Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczka tylnej szyby w kombiku.

Featured Replies

Napisano

Mam problem z wycieraczką tylnej szyby - po prostu nie mogę jej ściągnąć. Śruba odkręca się swobodnie, ale ramię wycieraczki jest chyba dobrze nabita na klin i nie daje się ruszyć. Boję się uderzać młotkiem z uwagi na fakt, że przechodzi ona przez szybę i żeby czegoś nie uwalić w mechanizmie. Czy ma ktoś doświadczenia w tym temacie - może polecilibyście jakiś preparat, który by ją w jakiś sposób poluzował lub jakąś inną metodę, która by pozwoliła na jej zdjęcie.

Napisano

> może polecilibyście jakiś preparat, który by ją w jakiś sposób poluzował

Preparaty są w przyklejonym wątku: " Smary, kleje, szuwaksy i inne preparaty." wink.gif , a wśród nich do popuszczania zardzewiałych elementów (WD40 przy nim to zwykła woda wink.gif ) :

280902821-siarczek.jpg

Pozdroofka

Napisano

Witam

Jak juz popsikasz tym preparatem to aby ja zdjac zastosuj kilka razy -smiesznie zabrzmi ale dobrze opisuje co trzeba zrobic- "cios karate" kantem, podstawa dloni lub piescia w ramie wycieraczki jakies 2-5 centymetrow od oski silnika. Powinna puscic na wieloklinie

Tylko delikatnie tak aby nie polamac ramienia. Sile uderzenia dobierz wedlug wlasnego uznania. Po uderzeniach sprawdzaj czy nie da sie jej juz zdjac pociagajac ja do siebie za element tuz przy osce.

Pozdrawiam

p.s

Opisana metode stosujesz na wlasna odpowiedzialnosc nie biore odpowiedzialnosci za polamane ramie wycieraczki.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Myślę, że gdzieś u siebie dorwę ten preparat. Pozdrawiam.

Napisano

> Myślę, że gdzieś u siebie dorwę ten preparat.

Do Twoich celów byłby dobry jeszcze innny preparat. Nie pamiętam nazwy ale na szarej puszce sąjakieś srubki i płatki śniegowe smile.gif Preparat działa tak, że po psiknięciu temperatura elementów spada do -30*, kurczą się i łatwo je wtedy zdjąć.

Możesz też zaryzykować z gaśnicą śniegową. W końcu to -79* wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Do Twoich celów byłby dobry jeszcze innny preparat. Nie pamiętam

> nazwy ale na szarej puszce sąjakieś srubki i płatki śniegowe

> Preparat działa tak, że po psiknięciu temperatura elementów

> spada do -30*, kurczą się i łatwo je wtedy zdjąć.

Znalazłem to na Allegro. Chyba o to chodzi

MOTIP

Dzięki.

Napisano

> Chyba o to chodzi

O to to... Tylko uważaj gdzie psikasz, zimne jak cholera... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No i kicha. Dzisiaj dwie godziny walczyłem. Wypsikałem prawie cały preparat na sworzeń wycieraczki i nic. Ani drgnęła. Kilkukrotne zmrażanie i odmrażanie nie dało żadnych rezultatów. Nie pomogły również "ciosy karate" jak też uderzenia młotkiem (po tym musiałem spiłować łepek sworznia bo zaklepało gwint). Jest po prostu nie do ruszenia i chyba zostanie jedynie rozcięcie jej boschem.

Ale na tym nie koniec, bo wkurzony wyjeżdżając z domu wpakowałem się tyłem na kupę żwiru, który sąsiad wysypał w miejscu gdzie zawsze nawracałem no i zarysowałem zderzak angryfire.gif. Tak, że dnia nie mogę zaliczyć do udanych. Szkoda gadać.

Napisano

> No i kicha.

No to chyba dojrzałeś do czegoś takiego: grinser006.gifKLIK

Zresztą wpisz w szukarkę allegro ściągacz wycieracz*

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No to chyba dojrzałeś do czegoś takiego: KLIK

> Zresztą wpisz w szukarkę allegro ściągacz wycieracz*

Powiem Ci szczerze, że nawet mi chodził po głowie taki pomysł, ale myślałem o ściągaczu do przegubów. Niestety nie miałem takiego, a później pomyślałem, że nawet jeśli bym go użył to albo nie byłoby go jak włożyć, albo plastik na wycieraczce by pękł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.