Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdybys byl managerem Alfy Romeo...

Featured Replies

Napisano

.... jakie decyzje bys podjal?

Ja bym wprowadzil:

- ponownie linie GTA z silnikami V6 o pieknym brzmieniu i mocach rzedu 350-400 koni...

- dwie linie kabrioletow: jedna lekka (bez zbednych bajerow) a druga bardziej luksusowa (np. na rozwinietej bazie ciezszej Brery grinser006.gif)

- nowe silniki: dla diesli 1.9 lub 2.0 z mocami w okolicy 180 koni i jakis trzylitrowy diesel zlosnik.gif Dla benzyn chetnie cos w okolicy 300 koni grinser006.gif

- wskrzesilbym puchar AR (np. w oparciu o Mi.To)

- z nowych modeli koniecznie 149 i 159 CrossWagona ok.gif

- w marketingu stawialbym na slowo-klucz: SPORT i zatrudnilbym ludzi do specjalnego dzialu, ktorego zadaniem bylaby budowa takiego wizerunku marki. W tym takze podgladanie konkurencji w celu przodowania w tej dziedzinie.

- stawialbym na relacje ze stalymi klientami - szkolenia dla serwisow, oddzielenie od ASO Fiata, specjalne akcje promocyjne typu show na torze, szkoly jazdy itp.

No i przede wszystkim w dalszym ciagu zatrudnialbym wspanialych stylistow zlosnik.gifok.gif

Czy to takie trudne? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> Czy to takie trudne?

Eeee, nie. Wystarczy podlądać co robi Audi cfaniaczek.gif

Napisano

- zainwestowal w bezawaryjnosc, czyli przywiozl kilku kradzionych japoncow z fabryki tojoty w kontenerze hehe.gif

Napisano

> .... jakie decyzje bys podjal?

1.zatrudnił japońców gdzie się da

2. silniki benzynowe brałbym od subaru a nie od Jopla - w końcu byłby trwały, niezawodny silnik benzynowy, no i bokser - coś czego alfa nigdy nie miała hehe.gif(nie mówię o bokserze)

3. diesle bym zostawił , są dobre, ewentualnie wprowadził opcję chiptuningu fabrycznego - jak w seacie

4. też wprowadziłbym wersje GTA, ale na Boga , z ulepszonymi skrzyniami i mechanizmami różnicowymi, a nie to co było w 156

5. i najważniejsze , w celu podniesienia niezawodności , zacząłbym kupować u poddostawców lepsze komponenty

6. przyznał się publicznie , że TS to była wada konstrukcyjna, i przeprosił fanów alfy za tą tragedię hehe.gif

7. poprosił konstruktorów by tak nie kombinowali z tymi przednimi stabilizatorami

8. jak by nie wyszło to bym uciekł na Kubę

Napisano

> Ja bym wprowadzil:

> - ponownie linie GTA z silnikami V6 o pieknym brzmieniu i mocach

> rzedu 350-400 koni...

jesli byloby to typowe GT Allegrita to moc rzedu 350-400 KM nie bylaby potrzebna. Natomiast by te 350-400 KM mialo sens to chyba tylko na platformie RWD i raczej nie N/A. A przeciez takie cos juz istnieje i zwie sie Maserati (tyle ze v8).

Zdecydowanie aa tak: projekt lekkiego optycznie sedana, mniejszego zewnetrznie niz 159 z wlasnym silnikiem v6 (2.0 TB jak za dawnych czasow lub 2.5 N/A)

> - dwie linie kabrioletow: jedna lekka (bez zbednych bajerow) a druga

> bardziej luksusowa (np. na rozwinietej bazie ciezszej Brery )

OK

> - nowe silniki: dla diesli 1.9 lub 2.0 z mocami w okolicy 180 koni i

chyba juz wkrotce, jesli przeszczepia silniki zapawiadane dla nowej Delty (1.9 TwinTB znane z Saabow lub 2.0 tb 165 KM)

> jakis trzylitrowy diesel Dla benzyn chetnie cos w okolicy 300

> koni

j.w.

> - wskrzesilbym puchar AR (np. w oparciu o Mi.To)

> - z nowych modeli koniecznie 149 i 159 CrossWagona

149 owszem, 159 Crosswagon nie.

> - w marketingu stawialbym na slowo-klucz: SPORT i zatrudnilbym ludzi

IMO sportowo kojarzy sie EVO, Subaru i Prosiaki. Alfa powinna walczyc o ogolnie pojeta "radosc z jazdy", ktora IMO ze sportem mam niewiele wspolnego.

> - stawialbym na relacje ze stalymi klientami - szkolenia dla

> serwisow, oddzielenie od ASO Fiata, specjalne akcje promocyjne

> typu show na torze, szkoly jazdy itp.

Szkoly jazdy jak Szkola(Skoda?) Auto wink.gif nie, nie, nie...

Natomiast pelny wybor modeli i silnikow do jazd probnych dluzszych niz 10 minut - tak! Moze nie u kazdego dilera, ale przynajmniej u jednego w wojewodztwie.

> No i przede wszystkim w dalszym ciagu zatrudnialbym wspanialych

> stylistow

To jedno wychodzi im od lat bez pudla smile.gif

Napisano
  • Autor

> jesli byloby to typowe GT Allegrita to moc rzedu 350-400 KM nie

> bylaby potrzebna. Natomiast by te 350-400 KM mialo sens to chyba

> tylko na platformie RWD i raczej nie N/A. A przeciez takie cos

> juz istnieje i zwie sie Maserati (tyle ze v8).

Masz racje. Byc moze wystarczyloby cos w okolicy 300 koni ok.gif

Chodzi mi o wskrzeszenie linii GTA. Jasne oddzielenie aut z tej linni od pozostalych modeli czy tez powiem wprost: GTA powinno byc mocniejsze niz obecny V6 250-konny. Moze 300 koni wystarczy ok.gif

> Zdecydowanie aa tak: projekt lekkiego optycznie sedana, mniejszego

> zewnetrznie niz 159 z wlasnym silnikiem v6 (2.0 TB jak za

> dawnych czasow lub 2.5 N/A)

Hmmm cos w tym jest. Moze faktycznie warto wrocic do dwoch linii sedanow. Tyle, ze konkurencja chyba rosnie i rosnie wiec nie jestem przekonany czy sedan wielkosci 156 ma dzis sens hmm.gif

> OK

> chyba juz wkrotce, jesli przeszczepia silniki zapawiadane dla nowej

> Delty (1.9 TwinTB znane z Saabow lub 2.0 tb 165 KM)

> j.w.

Tak ma sie najpradopodobniej stac... zlosnik.gifok.gif

> 149 owszem, 159 Crosswagon nie.

Dlaczego?

