Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bierze olej :(

Featured Replies

Napisano

Od jakiegos miesiaca jestem "szczesliwym" wlascicielem bravo 1,4 + LPG. 2 tygodnie temu wymienilem olej od tego czasu przejechalem jakies 1100 km. Dzis sprawdzilem poziom oleju i okazalo sie, ze ubylo go jakis 1 litr.Moje pytanie brzmi - co to moze byc i ile ewentualnie zaplace u mechaniora. Wiem ze na odleglosc duzo mi nie pomozecie, ale dzisiaj jest sobota i wszyscy mechanicy juz pozamykani.

Napisano

> sprawdź ciśnienie na cylindrach...

Moim zdaniem jak bierze 1l oleju na 1000km to poprostu masz silnik do remontu a poza tym padło crazy.gif

Napisano

> Moim zdaniem jak bierze 1l oleju na 1000km to poprostu masz silnik do

> remontu a poza tym padło

może wystarczy wymienić uszczelniacze na zaworach...

Napisano

U mnie brał dokładnie 1 litr na 750 km, a zaczęło się to od momentu jak mi strzelił pasek rozrządu w listopadzie '04 roku do zeszłego tygodnia, strzeliłem remoncik i wszystko już jest chyba OK. Przy pęknięciu paska strzeliło mi 7 dźwigienek zaworowych i 8 zaworów, 4 wydechy i 4 ssące, mechanior mi to powymieniał i nie sprawdił czy mi się pierścionki nie zatarły i nie wymienił prowadnic zaworowych i to był jego błąd. Od tego momentu istny koszmar!!! Kopcił tylko przy odpalaniu po postoju ponad 30 minut, tak to było wszystko ok, wymieniłem w między czasie jeszcze uszczelniacze bo podobno objaw typowy dla nich, ale dalej kopcił przy odpalaniu i przy jeździe nie było ani dymku. Zmierzone zostało ciśnienie na zimnym silniku i okazało się bardzo wysokie od 15,9-16,5 atmosfery, co wskazywało na to że tłoki są uszczelnione olejem. W zeszłym tygodniu wymieniłem wszystkie zawory i prowadnice oraz dla pewności pierścienie na nowe i autko hula jak nówka, zero jakichkolwiek dymków przy odpalaniu a po rozruszniku czuć że kompresję ma baaardzo dobrą. Powiem że autko stało się bardziej dynamiczne i szybsze, testowałem go już na trasie i spokojnie poszło 185km/h, i powiem że jeszcze by poszło szybciej, ale nowe części to niech się dotrą. Ewidentną przyczyną brania oleju w moim autku okazały się bardzo luźne prowadnice zaworów, ale zanim głowica była ściągnięta kupiłem także pierścienie, nie potrzebnie bo moje były OK, ale wymieniłem i nie narzekam.

Koszty:

Pierścienie - 230zł

Prowadnice - 10 zł/szt

Zawrór ssący - 14zł/szt

Zawór wydech - 24zł/szt

Uszczelka pod głowice 52zł

Robota u mechanika 450zł

Jeżeli masz jakieś pytania to pisz, mogę poradzić ci coś, napewno nie kupuj prowadnic w ASO Fiata, cena to ponad 94zł/szt.

Napisano

A jakim stylem jeździsz ?

U mnie w 1.8 to jest tak : jak jeżdżę spokojnie ... oleju nie bierze ...

ale jak zaczynam "rajdowo" jeździć ... to łyknie 0,5L - 0,7L na 5000-6000km

Napisano
  • Autor

Co do stylu jazdy to staram sie go nie katowac, biegi zmieniam srednio przy 3500-4000 obr/min. Co do samego samochodu nie mam zadnych zastrzezen - poza braniem tego oleju. Pali za pierwszym dotknieciem, co do dynamiki tez nie moge miec zadnych zastrzezen. Nic jutro podjade do mechanika i zobacze jaka bedzie diagnoza. Na pewno ubedzie troche $$$ z portfela, ale coz milosc kosztuje...

