Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak mierzyc sonde w X18XE1

Featured Replies

Napisano

Witam

Czytam i czytam na szukajce i nic konkretnego nie znalazlem

Jakie mierzyc przewody aby sprawdzic sonde ?

Chce takze sprawdzic grzalke.

Napisano
  • Autor

hah

dziekuje, ale jaki kolor ma dany przewod ?

rozumiem, ze sonde mierze +5V i masa

grzalke to chyba podlacze sie w 2 przewody, ale jakie maja byc wartosci ??? jak pustawiac miernik ? i czy grzalke lepiej mierzyc na zimnym czy rozgrzanym silniku ??

Napisano

> nikt mi nie pomoze ??????

kolego ja ci dam rade ...

pozbądź sie tego samochodu lepiej ! opel z silnikiem x18xe1 to wyjątkowo awaryjna konstrukcja puki działa zmień to na coś lepszego a unikniesz naprawdę poważnych kosztów !

Napisano

Od strony instalacji:

Grzałka - brązowo-czerwony i czarny,

Sonda - szaro-czarny i czerwono-niebieski.

Grzałka jest zasilana 12V. Sprawdzać możesz kiedy chcesz.

Sonda oscyluje między ok 0,5V i 5V. Silnik nagrzany, obroty jałowe. Im szybciej kręci się silnika tym oscylacje są szybsze.

Napisano
  • Autor

Pomierzone.

Sprawa wyglada tak: sonda oscyluje sobie w zakresie 0,4 - 4,7 (tak zaobserwowalem).

Jesli autko jest rozgrzane (przejechalem 20 km) i popracuje na wolnych obrotach ok 1 min wyskakuje check i sonda przestaje oscylowac: stala wartosc ok 4,7.

Co dziwne z rana probowalem wywolac blad i nic, nawet po 10 min na biegu jalowym (a temperatura byla wlasciwa - ok 90 st.), wiec sadze, ze auto musi przejechac jakis odcinek.

Teraz pytania:

1. Czy to jednak sonda (moze fakt, ze oscyluje nie swiadczy o jej 100% sprawnosci ??? auto ma 136 tkm, wiec moze sie jej parametry zmienily).

2. Czy sonde sie czysci ?? (auto pracowalo z uszkodzona listwa wtrysku gazu i DIS, wiec moze jest zasyfiona??)

Nie mam pomyslu na to, moze ktos z Was ma jakies typy uszkodzenia ?

Jeszcze jedna rzecz: po odpaleniu po paru sekundach auto dostaje kandgurka, ktory mija wraz z rozgrzaniem.

Napisano
  • Autor

> Sonda jest sprawna.

> Jaki błąd jest rejestrowany?

teraz nie mam dostepu do kompa, ale poprzednio wywalal: brak sygnalu sondy

Napisano

W takim razie to sprawa kablo-wtyczkowa, albo coś z instalką LPG.

Napisano
  • Autor

> W takim razie to sprawa kablo-wtyczkowa, albo coś z instalką LPG.

Nie sadzisz, ze to dziwne, ze blad wyskakuje dopiero jak auto jest dobrze rozgrzane ???

Napisano

> Nie sadzisz, ze to dziwne, ze blad wyskakuje dopiero jak auto jest

> dobrze rozgrzane ???

Mi tez wyskakuje brak sygnału z sondy (13)ale pow.3000obr.Sonde mam ponoć dobrą .Wsiadam rano w auto rozpedzam sie do 120 km/h i pach...check sie zapala i gasnie i tak co 2 minuty przy takich predkościach. Przy 100km/h juz nie. hmm.gif Nie musi byc sonda,moze cisnienie paliwa (pompa)

Napisano

Nie sądzę, bo żeby wywaliło błąd sondy musi być spełnionych naraz kilka warunków. Min. silnik musi być nagrzany, przepustnica musi być choć trochę otwarta i sygnał sondy musi być poza normą. To wszystko (i jeszcze kilka innych warunków) musi trwać kilkadziesiąt sekund. Wystarczy puścić gaz i czas zaczyna się liczyć od nowa. Podczas przyspieszania tak samo.

arek_m dlatego przy takim błędzie trzeba zmierzyć co pokazuje sonda waytogo.gif.

Napisano
  • Autor

Wracajac do mojego problemu to blad wyskakuje tylko na luzie, i jak juz wystapi to znika po ponownym uruchomieniu (po wlaczeniu jest blad i znika po paru s).

Najgorsze, ze wlaczenie bledu powoduje, ze sonda przestaje oscylowac frown.gif

Napisano

Musisz podpiąć się pod diagnoskop i zobaczyć jak sterownik widzi sondę i jej grzałkę w okolicach wystąpienia błędu. To, że błąd występuje na jałowych obrotach może oznaczać np: że masz jakąś nieszczelność w wydechu przed sondą.

>Najgorsze, ze wlaczenie bledu powoduje, ze sonda przestaje oscylowac

Tym się nie martw, tak ma być. Przy błędzie sterownik przyjmuje sobie wartość zastępczą i ignoruje wskazania sondy.

Napisano
  • Autor

wlasnie przed chwila odalam auto, a tu szarpie jakby cos z zaplonem, po chwili ustalo.

co dziwne wczoraj odpinalem wtyczke od sondy i od czujnika cieczy (mam tylko 1).

to moze wskazywac, na to, ze albo kabelek od sondy albo od czujnika jest walniety.

w przyszlym tygodniu bede mial dostep do kanalu to poszukam lewego powietrza wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.