Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dojechałem swoją Vectrą do Polski...

Featured Replies

Napisano

... w sumie zrobiłem 1980km, a autko miało średnie spalanie 8.1l/100km. Prędkości w od 130km/h do 180km/h gdzie można, prędkość maksymalna sprawdzona biglaugh.gif. Średnia prędkośc z komputera 94km/h, ale w Polsce stałem ponad 1.5h w korkach, a auto chodziło cały czas, bo gorąco i bez klimy ciężko wink.gif. Plus jakaś godzina korków w Europie i UK, tak więc średnia lekko zaniżona biglaugh.gif

Tak się chciałem pochwalić, bo wszyscy się chwalą zużyciami paliwa biglaugh.gif

Swoją drogą - 1.8VVT daje radę i jak ktoś ma wątpliwości, czy to jeździ, to nie powinien ich mieć. Oczywiście to nie diesel i moment dość mały, ale auto załadowane bagażami, dwóch chłopów po 110kg na pokładzie i samochód sunął po drodze jak powinien. Nie powiem, 2.0T by dawało lepiej radę, ale będą obiektywnym na ile to możliwe - silniczek daje radę i jestem bardzo z niego zadowolony waytogo.gif

Napisano

> ... w sumie zrobiłem 1980km,

Pogratulować i witamy w naszym pięknym kraju, ok.gif

Powracając do spalania to Diesel by spalił znacznie mniej na 100km biglaugh.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> Pogratulować i witamy w naszym pięknym kraju,

20.GIF

> Powracając do spalania to Diesel by spalił znacznie mniej na 100km

> pozdro

Wiem, ale nie wyobrazasz sobie jak ja k...a nie lubie dieseli sciana.gif

Napisano

Ja we wrześniu będę testował Vectrę 1.6 to też się pochwalę. zlosnik.gif Na razie muszę powalczyć z AFL. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja we wrześniu będę testował Vectrę 1.6 to też się pochwalę. Na

> razie muszę powalczyć z AFL.

A mi radziłeś 2.2 kupić biglaugh.gif

Swoją drogą pochwal się, pochwal, bo ciekaw jestem jak to jeździ... AFL fajna rzecz, rozumiem, że z xenonami? Tylko tego mi brakuje w mojej viki blush.gif

Ja się jutro pochwalę swoimi modyfikacjami autka palacz.gif

Napisano

> Wiem, ale nie wyobrazasz sobie jak ja k...a nie lubie dieseli

Kiedyś też tak miałem ale po pierwszym dieslu to się zmieniło i teraz tylko klekoty waytogo.gif Choć nie wykluczam kolejnego auta w benzynie ale tylko z LPG wink.gif

pozdro

Napisano

Sporo tras robiłem, na razie w 4 osoby było okej.

AFL fajny jest tylko jak klęknie to bida. Muszę rozebrać lewą lampę bo się coś zacina. oslabiony.gif Generalnie można założyć AFL do samochodu bez. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedyś też tak miałem ale po pierwszym dieslu to się zmieniło i teraz

> tylko klekoty

ale ja miałem klekoty, i nawet tuż przed vectrą też miałem klekoty - zacne silniki... ale diesela nie zniese biglaugh.gif

> Choć nie wykluczam kolejnego auta w benzynie ale tylko z LPG

> pozdro

tą opcję też miałem, i tez jej nie zniese biglaugh.gif. Tym bardziej, że następne może być 4x4 2.0T w Insignii - się zakochałem w tym aucie serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie można założyć AFL do samochodu bez.

Może bym i się bawił, ale jak sie skończy gwarancja, auto idze do przysłowiowego żyda... szkoda kasę topić wink.gif

Napisano

> Wiem, ale nie wyobrazasz sobie jak ja k...a nie lubie dieseli

A ja jak k...a nie lubię benzyn sciana.gif

Napisano

Pogratulowac trasy! Ja sie wybieram do niemiec na koniec sierpnia wiec zobacze jak moj sie sprawdzi.

17 sierpnia jest spot w Winwick Quay - Vectra-c.com

Podjade goscinnie chyba. Bedziesz? Moze sie uda mini spot AK zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 17 sierpnia jest spot w Winwick Quay - Vectra-c.com

> Podjade goscinnie chyba. Bedziesz? Moze sie uda mini spot AK

Uhm, aktywny jesteś na V-C? Co do spota, to się zobaczy, jak to daleko ode mnie. Poszukam na ich stronce więcej info ok.gif

Napisano

> Uhm, aktywny jesteś na V-C? Co do spota, to się zobaczy, jak to

> daleko ode mnie. Poszukam na ich stronce więcej info

Aktywny pasywnie czyli wiecej czytam niz pisze zlosnik.gif

Spot jest kolo Liverpool'u.

Napisano
  • Autor

> Aktywny pasywnie czyli wiecej czytam niz pisze

> Spot jest kolo Liverpool'u.