Rynek aut terenowych-kombi czy tez pseudo-terenowek rosnie wyjatkowo dynamicznie. Predzej widze podniesionego kombika w gamie aut Alfy niz budowanie jakis aut niby-terenowych (bo taka moda). Niestety z perspektywy potrzeb rynku nie mozna zapominac o tym segmencie i dlatego widze tu jakies podniesione kombi grinser006.gif

Produkcja tego auta pozwoliaby tez na rozwijanie napedu 4WD ktory w zmodyfikowanej formie moglby byc uzywany w innych modelach zlosnik.gifok.gif

> Szkoly jazdy jak Szkola(Skoda?) Auto nie, nie, nie...

Kluby Alfy podczas spotkan jezdza sobie po zamknietych torach. Wiec dlaczego nie? Widac fani tej marki maja taka potrzebe - fabryka moze jej wyjsc naprzeciw grinser006.gif

> Natomiast pelny wybor modeli i silnikow do jazd probnych dluzszych

> niz 10 minut - tak! Moze nie u kazdego dilera, ale przynajmniej

> u jednego w wojewodztwie.

Ideal grinser006.gif

Na poczatek niech moze powstanie troche lepsza siec serwisowa zlosnik.gif

Baza w postaci sieci Fiata jest. Na dzis jesli chce oddac auto na przeglad musze robic kilkadziesiat kilometrow crazy.gif

> To jedno wychodzi im od lat bez pudla

Niektorzy marudza, ale ja sie z Toba zgadzam zlosnik.gifok.gif

Choc krece nosem jak patrze na MiTo hehe.gif ale moze sie przyzwyczaje zlosnik.gifok.gif

Napisano

zaorał bym fabrykę i posadził oliwki zlosnik.gif a dealerom AR kazałbym sprzedawać samochody, a nie "śmiech na sali" zlosnik.gif mogli by handlowac np Hondą ok.gif

Napisano

> Masz racje. Byc moze wystarczyloby cos w okolicy 300 koni

> Chodzi mi o wskrzeszenie linii GTA. Jasne oddzielenie aut z tej linni

> od pozostalych modeli czy tez powiem wprost: GTA powinno byc

> mocniejsze niz obecny V6 250-konny. Moze 300 koni wystarczy

W pelni sie zgadzam. BMW konstruuje ciezkie wozy, ale montuje im perfekcyjne i mocne silniki co w polaczenieu z napedem RWD pozwala nimi "jezdzic". Trudno mi sobie natomiast wyobrazic ciezka limuzyne (liftback, sedan) z napedem przedniej osi i mocnym 300/350 konnym silnikiem made by AR. Wszak nawet 147 GTA tarktowane bylo/jest bardziej jako zabawka niz prawdziwe auto szosowo-torowe. Bez upgrade'u zawieszenia, ukl.hamulcowego itp. to sam wiesz jaka ona ma trakcje. Fakt faktem koledzy z Ikara wyciskaja z GTA na torze w Poznaniu niezle wyniki ale... ale czy one sa az o tyle lepsze niz pozostalych wersji silnikowych? Nie wspominajac o innych markach.

Moze cos na ksztalt odelzonych modeli BMW? Chyba na italiaspeed byl jakis artykul o mozliwosci zmniejszenia wagi obecnego modelu 159? Moze to jaskolka czyniaca wiosne?

> Hmmm cos w tym jest. Moze faktycznie warto wrocic do dwoch linii

> sedanow. Tyle, ze konkurencja chyba rosnie i rosnie wiec nie

> jestem przekonany czy sedan wielkosci 156 ma dzis sens

Prawda jest, ze przy ograniczonym budzecie firmy AR rozdrabnianie sie i tworzenie sobie wzajemnie konkurencji mogloby byc bez sensu. Ale ja jako zwykly zjadacz chleba, zle sie czuje w limuzynowatej (i drogiej) 159 a 147 w obecnej wersji jest juz zwyczajnie za mala. To znaczy za mala w sensie podstawowego samochodu na codzien (dzieci, czasami jakis dalszy wyjazd). Z lezka w oku wspominam 146 - niby liftback, niby linia nadwozia mniej ciekawa od 145 ale ten samochod spelnial wszystkie swoje funkcje. Szkoda tylko tak duzej unifikacji z Fiatem. Choc z drugiej strony to cenna zaleta przy jego serwisowaniu.

No coz - nowych 33 juz nie robia, boxera tez nie smile.gif Pytanie czy gdyby robili to czy znalazly sie odpowiednia ilosc klientow na nia (procz zapalencow).

> Tak ma sie najpradopodobniej stac...

Trzymam za to kciuki. Do 159 TwinTB mJET bylby wskazany.

> Dlaczego?

> Rynek aut terenowych-kombi czy tez pseudo-terenowek rosnie wyjatkowo

> dynamicznie. Predzej widze podniesionego kombika w gamie aut

> Alfy niz budowanie jakis aut niby-terenowych (bo taka moda).

> Niestety z perspektywy potrzeb rynku nie mozna zapominac o tym

> segmencie i dlatego widze tu jakies podniesione kombi

> Produkcja tego auta pozwoliaby tez na rozwijanie napedu 4WD ktory w

> zmodyfikowanej formie moglby byc uzywany w innych modelach

Audi Allroad, Volvo serii XC zdobyly swoja nisze. Nie znam statystyk ich sprzedazy, ale dzis gdy mowa o terenowych kombi przywoluje jednoznaczne skojarzenia. Czy wizerunek AR do tego pasuje? Czy taka Alfa by sie sprzedawala? Statystki sprzedarzy dotychczasowego Crosswagona temu przecza... Na rynku amerykanskim, gdzie byc moze zapotrzebowanie na taki produkt byloby spore, do odrobienia jest trudna lekcja. Gdy patrze na produkty made in USA to mam wrazenie, ze oni oczekuja czegos innego niz wyrafinowanej stylistyki i zaawansowanego napedu na 4 kola. Ale ja sie generalnie nie znam smile.gif

> Kluby Alfy podczas spotkan jezdza sobie po zamknietych torach. Wiec

> dlaczego nie? Widac fani tej marki maja taka potrzebe - fabryka

> moze jej wyjsc naprzeciw

Sam zapewne wiesz jakim kosztem organizowane sa obecnie zloty IKAR'a. Ze "starej gwardii", ludzi ktorzy sie wzajemnie lubili i szanowali, mojac czesto kontrowersyjne poglady, na zloty zaglada garstka. W Katowicach uslyszalem opinie ze to z powodu powszechnej komercji obecnych spotkan. Oczywiscie na Ikarze swiat sie nie konczy, ale to jakas wskazowka. Faktem jest, ze "nowi" posiadacze mocno zuzytych AR czy tez wychuchanych 147/156 z ostatnich lat produkcji czy tez calkiem nowe pokolenie posiadaczy 159, bardzo czesto nie siaga do pieknej i barwnej historii AR. Ich wiedza o ciekawych dla AR czasach, konczy sie na wiedzy o przyslowiowej awaryjnosci i obowiazkowo o srednim spalaniu dizla smile.gif Dla nich sponsorowane spotkania z udzialem najnowszych modeli AR napedzanych silnikami dizla (!) lub benzynami GM/Holden byc moze bylo by frajda. Pytanie czy dla mnie takze...

