Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup Mondeo Kombi MK3 2002-2004

Featured Replies

Napisano

Witam

przymierzam się do zakupu takiego kombi raczej w benzynie 2.0 do zagazowania

(chyba że trafi się tani i pewny disel) , czy skrzynie automatyczne są w fordzie do przyjęcia czy sobie darować ? Czy są jakieś standardowe usterki - problemy benzyny 2.0 ? Co sprawdzić?

Napisano

> Witam

> przymierzam się do zakupu takiego kombi raczej w benzynie 2.0 do

> zagazowania

> (chyba że trafi się tani i pewny disel) , czy skrzynie automatyczne

> są w fordzie do przyjęcia czy sobie darować ? Czy są jakieś

> standardowe usterki - problemy benzyny 2.0 ? Co sprawdzić?

to co w kazdej benzynie praktycznie w kazdym aucie

automat lepiej odpuscic bo to roznie z nim byc moze

i zastanow sie nad motorem 2,5 v6 - ja kupilem 2l i teraz zaluje ze nie trafil sie ten wiekszy choc jesli chodzi o stan auta to jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru

Napisano
  • Autor

> to co w kazdej benzynie praktycznie w kazdym aucie

> automat lepiej odpuscic bo to roznie z nim byc moze

> i zastanow sie nad motorem 2,5 v6 - ja kupilem 2l i teraz zaluje ze

> nie trafil sie ten wiekszy choc jesli chodzi o stan auta to

> jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru

cool.gif

następujących rzeczy jestem pewnien, że auto ma mieć:

kombi

4 cylindry, 2 litry

klima

ogrzewana przednia szyba

niewalone

reszta mniej istotna

w benzynie nie ma jakiś typowych problemów jak w TDCi?

Napisano

> następujących rzeczy jestem pewnien, że auto ma mieć:

> kombi

> 4 cylindry, 2 litry

> klima

> ogrzewana przednia szyba

> niewalone

> reszta mniej istotna

> w benzynie nie ma jakiś typowych problemów jak w TDCi?

W 1,8 i 2,0 zdarza się dosyć często dziwny dźwięk wywołany zuzyciem/uszkodzeniem napinacza paska klinowego. Koszt to jakieś 300zł ( napinacz + pasek 2,25m długości icon_eek.gif ) .

Pozdrawiam

Napisano

> to co w kazdej benzynie praktycznie w kazdym aucie

> automat lepiej odpuscic bo to roznie z nim byc moze

> i zastanow sie nad motorem 2,5 v6 - ja kupilem 2l i teraz zaluje ze

> nie trafil sie ten wiekszy choc jesli chodzi o stan auta to

> jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru

Aco t za urban legend dotyczacy skrzyni automatycznej. Miales ze takie pierdoly piszesz zlosnik.gif

A tak bardziej powaznie to jezeli zmienia biegi dobrze w gore i w dol, kick down dziala dobrze olej zmieniany na czas to powinno byc dobrze. Zasada taka jak do calego samochodu jak kto dba tak ma.

Co do silnika jezeli nie obawiasz sie wyzszysch kosztow spalania, eksploatacji i ewentualnych napraw to silnik v6 jest bardo dobrym wyborem. I nie sluchaj ludzi ktorzy pisza ze bedzie palil podobnie jak 2.0 zawsze szarpnie okolo 2,5 do 2 litrow wiecej jak nie wiecej.

Bo dochodimy do dziwnych absurdow jak na kaciku BMW ze najbardziej ekonomicznym silnikiem jest 2.8 R6. Bo 1.6 jest za slaby zeby jechac trzeba krecic i wychodzi ze pali tyle co 2.0 a 2.0 nie oplaca sie brac bo pali tyle co 2.8 hehe.gif

Napisano
  • Autor

> W 1,8 i 2,0 zdarza się dosyć często dziwny dźwięk wywołany

> zuzyciem/uszkodzeniem napinacza paska klinowego. Koszt to jakieś

> 300zł ( napinacz + pasek 2,25m długości ) .

