Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna porada

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam sie do zakupu alfy 147 rocznik 2001 z jakim silnikiem jeszcze nie wiadomo najprawdopodobniej padnie na 1.6 ze wzgledow finansowych, marzenie by bylo minimum 130/140 koni no alen ie wiem jak to wyjdzie z $$

na co zwracac uwage przy zakupie takiego wlocha ? jaka sa plusy minusy tego modelu czy jest z nim tak jak z fiatami ? ze blacharka

Napisano

> czy jest z nim tak jak z fiatami ? ze

> blacharka

A jakie to Fiaty mają problemy z "blacharką" ???

Napisano

> A jakie to Fiaty mają problemy z "blacharką" ???

jak to jakiej biglaugh.gif nawet takie mulher.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

yy prawie kazdy biglaugh.gif

Napisano

> yy prawie kazdy

fakt jak był walnięty odrazu cos wyjdzie wink.gif lepiej sie matizy trzymają zeby.GIF

a tak całkiem serio jak sie trafi dobry okaz to i tak popłyniesz części drogie

Napisano
  • Autor

> fakt jak był walnięty odrazu cos wyjdzie lepiej sie matizy trzymają

> a tak całkiem serio jak sie trafi dobry okaz to i tak popłyniesz

> części drogie

no wlansie jak teraz patrze to drogawe az nie sa a dodatkowo mam 15 proc znizki na czesci fiat,iveko i alfa zeby.GIF

Napisano

a mi nikt nie doradzi czy warto Alfe 156 brać z silnikiem 2.0 ( czy są wersje Turbo i jaka moc? ) czy 2,5 V6 i ogólne oponie użytkowników smile.gif

Napisano

> Witam

> Przymierzam sie do zakupu alfy 147 rocznik 2001 z jakim silnikiem

> jeszcze nie wiadomo najprawdopodobniej padnie na 1.6 ze wzgledow

> finansowych, marzenie by bylo minimum 130/140 koni no alen ie

> wiem jak to wyjdzie z $$

Nie bardzo rozumiem, z jednej strony chcesz ze wzgledow finansowych silnik 1.6 a z drugiej strony 140 KM.

Bierz 1.9 JTD i bedzie Pan zadowolony zlosnik.gif

Napisano

> a mi nikt nie doradzi czy warto Alfe 156 brać z silnikiem 2.0 ( czy

> są wersje Turbo i jaka moc? ) czy 2,5 V6 i ogólne oponie

> użytkowników

ja mam 2.0 polecam wersji turbo nie było 270751858-jezyk.gif pozatym 2.0v6 turbo a to juz wydatek tyle ze w gtv : smile.gif

Napisano

> Nie bardzo rozumiem, z jednej strony chcesz ze wzgledow finansowych

> silnik 1.6 a z drugiej strony 140 KM.

> Bierz 1.9 JTD i bedzie Pan zadowolony

kle kle w alfie zeby.GIF to tylko z wariatorem albo szklankami zużytymi nigdy ropniakiem ......profanacja

Napisano

> kle kle w alfie to tylko z wariatorem albo szklankami zużytymi nigdy

> ropniakiem ......profanacja

Też tak mówiłem dopóki nie pojeździłem kilka dni 156 1.9JTD 16V 140KM wink.gif

Napisano

Problemy tylko i wyłącznie w przypadku auta "dzwonionego". skromny.gif

Napisano

> Też tak mówiłem dopóki nie pojeździłem kilka dni 156 1.9JTD 16V 140KM

a ja tak nie mówiłem, ale zacząłem jak pojeździłem kilka dni 159 z 1,9 smile.gif

W specyficzny dla siebie sposób ujął to Clarkson w małym rozdzialiku jednej z książek. Jak zwylke przesadza.. choć.. wink.gif ale poważmie, to żeby wyolbrzymić jakiś problem - musi on wcześniej istnieć, zera się nie pomnoży.