Szczerze przyznam, ze na ostatnim zlocie w Poznaniu nawet nie mialem ochoty zrobic krotkiej rundki Brera czy Spiderem. To juz nie moja liga...

Co do spotkan torowych to jestem za. Poki co nie mialem jeszcze smialosci wyjechac byla 147 (chociaz kilka razy mnie kusilo) a obecna 33 jest w fazie restauracji. Ale niedlugo to uczynie. Niewatpliwie, przeszkoda jest odleglosc od Toru Poznan i koniecznosc rezerwowania na taki TrackDay wicej niz jednego popoludnia. Gdyby torow bylo tyle co we Wloszech... Moze dlatego chetniej (chociaz nie blizej) wybieram sie w okolice Beskidu Niskiego/Bieszczad, by w odludnych okolicach dac upust fantazji wink.gif

> Ideal

> Na poczatek niech moze powstanie troche lepsza siec serwisowa

> Baza w postaci sieci Fiata jest. Na dzis jesli chce oddac auto na

> przeglad musze robic kilkadziesiat kilometrow

Mam to szczescie, ze do ASO FAP w Bielsku Bialej mam niedaleko. A tam mimo PRLowskiej mentalnosci naprawiaja alfy ze znastwem i w bardzo, bardzo konkurencyjych cenach.

Faktem jest tez, ze sieciowe salony dilerow (na Slasku np. Ganinex) stale podnosza jakosc swiadczonych uslug. To w koncu prywatna inicjatywa i gdy sie chce na tym zarabiac to trzeba miec swiadomosc koniecznosci swiadczenia uslug na wysokim poziomie.

Ostatnio bylem zaskoczony rozmowa ze sprzedawczynia AR wlasnie w katowickim salonie Ganinex'u.

Dziewczyna od kilknastu m-cy dopiero robi to co robi, ale... wlasnie ale... szef firmy nakazal jej codzienne poruszanie sie samochodami, ktore sprzedaje; zdobyla dyplom w konkursie wiedzy historycznej o AR; potrafi wymienic wady oraz istotne zalety nowych modeli i nie gardzi starszymi; potrafi sie dostosowac poziomem wiedzy do klienta. Jednym slowem: ogromny plus dla niej i dla szefowstwa za doprowadzenie do takiego stanu. Gdy takich inicjatyw bedzie wiecej to zla passa AR w Polsce sie odwroci. No i mam nadzieje, ze tanie MiTo w tym pomoze!

> Niektorzy marudza, ale ja sie z Toba zgadzam

> Choc krece nosem jak patrze na MiTo ale moze sie przyzwyczaje

Podobno na zywo jest niezla. Czekam na samochody demo w slaonach smile.gif

Napisano

>Fakt faktem koledzy z Ikara wyciskaja z GTA na torze w Poznaniu niezle wyniki ale... ale czy one sa az o tyle lepsze niz pozostalych wersji silnikowych?

poniżej 2 minut w 147 GTA. Torowa 156 też poniże 2 minut, ale czas, bodajże o sekundę gorszy.

Zbliżony czas uzyskują tam ludzie litrowymi supersportami w rodzaju RSV czy GSXR na torowych oponach.

>Sam zapewne wiesz jakim kosztem organizowane sa obecnie zloty IKAR'a.

Jakim?

>Ze "starej gwardii", ludzi ktorzy sie wzajemnie lubili i szanowali, mojac czesto kontrowersyjne poglady, na zloty zaglada garstka

Czyżby?

>W Katowicach uslyszalem opinie ze to z powodu powszechnej komercji obecnych spotkan.

Komercji? A na czym ta komercja polega?

Napisano

> Oczywiscie na Ikarze

> swiat sie nie konczy, ale to jakas wskazowka. Faktem jest, ze

> "nowi" posiadacze mocno zuzytych AR czy tez wychuchanych 147/156

> z ostatnich lat produkcji czy tez calkiem nowe pokolenie

> posiadaczy 159, bardzo czesto nie siaga do pieknej i barwnej

> historii AR. Ich wiedza o ciekawych dla AR czasach, konczy sie

> na wiedzy o przyslowiowej awaryjnosci i obowiazkowo o srednim

> spalaniu dizla

To duże uproszczenie. Coraz więcej dzieciaków kupuje sobie starsze 156 albo 147 bo zaczyna ich być stać na te samochody,

wątpię żeby ktokolwiek kupował jakąkolwiek Alfę z rozsądku.

Każdy ulega ich urodzie, a jak masz już swoją Alfę to zaczynasz szukać informacji o tym o co chodziło w tych samochodach, co powoduje że wiąże się z nimi jakiś mit.

Indywidualistyczne rozwiązania technologiczne odeszły już do lamusa.

Każda marka korzysta z (prawie) tych samych klocków lego co inni. Klimat lat 60-tych, 70-tych czy 80-tych już nigdy nie wróci.

Jeśli byłoby to tylko możliwe (dostęp do części) to kupiłbym to

cudo, z którego zaczerpnęła odrobinę 159-tka:

281137499-800px-Alfa_Romeo_Montreal.JPG

post-78-14352495875058_thumb.jpg

Napisano

> poniżej 2 minut w 147 GTA. Torowa 156 też poniże 2 minut, ale czas,

> bodajże o sekundę gorszy.

Znane Ci zapewne, niektore, wyniki rwalizacji na torze z ostatniego zlotu smile.gif

1 JODKO-KAMIŃSKI Karol PORSCHE 911 Turbo ST 01:50,3

.

.

.

10 ZBĘK Tomasz ALFA ROMEO 147 GTA 02:00,1

13 KAWĘCKI Łukasz ALFA ROMEO 156 cup 02:02,1 (ja miales na mysli piszac torowa?)

16 CZARNIK Jarosław ALFA ROMEO 159 3.2 02:06,

.

.

.

21 NOWAK Włodzimierz ALFA ROMEO 156 2.5 V6 02:08,40

> Zbliżony czas uzyskują tam ludzie litrowymi supersportami w rodzaju

> RSV czy GSXR na torowych oponach.

Zapewe masz racje. Nie sledze bardzo szczegolowo wynikow osiaganych na torze. Pamietam tylko jak Wlodek N. wspominal jak ciezko jest nadrabiac kolejne sekundy nawet w konfrontacji 1.6 TS v 2.5 v6.

> Jakim?

Brak na zlotach zasluzonych tworcow/zalozycieli, w tym prawie calkowity brak reprezentacji Slaska i Krakowa.

> Czyżby?

