Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szczególny przypadek to ....?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie mając instrukcji do swojej instalacji gazowej, dogrzebałem sie do tego, że jest firmy LECHO. Tam też na www, wyczytałem coś takiego:

"0 - praca awaryjna umożliwiająca (w szczególnych przypadkach) uruchomienie silnika na gazie (świeci LED czerwony, a po zakręceniu rozrusznikiem LED żółty)".

Na pytanie: co to jest >szczególny przypadek< dowiedziałem się, że :"Szczególny przypadek to wtedy, kiedy nie ma benzyny na uruchomienie silnika".

Ale: jakie są konsekwencje tego? Czy przez to wymuszenie, coś się psuje? Coś przestawia, np w obrotach? Czy jest to groźne dla samochodu?

pzdr XerxesC

Napisano

Główną konsekwencja jest niezużywanie sie benzyny wink.gif

Niektórzy twierdz że się reduktor szybciej zużywa jak pracuje na zimno. Ale to legendy, poza tym oszczędności w benzynie uzsadniają takie postępowanie.

tk czy owak Warto jednak raz n jakiś czas przejechać sie te 10 km na benzynie coby rozruszać uukład benzynowy,...

II generację uruchamiam na gazie. W sekwencji przerobiłem czujnik temperatury tak że przełacza na gaz natychmiast po odpaleniu. I wszystko dziala jak powinno wink.gif

Napisano
  • Autor

No wlasnie ja sie nie potrafie dogadac z gazownikiem od montazu. Jak ruszam - na benzynie opcja 1 - to przełanczam sie na gaz recznie dopiero jak wzrosnie mi temperatura do ok 50 st C. Wczesniej jak przełącze to gaśnie w momęcie wysprzęlenia. Jak ruszam na benzynie która sie przełącza automatycznie opcja 2 - gasnie od razu bo w pierwszym momecie sa za duze obroty.

Znalazlem na stronie LECHO wlasnie opcję 0. Ale marnr jest jej wytłumaczenie. Stąd moje zastanawianie sie: moze jednak nie rozwale niczego jak na niej bede ruszal?

Napisano

Będzie ok.

Tylko te twoje problemy świadczą o niedoregulowaniu. Hmm, dziwne te problemy. Normalnie II gen mozna zwykle przełączyć na gaz zaraz po odpaleniu (no o ile nie ma jakiegoś mrozu).

Napisano

czyli mozna auto na sekwencji palic od razu na gazie?Mam staga 300 i tmp 25 stopni jednak rano musze rpzejechac okolo 1km na benzynie.Jak bede teraz awaryjnie palil na gazie to nie spowoduje to jakis uszkodzen?pozdrawiam

Napisano

> czyli mozna auto na sekwencji palic od razu na gazie?

Pewnie, że można... Jak miałem w lecie padniętą pompę paliwa, to paliłem na gazie...

Napisano
  • Autor

A.. jest możliwośc, że t 1 generacja?

Gazownik strasznie kręci, młody facet, ale jakiś - no zero konkretu. Opla mam z 1992 i bardzo ładnie pali (kombi trasa 6,5) choć mały silnik - 1,4. Raczej nie chce nic sam ruszac, zeby nie rozregulowac. Ale rano jest straszne sarpniecie - i juz przez caly dzien spokoj. No i pierwsze 4 km - jak na gazie to bez sprzegla i hamulca bo gasnie:) No i jak go rozgryść:)??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.