No, było mówić, że to przy połączeniu M62 z M6 - rzut kamieniem ode mnie, także raczej powinienem być. Może uda się mini spot biglaugh.gif

Dodaj się do listy na VC może icon_rolleyes.gif. Ja mam numerek 12 wink.gif

btw - a Ty gdzie jesteś ulokowany? Bo mi się nie chce na liście szukać na KE wink.gif

EDIT

Ty w ogole nie jestes na liscie na KE tuk.gif - biegusiem mi to naprawic zakrecony.gif

Napisano

Jakbyś był zainteresowany wiedzą jak się porusza 1.6 16V to niniejszym informuje.

Trasa Kraków->Warszawa, 300km, 4 osoby, 2/3 bagażnika. Pod góry 130 sprawiało problemy na 5 biegu, ale 4 już było okej. Wyprzedzać dawało radę, chociaż potrzeba trochę więcej miejsca niż przy Omedze. Nawet pod takim obciążeniem powyżej 4000rpm silnik budził się i dawał sobie radę. Spalanie przy 130km/h na tempomacie przez ~35km (Radom->Białobrzegi) wyszło spalanie 7.5l, przy 90-100km/h poza kawałkiem Radom->Białobrzegi 7l/100km. Uważam, że osiągi są dobre jak na 105KM, spalanie również zadowalające, w mieście pali sporo jak na swoje osiągi bo 9.8l/100km.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jakbyś był zainteresowany wiedzą jak się porusza 1.6 16V to

> niniejszym informuje.

Pewnie, że jestem, bo raz, że dla potomnych, dwa uważam, że te moje 140 koników polnych to absolutne minimum, trzy - 1.6 nie jest oferowany w UK - czyli ogołnie ciekawość ok.gif

> Trasa Kraków->Warszawa, 300km, 4 osoby, 2/3 bagażnika. Pod góry 130 sprawiało problemy na 5 biegu,

To mnie akurat nie dziwi wcale, bo by sprawnie pod górki pomykać przydaołoby sie z 220niutków

> ale 4 już było okej. Wyprzedzać dawało radę, chociaż potrzeba trochę więcej miejsca niż przy Omedze.

schodziłeś do III czy na IV? Pamiętam mój zeszły rok focusem 1.8 115KM, większośc wyprzedzania na III.

> Nawet pod takim obciążeniem powyżej 4000rpm silnik budził się i dawał sobie radę. Spalanie przy 130km/h na > tempomacie przez ~35km (Radom->Białobrzegi) wyszło spalanie 7.5l,

czyli podobnie jak 1.8 VVT

> przy 90-100km/h poza kawałkiem Radom->Białobrzegi 7l/100km. Uważam, że osiągi są dobre jak na 105KM,

> spalanie również zadowalające,

no to fajnie. Powiedz mi jeszcze ile waży Twoja viki i ile masz momentu

> w mieście pali sporo jak na swoje osiągi bo 9.8l/100km.

Z klimą, czy bez? W UK w ciepły dzień z klimą, w korkach komputer pokazywał 10.1l/100km.

Dzięki za realcję wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zaraz sie poprawie

Myślę tuk.gif

> Poszlo PW.

Dotarło wink.gif. Czyli co, na zlocie V-C się pojawiasz na 100%? Bo jak tak, to ja jadę biglaugh.gif

Napisano

> schodziłeś do III czy na IV?

Schodziłem do III

> no to fajnie. Powiedz mi jeszcze ile waży Twoja viki i ile masz

> momentu

150Nm i około 1410kg

> Z klimą, czy bez? W UK w ciepły dzień z klimą, w korkach komputer

> pokazywał 10.1l/100km.

Z klimą cały czas, nie wyłączam jej praktycznie rzecz biorąc.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i znowu w UK jestem. W sumie zrobilem 4488km ze srednia predkoscia 70km/h, zuzylem 371l benzyny biglaugh.gif. Srednie zuzycie mi wyszlo 8.3l/100km - na zuzycie wplywaly korki, w ktorych troche postalem i auto pracowalo (klima), plus bylo jakies 300km po Lodzi i okolicach - swoje to zrobilo.

Ogolnie podtrzymuje swoje zadowolenie w silniczka, zwlaszcza za male zuzycie paliwa - jadac w Anglii z predkosciami 120-130km/h zuzycie siegalo 7.3l/100km. Ganianie po Niemczech (srednia predkosc 108km/h) dalo zuzycie 9l/100km (spalanie podbite przez korki pod Hamburgiem). Wiekszosc trasy na tempomacie.

Jedno rozczarowanie to slaba stabilnosc auta i podatnosc na mocny wiatr boczny - we Francji musialem zwolnic do 110km/h bo potrafilo autem rzucic. Inni gonili (Kia Carnivalem na przyklad) 130km/h i zdawalo sie, ze wiatr im nie przeszkadza.

Dodatkowo zmechacilo sie oparcie pol skorzanego fotela kierowcy, co mnie troszke zdziwilo.

