Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Saxo - łożysko przód?

Featured Replies

Napisano

Witam,

W Saxofonie zony do wymiany mam łozysko przedniego kola.....planuje wymiane zrobic samodzielnie. Na cos specjalnego mam sie przygotowac? zlosnik.gif Jeszcze nie mialem okazji rozbierac francuza oink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> W Saxofonie zony do wymiany mam łozysko przedniego kola.....planuje

> wymiane zrobic samodzielnie. Na cos specjalnego mam sie

> przygotowac? Jeszcze nie mialem okazji rozbierac francuza

hehe. właśnie dzis wymieniałem sobie w meganie. Co prawda nie citroen, ale przynajmniej francuz;p Nic mnie nie zadziwiło poza tym, ze stare łożysko baaaaardzo trudno było wybić. Musiałem walić 5 kilogramowym młotem kilkanaście razy, zeby wybić zewnętrzną część łożyska. Wewnętrzną część natomiast rozciąłem ostrożnie (coby nie uszkodzić osi) małą szlifierką kątową (im mniejsza tarcza, tym łatwiej daje się ciąć) i zeszła praktycznie ręką.

U mnie było tak zużyte łożysko, że przy zdejmowaniu rozpadło się na dwie części i kulki wypadły, dlatego każdą z części musiałem ściągać osobno.

Co jeszcze. przygotuj się na niestandardowe numery kluczy. U mnie wszystko trzymało się na śrubach na klucz 16, 18 i 21

A ha

i jak będziesz nabijał niowe łożysko, to sprawdź, czy przypadkiem nie składa się ono z dwóch części, tzn górna część łożyska będzie całością, natomiast jak spojrzysz od środka, to będą dwie połówki (jakby dwa sklejone ze soba łożyska)

Gdybyś tak miał, to ostrożnie nabijaj to łożysko(będzies zmusiał uderzać nie w oś, a w to łożysko od drugiej strony) bo w innym wypadku możesz zniszczyc nowe łożysko.

o i pamiętaj, ze dobre łożyska to rouville ina skf nsk. nie wsadzaj żadnego chińskiego hłamu bo sie nie opłaci.

oo i popsikaj wszystkie śróbki przed odkręceniem jakimś cx80 czy co tam bedziesz miał pod ręką, to łatwiej pójdą.

Cała robota mi zajęła 2,5 godziny, ale robiłem to pierwszy raz w życiu i chwilami sie motałem wink.gif

powodzenia

Napisano
  • Autor

ok.gif czyli raczej w saxofonie tez nie powinno byc niespodzianek....a kluczy ci u mnie dostatek, nawet malo typowych, wiec damy raczej rade ok.gif.....a co do wybijania lozyska- znajdzie sie i prasa, wiec powinno pojsc gladko ok.gif

Odnosnie lozyska.....sam nie wiem co kupic....skf kosztuje 165 zl (wiem, ze jest to dobre lozysko), ale z kolei jakies lozysko formy CX niewiem.gif kosztuje tylko 45 zl. Nasz saxofon jezdzi TYLKO po miescie i na krotkich odcinkach...zadna awaria w trasie mu nie grozi, a sadze, ze to tansze lozysko tez nie rozleci sie za dwa dni zlosnik.gif....jak padnie po roku - dwoch, to najwyzej zmienie jeszcze raz wink.gif.....dobrze kombinuje, czy mam raczej zasponsorowac zonie drozsze lozysko? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Odnosnie lozyska.....sam nie wiem co kupic....skf kosztuje 165 zl

> (wiem, ze jest to dobre lozysko), ale z kolei jakies lozysko

> formy CX kosztuje tylko 45 zl. Nasz saxofon jezdzi TYLKO po

> miescie i na krotkich odcinkach...zadna awaria w trasie mu nie

> grozi, a sadze, ze to tansze lozysko tez nie rozleci sie za dwa

> dni ....jak padnie po roku - dwoch, to najwyzej zmienie jeszcze

> raz .....dobrze kombinuje, czy mam raczej zasponsorowac zonie

> drozsze lozysko?

no nie wiem, Twój wybór.

brat rok temu wymieniał w asterce, włożył jakieś najtańsze za 40-kilka złotych i po pół roku zaczęło żużnieć. Jeździ tak do dziś, bo hałas jest jeszcze znośny ale tak czy inaczej jest je słychać.

