Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd 10 5 10 10 - czyli 0500 Czujnik prędkości Własnej

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zaczęło sie wszystko od latającej wskazówki od prędkościomierza wariowała ok 5 min a potem opadła jak kamień w wodę... Później prze wy sprzęg leniu i wybiciu 5iątego biegu obroty spadły do zera i silnik zgasł i tak kilka razy potem przy wy sprzęg leniu z 4 biegu obroty spadły i silnik zgasł.... i czasem pod czas jazdy zapala sie kontrolka Check Engine (kontrolka awarii silnika)

Kod 0500 (czyli 10 5 10 10) to - Czujnik prędkości własnej pojazdu

Można ten czujnik wymienić samemu jeśli tak to gdzie on jest? Czy trudno go wymienić? I ile taki czujnik kosztuje...?

Jak ktoś miał takie zdarzenie w swojej F-ce to proszę o pomoc!

Rozparzony Tomek!

Napisano

Wyglada na zerwanie linki predkosciomierza. Po zerwaniu linki pada predkosciomierz i tytulowy czujnik przestaje dzialac.

Linke latwo wymienic. W wielkim skrócie: Trzeba odkrecic zegary. Odkrecic linjke od skrzyni, wydlubac ja z grodzi. Zakladasz nowa linke i znowu wszystko dziala.

Napisano

Przerabiałem w zeszłym roku. Tak jak napisał szlachcic zajmij się linką.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem linkę ale mam wrażenie jak by mnie trochę oszukiwała na prędkości i w dodatku dalej trochę delikatnie drga a wcześniej nie drgała jak przyspieszałem i podczas jazdy.... Jest na to jakaś rada? Wcześniej miałem linkę dzieloną która się połamała na łączeniu a teraz kupiłem nie łączoną czyli w całości ma to wpływ na drgania??? Później umieszczę mały manual jak ja to zrobiłem....

Pozdrawiam

Napisano

> Jest na to jakaś rada?

Kupić oryginał a nie zamiennik. Ewentualnie ze szrotu używkę, tylko uważaj żeby nie kupić używki zamiennika wink.gif

> mam wrażenie jak by mnie trochę oszukiwała na prędkości

W którą stronę oszukuje i o ile?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kupić oryginał a nie zamiennik. Ewentualnie ze szrotu używkę, tylko

> uważaj żeby nie kupić używki zamiennika

> W którą stronę oszukuje i o ile?

> Pozdroofka

Oryginał kosztuję ok 120 - 150zł to znaczy dzielony... A zamiennik 37zł czyli nie dzielony...

Oszukuje o 3- 6 km/h w duł do końca nie wiem bo w Oleśnicy na wjeździe do miasta jest tablica z prędkością jechałem 70km/h tyle było na liczniki a na tablicy 66 lub 69 była upalona jedna kreska na tablicy więc nie wiem do konca....

Daję fotkę połamanej linki i tego co kupiłem....

dsc01653yd1.th.jpg

Napisano

> Oryginał kosztuję ok 120 - 150zł to znaczy dzielony... A zamiennik

> 37zł czyli nie dzielony...

No niestety, takie są ceny. Historia tego forum mówi: lepiej kupić oryginał niż wqr... denerwować się na trzy kolejno kupione zamienniki wink.gif

Acha - oryginał nie znaczy dzielony. U mnie jest oryginał z fabryki a jest w jednym kawałku.

> Oszukuje o 3- 6 km/h w duł do końca nie wiem bo w Oleśnicy na

> wjeździe do miasta jest tablica z prędkością jechałem 70km/h

> tyle było na liczniki a na tablicy 66 lub 69

Czyli zawyża. Jak w kazdej Astrze i w większości aut. Generalnie w zależności od rozmiaru opon licznik w Astrze oszukuje o od 6 do 15km (to takie forumowe statystyki smile.gif ) Ale ZAWSZE zawyża. U mnie jest różnica o dokładnie 10km/h w porównaniu z GPS'em

Napisano
  • Autor

Wybrałem co było tańsze... przed wypłatą... nic dodać nic ująć...

Następnym razem poproszę o oryginał....

Ale jak zawyża to chyba lepiej w sumie... GPS kupię sobie na gwiazdkę... 270751858-jezyk.gif

Chciałem się podzielić z wami tym co dziś (w sobotę 02.08.2008r) zrobiłem nie wiem czy Umieścić tu też ale w sumie to po co umieszczać na trzech innych Forach na jednym wystarczy.... chyba...?

Wymiana linki prędkościomierza - Manual - kliknij obok wink.gif

Pozdrawiam! I raz jeszcze dzięki za pomoc... smile.gif

Napisano

> Wymiana linki prędkościomierza - Manual

Jak będziesz wymieniał na oryginał to nie odkręcaj samej linki od skrzyni - jak piszesz umęczyłeś się milimetr po milimetrze. Klucz 10 nasadowy i wykręć cały ślimak ze skrzyni. Będziesz miał linkę ze slimakiem na wierzchu i bez problemu odkrecisz linkę i przykręcisz nową.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Klucz 10 nasadowy i wykręć cały ślimak ze skrzyni. Będziesz miał

> linkę ze slimakiem na wierzchu i bez problemu odkrecisz linkę i

> przykręcisz nową.

> Pozdroofka

A gdzie jest dokładnie, w którym miejscu mam to odkręcić od spodu skrzyni bo z góry nie widziałem nic takiego...

jedynie co widziałem z góry to przodem do linki po prawej mechanizm i tłok od zmiany biegów za linką też coś od biegów chyba łącznik zaś na lewo nic nie był... przed linką jest blok silnika i jakieś gumowe węże...

Mógłbyś mi gdzie jest ta śruba na nasadkę 10.... Może jakąś fotkę

Napisano

> A gdzie jest dokładnie

Widok na linkę:

281147919-linka2.jpg

Zbliżenie na śrubę

281147919-link3.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352495956308_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.