Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno samochodu i przepisanie polisy OC

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kupiłem ostatnio samochód w innym województwie który posiadał ubezpieczenie OC w Hestii z opłaconą pierwszą ratą... poszedłem do oddziału Hestii w Lublinie żeby najzwyczajniej przepisać umowe ubezpieczenia na siebie i tu zaczeły sie jaja..... Pani stwierdziła, że nie do końca moge sobie ot tak przepisac umowę i że z tego tytułu będą jakieś tam dopłaty - wyższe niż zaległa rata ubezpieczenia...

Czyli załózmy że całość OC wynosiła 365zł wpłacona rata to 200zł czyli pozostałoby do zapłacenia w listopadzie 188zł (wyższa kwota ze względu na raty).... na to "agentka" u której spędziłem pół poniedziałku stwierdziła że jeśli przepoisuje umowę to od ręki musze uregulować zaległą ratę (z tym sie jeszcze zgodzę )ale do tego zamiast tych 188zł wyliczyła mi ponad 500zł do dopłaty !!!!! sciana.gif

Czy to jest normalne czy poprostu Pani nie potrafi przepisac zwykłej umowy...? Posiadam maksymalne zniżki, nie łapie się na żadną ze zwyżek itp itp...

Mi sie wydaje ze jeśli przepisuje umowę zawartą na początku trwania polisy to zmienia się tylko posiadacz polisy a warunki umowy pozostają takie na jakich została zawarta czyli w tym przypadku owe 365zł !!!

Ostatnio znajomy kupił Berlingo z podobną sytuacją - czyli posiadaną polisą, poszedł do HDI bo tam było autko ubezpieczone i cała procedura trwała może 5min, agentka poprostu zmieniął posiadacza polisy i nic sie nie zmieniło jesli chodzi o płatności.... dopiero przy końcu trwania danej polisy wskoczyły nowe stawki adekwatne do posiadacza nowego autka....

Zamotałem nieco ale mam nadzieje ze ktoś sie połapie w tym bałaganie i będzie umiał cos podpowiedzieć, tzn czy możliwe jest zeby przy zmianie właściciela polisy OC ubezpieczalnia moze wyskoczyć z nowymi stawkami tak jak w opisanym przypadku z Hestia..?

z góry dzięki

pozdrawiam !

Napisano

Ostatnio przerabiałem to z moją druga połówką. Sytuacja była taka:

- poprzednia właścicielka miała jakieśtam ulgi

- moja mulher.gif nie ma żadnych

Opinia pani z ubezpieczalni - można przepisać, ale do tej drugiej raty (pierwsza była zapłacona ) trzeba dopłacić różnicę wynikającą ze zniżki oraz do końca tej przepisanej polisy nie będzie się liczyć 'staż' czyli na następną polisę nie dostanie żadnych zniżek. Po obliczeniu wyszło, że się nie opłaca przepisywać i założyła nową smile.gif

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w mieście jest taki punkt gdzie obliczają ubezpieczenia niezależnie od TU - taki jakby pośredniak i właśnie tam się udaliśmy.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio przerabiałem to z moją druga połówką. Sytuacja była taka:

> - poprzednia właścicielka miała jakieśtam ulgi

> - moja nie ma żadnych

> Opinia pani z ubezpieczalni - można przepisać, ale do tej drugiej

> raty (pierwsza była zapłacona ) trzeba dopłacić różnicę

> wynikającą ze zniżki oraz do końca tej przepisanej polisy nie

> będzie się liczyć 'staż' czyli na następną polisę nie dostanie

> żadnych zniżek. Po obliczeniu wyszło, że się nie opłaca

> przepisywać i założyła nową

> Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w mieście jest taki punkt gdzie

> obliczają ubezpieczenia niezależnie od TU - taki jakby

> pośredniak i właśnie tam się udaliśmy.

u mnie tez jest tych pośredniaków do groma tyle ze skierowali mnie tylko i wyłaczni edo oddziału...

Napisano

To niech ci konkretnie obliczą ile by wyszła nowa polisa ( w pośredniaku ) a ile byś musiał dopłacać czy coś i zobacz jak wyjdziesz. W przypadku mojej mulher.gif różnica wyszła ponad 200 pln także się opłaca połazić smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.