Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator obiegu zamkniętego czy pompa paliwa? ASO-2 opinie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Zwracam się z problemem, który nurtuje mnie od kilku tygodni. Próbowałem go rozwiązać poprzez ASO, ale w dwóch różnych punktach uzyskałem dwie skrajnie różne opinie, więc już nie wiem czy oni się nawet nie znają?

Problem jest następujący (dotyczy Astry II): po przekręceniu kluczyka do pierwszej pozycji (załączenie kontrolek) - słychać cichy, ale od pewnego czasu nierównomierny szmer, tak jakby pracował jakiś niewielki wentylator (pokrętło nawiewu jest w pozycji 0, więc to nie silniczek od nawiewu). Dodatkowo jeśli nie mam włączonego obiegu zamkniętego słychać cykliczne pukanie (co kilka sekund).

ASO1: wina leży po stronie wentylatora od obiegu zamkniętego (to ten nierównomierny szmer) a pukanie to klapka od obiegu zamkniętego (i dlatego nie słychać jak jest włączony).

ASO2: nie ma czegoś takiego jak dodatkowy wentylator od obiegu zamkniętego a te hałasy to wina pompy paliwowej.

Kto z nich może mieć rację?

Wiem, że ciężko rozwiązać taki problem na odległość po takim krótkim opisie i bez osłuchania przynajmniej samochodu, ale bardzo proszę przynajmniej o informację: czy po przekręceniu kluczyka w poz. 1 powinno być coś słychać? Czy to co słychać to szmer jakiegoś wentylatora, czy pompy paliwa? Czy jest w ogóle coś takiego jak dodatkowy wentylator od obiegu zamkniętego w Astrze II?

Będę bardzo wdzięczny za rozwianie wątpliwości.

Pozdrawiam serdecznie

Qbee

Napisano

> Zwracam się z problemem, który nurtuje mnie od kilku tygodni.

> Próbowałem go rozwiązać poprzez ASO, ale w dwóch różnych

> punktach uzyskałem dwie skrajnie różne opinie, więc już nie wiem

> czy oni się nawet nie znają?

> Problem jest następujący (dotyczy Astry II): po przekręceniu kluczyka

> do pierwszej pozycji (załączenie kontrolek) - słychać cichy, ale

> od pewnego czasu nierównomierny szmer, tak jakby pracował jakiś

> niewielki wentylator (pokrętło nawiewu jest w pozycji 0, więc to

> nie silniczek od nawiewu). go jak dodatkowy wentylator od obiegu zamkniętego w Astrze

może być tak że problem jest u Ciebie z

a) silniczkiem sterującym klapą obiegu wewnętrznego i/lub

b) elektrozaworem nagrzewnicy [jego silniczkiem]

było to już opisywane na forum,

brat

Napisano
  • Autor

> może być tak że problem jest u Ciebie z

> a) silniczkiem sterującym klapą obiegu wewnętrznego i/lub

> b) elektrozaworem nagrzewnicy [jego silniczkiem]

> było to już opisywane na forum,

> brat

Bardzo dziękuję za odpowiedź, zanim opisałem mój problem przejrzałem inne wpisy, ale nie bardzo wiedziałem czego szukać.

Spróbuję poszukać czegoś związanego z a) - bo to by się zgadzało z tym co mówił mechanik w ASO1 i pasuje do objawów również (pukająca klapa).

Pozdrawiam serdecznie

Qbee

Napisano

Jeśli już to silnik sterujacy klapką obiegu wewnętrznego a nie wentylator. Wymontuj schowek i zobaczysz (usłyszysz) czy aby silniczek nie jest padniety. Jeśli tak, można go naprawić, a najlepiej przerobić (dołożyć 2 krańcówki)

Napisano

Pompę paliwa raczej wykluczam - jest ona zamontowana w baku i wyraźnie słychać ją z tyłu (jeśli w ogóle słychać).

Jesli nie masz klimy to klekocze silniczek kopuły obiegu wewnętrznego - dźwięk słychać z okolic schowka pasażera. Dodatkowe efekty po wyłaczeniu obiegu wewnętrznego potwierdzaja to.

Jeśli masz klimę, to może to silniczek zaworu nagrzewnicy - dźwięk słychać z okolic pedału przyśpieszenia.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.