Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatronik - zepsuł sie ?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio miałem okazje przejechać sie w specyficznych warunkach - powoli, wyłączone radio i brak na pokładzie dzieci i zony - czyli w samochodzie cicho! I usłyszałem dziwne dźwięki z nawiewów. Cyklicznie powtarzające sie co kilkanaście sekund stuki, puki czy jakies "klikanie". Kilka cichszych, a potem jedno nieco głośniejsze. I tak cały czas. Wygląda to tak jakby jakiś siłownik próbował przestawiać nawiewy, ale nie udawało mu sie to. Ale klima działa i nawet chyba wieje tam gdzie pokazuje. Czy to już oznaki awarii ( czytałem kiedyś o tych silniczkach w serwomechanizmach ) czy może to jest normalne?

Napisano

Moze tylko cos wpadło dosrodka...liście, zatrzaski ....

Zawsze mozesz zrobic auto kalibracje...

Napisano
  • Autor

> Moze tylko cos wpadło dosrodka...liście, zatrzaski ....

> Zawsze mozesz zrobic auto kalibracje...

Nie wygląda mi to na liście,.. ewidentnie dźwięki działającego mechanizmu. A co to za autokalibracja?

Napisano

> mechanizmu. A co to za autokalibracja?

Miałem opis.... poszukaj pod klimatronikiem

Napisano
  • Autor

> Miałem opis.... poszukaj pod klimatronikiem

Znalazłem,.. zrobiłem,. ale bez przekonania czy dobrze. Po odliczeniu do zera puściłem przyciski. Wtedy po prawej stronie pojawiła się cyfra "2" ( nic mi to nie mówi). A potem zmienia sie na "0" i koniec. Wraca normalny stan wyswietlacza. Ale czy to była prawidłowa kalibracja to nie mam pojęcia smile.gif

Napisano

> prawidłowa kalibracja to nie mam pojęcia

Tak ok.gif

Co nie zmienia faktu, ze jeśli jakiś potencjometr/siłownik będzie uszkodzony nagle ta operacja uzdrowi go wink.gif

Napisano
  • Autor

Zdaje się, że Ty sporo dłubałeś przy swojej klimie więc zapytam- czy jak ( i gdzie ?) zajrze gdzieś pod konsole to widać tam coś na podstawie czego moznaby stwierdzić czy mechanizmy działają dobrze czy źle? Spodziewam sie, ze wszystkie przegrody, którymi sterują silniczki są wewnątrz tunelu z nawiewem więc chyba i tak sa niewidoczne?

Napisano

mam podobne stukanie i odgłos silniczka jakiegoś zza kokpitu. nie jestem w stanie zidentyfikować skąd dokładnie. przekręcam stacyjkę i już zaczyna... i tak cały czas...

tylko mi do tego jeszcze środkowe nawiewy nie działają (na szybę i nogi idzie chyba ok)

Napisano

W umnie tez po przekreceniu stacyjki jakies sa odglosy, slychac pracujace silniki..

Ale mi to nie przeszkadza, widocznie tak jest w oprogramowaniu, by po wlaczeniu zasilania uklad musial sprawdzic silowniki.

Pozdrawiam

Ps. mozna by sprobowac wlaczyc go bez silownika i obaczyc czy nie wypluje bledu:)

Napisano

kombinujecie....

Skoro nie wieje na środek to nie pracuje ... należy zobaczyć czy coś nie zablokowało - wpadło do środka lub czy cięgło pracuje luźno...

Silniczki są po lewej stronie - bardziej u góry... można zobaczyć, wymacać nawet bez odkręcania i sprawdzić który to tak terkocze wam... a następnie odkręcić i sprawdzić czy cięgło pracuje poprawnie... no i wymienić.. hehe.gif W aso koszt silnika to około 100 zł

Napisano
  • Autor

Co innego tylko po przekręceniu stacyjki- widaomo - musi sie poustawiać, a co innego non stop w czasie jazdy,.. przez 5 godzin na przykład..

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziś podłączyliśmy KTSa do Stilona i ukazał się komunikat o problemie z siłownikiem mieszalnika ( czy jakoś tak ). W każdym razie chodzi o konkretny siłownik od mieszania ciepłego z zimnym. Ktoś wie gdzie to jest? Gdzie tego szukać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.