Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana instalki

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam mały problem.... Mam w swoim autku (Stilo 1.6 16V) instalacje Tartarini (sekwencja).Nie powiem, żebym był zadowolony z tej instalacji (często zapalona lampka "check", trudności z zestrojeniem) ostatnio autko na gazie w ogóle nie jechało, a obecnie po przełączeniu na gaz gaśnie sobie. Po rozmowie z gazownikiem okazało się, że umarł sterownik sciana.gif. Koszt nowego to ponad 700PLN i w związku z tym mam pytanie - w podobnej cenie mogę kupić instalke STAG 300/4 (sterownik, okablowanie, czujniki, listwa VALTEK'a - żółta), która ma o niebo większe możliwości konfiguracji i poprawnego zestrojenia z autem (Tartarini wymaga bez mała hamowni do poprawnej konfiguracji, nie ma modyfikacji mapy tylko są operacje na macierzy). Czy jest to dobry pomysł czy raczej kupić nowy sterownik Tartarini i jak wygląda sprawa przekładki?

Napisano

> Witam. Mam mały problem.... Mam w swoim autku (Stilo 1.6 16V)

> instalacje Tartarini (sekwencja).Nie powiem, żebym był

> zadowolony z tej instalacji (często zapalona lampka "check",

> trudności z zestrojeniem) ostatnio autko na gazie w ogóle nie

> jechało, a obecnie po przełączeniu na gaz gaśnie sobie. Po

> rozmowie z gazownikiem okazało się, że umarł sterownik . Koszt

> nowego to ponad 700PLN i w związku z tym mam pytanie - w

> podobnej cenie mogę kupić instalke STAG 300/4 (sterownik,

> okablowanie, czujniki, listwa VALTEK'a - żółta), która ma o

> niebo większe możliwości konfiguracji i poprawnego zestrojenia z

> autem (Tartarini wymaga bez mała hamowni do poprawnej

> konfiguracji, nie ma modyfikacji mapy tylko są operacje na

> macierzy). Czy jest to dobry pomysł czy raczej kupić nowy

> sterownik Tartarini i jak wygląda sprawa przekładki?

Jeszcze tutaj? Czemu jeszcze nie zmieniasz?

Roboty jest prawie jak przy zakładaniu nowej instalacji, tylko że nie trzeba:

a) montować zbiornika gazu

b) wiercić kolektora

c) prowadzić przewodów miedzianych i modyfikować obiegu wody (jak nie ruszasz reduktora)

Czyli prawie nic nie zostaje wink.gif

BTW. Nie musisz pakować żółtych Valteków - w tym silniku na jałowym jest 3.0-3.5 ms.

BTW2. Jesteś pewien, że to padł sterownik? Tą instalację naprawdę trudno jest zestroić...

Napisano
  • Autor

> a) montować zbiornika gazu

Zbiornik zostaje

> b) wiercić kolektora

To również odpada

> c) prowadzić przewodów miedzianych i modyfikować obiegu wody (jak nie

> ruszasz reduktora)

Reduktor daje rade także zostaje

> BTW. Nie musisz pakować żółtych Valteków - w tym silniku na jałowym

> jest 3.0-3.5 ms.

A jak wygląda sprawa z obciążeniem?

> BTW2. Jesteś pewien, że to padł sterownik? Tą instalację naprawdę

> trudno jest zestroić...

Tak, na 100% - nawet się z kompem nie komunikuje w tej chwili. Potwierdzasz trudności z Tartarinim, czy myślałeś o STAGu?

Myślałem o wymianie samemu ale jeszcze się zastanawiam...

Napisano

> Zbiornik zostaje

> To również odpada

> Reduktor daje rade także zostaje

> A jak wygląda sprawa z obciążeniem?

Pod obciążeniem to ważniejszy jest reduktor smile.gif

Jaką masz tam teraz listwę? Rail (to odpowiednik czerwonych valteków) czy Matrixa? Obie w sumie, po wyczyszczeniu mogą zostać.

> Tak, na 100% - nawet się z kompem nie komunikuje w tej chwili.

Interfejs na USB? Przestaw nr wirtualnego portu, który przydziela Windows dla interfejscu LPG, na COM1. Pomaga smile.gif

> Potwierdzasz trudności z Tartarinim, czy myślałeś o STAGu?

U mnie w końcu działa zeby.GIF

> Myślałem o wymianie samemu ale jeszcze się zastanawiam...

Jak nie masz dwóch lewych rąk do roboty (jak ja), to spokojnie dasz rade. Uważać tylko na kolejność wpięcia wtryskiwaczy. Innych rzeczy nie da się spieprzyć wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jaką masz tam teraz listwę? Rail (to odpowiednik czerwonych valteków)

> czy Matrixa?

Czerwone Valteka

> Interfejs na USB? Przestaw nr wirtualnego portu, który przydziela

> Windows dla interfejsu LPG, na COM1. Pomaga

Interface na COM nie na USB. Zresztą sprawdzane na kilku innych komputerach i innych interfejsach.

> U mnie w końcu działa

Tartarini?

> Jak nie masz dwóch lewych rąk do roboty (jak ja), to spokojnie dasz

> rade. Uważać tylko na kolejność wpięcia wtryskiwaczy. Innych

> rzeczy nie da się spieprzyć

No znam się na tym i tamtym. Z elektroniką mam do czynienia na co dzień także....

Napisano

>> Jaką masz tam teraz listwę? Rail (to odpowiednik czerwonych valteków) czy Matrixa?

