Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Gaśnie przy zbyt wolnej redukcji biegu - lambda?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam taki problem. Silnik X16XEL gaśnie przy redukcji biegu tzn. jeżeli dłuższą chwilę (około 2 sekundy) jest na luzie. Jak się zatrzymam to na luzie nie gaśnie. Na szybko podpiąłem pod kompa i wyskoczyły 3 błędy (nie pamiętam numerów):

- coś z sondą lambda (jest ciut przygięta po wcześniejszej stłuczce, ma też przetarty ale zaizolowany kabel)

- coś z klimą (świeci się też lampka układu chłodzenia a pewnie chodzi o to, że nie ma sterownika klimy)

- coś z czujnikiem wału (było wymienione mocowanie tego czujnika)

Czy takie gaśnięcie silnika może być spowodowanie uszkodzoną sondą lambda czy raczej grzebanie zaczynać od tego czujnika?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Mam taki problem. Silnik X16XEL gaśnie przy redukcji biegu tzn.

> jeżeli dłuższą chwilę (około 2 sekundy) jest na luzie. Jak się

> zatrzymam to na luzie nie gaśnie.

LPG masz?

Napisano
  • Autor

> LPG masz?

Nie mam.

Teraz z wieczora jak jechałem jakieś 10 km i ciągle przyspieszałem, zwalniałem, redukowałem to przez prawie cały dystans było OK, ale na końcu przy redukcji z 4 na 3 zgasło mu się.

Napisano

Może usterka silniczka krokowego wolnych obrotów, może zabrudzone kanaliki...? Czyszczenie nie zaszkodzi, a pomóc może.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Może usterka silniczka krokowego wolnych obrotów, może zabrudzone

> kanaliki...? Czyszczenie nie zaszkodzi, a pomóc może.

> Pozdr.

OK. Tylko czy wtedy nie pojawił by się jakiś inny błąd? A u mnie parę razy kasował gościu błędy i za każdym razem wskakiwał od nowa błąd na sondzie.

Napisano

ECM w Astrach G nie kontroluje krokowca, możesz wyjąć wtyczkę podczas pracy i CE nie zapali się...

Błąd sondy pojawia się, jeśli przez określony czas mieszanka nie zmieni się z ubogiej na bogatą lub odwrotnie. Jesli krokowiec szwankuje, może dochodzić do takich sytuacji...

Twoje objawy wskazywałyby może też na niesprawność EGR, ale tutaj pojawiłyby się określone kody usterek....

PS. Czujnik obrotów wału korbowego możesz sprawdzić poprzez... czasowe odłaczenie go - CE zaświeci się, ale samochód będzie jechał w oparciu o impulsy czujnika wału rozrządu...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> PS. Czujnik obrotów wału korbowego możesz sprawdzić poprzez...

> czasowe odłaczenie go - CE zaświeci się, ale samochód będzie

> jechał w oparciu o impulsy czujnika wału rozrządu...

> Pozdr.

Sorry za pytanie - jestem laikiem.

Skoro jak napisałeś "samochód będzie jechał w oparciu o impulsy czujnika wału rozrządu..." to jak sprawdzę czy to chodzi o czujnik obrotów wału?

Napisano
  • Autor

Właśnie wyczytałem w instrukcji obsługi, że to co mi świeci to kontrolka EMISJI SPALIN, która wygląda jak CE w Fce. A tu CE wygląda jakoś inaczej - auto z kluczem. Już nic z tego nie wiem...

Napisano

> Skoro jak napisałeś "samochód będzie jechał w oparciu o impulsy

> czujnika wału rozrządu..." to jak sprawdzę czy to chodzi o

> czujnik obrotów wału?

Jeśli po wyłaczeniu go poprawi się, to będzie wskazówka, że coś z nim nie tak. Jesli nie poprawi się - szukamy dalej...

PS. Albo lepiej odłacz czujnik wału rozrządu, wtedy na niesprawnym czujniku wału korbowego na pewno nie pojedzie. Jesli się mylę, niech mnie ktoś poprawi...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Mechanik powiedział żeby zacząć od tej sfatygowanej sondy. W sklepie chcą za BOCH (0258 005 055) 310PLN, mają też jakiś zamiennik za 200PLN.

W internecie znalazłem takie coś, tylko jakieś podejrzanie tanie... Co myślicie?

http://moto.allegro.pl/item384167617_sonda_lambda_opel_astra_2_vectra_b_1_4_1_6_16v.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.