J.w. Aktywny jest Dolny Slask, Warszawa i Poznan, pojedyncze osoby z Pomorza. A gdzie reszta? Ostatnio juz nawet GG nie bylo, a Zbyszek S., Wlodek N. byli jakby na marginesie calej zabawy. Kamil? Irek? Wczesniej bywali. Byc moze to po prostu ewolucja. Zreszta Ty sam tez sie podobno wypisalesz klubu?

> Komercji? A na czym ta komercja polega?

Bywales na wczesniejszych zlotach i obecnych i nie widzisz roznicy?

Napisano

> Znane Ci zapewne, niektore, wyniki rwalizacji na torze z ostatniego

> zlotu

to już nieaktualne.

Tomek 1:57,7, Łukasz Kawęcki 1:59,5

> Pamietam tylko jak Wlodek N. wspominal jak ciezko jest

> nadrabiac kolejne sekundy nawet w konfrontacji 1.6 TS v 2.5 v6.

Włodek to bajkopisarz jest. Zna się absolutnie na wszystkim, i na każdy temat ma elaborat do wygłoszenia.

> Brak na zlotach zasluzonych tworcow/zalozycieli,

Powiedz kogo konkretnie masz na myśli.

> w tym prawie

> calkowity brak reprezentacji Slaska i Krakowa.

To było zastanawiające. W końcu wyszło, że chodzi o kwestie finansowe - zlot jednak trochę kosztuje, a szczególnie chłopaki z Krakowa zdaje się utracili płynnośc finansową.

Poza tym - ludzie się zmieniają. I zmieniają się priorytety.

> J.w. Aktywny jest Dolny Slask, Warszawa i Poznan, pojedyncze osoby z

> Pomorza. A gdzie reszta?

J.w.

>Ostatnio juz nawet GG nie bylo,

Dziecko mu się urodziło. To miałem na myśli mówiąc, że ludziom zmieniają się priorytety.

> Zbyszek S.

Po tym, jak sprzedał kamilowe 156 to przeszła mu fascynacja marką. Nie jemu jednemu zresztą.

>Wlodek N.

Kwestie finansowe plus, głownie, kwestie....hmmm.....interpersonalne

> Kamil? Irek? Wczesniej bywali.

Na ilu zlotach był Kamil? On ma teraz po prostu lepsze zabawki niż AR.

Irek? Ostatni raz był w bodajże 2004 w Jachrance. Potem wpadł na chwilę na krakowski zlot, bo miał blisko.

> Zreszta Ty sam tez sie podobno wypisalesz klubu?

Wypisałem się z listy. Z klubu nie, bo członkostwo mi nie przeszkadza, póki nie muszę czytać tysiąca maili tygodniowo o tym jaka AR jest wspaniała a inne marki są be.

> Bywales na wczesniejszych zlotach i obecnych i nie widzisz roznicy?

Widzę. In plus. Robi się coraz bardziej "sportowo".

Formuła KJSów na jakimś obskurnym placyku to już przeszłość.

Niestety - wynajęcie obiektu takiego jak tor poznań kosztuje. Samochód też trzeba jakoś przygotować. Dla wielu osób przeszkodą stały się pieniądze.

Napisz więcej o tej "komercji". Jestem tego bardzo ciekaw smile.gif

Napisano
  • Autor

> W pelni sie zgadzam. BMW konstruuje ciezkie wozy, ale montuje im

> perfekcyjne i mocne silniki co w polaczenieu z napedem RWD

> pozwala nimi "jezdzic".

Zaraz zaraz... czy seria M w BMW posiada naped na 4 kola?

M3 na pewno nie, moc jaka rozwija to 420 koni.

W tej klasie to prawie chyba perfekcyjne pod katem napedu auto a Alfa obecnie nie ma zadnej konkurencyjnej oferty dla linii M. Takze dla linii S w Audi.

Dlatego tak bardzo brakuje moim zdaniem linii GTA.

> Trudno mi sobie natomiast wyobrazic

> ciezka limuzyne (liftback, sedan) z napedem przedniej osi i

> mocnym 300/350 konnym silnikiem made by AR.

Dlaczego?

Pisalem o tym troche na Ikarze. Obecnie zwykly Passat posiada w ofercie mocniejsze silniki niz 159. A co dopiero jak sie popatrzy na Audi czy BMW. Moim zdaniem problem lezy w silnikach. Wydaje mi sie, ze auto takie jak 159 nie powinno posiadac silnika 120-konnego (diesel) a oferta silnikowa powinna przesunac sie odrobine do gory (kilka mocniejszych silnikow nie zaszkodzi).

> Wszak nawet 147 GTA

> tarktowane bylo/jest bardziej jako zabawka niz prawdziwe auto

> szosowo-torowe. Bez upgrade'u zawieszenia, ukl.hamulcowego itp.

> to sam wiesz jaka ona ma trakcje. Fakt faktem koledzy z Ikara

> wyciskaja z GTA na torze w Poznaniu niezle wyniki ale... ale czy

> one sa az o tyle lepsze niz pozostalych wersji silnikowych? Nie

> wspominajac o innych markach.

Hmmm

Moze jestem nietypowy, ale przygode z Alfa Romeo rozpoczynalem od tych "lepszych" modeli. Moja pierwsza jazda Alfa odbyla sie modelem 147GTA - od tego czasu poczulem ducha marki by ostatecznie posiadac auta tego koncernu. Czy 147 mialo zla trakcje? Nie jezdzilem nim po torze. Ale byl to moim zdaniem wspanialy samochod, ktorym mozna bylo poruszac sie takze na codzien. Brzmienie silnika i emocje jakie towarzyszyly jezdzie byly dla mnie 100% duchem tej marki.

> Moze cos na ksztalt odelzonych modeli BMW? Chyba na italiaspeed byl

> jakis artykul o mozliwosci zmniejszenia wagi obecnego modelu

> 159? Moze to jaskolka czyniaca wiosne?

Nie jestem pewny, czy aby w modelach MY2008 juz odrobine waga nie spadla... ale ostatnio robilem porownania wagi kilku aut i w zaleznosci od wersji silnikowej (duzo zalezy od wagi samego silnika) roznice bywaly chyba od 50 kg do niecalych 200kg. W wiekszosci Alfa bywala ciezsza o jakies 100 kg. Nie jest az tak tragicznie chyba jak sie o tym powszechnie mowi. Odnosze wrazenie, ze uzytkownicy poprzedniego modelu bardzo mocno podkreslaja wage pod katem ujemnych jej skutkow - natomiast olbrzymim plusem wagi tego auta jest zachowanie przy wiekszych predkosciach. W 159 "nie czuc" predkosci i auto jest bardzo stabilne ok.gif

Jesli chodzi o trakcje w 159 - skoro dziennikarze motoryzacyjni pisza, ze 159 to najlepszy pod katem prowadzenia sedan z przednim napedem porownujac jego zachowanie do zachowania tylnonapedowego BMW to cos w tym jest.

> Prawda jest, ze przy ograniczonym budzecie firmy AR rozdrabnianie sie

> i tworzenie sobie wzajemnie konkurencji mogloby byc bez sensu.

