędy wymrugać ) Postanowiłem zainstalować sobie tak jak kiedyś zaproponował mi gazownik przekaźnik odłączający wspomnianą kontrolkę podczas jazdy na LPG.

wszystko podłączyłem według szybko naszkicowanego "schematu" wink.gif

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">8e422c26eb180cf5.jpg</a>

po prostu chciałem wstawić przekaźnik który po przejściu na LPG będzie robił przerwę w obwodzie kontrolki (wtyczka za zegarami )

Jednak w mojej asterce nie ma prostych rozwiązań tuk.gif

Wszystko po odpaleniu wydawało się ok, po przejściu na LPG wyraźnie za elektrozaworami przełączył się mały przekaźnik

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">1471e86d7cd291c4.jpg</a>

Problem się pojawił natomiast po ręcznym przejściu z LPG na bp, a mianowicie kontrolka checka zapaliła się na ok 3-4s i zgasła .

Po podłączeniu pod PC doszedł jeszcze jeden błąd: 1640- Usterka układu sterowania zapłonem z czterema cewkami - stopień końcowy

czegoś takiego jeszcze nie miałem, po odłączeniu przewodu uruchamiając przekaźnik błędu nie ma, jakimś cudem ECM w momencie przerwy i ponownym połączeniu w obwodzie kontrolki checka na uruchomionym silniku interpretuje to jak " wypadanie zapłonów "

Na spokojnie wpadłem na pomysł ze ECM uaktywnia żarówkę CE poprzez podanie masy, ale jeśli ona nie świeci to do ECM trafia sygnał +12V informujący o obecności żarówki i sprawności obwodu.

Ciekawe jak ECM interpretuje spalenie żarówki hmm.gif?

Jako rozwiązanie zastosowałem dodatkową diodę LED schowana w czeluściach plątaniny kabli za zegarami wink.gif ( czerwona więc nie razi wink.gif)) i co najważniejsze LED się nie grzeje wink.gif )

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">6014eaa330110472.jpg</a>

W takiej konfiguracji nie mam żadnych błędów, na razie wink.gif , aczkolwiek nie przewiduję aby zapisywały się jakieś inne oprócz 0400- nieprawidłowy sygnał EGR.

Ukryta dioda LED oczywiście się świeci podczas wystąpienia błędu , bez względu na rodzaj zasilającego silnik- ale jest nie widoczna więc teoretycznie nie boli kierowcę wink.gif

Układ jest prosty do zdemontowania- aby go odłączyć wystarczy zdjąć wsuwkę z elektrozaworu pod maską auta.

Część kącikowiczów będzie przeciwna takiemu rozwiązaniu ale, gdyby pojeździli jakiś czas z zapalającym się checkem to by mnie zrozumieli icon_rolleyes.gif

W jednym z wcześniejszych wątków , jeden z kolegów się wypowiadał że błędy EGR nie powodują przejście w tryb awaryjny ECM, tylko wyłączenie jego sterowania.

Nieco się rozpisałem wink.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.