Napisano

> Problemy tylko i wyłącznie w przypadku auta "dzwonionego".

podobno zdarzają się też z 2 innych powodów - pozatykane odpływy z podłogi i woda tam stoi, paruje i rdzewieje. A drugi na który mi zwrócił kiedyś uwagę jeden mechanik (nie dotyczy tylko alf) - to podkładanie w serwisach nóżek podnośnika pod zgrzewy blach zamiast w miejsca do tego przeznaczone i na specjalnych podkładkach z wycięciem-takie blachy się ponoć rozłażą po paru razach - szczelinka do niej woda i już.

A i jeszcze jedno miejsce - gdzie dolna uszczelka drzwi (kierowcy bo tam najczęściej użytkowane) ociera o próg - zdziera farbę, a później rdzewieje. Widziałem kilku bravach, w tym w swojej, a teraz w 156 - w tym samym miejscu lakier już matowieje.

Napisano

> podobno zdarzają się też z 2 innych powodów - pozatykane odpływy z

> podłogi i woda tam stoi, paruje i rdzewieje. A drugi na który mi

> zwrócił kiedyś uwagę jeden mechanik (nie dotyczy tylko alf) - to

> podkładanie w serwisach nóżek podnośnika pod zgrzewy blach

> zamiast w miejsca do tego przeznaczone i na specjalnych

> podkładkach z wycięciem-takie blachy się ponoć rozłażą po paru

> razach - szczelinka do niej woda i już.

> A i jeszcze jedno miejsce - gdzie dolna uszczelka drzwi (kierowcy bo

> tam najczęściej użytkowane) ociera o próg - zdziera farbę, a

> później rdzewieje. Widziałem kilku bravach, w tym w swojej, a

> teraz w 156 - w tym samym miejscu lakier już matowieje.

No fakt. bow.gif

Jeśli chodzi o takie mankamenty blacharskie, to w 156 jest jakaś choroba na łączeniu progów z błotnikami. Lakier odpryskuje i pojawia sie rdzawy nalot praktycznie zawsze. hmm.gif

Napisano

> No fakt.

> Jeśli chodzi o takie mankamenty blacharskie, to w 156 jest jakaś

> choroba na łączeniu progów z błotnikami. Lakier odpryskuje i

> pojawia sie rdzawy nalot praktycznie zawsze.

jeśli chodzi o te miejsca jak i błotnik tuż za krawędzią dolną-tylną tylnych drzwi, to tam występuje piaskowanie lakieru i rdzewienie. Ale to jest wynikiem złej regulacji blach (w fabryce) - nie może element będący bardziej z tyłu wystawać bocznie w stos do poprzedzającego go elementu. Jeśli wystaje to występuje to piaskowanie, lakier złazi i rdzewieje.

Mi na to zwrócili uwagę w Viamocie - po jednej stronie miałem dosłownie milimetr głębiej tą krawędź drzwi niż po drugiej i po tej pierwszej już po 2tys km czuć było pod ręką lekkie zmatowienie lakieru, a po drugiej stronie nie. Wyregulowali mi to wszystko na gwarancji, dodatkowo zabezpieczyłem spec folią 3M (taka sama jest nakładana fabrycznie w 159, toyotach i in w tych samych miejscach) i nakleiłem nakładki na progi.

Tak że jeśli ktoś naprawia-maluje te miejsca to warto jednocześnie usunąć przyczynę.

A, zalecali też chlapacze, ale nie chciałem bo brzydal by się zrobił, ale same chlapacze nie pomagają - oglądałem 156 która z chlapaczami jeździła chyba od nowości i miała zdarty lakier na łączeniach progu z przednim błotnikiem (próg bardziej wystawał)

Napisano

> a ja tak nie mówiłem, ale zacząłem jak pojeździłem kilka dni 159 z

> 1,9

> W specyficzny dla siebie sposób ujął to Clarkson w małym rozdzialiku

> jednej z książek. Jak zwylke przesadza.. choć..

