Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biopaliwa, BioDiesel, Bioester

Featured Replies

Napisano

Witam. Na stacji Bliska w Rzeszowie znalalem cos co sie zwie Bioester. Kosztuje to dziadostwo 4 zl za litr. Na stronie tejze stacji pisza ze niczym nie rozni sie ten wynalazek od zwyklego ON. Moje pytanie czy mial ktos z czyms takim do czynienia? Da sie na tym jezdzic czy pompa powie <papa> Posiadam Golfa IV 1,9 TDI 110km

Napisano

A co na to instrukcja do Twojego auta? Bo ja do Fabii TDI leje (producent zezwala) i jeździ całkiem normalnie.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> A co na to instrukcja do Twojego auta? Bo ja do Fabii TDI leje

> (producent zezwala) i jeździ całkiem normalnie.

> Krawiec

A wiesz ze nie sprawdzalem. Poszukam, ale z tego co mi wiadomo Fabia TDI ma ten sam silnik co golf. Ile juz przejechales na tym paliwie i jakie masz odczucia oprocz tego ze taniej ?

Napisano

> Fabia TDI ma ten sam silnik co golf.

jestes w bledzie, Fabia ma 101KM na pompowtrysku, golf 110KM to AHF badz ASV(bodajze) na zwyklej pompie, no ale skoro Fabia wg instrukcji moze, to Golfowi nie powinno nic byc, bo i na oranzadzie jezdzi podobno smile.gif

Napisano
  • Autor

> jestes w bledzie, Fabia ma 101KM na pompowtrysku, golf 110KM to AHF

> badz ASV(bodajze) na zwyklej pompie, no ale skoro Fabia wg

> instrukcji moze, to Golfowi nie powinno nic byc, bo i na

> oranzadzie jezdzi podobno

Hehe nie wykluczone nie znam sie na tym. Moj silnik to AHF ale nie wiem co to oznacza. Czytalem ze Bioseter rozpuszcza uszczelki. hmm ciekawe

Napisano

> Czytalem ze Bioseter rozpuszcza uszczelki.

hahaha.gif

jak czysty olej rzepakowy z dodatkami uszlachetniającymi może tego dokonać icon_eek.gif

poza tym polski rząd kazał produkować taki specyfik polskim rafineriom, choć te twierdzą że jest to niedochodowe i wychodzą na tym na tzw. "0"

nadal nie są do końca uregulowane wszystkie kwestie prawne, dotyczące rozliczania faktur za ten rodzaj paliwa, paradoksalnie chodzi tu najbardziej o rolników, którzy boją się korzystać z tego tańszego paliwa, ponieważ nie wszystkie urzędy gmin uznają Bioestr za paliwo zgodne z rozporządzeniem (chodzi o dopłaty paliwowe do hektara ziemi)

są ewentualne małe minusy:

1. śmierdzisz smażalnią placków ziemniaczanych

2. może spalic więcej nawet do 10% paliwa w porównaniu do ON

3. możesz na początku odczuwac mniej mocy w aucie

4. przy mrozach rzędu -25'C lepiej nalać zimowe ON

Napisano

może spalic więcej nawet do 10% paliwa w porównaniu do ON

I to jest prawda mi Jtd kopcil z 15% wiecej co dyskwalllifikowalo uzywanie go w zastepstwie dla ON.Poza tym auto slabsze i glosniejsze

Napisano
  • Autor

> może spalic więcej nawet do 10% paliwa w porównaniu do ON

> I to jest prawda mi Jtd kopcil z 15% wiecej co dyskwalllifikowalo

> uzywanie go w zastepstwie dla ON.Poza tym auto slabsze i

> glosniejsze

Yhm. Zatankowalem 10l tego paliwa ale szczerze powiem ze silnik TDI zaczal chodzic ciszej i jakby byl delikatnie mocniejszy. A smierdzi plackami jak cholera smile.gif Nie wiem czy tankowac to czy nie 270751858-jezyk.gif

A co do uszczelek to gdzies czytalem wlasnie ze paliwo to jest agresywne i rozpuszcza uszczelki smile.gif

Napisano
  • Autor

Poczytalem troche o tych biopaliwach i szczerze mowiac zdania sa podzialone. Jesli nie ,ma problemu z uszkadzaniem uszczelek itd chyba warto to tankowac..... sam nie wiem

Napisano

Bioester "testowany" w moim Peugocie 206 zwykly 1,9D :

- Wyczytałem, ze bioester ma wyzszą temp. zaplonu ok. 120stC (ON ma ok. 55)

a mając oslabione swiecetrzeba krecić z 2-3 razy - i u mnie byly wlasnie takie objawy, chyba wiec lepiej mieszc pol na pol

-nie kopci

-drastycznego spadku ani przyrostu mocy nieodczulem

Pozdr.

QBI

Napisano

> 1. śmierdzisz smażalnią placków ziemniaczanych

Nie zauważyłem.. aby śmierdziało jakoś specjalnie inaczej z rury. To nie zużyta frytura clown.gif

> 2. może spalic więcej nawet do 10% paliwa w porównaniu do ON

Nie stwierdziłem, ani w trasie ani w mieście spalanie wydaje sie być na podobnym poziomie.

