Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swist/charczenie, skrzynia? [AII]

Featured Replies

Napisano

Witam.

Próbuje jakoś dojść do ładu z nowo nabytą Astra(G)... Od jakiegoś czasu (kilka dni) spod maski wydobywa się świst/charczenie, najbardziej słyszalne na postoju. Dźwięk ten znika całkowicie po wciśnięciu sprzęgła i wtedy jest idealnie cicho... Przy większych prędkościach (>80km/h) i powyżej 3000 obr w kabinie słychać dźwięk podobny do włączającej się turbiny (której coby nie mówić to w tym aucie nie ma). Biegi wchodzą idealnie... Odkręciłem dekiel od spodu skrzyni aby sprawdzić czy jest olej, wylało się coś ok 1l, opiłków jakoś specjalnie nie było a i olej całkiem czysty.

Mam wrażenie ze to charczenie z dnia na dzień się nasila, a nie mam pomysłu co może być tego powodem. Inaczej mówiąc - pomóżcie!

Napisano

Mi to wygląda na uszkodzone łożysko wałka głównego w skrzyni, albo problem ze sprzęgłem.

Jak się zachowuje ten dźwięk podczas wciskania sprzęgła? Cichnie stopniowo, czy wystarczy lekko wcisnąć i cisza?

Nie odczuwasz poślizgów sprzęgła? Możesz zapiszczeć oponami podczas ruszania?

Napisano
  • Autor

> Mi to wygląda na uszkodzone łożysko wałka głównego w skrzyni, albo

> problem ze sprzęgłem.

> Jak się zachowuje ten dźwięk podczas wciskania sprzęgła? Cichnie

> stopniowo, czy wystarczy lekko wcisnąć i cisza?

Dźwięk cichnie dopiero po maksymalnym wciśnięciu sprzęgła (wysprzęgleniu).

> Nie odczuwasz poślizgów sprzęgła? Możesz zapiszczeć oponami podczas

> ruszania?

Sprzęgło nie ślizga, zapiszczeć mogę.

Wymieniłem olej, zalałem skrzynie Mobilem polecanym na forum i jest trochę ciszej (albo się mi się wydaje/pocieszam się).

Wychodzi, że faktycznie może to być łożysko na którymś z wałków. To się w ogóle wymienia? Takie łożysko można gdzieś kupić? Masz może info o ewentualnej jego cenie? Za zdjęcie skrzyni w moich okolicach biorą ok 200-300 zeta, sam tego nie zrobię...

Napisano

Oczywiście, że się wymienia i można je kupić. Trzeba by wyjąć skrzynię i posprawdzać luzy na łożyskach, bo właściwie nie wiadomo dokładnie, które to łożysko i czy w ogóle to wina łożyska. Osobiście typowałbym łożysko wałka głównego (tego na którym jest sprzęgło).

Ceny, hmm.gif w ASO jedno łożysko ok 40zł, drugie ok 100zł. Stawiam na to pierwsze (bliżej sprzęgła).

Ale to takie moje dywagacje. Bez pacjenta na stole można sobie gdybać.

Rozumiem, że na magnesie korka kontrolnego nie było jakiejś wielkiej ilości ścieru i w oleju też.

Aha, są też szkoły mówiące, że w takim przypadku jeździ się do zajeżdżenia skrzyni i po tym kupuje się drugą. Ponieważ łożyska kąpią się w całkiem dobrym oleju to mogą wytrzymać w takich warunkach bardzo długo (nawet całe życia autka). Będzie tylko wyło i huczało coraz głośniej. Z tym, że im dłużej zwleka się z wymianą tym bardziej krzywo zużywają się koła zębate i w pewnym momencie wymiana łożysk nic nie da i nowe w krótkim czasie podzielą los starych.

Napisano
  • Autor

Opiłków jakoś specjalnie nie było, może odcień oleju lekko złotawy (zdanie osoby postronnej).

Gdyby używana skrzynia kosztowała tyle co do efki to nie byłoby problemu. Na alledrogo ceny do G zaczynają się od 1000-1200 zeta, a przecież nikt nie zagwarantuje ze kupiona skrzynia będzie lepsza niż ta co mam.

Robota ok 300 + 100 zeta łożysko (zakładając, że to jest winowajca) daje kwotę duuuużo mniejszą niż kupno innej używanej skrzyni, która i tak sama sie nie zamontuje czyli całość może wyjść nawet 1500 zeta...

Tylko czy to się zgra i będzie ze skrzynią spokój, czy, tak jak mówisz - może się nie zgrać i po kilku tysiącach będzie powtórka z rozrywki...

Bądź mądry i pisz wiersze...

Napisano

Słyszałem opinie, że mechanizmy różnicowe w AII lubią padać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.