No wiec coz takiego zasugerowal on i dlaczego po kilku dniach w 159 uwazasz ze klekot to profanacja grinser006.gif

Napisano

> kle kle w alfie to tylko z wariatorem albo szklankami zużytymi nigdy

> ropniakiem ......profanacja

to pokaż mi jakiś dobry silnik benzynowy w alfie w przedziale 1.6-2.0, bo jak kupowałem alfę, to najpierw szukałem benzyny , ale jak się dowiedziałem co to jest Ts , to odpuściłem temat Pb w alfie.

Nie wiem jak jest teraz w 159 gdzie są silniki opla , ale w 156 tylko diesel ( sama sobie alfa na to zapracowała)

Napisano

> No wiec coz takiego zasugerowal on i dlaczego po kilku dniach w 159

> uwazasz ze klekot to profanacja

a gdzie ja tak napisałem ? mi nie pasuje kompletnie, ale takich określeń raczej nie używam. Mogę wypisać co mi się nie podobało.

A co Clarkson napisał - przecież nie będę przepisywał całego rozdziału (czerwona okładka nie pamiętam tytułu) , w skrócie coś o białych skarpetkach i garniturze, pseudo-oszczędnościach i braku obrotów.

Ale niech sobie kazdy ładuje co chce do wozu, co mi tam, byle mi nie klekotał po nocy pod oknami:)

Napisano

> to pokaż mi jakiś dobry silnik benzynowy w alfie w przedziale

> 1.6-2.0, bo jak kupowałem alfę, to najpierw szukałem benzyny ,

> ale jak się dowiedziałem co to jest Ts , to odpuściłem temat Pb

> w alfie.

> Nie wiem jak jest teraz w 159 gdzie są silniki opla , ale w 156

> tylko diesel ( sama sobie alfa na to zapracowała)

naprawdę zadziwia mnie Twoje zaangażowanie w świętą wojnę przeciw TSom smile.gif żaden jego użytkownik nie marudził chyba AŻ tak jak Ty, który go jednak zdaje się nie miałeś ?

Dobrze, że mój mały 1,6 TS i jego dwaj starsi koledzy 1,8 i 2,0 w dobrze znanych samochodach (znaczy- ze znaną i prawdziwą historią od kupna) nie potrafią czytać, bo dziwaki jeźdżą i chyba nie wiedzą ,że powinny się psuć wink.gif

Napisano

> naprawdę zadziwia mnie Twoje zaangażowanie w świętą wojnę przeciw

> TSom żaden jego użytkownik nie marudził chyba AŻ tak jak Ty,

> który go jednak zdaje się nie miałeś ?

> Dobrze, że mój mały 1,6 TS i jego dwaj starsi koledzy 1,8 i 2,0 w

> dobrze znanych samochodach (znaczy- ze znaną i prawdziwą

> historią od kupna) nie potrafią czytać, bo dziwaki jeźdżą i

> chyba nie wiedzą ,że powinny się psuć

dzięki ,ze doceniasz moją walkę z TSami biglaugh.gif , zgadza się nie miałem tego silnika , ale rozważałem zakup 156 z takim silnikiem, przeczytałem co tylko znalazłem o tych silnikach (ale nie w folderach reklamowych, tylko na forach miłośników alfy), i wyszedł mi nieciekawy obraz, nie twierdzę że JTD są bezawaryjne, ale w TS występuje duży odsetek poważnych usterek mechanicznych , łącznie z naprawami głównymi jednostek napędowych, a to nie zachęca .

Oczywiście nie neguję osiągów tych silników, pewnie fajnie jeżdżą.

pozdrawiam i życzę Tobie i sobie bezawaryjnej jazdy ok.gif

Napisano

> ja mam 2.0 polecam wersji turbo nie było pozatym 2.0v6 turbo a to

> juz wydatek tyle ze w gtv :

a co powiesz o swoim 2.0 ?

Napisano

> to pokaż mi jakiś dobry silnik benzynowy w alfie w przedziale

> 1.6-2.0, bo jak kupowałem alfę, to najpierw szukałem benzyny ,

> ale jak się dowiedziałem co to jest Ts , to odpuściłem temat Pb

> w alfie.