>Czerwone Valteka

Wyczyść je i pomierz, czy nie popalone. Jak nie, to mogą zostać - kolejna stufka w kieszeni

>> U mnie w końcu działa

>Tartarini?

Si

Napisano

> Wyczyść je i pomierz, czy nie popalone

sorki za OT

podrzuc jak sie to czyści i czym

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zdenerwowany całą sytuacją z Tartarinim wymieniłem instalke.... Obecnie pomykam sobie na zestawie - STAG-300 + wtryskiwacze PlaniJet + reduktor KME SILVER waytogo.gif. Co prawda przejechałem dopiero coś około 1,5kkm ale już widzę, że wymiana przyniosła same plusy. Instalacje przełożyłem i skalibrowałem sam. Najwięcej zabawy było w sumie z ustawieniem poprawnego wskazania poziomu gazu w zbiorniku, reszta to prościzna. Autko śmiga super, zero różnic w jeździe benzyna czy gaz270635636-JUMP2.gif. W razie pytań odnośnie montażu służę pomocą. Poniżej zrzuty ekranu z programu:

n3.jpg

n1.jpg

Napisano

a jaka tartarini miales? eta?--piszesz ze sekwencje hmm.gif jaka nazwa sterownika?--zastanawiam sie nad kupnem stilo i tartarinim wlasnie--mam dobrego gaziarza--przy mnie ustawial instalke po wymianie reduktora i bylem pod wrazeniem--dobrze mu poszlo shocked.gif

Napisano

Witam

Szacuneczek dla kolegi. Mapa super, sonda pracuje książkowo. A teraz pytań kilka. Moja multipla też ma tartarini ale etagaz tzw wtrysk ciągły a ponieważ instalka oprócz reduktora ma już 5 latek to sypie się wszystko a zestroić to to jest problemem wielkim. Ponieważ jak napisałem mam dobry reduktor więc wymiana przodu nie wiązała by się z wysokim ciśnieniem gazu tylko niskim po zaworze na reduktorze. Wkrętki w kolektor są więc tylko wymieniać. I tu pytanie:

1. Jakie ciśnienie na reduktorze?

2. Jaka średnica dysz wtryskiwaczy?

3 Znam valteki natomiast jak to jest z planijetami i dyszami do nich?

4. Jaka długość wężyków gazowych?

5. Jakie inne niespodzianki mogą mnie spotkać (silniki mamy praktycznie identyczne)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> wszystko super - mapy dzibka dać tylko po co zablokowałeś mape

> benzyny????

Hmm.... Dobre pytanie...... hmm.gif Nie zastanawiałem się nad tym. W pierwszym momencie po zebraniu mapy benzynowej zablokowałem ją żeby nie zmieniała się podczas zbierania mapki gazowej. Po ustawieniu zapomniałem to odznaczyć.....

Napisano
  • Autor

> 1. Jakie ciśnienie na reduktorze?

U siebie mam ustawione na 1.05

> 2. Jaka średnica dysz wtryskiwaczy?

Na stronie PlaniJeta jest program, który pozwala dobrać średnice dysz do konkretnego silnika. W moim przypadku (silnik 1.6 16V 103KM), program zasugerował dysze 1,8mm co wydawało mi się dziwne bo przy Valtekach miałem rozwiercone na 2,4mm. W sumie z braku wiertla rozwierciłem je na 2mm i podczas kalibracji dostałem komunikat, że dysze zbyt duże. Jak znajdę troszkę czasu to spróbuję włożyć dysze powiercone na sugerowane 1,8mm i zobaczę jak będzie wyglądał mnożnik.

> 3 Znam valteki natomiast jak to jest z planijetami i dyszami do nich?

Dysze są w komplecie z wtryskiwaczami. Te od Valteków niestety nie pasują, inna średnica gwintu. Aha - PlaniJety sa głośniejsze od Valtekow! Co do montażu to można je montować grupowo po 2, 3, 4 i więcej jak i pojedynczo łącząc poszczególne wtryskiwacze wężykami (ja tak mam właśnie połączone - postaram się wrzucić jakieś foto)

> 4. Jaka długość wężyków gazowych?

Moje mają po 4cm każdy.

> 5. Jakie inne niespodzianki mogą mnie spotkać (silniki mamy

> praktycznie identyczne)

Niespodzianki? Hmm... Nie wiem co kolega ma na myśli. Nie przeczuwam szczególnych kłopotów przy montażu. W moim przypadku zdecydowałem się na samodzielną przekładkę i nie żałuję. Przynajmniej mam porządek pod maską no i satysfakcję!

Napisano
  • Autor

> a jaka tartarini miales? eta?--piszesz ze sekwencje jaka nazwa

> sterownika?--zastanawiam sie nad kupnem stilo i tartarinim

> wlasnie--mam dobrego gaziarza--przy mnie ustawial instalke po

> wymianie reduktora i bylem pod wrazeniem--dobrze mu poszlo

To nie była eta tylko pelna sekwencja. Na sterowniku nie było jakiejś nazwy tylko napis "Tartarini sequential".

Napisano

> Hmm.... Dobre pytanie...... Nie zastanawiałem się nad tym. W

> pierwszym momencie po zebraniu mapy benzynowej zablokowałem ją

> żeby nie zmieniała się podczas zbierania mapki gazowej. Po

> ustawieniu zapomniałem to odznaczyć.....

wiesz dobrze jest czasami przejechać na benzynie kilka km i zobaczyć czy mapka się nie zmieniła ok.gif

Napisano

Dzięki

To chciałem wiedzieć

Pozdrawiam

Napisano

IMHO zamiast wiercić dysze wystarczy minimalnie zmniejszyć ciśnienie gazu 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.