Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik - Poradzcie cos

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich mam takie pytanko natury technicznej Mam na oku nowe serducho do mojego Uniaczka i wlasnie tego dotyczy moje pytanko

Na co zwrocici uwage przy zakupie ??

sprezania raczej nie sprawdze bo jest wymontowany ale jakie moga byc objawy jego wczesniejszych usterek ??

Z gory dzieki za wszelkie info 20.GIF

Napisano

> Witam wszystkich mam takie pytanko natury technicznej Mam na oku nowe

> serducho do mojego Uniaczka i wlasnie tego dotyczy moje pytanko

> Na co zwrocici uwage przy zakupie ??

> sprezania raczej nie sprawdze bo jest wymontowany ale jakie moga byc

> objawy jego wczesniejszych usterek ??

> Z gory dzieki za wszelkie info

napisz jeszcze jaki silnik chcesz kupić ...

Napisano
  • Autor

Mam do wyboru 1.0 Fire (obecny) 1.4 , 1.2 8V i 1.2 16V

Ogolnie chodzi mi o to jak sprawdzic stan techniczny takiego niezamontowanego serduszka i czy jeszce sie do czegos nadaje icon_eek.gif

Napisano

> Mam do wyboru 1.0 Fire (obecny) 1.4 , 1.2 8V i 1.2 16V

> Ogolnie chodzi mi o to jak sprawdzic stan techniczny takiego

> niezamontowanego serduszka i czy jeszce sie do czegos nadaje

Bez odpalenia to raczej niemożliwe smile.gif

Napisano

> Mam do wyboru 1.0 Fire (obecny) 1.4 , 1.2 8V i 1.2 16V

> Ogolnie chodzi mi o to jak sprawdzic stan techniczny takiego

> niezamontowanego serduszka i czy jeszce sie do czegos nadaje

Ja bym polował na 1.2 16v jeśli masz kasiorke i masz czas. Gdybym nie miał serducha w takim stanie jak mam i miał za co grinser006.gif to bym szukał właśnie takiego - raczej bym się 1.4 8v nie interesował, bo jedyna jego przewaga nad tym pierwszym to cena.

Co do stanu technicznego, to jeśli chcesz coś o nim wiedzieć bez odpalania to musisz go chociaż otworzyć tzn, zdjąć głowice. Sprawdzić czy nie zdążyły się porobić przez zdolnego posiadacz progi w cylindrach, oblookac czy tłoki nie są walnięte (zamontowanych w blkou wiele nie pooglądasz ale zawsze to lepiej niż kupić pęknięte).

Jak jest już zaglądać pod główke to i miske można/trzeba zdjąć. Przyjżyj się wałowi korbowemu, można jakiegos bezczelnego luzu na panewkach poszukać. Jeśli dół będzie wyglądał OK a i tłoki nie będą walnięte to raczej niespodzianki z krzywymi korbowodami nie będzie.

Przy zdjętej głowicy będziesz też mógł zobaczyć gładź zarówno bloku jak i samej głowicy, czy kanaliki wodne nie są pouszkadzane, czy nie ma śladów regeneracji.

Jeśli zawór był skrzywiony to nikt nie da rady wyklepać go idealnie (a ludzie klepią zawory wrrr.gif) więc gniazdo będzie "sklepane" nierówno, przy bardziej bezczelnym uszczerbku zaworu może być mocno osmędzony kanał wydechowy i sam zawór (gorsze spalanie mieszanki).

Myślę, że Twoim największym wrogiem będzie silnik po zerwaniu paska rozrządu ponieważ może mieć rozpizgane wszystko o czym wspomniałem. Młode 1.2 nawet jeśli było "tylko" katowane to pewnie docieranie zaworów i wymiana pierścieni + lekki szlif cylindrów styknie i nie wpakójesz się w g*wno.

Mikropękniecie głowicy/bloku to raczej wada fabryczna i masz nikłą szanse na to trafić, grubsze uszkodzenia wykukasz naocznie.

Sprawdzaj wszystkie informacje jakie masz podane na silniku, to jest numery i wybite daty produkcji - na głowicy musi byc dokładna data produkcji (rok i miesiąc).

Nie ufaj komuś, że jest to "Lancia z 1998 roku.. ", ponieważ mogą robić w ch&ja/sami nie znać całej przeszłości silnika.

Pisze o tym, ponieważ "maczam teraz palce" w jednym fiatowskim dieslu, który jak się po głębszej analizie okazało wszystko ma z innej bajki icon_rolleyes.gif. Różne tłoki (a muszą być dobrane wagowo), inny blok a od innego główka, nieprawidłowe daty niektórych części.

Wiem, że zdjęcie głowicy i miski może się nie podobać sprzedawcy zwłaszcza, że nie zobowiązuje Cię do kupienie potem silnika, ale bez tego i bez odpału prawie nic sie nie dowiesz o silniku i później możesz mieć pretensje tylko do samego siebie.

Napisano

> Aha Czyli pozostaje kupowanie w ciemno Moze bede mial szczescie

> Trzymajcie kciuki

Ja trzymam.

Tylko jak ja teraz za Tobą nadążę? spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Nooo claps.gif A juz myslalem ze nie ma nadziei Dzieki kolego tego wlasnie potrzebowalem Teraz juz wiem czego szukac Wielkie wielkie dzieki 20.GIF20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.