> Nie wiem jak jest teraz w 159 gdzie są silniki opla , ale w 156

> tylko diesel ( sama sobie alfa na to zapracowała)

pb juz dawno nie ma smile.gif widocznie na jakieś kiepskie trafileś mój może konkurować z skoda najnowszą rs smile.gif miałem okazję przetestować takiego rywala nic nie pokazał ciekawego swiety.gif

Napisano

> a co powiesz o swoim 2.0 ?

rozrząd contitecha 650 +pasek klinowy wesja z klimą 55zł wymiana w aso 200zł ,wymieniłem opony na 18stkach ok 1800zł olej mobila syntetyk 180zł filtry ok 50zł i jeszcze tarcze z klockami przód też nie tak drogo bo mikody tuningowe 245zł klocki remsa 110zł plus kosmetyki do hamulców ok70zł sam wymieniłem wink.gif, wahacz górny trw oryginał w fiatowskiej reklamówce 217 jak kupisz w oryginalnym opakowaniu fiatowskim w intercarsie bedzie jeszcze tańszy od trw w opakowaniu trw smile.gif tego juz nie wymienisz ze względu dolnego mocowania amortyzatora śruba imbusowa nie chciała puścić musieli przyspawać szpilke z koła której nawet nie ruszył pistolet pneumatyczny dopiero 2 metrowa rurka pomogła wymiana jedyne 50zł..... akumulator też musiałem wymienic ok 180zł o tych postojówkach nie wspomne , termostat 83zł wymiana we własnym zakresie plus silikon temperaturowy 18zł obejmy jakies 10zł, tłumik eberspracher niemiecki dedykowany 280zł wymiana 30zł,

z wydatków na przyszłość peknieta szyba rumun mnie załatwił na trasie ...... simmering wału od strony koła zamachowego i zaprawek kilka przy progach standard w tych autach

osobiście uważam że tafiłem na udany egzemplarz silnik jak nowy karoseria też ładna wnętrze zadbane nic w zasadzie sie nie zepsuło a z ubezpieczeniem wyjdzie przeszło 6tyś dodatkowe w skali roku smile.gif może nie być tak kolorowo co nie znaczy że nie może być lepiej ale czy w 8 letnim samochodzie? kto wie zeby.GIF

Napisano

> a gdzie ja tak napisałem ?

Tak wyszlo z kontekstu kolejnych wypowiedzi "a ja tak mowilem", "a ja tak nie mowilem..." odnoszacych sie do sformulowania "...nigdy ropniakiem ......profanacja " wink.gif

Napisano

> Tak wyszlo z kontekstu kolejnych wypowiedzi "a ja tak mowilem", "a ja

> tak nie mowilem..." odnoszacych sie do sformulowania "...nigdy

> ropniakiem ......profanacja "

No tak, w tym kontekście mogło tak zabrzmieć. Chodziło mi o to, jak różnie może być ten sam silnik odbierany, oraz o to, że ciut męczące stają się te ochy i achy nad JTDkami, bo nie znalazłem potwierdzenia ich części (ważnej dla mnie) w rzeczywistości (poza przyspieszaniem na niskich obrotach - dla leniuszków:) oraz nie mogłem oczywiście w żaden sposób sprawdzić trwałości).

A druga rzecz to połączenie delikatnej i harmonijnej linii Alfy i mało delikatnego klekotu - tak średnio pasujące do siebie.

Napisano

moim zdaniem gdyby nie Jtd -ki to alfę prawdopodobnie już by zaorano i rosłyby kwiatki

Napisano

> No tak, w tym kontekście mogło tak zabrzmieć. Chodziło mi o to, jak

> różnie może być ten sam silnik odbierany, oraz o to, że ciut

> męczące stają się te ochy i achy nad JTDkami, bo nie znalazłem

> potwierdzenia ich części (ważnej dla mnie) w rzeczywistości

> (poza przyspieszaniem na niskich obrotach - dla leniuszków:)

> oraz nie mogłem oczywiście w żaden sposób sprawdzić trwałości).