> 3. możesz na początku odczuwac mniej mocy w aucie

Tego też jakoś nie czuć chodź pomiarów nie robiłem.

> 4. przy mrozach rzędu -25'C lepiej nalać zimowe ON

No instrukcja do Fabii mówi ze przy -10 należy lać ON.

Krawiec

Napisano
  • Autor

Czyli z tego co widze lac i sie nie przejmowac smile.gif

> Nie zauważyłem.. aby śmierdziało jakoś specjalnie inaczej z rury. To

> nie zużyta frytura

> Nie stwierdziłem, ani w trasie ani w mieście spalanie wydaje sie być

> na podobnym poziomie.

> Tego też jakoś nie czuć chodź pomiarów nie robiłem.

> No instrukcja do Fabii mówi ze przy -10 należy lać ON.

> Krawiec

Napisano

ja mam seat alhambra2001 1.9tdi 116km[6g] AUY czy moge lac do baku bioestry bo nie mam instrukcji po polsku i chce sie dowiedziec czy mi to pompowtryskiwaczy nie popiesci

• 1 miesiąc później...
Napisano

ojciec jezdzi na biodieslu (merc w124 2,0D 92r od 14 lat taxi!!!) i jak narazie nic specjalnego sie nie dzieje. ale do nowszych aut to bym sie bal lac bio.

Napisano

> jak czysty olej rzepakowy z dodatkami uszlachetniającymi może tego

> dokonać

Ja w kwesti nazewnictwa technicznego :

Bioester to nie olej rzepakowy a ester etylowy lub metylowy oleju rzepakowego.

Roznica chemiczna jest taka ze lancuch zwiazku jest 3 x mniejszy(nic czysty olej), poniewaz kazda czastka kwasu npl linolowego jest zwiazana z jedna czaska alkoholu metylowego lub etylowego (olej rzepakowy to ester z alkoholem o nazwie gliceryna do ktorego przylaczaja sie 3 dlugie lancuchy kwasu np. linolowego)

Technicznie roznica jest taka ze otrzymujemy ciecz o wlasciwosciach podobnych do ON jesli chodzi o lepkosc, gestosc i temperature krzepniecia, wiec auto nie wymaga przerobek takich jak w przypadku zasilania czystym olejem rzepakowym.

> poza tym polski rząd kazał produkować taki specyfik polskim

> rafineriom, choć te twierdzą że jest to niedochodowe i wychodzą

> na tym na tzw. "0"

> nadal nie są do końca uregulowane wszystkie kwestie prawne, dotyczące

> rozliczania faktur za ten rodzaj paliwa, paradoksalnie chodzi tu

> najbardziej o rolników, którzy boją się korzystać z tego

> tańszego paliwa, ponieważ nie wszystkie urzędy gmin uznają

> Bioestr za paliwo zgodne z rozporządzeniem (chodzi o dopłaty

> paliwowe do hektara ziemi)

> są ewentualne małe minusy:

> 1. śmierdzisz smażalnią placków ziemniaczanych

> 2. może spalic więcej nawet do 10% paliwa w porównaniu do ON

> 3. możesz na początku odczuwac mniej mocy w aucie

> 4. przy mrozach rzędu -25'C lepiej nalać zimowe ON

A w kwestii ekonomii twierdze ze przy odpowiednich zmianach podatkowych teoretycznie moglibysmy sie uniezaleznic w duzej czesci od ropy, jesli chodzi o zasilanie diesli, ale nasze wspaniale panstwo nie mogloby żerowac na akcyzie za to zarobiliby rolnicy ;-)

Pozdro

Kosmi

Napisano

> Ja w kwesti nazewnictwa technicznego :

> Bioester to nie olej rzepakowy a ester etylowy lub metylowy oleju

> rzepakowego.

> Roznica chemiczna jest taka ze lancuch zwiazku jest 3 x mniejszy(nic

> czysty olej), poniewaz kazda czastka kwasu npl linolowego jest

> zwiazana z jedna czaska alkoholu metylowego lub etylowego (olej

> rzepakowy to ester z alkoholem o nazwie gliceryna do ktorego

> przylaczaja sie 3 dlugie lancuchy kwasu np. linolowego)

> Technicznie roznica jest taka ze otrzymujemy ciecz o wlasciwosciach

> podobnych do ON jesli chodzi o lepkosc, gestosc i temperature

> krzepniecia, wiec auto nie wymaga przerobek takich jak w

> przypadku zasilania czystym olejem rzepakowym.

icon_eek.gif o to mnie zażyłeś, w takie chemiczne szczegóły nie wchodziłem, ba pojęcia bardzo o tym nie mam - nie ta profesja palacz.gif

> A w kwestii ekonomii twierdze ze przy odpowiednich zmianach

> podatkowych teoretycznie moglibysmy sie uniezaleznic w duzej

> czesci od ropy, jesli chodzi o zasilanie diesli, ale nasze

> wspaniale panstwo nie mogloby żerowac na akcyzie za to

> zarobiliby rolnicy ;-)

> Pozdro

> Kosmi

no niestety jeśli chodzi o kwestie podatkowe, to nie jest tak pięknie i prosto niestety. Na Bioestrze nie zależy przede wszystkim polskiemu parlamentowi (może trochę PSLowi), poza tym jest mocne anty lobby.