> Ale ja jako zwykly zjadacz chleba, zle sie czuje w limuzynowatej

> (i drogiej) 159 a 147 w obecnej wersji jest juz zwyczajnie za

> mala. To znaczy za mala w sensie podstawowego samochodu na

> codzien (dzieci, czasami jakis dalszy wyjazd). Z lezka w oku

> wspominam 146 - niby liftback, niby linia nadwozia mniej ciekawa

> od 145 ale ten samochod spelnial wszystkie swoje funkcje. Szkoda

> tylko tak duzej unifikacji z Fiatem. Choc z drugiej strony to

> cenna zaleta przy jego serwisowaniu.

> No coz - nowych 33 juz nie robia, boxera tez nie Pytanie czy gdyby

> robili to czy znalazly sie odpowiednia ilosc klientow na nia

> (procz zapalencow).

Nie mam na mysli rozdrabniania sie - mam na mysli szukanie takich modeli, ktore w ofercie moga uzupelniac park modelowy Alfy. Ostatnio na Ikarze toczyla sie dyskusja o silniku diesla w Porsche. Prawa rynku dyktuja niestety pewne trendy.

> Trzymam za to kciuki. Do 159 TwinTB mJET bylby wskazany.

> Audi Allroad, Volvo serii XC zdobyly swoja nisze. Nie znam statystyk

> ich sprzedazy, ale dzis gdy mowa o terenowych kombi przywoluje

> jednoznaczne skojarzenia. Czy wizerunek AR do tego pasuje? Czy

> taka Alfa by sie sprzedawala? Statystki sprzedarzy

> dotychczasowego Crosswagona temu przecza... Na rynku

> amerykanskim, gdzie byc moze zapotrzebowanie na taki produkt

> byloby spore, do odrobienia jest trudna lekcja. Gdy patrze na

> produkty made in USA to mam wrazenie, ze oni oczekuja czegos

> innego niz wyrafinowanej stylistyki i zaawansowanego napedu na 4

> kola. Ale ja sie generalnie nie znam

Jak patrze na rozwoj aut pseud-terenowych u wszystkich marek to rzuca mi sie w oczy fakt, ze Alfa nie oferuje obecnie CrossWagona. Nie pisze o stworzeniu przez Alfe auta terenowego - obstawiam ze jesli obecny trend rynkowy sie utrzyma to w koncu i Alfa wprowadzi jakiegos SUVa zlosnik.gif

Trudno mi ocenic czy ekonomiczne jest utrzymywanie CrossWagona, ale wydaje mi sie, ze rynek na takie auto jest. Na auto rodzinne, praktyczne, dla ludzi aktywnych z tym czyms co posiada w genach Alfa wink.gif

Tak BTW to gdzies chyba czytalem o planach wskrzeszenia CrossWagona wink.gif

> Sam zapewne wiesz jakim kosztem organizowane sa obecnie zloty IKAR'a.

> Ze "starej gwardii", ludzi ktorzy sie wzajemnie lubili i

> szanowali, mojac czesto kontrowersyjne poglady, na zloty zaglada

> garstka. W Katowicach uslyszalem opinie ze to z powodu

> powszechnej komercji obecnych spotkan. Oczywiscie na Ikarze

> swiat sie nie konczy, ale to jakas wskazowka. Faktem jest, ze

> "nowi" posiadacze mocno zuzytych AR czy tez wychuchanych 147/156

> z ostatnich lat produkcji czy tez calkiem nowe pokolenie

> posiadaczy 159, bardzo czesto nie siaga do pieknej i barwnej

> historii AR. Ich wiedza o ciekawych dla AR czasach, konczy sie

> na wiedzy o przyslowiowej awaryjnosci i obowiazkowo o srednim

> spalaniu dizla Dla nich sponsorowane spotkania z udzialem

> najnowszych modeli AR napedzanych silnikami dizla (!) lub

> benzynami GM/Holden byc moze bylo by frajda. Pytanie czy dla

> mnie takze...

hmm.gif

I wlasnie dlae\tego pisze o akcjach organizowanych przez fabryke. Z moich obserwacji kluby AR wspaniale orientuja sie w historii marki i dosc czesto widza to co piekne w starszych modelach. To niesamowita sila tych klubow. I zgadzam sie z Toba, ze nowi uzytkownicy nie bardzo potrafia sie w takich klubach znalezc. Zwroc jednak uwage, ze ktos kto kupi 159 w koncu dotrze do takiego klubu, pozna historie, zrozumie czym mozna sie bylo delektowac w starszych modelach. Wazne jest tez, aby Ci "starzy bywalcy" potrafili takze znalezc to co wspaniale w obecnych modelach. Mi osobiscie rzuca sie dosc mocno w oczy krytyka fanow marki dla obecnej oferty modelowej.

Moze gdyby fabryka organizowala pewne akcje to z jednej strony fani marki wplywali by opiniotworczo na pewne decyzje a z drugiej mogli jednak zachowac pewien zwazek uczuciowy z marka zamiast uciekac do konkurencji. Wszystkim by to wyszlo na dobre zlosnik.gifok.gif

> Szczerze przyznam, ze na ostatnim zlocie w Poznaniu nawet nie mialem

> ochoty zrobic krotkiej rundki Brera czy Spiderem. To juz nie

> moja liga...

Dlaczego?

Masz na mysli oferte silnikowa czy cene tego auta?

> Mam to szczescie, ze do ASO FAP w Bielsku Bialej mam niedaleko. A tam

> mimo PRLowskiej mentalnosci naprawiaja alfy ze znastwem i w

> bardzo, bardzo konkurencyjych cenach.

> Faktem jest tez, ze sieciowe salony dilerow (na Slasku np. Ganinex)

> stale podnosza jakosc swiadczonych uslug. To w koncu prywatna

> inicjatywa i gdy sie chce na tym zarabiac to trzeba miec

> swiadomosc koniecznosci swiadczenia uslug na wysokim poziomie.

> Ostatnio bylem zaskoczony rozmowa ze sprzedawczynia AR wlasnie w

> katowickim salonie Ganinex'u.

> Dziewczyna od kilknastu m-cy dopiero robi to co robi, ale... wlasnie

> ale... szef firmy nakazal jej codzienne poruszanie sie

> samochodami, ktore sprzedaje; zdobyla dyplom w konkursie wiedzy

> historycznej o AR; potrafi wymienic wady oraz istotne zalety

> nowych modeli i nie gardzi starszymi; potrafi sie dostosowac

> poziomem wiedzy do klienta. Jednym slowem: ogromny plus dla niej

> i dla szefowstwa za doprowadzenie do takiego stanu. Gdy takich

> inicjatyw bedzie wiecej to zla passa AR w Polsce sie odwroci.