> Pozdrawiam

Dzięki za info

Dłuugi ten pasek smile.gif

Napisano

> A tak bardziej powaznie to jezeli zmienia biegi dobrze w gore i w

> dol, kick down dziala dobrze olej zmieniany na czas to powinno

> byc dobrze. Zasada taka jak do calego samochodu jak kto dba tak

> ma.

a jaka masz pewnosc ze poprzedni wlasciciel dbal o auto i o skrzynie??

szukajac auta jezdzilem scenicem 2.0 z automatem - pieknie zmienial biegi i w gore i w dol, nie szarpal wszystko ladnie pieknie - praktycznie nie czuc bylo zmiany biegow

lecz przed obejrzeniem auta rozmawialem z fachowcem od automatow i powiedzial zeby sprawdzic skrzynie w ten sposob zeby wrzucic D potem R i tak kilka razy na zmiane - i jak po tych przelaczeniach auto ruszy z miejsca i nic dziwnego sie dziac nie bedzie to bedzie ok - niestety w tym przypadku okazalo sie ze skrzynia nie przeszla tego testu - weszla w tryb awaryjny a wlasciciel szybko wylaczyl silnik po pytaniu co to za lampka sie zapalila na desce i zaprosil na kawe do domu

na automat sam sie zdecyduje ale tylko wtedy gdy kupie nowe auto z salonu i sam bede dbal o ta skrzynie

Napisano

.

> Bo dochodimy do dziwnych absurdow jak na kaciku BMW ze najbardziej

> ekonomicznym silnikiem jest 2.8 R6. Bo 1.6 jest za slaby zeby

> jechac trzeba krecic i wychodzi ze pali tyle co 2.0 a 2.0 nie

> oplaca sie brac bo pali tyle co 2.8

bo tak jest, mam vectre 2,5 a w ym tygodniu jezdzielm pugiem 207 1,4 frown.gif ta sama trasa ok 80km dziennie. I wiesz co spalanie na podobnym poziomie te male badziewie wzielo prawie 8 litrow (zeby jechac V autostradowe musialem miec ok 4,5 tys brotow ok 130-140m/h) vectra przy podobnej jezdzie bierze 8-9l

i prosze nie wmawiaj mi, ze tak nie jest

bmw 328 pl-uk srednio 8,3-8,5 na dystansie 2 tys km

a tak poza tym jutro odbieram mondka i dolaczam do klubu smile.gif

Napisano

Hmmmm... z prawdziwą przyjemnością sprawdzę na swojej skórze teorię mniejszego spalania przy większej pojemności. Właśnie przesiadłem się ze służbowej Ibizy z silnikiem (olaboga!) 1.4 o mocy 80 KM na (tu ukłon w stronę przedmówcy wink.gif )Vectrę z silnikiem 2.2 o mocy 147 KM.

Jeśli chodzi o spalanie Ibizki, to po stwierdzeniu (metodą kolejnych tankowań "pod korek"), że to maleństwo potrafi spalić ponad 12 l na 100 km przestałem liczyć kolejne zużyte litry, a zacząłem liczyć... dni, które pozostały do momentu odebrania mi samochodu przez mojego pracodawcę. grinser006.gif

Zobaczymy, jak to będzie z limuzyną (może to określenie jest trochę na wyrost ale jeszcze przed chwilą siedziałem w Ibizie zlosnik.gif ) ze znakiem Opla. W każdym razie jako zagorzały miłośnik "klekotów" muszę przyznać, że Vectra jest - jak na auto zasilane benzyną bez turbiny - całkiem elastyczna. Jeżeli ktoś podejrzewa mnie w tym momencie o zdradę marki, powiem - i tak to nie to samo co Ford: zawieszenie Vectry potrafi co prawda oczarować miękkim połykaniem nierówności ale w zakrętach za nic nie dorówna Foce czy Mondiemu. devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.