Rolnik się w Polsce nie liczy i napewno by na tym nie zarobił, prosty przykład - mąką, produkty pochodne podrożały ~ 20% od zeszłego roku, a np. pszenica jest tańsza o ok.1/3 niż w zeszłym roku pomimo mniejszych zbiorów. To niech mi ktoś wytłumaczy gdzie jest różnica? U pośredników ......

Napisano

> Rolnik się w Polsce nie liczy i napewno by na tym nie zarobił, prosty

hahaha.gif to pewnie dlatego dopłacimy do KRUSu 16,5 miliarda złotych... hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> to pewnie dlatego dopłacimy do KRUSu 16,5 miliarda złotych...

się śmiejesz, wiadomo wśród rolników jest grupa, ba RZESZA, małorolnych chłopków-roztropków w liczbie na hektar posiadanych gruntów przekraczającej normy zdrowego rozsądku i to oni wykańczają KRUS i trzeba do nich dopłacać

ale jest tez spora grupa osób która specjalizuje się juz w róznej produkcji rolnej, posiada dużo guntów lub/i posiada gospodarstwa wyspecjalizowane i dlaczego ich też karać, dyskryminowac i traktowac jak innych małorolnych? zresztą ta grupa zazwyczaj nie korzysta z KRUSu, bo dawno posiada już swoją działalność gosp.

tak więc najpierw trzeba rozwiązać problem leżący u podstaw, osób które kurczowo całymi rodzinami trzymają się swoich "34 arów" i nie potrafiąca związać końca z końcem.

nie wiem jakie jest tu rozwiązanie - przekwalifikowanie, dokształcanie.... napewno nie ciągłe pompowanie kasy i tworzenie Państwa socjalnego, bo tracą na tym wszyscy

nie będę się tu rozwodził o uchybionej pomocy UE i tworzenia przez nią gospodarki prawie kierowanej, bo nie ma po co, dla mnie podstawą do początku jakichkolwiek zmian jest zmiana pokolenia na młodsze, dopiero potem będzie można cokolwiek zmieniać

Napisano

> olej

> rzepakowy to ester z alkoholem o nazwie gliceryna do ktorego

> przylaczaja sie 3 dlugie lancuchy kwasu np. linolowego)

>

Kosmaty ! nono.gif

Gliceryna to C3H5(OH)3

Popraw mi się Kolego smile.gif

Zwracam honor - gdyby w Twojej wypowiedzi był przecinek w odpowiednim miejscu wsio byłoby super jasne.

Ale doczytałem dokładnie, wyobraziłem sobie przecinek i wsio OK.

Napisano

> Kosmaty !

> Gliceryna to C3H5(OH)3

> Popraw mi się Kolego

No i co z tego wynika ?

Bo wzor gliceryny znam od podstawowki ;-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam. Na stacji Bliska w Rzeszowie znalalem cos co sie zwie

> Bioester. Kosztuje to dziadostwo 4 zl za litr. Na stronie tejze

> stacji pisza ze niczym nie rozni sie ten wynalazek od zwyklego

> ON. Moje pytanie czy mial ktos z czyms takim do czynienia? Da

> sie na tym jezdzic czy pompa powie Posiadam Golfa IV 1,9 TDI

> 110km

Używałem bioestru w citroenie 1.5D, volkswagen LT oraz audi a4 (PD) najważniejsza różnica to mniej czarnego dymu z rury wydechowej, osiągi te same, spalanie to samo, taniej nawet do 50 gr za litr , nie zajeżdża plackami tak jak w przypadku czystego oleju rzepakowego albo zużytego po frytkach tyle praktyki. Jeśli chodzi o teorie właściwości ma zbliżone do ON z jedną różnicą temp zablokowania zimnego filtra czyli to co teraz jest na stacjach stosować do -5 w większe mrozy trzeba dolać dodatku chyba że zrobi to dystrybutor w zime się okaże.

• 4 miesiące później...
Napisano

> Teraz jest chyba poprawiony do -20

fakt mój citroen odpalił przy -12 (dwa cykle grzania świecami żarowymi), ledwo zaskoczył i przez ok 20 sekund miał nierówne obroty po czym pracował jak na normalnym oleju napędowym. Przy -8 (też dwukrotne grzanie świecami żarowymi) na oleju napędowym odpalił od razu i tylko przez może 4 sekundy miał nierówne obroty. Mój wniosek jest taki że przy dużych mrozach albo mieć w baku olej napędowy albo mieszaninę oleju napędowego i bioestra w proporcji pół na pół.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.