Hmmm ja jak na razie jestem srednio zadowolony z serwisow. Ale ciagle cierpliwosc mam grinser006.gif

Moze powinienem wyprobowac FAP w Bielsku - w koncu to dla mnie niecale 2h drogi hmm.gif

> No

> i mam nadzieje, ze tanie MiTo w tym pomoze!

> Podobno na zywo jest niezla. Czekam na samochody demo w slaonach

MiTo to dobre posuniecie koncernu. Razi mnie tylko ten najslabszy silnik. Z jednej strony poprawi zapewne sprzedaz, z drugiej troche psuje wizerunek marki. Ale tez czekam na pierwsze jazdy zlosnik.gifok.gif

Moze przy ich okazji sprawdze jak zmienia sie podejscie do klienta w pobliskich mi ASO zlosnik.gifhehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

A ja coraz bardziej mysle o karbiolecie ze starszych modeli - moze kiedys jakis piekny stary Spider bedzie cieszyl moje ego wink.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> moze kiedys jakis piekny stary Spider bedzie cieszyl moje ego

A kiedy planujesz kupić? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A kiedy planujesz kupić?

Jak zbuduje sobie wypasny garaż z duza iloscia wolnego miejsca zlosnik.gifhehe.gif czyli tak moze za kilka lat rotfl.gif

Napisano

> Jak zbuduje sobie wypasny garaż z duza iloscia wolnego miejsca

> czyli tak moze za kilka lat

Myślałem, że trochę wcześniej hmm.gifzlosnik.gif - bo miałbym coś do zaproponowania. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Myślałem, że trochę wcześniej - bo miałbym coś do zaproponowania.

Takie auto trzeba miec gdzie trzymac u siebie, a w chwili gdy eksploatuje dwa samochody nie bardzo niestety mam gdzie grinser006.gif

Napisano

> Zaraz zaraz... czy seria M w BMW posiada naped na 4 kola?

> M3 na pewno nie, moc jaka rozwija to 420 koni.

Chyba zle mnie zrozumiales - trudno mi sobie wyobrazic cywilna alfe z napedem na przed i moca np. 420 KM (jak M3). Zaraz ktos napisze iz takie samochody istnieja. Byc moze nawet da sie nimi jechac nie tylko na przyczepnym i suchym asfalcie... Ale alfa z zalozenia powinna byc samochodem na codzien, na kazda pogode. Nie mam natomiast watpliwosci ze dla napedu RWD (przytoczone M3) lub AWD zadna moc nie jest zbyt duza smile.gif

> W tej klasie to prawie chyba perfekcyjne pod katem napedu auto a Alfa obecnie nie ma zadnej konkurencyjnej oferty dla linii M. Takze dla linii S w Audi.

> Dlatego tak bardzo brakuje moim zdaniem linii GTA.

OK, lecz stawiam pytanie jakiej GTA? Nie jestem pewien ale historyczne GTA to chyba glownie (jesli nie wylacznie) lekkie RWD z niezbyt duzymi silnikami (wzglednie z rodzina v6 od lat 70'tych). Obecna linia GTA po pomieszanie FWD i AWD. Jesli dla uproszczenia przyjmiemy ze szczytem mozliwosci seryjnych 147 GTA, 156 GTA bylo przeniesienie 250 KM na asfalt to pozostaje nam platforma AWD. Brera z takim napedem jezdzi. Opierajac sie na opiniach cenionych przez mnie dziannikarzy prasowych (takze ikarowiczow - podobno nie czuc tego ze jezdzi. I tu moc grubo powyzej 250 jest wskazana. Zas siegajac do segmentu v8 mamy piekna 8c i Maseratti. Tu powstaje pytanie w ktora strone pchac GTA? MiTo 1.8 T 230 KM to juz GTA? Mysle ze mogloby tak byc.

>> Trudno mi sobie natomiast wyobrazic

>> ciezka limuzyne (liftback, sedan) z napedem przedniej osi i

>> mocnym 300/350 konnym silnikiem made by AR.

> Dlaczego?

> Pisalem o tym troche na Ikarze.

>Obecnie zwykly Passat posiada w ofercie mocniejsze silniki niz 159.

> A co dopiero jak sie popatrzy na Audi czy BMW. Moim zdaniem problem lezy w silnikach. Wydaje mi sie, ze auto takie jak 159 nie powinno posiadac silnika 120-konnego (diesel) a oferta silnikowa powinna przesunac sie odrobine do gory (kilka mocniejszych silnikow nie zaszkodzi).

Czytalem i popieram Twoje watpliwosci. Sam pisalem o tym zjawisku w identycznym tonie, ale zostalem zakrzyczany...

To zapewne bardzo frustrujace gdy kierowca naprawde ladnej limuzyny o zadziornych rysach, jako niewatpliwie jest 159, musi ustepowac miejsca mocniejszym wersjom Mondeo, Avensis, Passatow. Jesli paleta silnikowa w najblizszym czasie sie nie zmieni to odejda kolejni albo ostatni klienci.

Swiatelko w tunelu jest. Trzymam za to kcikuki. Gdyby juz w tym roku zaaplikowano do 159 obiecany 1.8 T 230 KM to bez watpienia przygarnalbym 159 smile.gif

> Hmmm

> Moze jestem nietypowy, ale przygode z Alfa Romeo rozpoczynalem od tych "lepszych" modeli. Moja pierwsza jazda Alfa odbyla sie modelem 147GTA - od tego czasu poczulem ducha marki by ostatecznie posiadac auta tego koncernu. Czy 147 mialo zla trakcje? Nie jezdzilem nim po torze. Ale byl to moim zdaniem wspanialy samochod, ktorym mozna bylo poruszac sie takze na codzien. Brzmienie silnika i emocje jakie towarzyszyly jezdzie byly dla mnie 100% duchem tej marki.

Juz 147 2.0 TS nie radzila sobie na serpentynach Salmopolu (w sensie przekazania mocy na kola). Z pewnoscia moje braki w technice jazdy odpowiadaja za przynajmniej 75% tych problemow. Ale trudno mi sobie wyobrazic GTA w tej sytuacji. Dalej nie kontynuuje bo faktycznie nie mialalem okazji prowadzic GTA frown.gif

>> Moze cos na ksztalt odelzonych modeli BMW? Chyba na italiaspeed byl

>> jakis artykul o mozliwosci zmniejszenia wagi obecnego modelu

>> 159? Moze to jaskolka czyniaca wiosne?

> Nie jestem pewny, czy aby w modelach MY2008 juz odrobine waga nie spadla... ale ostatnio robilem porownania wagi kilku aut i w zaleznosci od >wersji silnikowej (duzo zalezy od wagi samego silnika) roznice bywaly chyba od 50 kg do niecalych 200kg. W wiekszosci Alfa bywala ciezsza o >jakies 100 kg. Nie jest az tak tragicznie chyba jak sie o tym powszechnie mowi.