Poza tym - miodzio. Porownujac z poprzednimi latami, spalanie wyzsze o 0.13l/100km od Focusa 1.8, ale wygoda nieporownywalnie lepsza w wiki. biglaugh.gif

Napisano

Chcialo Ci sie liczyc? zlosnik.gif

Ja jade w przyszla sobote do Wuppertalu - zobaczymy jak moja 'Siggy' sie sprawdzi. Na wiatry nie narzekam bo jest sporo ciezsza zlosnik.gif

P.S.:

Nie bedzie mnie w niedziele frown.gif Wypadl mi wyjazd urlopowy jak napisalem wyzej i musze miec troche czasu na przygotowanie a tylko ten weekend mi zostal. Dam znaka jak sie pojawie w Twoich okolicach.

Napisano
  • Autor

> Chcialo Ci sie liczyc?

Komputer liczyl biglaugh.gif

> Ja jade w przyszla sobote do Wuppertalu - zobaczymy jak moja 'Siggy'

> sie sprawdzi. Na wiatry nie narzekam bo jest sporo ciezsza

no moja wiki ze mna i bagazami wazyla jakies 1600kg - chyba nie malo biglaugh.gif

> P.S.:

> Nie bedzie mnie w niedziele Wypadl mi wyjazd urlopowy jak napisalem

> wyzej i musze miec troche czasu na przygotowanie a tylko ten

> weekend mi zostal. Dam znaka jak sie pojawie w Twoich okolicach.

szkoda. myslalem, ze sie mini spot uda. No nic, trudno. Moze innym razem 20.GIF

• 5 tygodni później...
Napisano

No to teraz moje. zlosnik.gif

1.6 16V Z16XE 105KM, 4 osoby, w jedną stronę prawie pełny bagażnik w drugą stronę pełny. Spalanie jak była mniej załadowana przy 130km/h na tempomacie na autostradzie w granicach 7.0-7.5l/100km. W stronę powrotną gdzie było parę kg więcej spaliła 8-8.5l/100km, do tego prędkość 140 tempomat, do 150, nawet 160 chwilami. Generalnie na autostradzie silnik sprawował się okej, elastyczność pewna była, chociaż rzecz jasna żadnego Audi czy Vectry w dieslu dogonić nie mogłem, ale gwarantował spokojną jazdę z odpowiednią prędkością. Po mniejszych drogach, krętych (góry etc.) bywało gorzej. Pod jeden bardzo stromy podjazd (4 osoby, pusty bagażnik) odmówiła współpracy i musiałem się cofnąć. wink.gif Tylko podjazd był na jakieś 20 kilka procent. zlosnik.gif Poza tym większe góry (Szwajcaria) i 120km/h musiało być na 4. zlosnik.gif Mimo wszystko mocy trochę brakuje, uważam że 1.8 140KM to rozsądny kompromis. Pali znośnie, zawieszenie fajne (tylko łatwo się tył ugina pod załadunkiem czyli siada, w Omedze to nie występowało, i przez to przy wyższych prędkościach tył miał tendencje do myszkowania), dość wygodne, chociaż trudno pod siebie ustawić kubełki. zlosnik.gif Tylna kanapa wygodna, układ kierowniczy mógłby być bardziej precyzyjny trochę. Brak półki na górze deski i mało praktyczne podstawki pod napoje. Brak podstawek pod napoje z tyłu (dostępne w opcji).

Generalnie samochód okej, silnik 1.6 na miasto i mniejsze trasy, na autostrady jednak 1.8. zlosnik.gif

PS. Skrętny biksenon z doświetlaniem zakrętów to jest to. waytogo.gif Baaardzo fajne rozwiązanie, świeci super i naprawdę się przydaje. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Ales odgrzebal biglaugh.gif

Ale fajnie przetestowales swoje auto, bo faktycznie wszystkie warunki waytogo.gif Ja teraz 'testuje' swoja viki na spalanie przy czyms w stylu ekojazdy - zobaczymy, co mi wyjdzie. W pazdzierniku bede znowu gonil do Polski to potestuje spalanie przy spokojnej jezdzie.

A swoja droga mysle, ze moja Viki przy pelnym obciazeniu tez by mogla polec pod 20% podjazd, takze spoko wink.gif

Aha, ja akurat z tylu mam uchwyty na napoje i sa bardzo fajne. Te z przodu, przy hamulcu recznym sa takie sobie, bo utrudniaja wrzucanie biegow no i nie sa zbyt glebokie. Co do siedzenia ja nie mialem problemow i cala droge przelecialem bez najmniejszych boli. Latwo tez znajdowalem wygodna pozycje za kierownica. Brakuje mi tylko dobrych (czyt. xenonowych) swiatel i troche sztywniejszego zawieszenia.

Napisano

Dla mnie zawieszenie okej, ale skrętne biksenony to jest to. serduszka.gif Nigdy więcej tradycyjnych żarówek. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.