> A druga rzecz to połączenie delikatnej i harmonijnej linii Alfy i

> mało delikatnego klekotu - tak średnio pasujące do siebie.

Hmmm

Wydaje mi sie, ze w kwestii trwalosci glownych elementow silnika to jednostki JTD Fiata sa dosc dobrze oceniane (nie liczac typowych przypadlosci diesli). Do tego trzeba przyznac, ze sa to nowoczesne silniki.

Nie wiem, moze jestem skrzywiony moim poprzednim silnikiem benzynowym, ale mam uraz do tych wiekszych silnikow benzynowych Fiata. W miare trwale silniczki to te mniejsze w mniejszych Fiatach - w tym Fiat jest dobry ok.gif

Nie twierdze, ze diesel to cos wspanialego. W aucie typu Alfa Romeo niestety te silniki nie dodaja charakteru. Jazda pozbawiona jest emocji, ktore towarzysza obrotom silnikow benzynowych.

To co mi zawsze przeszkadzalo w dieslach to drgania karoserii i przedw wszystkim dzwigni zmiany biegow. Pierwszy diesel jaki w koncu kupilem pozbawiony jest tych wad grinser006.gif Przy wiekszych przebiegach i podrozowaniu drogami szybkiego ruchu diesel jest sprawniejszy i bardziej komfortowy ok.gif

Ale na weekendy, dla zabawy i frajdy - zgodze sie ze tylko benzyna ok.gif

Miejmy nadzieje, ze wraz z tendencja downsizingu silniki benzynowe doczekaja wiekszej sprawnosci i wroca do lask ok.gif

Jesli mowisz o klekocie to chyba raczysz zartowac - trudno chyba znalezc cos bardziej typowego dla Alfy niz..... klekot wariatora zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifhehe.gif

A Alfa Romeo jak dla mnie kojarzy sie z dwiema rzeczami - piekna stylistyka i wysmienitym zawieszeniem ok.gif Te dwa warunki spelnia kazda Alfa niezaleznie od tego czym jest napedzana zlosnik.gif

Napisano

> Wydaje mi sie, ze w kwestii trwalosci glownych elementow silnika to

> jednostki JTD Fiata sa dosc dobrze oceniane

no tego nie mam możliwości sprawdzić więc nie podważam

> niestety te silniki nie dodaja charakteru. Jazda pozbawiona jest

> emocji, ktore towarzysza obrotom silnikow benzynowych.

to było jedno z odczuć - naczytałem się że JTD to "wysokoobrotowe diesle" a w rzeczysiwstości miałem wrażenie jak dziecko gdy odbiera mu się przed chwilą ofiarowaną zabawkę (inne porównanie mi się też nasunęło, ale to Panie powinny się raczej wypowiedzieć wink.gif ) - obroty rosły, pięknie przyspieszała i nagle, jak zdawało się że dopiero się rozkręca - koniec.

O mało mnie ciężarówka nie rozjechała jak po sekundzie skonczyła się 1ka (!) , na szczęście zdążyłem na 2 i 3 zmienić szybko - ale do miasta to nie na moje nerwy takie machanie lewarkiem .

> To co mi zawsze przeszkadzalo w dieslach to drgania karoserii i

> przedw wszystkim dzwigni zmiany biegow. Pierwszy diesel jaki w

> koncu kupilem pozbawiony jest tych wad

no karoserii to może nie, ale kierwonica i drążejk ochoczo sobie drgały, nie w taki stopniou jak w jakichś starych taryfach, ale do benzyny to jeszcze daleko

> Przy wiekszych

> przebiegach i podrozowaniu drogami szybkiego ruchu diesel jest

> sprawniejszy i bardziej komfortowy

to się zgadza - na autostrady przez wiele gosdzin jednostajne >5tys obtrotów benzyny staje się męczące, fajne są zmiany obrotów, ale jednostajne wysokie tak średnio.

