Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PROBLEM - KLIMATYZACJA - STILO 1.9 JTD 115

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie!

Właśnie wybieram się na urlop i niestety moja klimatyzacja zaczęła dziwnie działać, a na długą trasę bardzo by się przydała. Nie chłodzi teraz tak jak powinna. Zimne powietrze leci tylko z nawiewów na lewo od środka deski rozdzielczej. Po prawej stronie leci normalne powietrze. Wydajnośc klimy w tym momencie jest bardzo kiepska. Bardzo proszę o pomoc w czym może tkwić problem.

Pozdrawiam!

Napisano

napisz czy to automat czy manual ok.gif

Napisano
  • Autor

> napisz czy to automat czy manual

Rzeczywiście zapomniałem napisać wink.gif Klimatyzacja jest ręczna.

Pozdrawiam

Napisano

To imho zmiana filtru p.pyłkowego na początek. A najlepiej zrob test gdy go nie ma... Fajne gdy bys wiedzial ile stopni *C jest tam gdzie wieje zimno. Moze jednak przeglad klimatyzacji by sie przydał (brak czynnika w stopniu zadowalającym?)

Napisano
  • Autor

Trzeba będzie chyba zrobić przegląd klimatyzacji. Być może problem pojawił się po tym, jak pewien mechanik wymienił filtr przeciwpyłkowy (o ile go w ogóle tam włożył, bo to dziwne, że mimo zamkniętego obiegu do auta docierają zapachy z zewnątrz - czy to normalne?).

Napisano

Niską wydajność klimy może powodować zużyty filtr kabinowy (p/pyłkowy) albo ubytek czynnika chłodzącego.

W pierwszym przypadku "słabo wieje". U siebie niedawno wymieniałem filtr - ze środkowych nawiewów już w ogóle nie leciało powietrze, nawet przy najwyższym biegu wentylatora. Od poprzedniej wymiany upłynął ledwo rok, filtr nie był w sposób widoczny zapchany, a pomimo to prawie nie przepuszczał powietrza niewiem.gif

Po wymianie filtra wreszcie zaczęło wiać normalnie smile.gif

Przy niedostatecznej ilości chłodziwa klima "nie wyrabia" i z nawiewów leci wtedy letnie powietrze. Przy większym ubytku może to znaczyć że układ jest nieszczelny i czynnik gdzieś ucieka. U mnie po niedawnym nabiciu, przy ustawieniu najniższej temperatury, pierwszy raz zobaczyłem skraplanie się na wewnętrznej stronie szyby balwanek.gif

Dodajmy że rzecz działa się w krakowskich korkach, więc układ nie pracował z maksymalną wydajnością zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.