Napisano
  • Autor

> no nie wiem, Twój wybór.

> brat rok temu wymieniał w asterce, włożył jakieś najtańsze za

> 40-kilka złotych i po pół roku zaczęło żużnieć. Jeździ tak do

> dziś, bo hałas jest jeszcze znośny ale tak czy inaczej jest je

> słychać.

hmm.gif pol roku to faktycznie malo, ale z drugiej strony pol roku jazdy mojej zony, to jakies...3 kkm zlosnik.gif, ale dzieki za uwage - przeysle to jeszcze hmm.gif

Napisano

> pol roku to faktycznie malo, ale z drugiej strony pol roku jazdy

> mojej zony, to jakies...3 kkm , ale dzieki za uwage - przeysle

> to jeszcze

ee to inna sprawa. to pół roku mojego brata, to minimum 10kkm jest

Napisano
  • Autor

> i jak poszło?

heh....dopiero mam plan na sobote zlosnik.gif

Napisano

Jest o tyle nieciekawie, że całą kolumnę trzeba wytargać....

Napisano
  • Autor

> Jest o tyle nieciekawie, że całą kolumnę trzeba wytargać....

icon_eek.gif o masz....a moze ktos podrzuci jakis pogladowy rysunek przedniego zawiasu i piasty....bo jak to taka robota, to musze sobie zarezerwowac wiecej czasu oslabiony.gif

Napisano

> o masz....a moze ktos podrzuci jakis pogladowy rysunek przedniego

> zawiasu i piasty....bo jak to taka robota, to musze sobie

> zarezerwowac wiecej czasu

a na forum klubu cytryniarzy juz zagladales?

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> a na forum klubu cytryniarzy juz zagladales?

> pozdr.

> M.

przejrzalem sporo postow o lozyskach przod, faktycznie trzeba targac kolumne - ale szukam jakiegos rysunku - w klubie cytryny nie znalazlem

Napisano

Cudów nie ma-odkręcasz śrubę zaciskającą sworzeń wahacza, wypinasz gałkę, z góry dwie nakrętki no i oczywiście demontaż tarczy i zacisku. O tyle niewygodnie, że trzeba szarpać się z całym tym złomem...No i standardowo zabawa z wewnętrznym pierścieniem łożyska-jeden zejdzie przy wybijaniu piasty, drugi zostanie...

Napisano
  • Autor

> Cudów nie ma-odkręcasz śrubę zaciskającą sworzeń wahacza, wypinasz

> gałkę, z góry dwie nakrętki no i oczywiście demontaż tarczy i

> zacisku. O tyle niewygodnie, że trzeba szarpać się z całym tym

> złomem...No i standardowo zabawa z wewnętrznym pierścieniem

> łożyska-jeden zejdzie przy wybijaniu piasty, drugi zostanie...

OK..dzieki za wskazowki, ale stwierdzilem, ze nie chce mi sie brudzic za.....45 zl zlosnik.gif , bo tyle kosztuje wymiana tego lozyska w warsztacie zlosnik.gif

Lozysko kupilem jakiejs firmy krzak..znaczy nazywa sie CX072 zlosnik.gif..ale poniewaz nasz Saxofon jezdzi tylko po miescie i to na krotkich odcinkach, wiec nawet jak to lozysko wytrzyma 15 kkm to w przypadku tego auta....jakies 4-5 lat hehe.gif. a koszt lozyska to 44zl ok.gifwink.gif

Sam natomiast wezme sie za regulacje zaworow, bo nalezy juz im sie (troszke je slychac). Uszczelka pod dekiel zaworow to cale ... 11 zl brawo.gif. Bardzo mi sie podoba to auto, zwlaszcza, ze pali 6,5 litra w cyklu miejskim wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.