> Jesli mowisz o klekocie to chyba raczysz zartowac - trudno chyba

> znalezc cos bardziej typowego dla Alfy niz..... klekot wariatora

nie, nie żartuję - odpaliłem w wieczornej ciszy i o mało się pod ziemię nie zapadłem - pod salonem był przystanek i wszyscy się odwrócili smile.gif zajeżdząjąc na praking w środku nocy chyba całą okolicę obudziłem, a na każdym skrzyżowaniu rozglądałem się czy nie stoi obok mnie jakiś ursus czy TIR - niestety nie stał, to 159 klekotała w najlepsze. Niestety plotki o braku klekotu JTD są mocno przesadzone. Wariator - przy tym to pikuś! może mój nie zdążył jak należy się rozklekotać przed wynmianą. Ale przy odpalaniu miałem namiastkę diesla przez pare sek przez kilka tygodni - tylko że wiedziałem, że zaraz będzie cicho smile.gif

> A Alfa Romeo jak dla mnie kojarzy sie z dwiema rzeczami - piekna

> stylistyka i wysmienitym zawieszeniem Te dwa warunki spelnia

> kazda Alfa niezaleznie od tego czym jest napedzana

No tak każdy dla jakichśtam innych troszkę powodów wybiera akurat Alfę, linia, kształty, jakioś wg mnie powinny pasować do odgłosów im towarzyszących. Z drugiej strony - ciekawe jak by się nam podobała Alfa-melex?

Napisano

> no karoserii to może nie, ale kierwonica i drążejk ochoczo sobie

> drgały, nie w taki stopniou jak w jakichś starych taryfach, ale

> do benzyny to jeszcze daleko

> to się zgadza - na autostrady przez wiele gosdzin jednostajne

> nie, nie żartuję - odpaliłem w wieczornej ciszy i o mało się pod

> ziemię nie zapadłem - pod salonem był przystanek i wszyscy się

> odwrócili zajeżdząjąc na praking w środku nocy chyba całą

> okolicę obudziłem, a na każdym skrzyżowaniu rozglądałem się czy

> nie stoi obok mnie jakiś ursus czy TIR - niestety nie stał, to

> 159 klekotała w najlepsze. Niestety plotki o braku klekotu JTD

> są mocno przesadzone. Wariator - przy tym to pikuś!

Odnosze wrazenie, ze probowales 1.9 120-konny. Wersja 150-konna moim zdaniem nie pasuje do Twojego opisu, ale moze to kwestia wrazliwosci zlosnik.gif

Napisano

> Odnosze wrazenie, ze probowales 1.9 120-konny. Wersja 150-konna moim

> zdaniem nie pasuje do Twojego opisu, ale moze to kwestia

> wrazliwosci

Zaraz sie okaze, ze Alfa Romeo to stan umyslu, nie samochod zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> moim zdaniem gdyby nie Jtd -ki to alfę prawdopodobnie już by zaorano

> i rosłyby kwiatki

Kolego, masz naprawdę bardzo płytka wiedzę na temat Silników Alfy Romeo.

Nie wiem, czy wiesz, ale pewnie nie, że BENZYNOWY silnik Alfy 2.5 V6 został swego czasu najlepszym silnikiem na świecie w swojej klasie, i to właśnie silniki V6 Alfy są klasą samą w sobie.

Nie wypisuj więc proszę już więcej pierdół, ze niby to jtd to szczyt szczytów, choć faktycznie są bardzo dobre, ale Alfa to przede wszystkim osiągi, a nie oszczędności.

Pozdrawaiam.

Napisano

> Kolego, masz naprawdę bardzo płytka wiedzę na temat Silników Alfy

> Romeo.

> Nie wiem, czy wiesz, ale pewnie nie, że BENZYNOWY silnik Alfy 2.5 V6

> został swego czasu najlepszym silnikiem na świecie w swojej

> klasie, i to właśnie silniki V6 Alfy są klasą samą w sobie.

> Nie wypisuj więc proszę już więcej pierdół, ze niby to jtd to szczyt

> szczytów, choć faktycznie są bardzo dobre, ale Alfa to przede

> wszystkim osiągi, a nie oszczędności.

Po pierwsze: V6 o ktorym mowisz zostal zastapiony bezdusznym V6 rodowodu GM...