Nie jest tak tragicznie, pod warunkiem ze masz do wyboru 15 wersji silnikowych (Audi, BMW, VW) i zdecydowana wiekszosc jest bardziej ekonomiczna w eksploatacji niz 3.2 v6/2.2 JTS made by GM/Holden smile.gif

>Odnosze wrazenie, ze uzytkownicy poprzedniego modelu bardzo mocno podkreslaja wage pod katem ujemnych jej skutkow - natomiast olbrzymim plusem wagi tego auta jest zachowanie przy wiekszych predkosciach. W 159 "nie czuc" predkosci i auto jest bardzo stabilne ok.gif

Jechales 33? 950 kilo wagi, 107 koni w wersji 1.7 IE i 1050 kg przy ok 137 w wersji 1.7 16v :-)

Powyzej 160 km/h samochod wprawdzie lekko gubi stoicki spokoj (stobilnosc) ale procz nielicznej sieci autostrad nie mam okazji jezdzic z takimi predkosciami. Nawet na katowickim odcinku A4, ktory do tej pory byl dla mnie (i wielu innych kierocow) odcinkiem testowym, roi sie od policyjnych radarow, patroli itp.

> Jesli chodzi o trakcje w 159 - skoro dziennikarze motoryzacyjni pisza, ze 159 to najlepszy pod katem prowadzenia sedan z przednim napedem porownujac jego zachowanie do zachowania tylnonapedowego BMW to cos w tym jest.

Zgoda w 100%. Do tego ladna linia, ciekawe wnetrze, logo AR (z calym bagazem historii). Chcialo by sie miec...

> Jak patrze na rozwoj aut pseud-terenowych u wszystkich marek to rzuca mi sie w oczy fakt, ze Alfa nie oferuje obecnie CrossWagona. Nie pisze o stworzeniu przez Alfe auta terenowego - obstawiam ze jesli obecny trend rynkowy sie utrzyma to w koncu i Alfa wprowadzi jakiegos SUVa zlosnik.gif

> Trudno mi ocenic czy ekonomiczne jest utrzymywanie CrossWagona, ale wydaje mi sie, ze rynek na takie auto jest. Na auto rodzinne, praktyczne, dla ludzi aktywnych z tym czyms co posiada w genach Alfa wink.gif

Moja rodzina (3 sztuki + 4 w drodze) z trudem wybrala sie na wakacje do Wloch w przepastnym Mondeo kombi. Jak sobie pomysle, ze mialbym sie zmiescic do 159sedan wzglednie do 159 SW to ciarki mi po plecach przechodza. A do 159 CrossWagon z Toresnem ... Za biedny jestem zeby wszystkie ciuchy kupowac na miejscu smile.gif

> hmm.gif

> I wlasnie dlae\tego pisze o akcjach organizowanych przez fabryke. Z moich obserwacji kluby AR wspaniale orientuja sie w historii marki i dosc >czesto widza to co piekne w starszych modelach. To niesamowita sila tych klubow. I zgadzam sie z Toba, ze nowi uzytkownicy nie bardzo potrafia >sie w takich klubach znalezc. Zwroc jednak uwage, ze ktos kto kupi 159 w koncu dotrze do takiego klubu, pozna historie, zrozumie czym mozna sie >bylo delektowac w starszych modelach. Wazne jest tez, aby Ci "starzy bywalcy" potrafili takze znalezc to co wspaniale w obecnych modelach. Mi >osobiscie rzuca sie dosc mocno w oczy krytyka fanow marki dla obecnej oferty modelowej.

> Moze gdyby fabryka organizowala pewne akcje to z jednej strony fani marki wplywali by opiniotworczo na pewne decyzje a z drugiej mogli jednak zachowac pewien zwazek uczuciowy z marka zamiast uciekac do konkurencji. Wszystkim by to wyszlo na dobre zlosnik.gifok.gif

W takiej formie jestem za. Tylko, ze FAP do tej pory nie reagowal na takie potrzeby milosnikow marki. Jestem jednak zdania, ze bedzie coraz lepiej. Jestem ciekaw kampani MiTo. Dzieki temu wysmianemu silnikowi 1.4 moze trafi pod strzechy i rozbudzi potrzeby (spopularyzuje) wiekszej czesci spoleczenstwa. Moim skromnym zdaniem takie MiTo (w koncu z 1.4 TB to rasowa Alfa) w segmencie malych samochodow i w rozsadnej cenie to naprawde znakomite posuniecie smile.gif Oby sie sprzedawala jak fiat 500! Beda pieniadze na kolejne modele (moze RWD i v6?)!

> Dlaczego?

By nie przezyc takiego rozczarowania jak w chwili gdy jechalem 2.4 JTD na jazdach probnych. Pseudo terenowy Outlander TB, ktorym czasami jedze w firmie, ze stalym napedem 4x4 ma bardzo zblizone osiagi. Po co psuc sobie wybujale wizje/marzenia smile.gif

> Masz na mysli oferte silnikowa czy cene tego auta?

Jedno i drugie.

>> Mam to szczescie, ze do ASO FAP w Bielsku Bialej mam niedaleko. A tam

> Hmmm ja jak na razie jestem srednio zadowolony z serwisow. Ale ciagle cierpliwosc mam grinser006.gif

> Moze powinienem wyprobowac FAP w Bielsku - w koncu to dla mnie niecale 2h drogi hmm.gif

Warto sprobowac. Niestety ich wada jest to, ze to wielka "fabryka", ogromna przeplyw samochodow wszystkich marek fiata, nie zawsze nowy klient jest tak wzorowo obslugiwany jak mozna by na to liczyc, bo np. pilnie trzeba dokonczyc samochod jednego z dyrektorow fabryki czy kogos z zarzadu (wzglednie znajomego). Ale to prawdziwa "klinika" ostatniego ratunku. Trafiaja to z calej polski przypadki beznadziejne i... wyjezdzaja o wlasnych silach smile.gif

> Moze przy ich okazji sprawdze jak zmienia sie podejscie do klienta w pobliskich mi ASO zlosnik.gifhehe.gifok.gif

Bede ciekaw Twojej relaji z jazd MiTo smile.gif

Napisano
  • Autor

> OK, lecz stawiam pytanie jakiej GTA? Nie jestem pewien ale

> historyczne GTA to chyba glownie (jesli nie wylacznie) lekkie

> RWD z niezbyt duzymi silnikami (wzglednie z rodzina v6 od lat

> 70'tych). Obecna linia GTA po pomieszanie FWD i AWD. Jesli dla

> uproszczenia przyjmiemy ze szczytem mozliwosci seryjnych 147

> GTA, 156 GTA bylo przeniesienie 250 KM na asfalt to pozostaje

> nam platforma AWD.

Nie znam dobrze historii linii GTA. Jak wspomnialem przygode z GTA rozpoczalem w modelu 147. Nie upieram sie przy FWD - jest Q4 niech wiec bedzie seryjny do GTA ok.gif Ale oby tylko konkurencja nie uciekala Alfie w segmencie tych mocniejszych silnikow ok.gif

> Brera z takim napedem jezdzi. Opierajac sie

> na opiniach cenionych przez mnie dziannikarzy prasowych (takze

> ikarowiczow - podobno nie czuc tego ze jezdzi.