Napisano

> Co do stylu jazdy to staram sie go nie katowac, biegi zmieniam

> srednio przy 3500-4000 obr/min. Co do samego samochodu nie mam

> zadnych zastrzezen - poza braniem tego oleju. Pali za pierwszym

> dotknieciem, co do dynamiki tez nie moge miec zadnych

> zastrzezen. Nic jutro podjade do mechanika i zobacze jaka bedzie

> diagnoza. Na pewno ubedzie troche $$$ z portfela, ale coz milosc

> kosztuje...

Przy takiej jezdzie 1,4 nie bierze mi praktycznie nic oleju od wymiany do wymiany, wiec cos masz zwalone, propoinuje zaczac od wymiany uszczelniaczy zaworowych.

Napisano
  • Autor

Bylem dzisiaj u mechanika. Kazal mi na poczatek zmienic olej - powiedzial ze ten ktory zalalem ( ELF syntetic 5W40 ) byc moze jest za rzadki. Polecil mi zalac mineralny + uszczelniacz. Jestem juz po wymianie. Zobacze czy to cos pomoze - oby pomoglo. Poza tym powiedzial, ze jak na taki przebieg (na liczniku jest 109 kkm - nie jestem pewien czy nie byl krecony, ale mechanik po ogledzinach silnika potwierdzil, ze prawdopodobnie tyle jest w rzeczywistosci) nie powinny dziac sie takie rzeczy. No nic pojezdzimy, zobaczymy.

Napisano

Uszczelniacze dolewane do oleju mogą zrobić więcej szkody niż pożytku.

Napisano
  • Autor

Poprzedni wlasciciel mowil, ze caly czas jezdzil na Lotosie syntetyku i ze ostatnio zmienial 6kkm temu. Ale jak spuscilem olej przed tym jak zalalem tego Elfa - to nie wygladal on na taki, ktory przejechal 6kkm. No coz tacy ludzie, mam nadzieje ze teraz bedzie wszystko OK, jak nie czeka mnie wydatek okol 1000 PLN.

Napisano

> Poprzedni wlasciciel mowil, ze caly czas jezdzil na Lotosie syntetyku

> i ze ostatnio zmienial 6kkm temu. Ale jak spuscilem olej przed

> tym jak zalalem tego Elfa - to nie wygladal on na taki, ktory

> przejechal 6kkm. No coz tacy ludzie, mam nadzieje ze teraz

> bedzie wszystko OK, jak nie czeka mnie wydatek okol 1000 PLN.

Przy nieznanej historii przebiegu silnika nie powinieneś lać syntetyka - może szybciej rozszczelnić układ korbowo - tłokowy...

Napisano

Jak dolejesz uszczelniacza do zajedziesz silnij na MAXA!!!

NIE POLECAM, A WRĘCZ ODRADZAM!!! boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gif

Napisano

No coz tacy ludzie, mam nadzieje ze teraz

> bedzie wszystko OK, jak nie czeka mnie wydatek okol 1000 PLN.

no to teraz dołóż jeszcze tysiączka na wymiane wałka bo pająk tego nie przetrzyma...

Napisano

> Bylem dzisiaj u mechanika. Kazal mi na poczatek zmienic olej -

> powiedzial ze ten ktory zalalem ( ELF syntetic 5W40 ) byc moze

> jest za rzadki. Polecil mi zalac mineralny + uszczelniacz.

> Jestem juz po wymianie. Zobacze czy to cos pomoze - oby pomoglo.

> Poza tym powiedzial, ze jak na taki przebieg (na liczniku jest

> 109 kkm - nie jestem pewien czy nie byl krecony, ale mechanik po

> ogledzinach silnika potwierdzil, ze prawdopodobnie tyle jest w

> rzeczywistosci) nie powinny dziac sie takie rzeczy. No nic

> pojezdzimy, zobaczymy.

Pomoze jak umarlemu kadzidlo, takie zabiegi z usczelniaczami to stosuja tylko panowie cwaniaki z gieldy.

Moim zdaniem im dluzej bedziesz zwlekal i robil prowizoryczne zabiegi tym wiecej wydasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.