Po drugie.. o jakich osiagach mowa? Bo konkurencja zostawia Alfe w tyle w tej dziedzienie.. popatrz na silniki Audi... nie mowiac juz o BMW...

Napisano

> Kolego, masz naprawdę bardzo płytka wiedzę na temat Silników Alfy

> Romeo.

> Nie wiem, czy wiesz, ale pewnie nie, że BENZYNOWY silnik Alfy 2.5 V6

> został swego czasu najlepszym silnikiem na świecie w swojej

> klasie, i to właśnie silniki V6 Alfy są klasą samą w sobie.

> Nie wypisuj więc proszę już więcej pierdół, ze niby to jtd to szczyt

> szczytów, choć faktycznie są bardzo dobre, ale Alfa to przede

> wszystkim osiągi, a nie oszczędności.

> Pozdrawaiam.

kolego , jakbyś dobrze poczytał to byś zauważył , że o V6 nigdy złego słowa nie powiedziałem.A jeden dobry silnik benzynowy to za mało, klienci też poszukują mniejszych silników - do 2.0l , nie wszyscy chcą zaraz 2,5.

a nie śmieszy cię to że alfa - niby firma ze sportowymi tradycjami , nie potrafiła zrobić dobrego silnika benzynowego ( mówię o niezawodności a nie osiągach)

i nie mówię że JTD to cud , ale ten silnik uratował markę

Napisano

> Po pierwsze: V6 o ktorym mowisz zostal zastapiony bezdusznym V6

> rodowodu GM...

> Po drugie.. o jakich osiagach mowa? Bo konkurencja zostawia Alfe w

> tyle w tej dziedzienie.. popatrz na silniki Audi... nie mowiac

> juz o BMW...

Piszemy o 156, więc wiem o czym mówię.

Napisano

> a nie śmieszy cię to że alfa - niby firma ze sportowymi tradycjami ,

> nie potrafiła zrobić dobrego silnika benzynowego ( mówię o

> niezawodności a nie osiągach)

> i nie mówię że JTD to cud , ale ten silnik uratował markę

Tu niestety masz rację i muszę sie z tym zgodzić. sciana.gif

Napisano

prowadzi się rewelacyjnie lepiej niż bmw e46(ma za miekkie zawieszenie za bardzo się przechyla na zakrętach a na trasie 2.0 spaliło jak nim jechałem dość agresywnie 18l/100km i to na samej autostradzie.... ) a ze spalaniem po wymianie termostatu w ciężkich warunkach z pełnym załadunkiem wczasowym wink.gif i wymagającą trasą czasem wzniesienia na 2000m n.p.m w cyklu mieszanym i włączoną klimą 11,5L /100km opory szerszych opon też można wziąć pod uwagę wink.gif

Napisano

> Witam

> Przymierzam sie do zakupu alfy 147 rocznik 2001 z jakim silnikiem

> jeszcze nie wiadomo najprawdopodobniej padnie na 1.6 ze wzgledow

> finansowych, marzenie by bylo minimum 130/140 koni no alen ie

> wiem jak to wyjdzie z $$

> na co zwracac uwage przy zakupie takiego wlocha ? jaka sa plusy

> minusy tego modelu czy jest z nim tak jak z fiatami ? ze

> blacharka

widzę, że Centomania przesiada się na Alfy zlosnik.gif. Też szukam 147 - stawiam na 1,9 JTD 16V - 140 kucyków prawie kupiłem w zeszłym tygodniu - jazda próbna auto bardzo fajnie się odpycha (obecnie śmigam Octvką 1,9 TDI i Alfa trochę lepiej się odpycha, a zawieszenie jak dla mnie dużo fajniejsze). Druga wersja, którą biorę pod uwagę to GTA 3,2 V6 - ale wtedy auto będzie traktowane raczej "hobbystycznie" zlosnik.gif

Napisano

chyba zostanę pewnie przy 2.0 co prawda 2.5 V6 daje dużo zabawy z jazdy ale bez przesady biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.