Brera jest piekna. Ale brakuje jej pazura. Jedzie, ale bez emocji. Moze to jest ujemny wynik komfortu tj stabilnosci, wyciszenia silnika, wagi... Dobrze, ze poprawili fotele. Ciekaw jestem jak jezdzi wersja S, szkoda ze jest limitowana - powinna byc dostepna w normalnej ofercie ok.gif

Bardzo jestem ciekaw jak jechalaby Brera z fiatowskim V6....

> Zas siegajac do segmentu v8 mamy

> piekna 8c i Maseratti. Tu powstaje pytanie w ktora strone pchac

> GTA? MiTo 1.8 T 230 KM to juz GTA? Mysle ze mogloby tak byc.

Zgadzam sie, w Mi.To powinno wystarczyc. GTA to powinna byc linia topowych wersji ze sportowymi detalami (poza silnikami fotele, specjalnie zestrojone tlumiki itp). Ale takie auta, ktorymi mozna sie poruszac na codzien ok.gif

> To zapewne bardzo frustrujace gdy kierowca naprawde ladnej limuzyny o

> zadziornych rysach, jako niewatpliwie jest 159, musi ustepowac

> miejsca mocniejszym wersjom Mondeo, Avensis, Passatow.

Nie bylem zbyt dosadny chyba... popatrz na oferte silnikowa Brery. Ten "pure spirit of Alfa" na prostej nie dotrzyma kroku zwyklemu Passatowi pad.gif

A ludzie z Ikara taka wypowiedz potraktowali od razu jako "kozaczenie".. nie chcialo mi sie ciagnac watku w tym tonie...

> Swiatelko w tunelu jest. Trzymam za to kcikuki. Gdyby juz w tym roku

> zaaplikowano do 159 obiecany 1.8 T 230 KM to bez watpienia

> przygarnalbym 159

159 to na prawde niezly samochod ok.gif

Sedan, ktory potrafi sprawiac frajde z jazdy ok.gif

> Juz 147 2.0 TS nie radzila sobie na serpentynach Salmopolu (w sensie

> przekazania mocy na kola). Z pewnoscia moje braki w technice

> jazdy odpowiadaja za przynajmniej 75% tych problemow. Ale trudno

> mi sobie wyobrazic GTA w tej sytuacji. Dalej nie kontynuuje bo

> faktycznie nie mialalem okazji prowadzic GTA

Ja jechalem dosc krotko 146GTA... ale owszem. Przy bardziej energicznych manewrach na slabszym podlozu (piasek lub zwir) robila sie mocno nerwowa. Zgadzam sie, ze AWD moze byc w niej przydatne ok.gif

Po tej jezdzie GTA zastanawialem sie komu i czemu moze takie auto sluzyc. Model 147 uzalem jako auto do miasta, dla kogos kto moze je uzytkowac na codzien i od czasu do czasu lubi poczuc docisk plecow do fotela. W tym aucie nie rzucalo mnie na kolana to jak trzyma sie drogi. W miescie, w korku.... usmiech na twarzy powodowal sam dzwiek silnika hehe.gif

Wiem, ze to nie wszystko... ale to bylo "to cos" czego obecnym V6 moim zdaniem brakuje...

> Jechales 33? 950 kilo wagi, 107 koni w wersji 1.7 IE i 1050 kg przy

> ok 137 w wersji 1.7 16v :-)

> Powyzej 160 km/h samochod wprawdzie lekko gubi stoicki spokoj

> (stobilnosc) ale procz nielicznej sieci autostrad nie mam okazji

> jezdzic z takimi predkosciami. Nawet na katowickim odcinku A4,

> ktory do tej pory byl dla mnie (i wielu innych kierocow)

> odcinkiem testowym, roi sie od policyjnych radarow, patroli itp.

> Zgoda w 100%. Do tego ladna linia, ciekawe wnetrze, logo AR (z calym

> bagazem historii). Chcialo by sie miec...

Nie, nie jechalem 33... ale wiem, ze w 159 mozna sie zapomniec. W poprzednim aucie zaczynalem czuc predkosc w okolicy 130-140 km/h... w 159 zauwazam identyczne odczucie dopiero powyzej 160 km/h.

Zgadzam sie, ze drog brakuje i nie ma gdzie jechac z takimi predkosciami. Ale rownie dobrze rozmawiajac w tym tonie mozna kompletnie uciac dyskusje o mocniejszych silnikach wink.gif

> Moja rodzina (3 sztuki + 4 w drodze) z trudem wybrala sie na wakacje

> do Wloch w przepastnym Mondeo kombi. Jak sobie pomysle, ze

> mialbym sie zmiescic do 159sedan wzglednie do 159 SW to ciarki

> mi po plecach przechodza. A do 159 CrossWagon z Toresnem ... Za

> biedny jestem zeby wszystkie ciuchy kupowac na miejscu

hmm.gif

Z tego co mowisz.... bede kontrowersyjny.... ale byc moze AR powinna jednak pomyslec o produkcji auta w segmencie van? hmm.gifzlosnik.gifhehe.gif

> W takiej formie jestem za. Tylko, ze FAP do tej pory nie reagowal na

> takie potrzeby milosnikow marki. Jestem jednak zdania, ze bedzie

> coraz lepiej. Jestem ciekaw kampani MiTo. Dzieki temu wysmianemu

> silnikowi 1.4 moze trafi pod strzechy i rozbudzi potrzeby

> (spopularyzuje) wiekszej czesci spoleczenstwa. Moim skromnym

> zdaniem takie MiTo (w koncu z 1.4 TB to rasowa Alfa) w segmencie

> malych samochodow i w rozsadnej cenie to naprawde znakomite

> posuniecie Oby sie sprzedawala jak fiat 500! Beda pieniadze na

> kolejne modele (moze RWD i v6?)!

Tak, Mi.To moze pomoc AR... i tez na to licze waytogo.gif

> By nie przezyc takiego rozczarowania jak w chwili gdy jechalem 2.4

> JTD na jazdach probnych.

A co rozczarowalo? hmm.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ja bym wprowadzil:

> - ponownie linie GTA z silnikami V6 o pieknym brzmieniu i mocach

> rzedu 350-400 koni...

I kto by to kupił zlosnik.gif

> - wskrzesilbym puchar AR (np. w oparciu o Mi.To)

Tu się podczepie w pucharze alfy 156 jakie one miały silniki?

> - w marketingu stawialbym na slowo-klucz: SPORT i zatrudnilbym ludzi

> do specjalnego dzialu, ktorego zadaniem bylaby budowa takiego

> wizerunku marki.

Nigdy zlosnik.gif

Taki marketing jak mają czyli kupowanie auta sercem to dla mnie strzał w 10 cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.