Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo JTD 1.9 - Airbag Failure - Nie kostki ?

Featured Replies

Napisano

Witam Drodzy Stilomaniacy

Mam dosc powazny problem i mam nadzieje ze nie jestem w nim odosobniony smile.gif

Otoz kupilem stilo kilka dni temu, piekna wersje dynamic itp, przejechalem nim jakies 300 km , jak narazie i umylem go z weza na wlasnym podworku, plus oczyscilem silnik z kurzu sucha szmatka i wymontowalem zaroweczke w lusterku w macie przeciwslonecznej bo sie rozpadla i nie swiecila (Przy wymianie cos zaiskrzylo) no i od tamtej pory swieci mi sie kontrolka airbagu i wyswietla komunikat jak w temacie. Pojechalem do ASO i powiedzieli ze odczyt z komputera wykazal uszkodzona centralke airbagow. Mam teraz takie pytanie czy ktos sie z tym kiedys spotkal, czy to typowe dla stilo, czy cos nie tak tam jest ? Czy to moze cos innego niz centralka bo jak nie to na dzien dobry z moim stilo w ASO musial bym wydac 1000 zl na nowa ! W ogole to gdzie moze sie znajdowac taka centralka ze mogla zostac uszkodzona ?

Z gory wam pieknie dziekuje smile.gif

Napisano
  • Autor

Dodam jakie mam odczyty z komputera:

Ladunek wybuchu airbag ze str. kierowcy - wartosc zbyt wysoka

Zasilanie Centralki - wartosc zbyt niska

Czujnik uderzenia czołowego - niesłuszny

Centralka - usterki wewnetrzne

No i czy mial ktos kiedys cos podobnego ? Na ASO mowia ze to ta centralka, ale mnie zastanawia ten spadek napiecia na niej ?

Napisano

U mnie po wymianie maty okazało się, że centralka też ma awarię. Nowa 1700zł (więc Twój 1000 to i tak nieźle), ale odstawili ją do fachowca, który się w tym specjalizuje i za ok. 300zł ją naprawił smile.gif Szczegółów technicznych nie znam, podejrzewam tylko, że to zepsuta mata mogła u mnie "pociągnąć" za sobą centralkę. To, gdzie ona się może znajdować, że została uszkodzona, to nie ma znaczenia, centralki rzadko ulegają uszkodzeniu na skutek jakiejś siły fizycznej, raczej pada elektronika (skoki napięcia, przepięcia itd.).

Moja była naprawiana gdzieś we Wrocławiu (nie wiem gdzie, bo serwis ją tam odesłał, odebrał i zamontował), ale TUTAJ są fachowcy od centralek - sprzedaż i naprawa. Z pewnością wyjdzie taniej ok.gif

Napisano
  • Autor

Super, Dzieki wielkie za odpowiedz, tak wlasnie myslalem ze to sa jaies soi napiecia czy cos, tylko trzeba by je tez wyeleminowac zeby znow sie cos nie popsulo.

Napisano

Można zawsze odłączyć centralkę, przeczyścić styki jakimś preparatem i ponownie podłączyć...

Centralka jest umieszczona pod nagrzewnicą i czasami ( w Bravie tak miałem ) uszkodzona nagrzewnica zalewała ją płynem no.gif

Zobacz czy nie masz tam mokro i przeczyść styki w pierwszej kolejności ( odłącz centralkę po odpięciu akumulatora )

Napisano
  • Autor

Dzieki, sprawdze to wlasnie, bo to sie stalo dziwnym trafem po myciu samochodu, tylko powiedz mi jak sie do niej dostac, ona chyba jest gdzies w tunelu albo pod nim cos w ten desen ?

///W Eperze juz znalazlem, centralka jest pod mieszkiem do srzyni biegow, w tunelu srodkowym, jutro sie poglowie ja to cos sciagnac smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

No i wymienilem ta zakichana centralke, oczywiscie w Fiacie mnie w ciula zrobili, bo umowilem sie na 1200 zl z robocizna a mi wyskoczyli z 1900 zl !!!!!! po super niby znizkach zaplacilem 1650 zl ! Ostrzegam przed tym FAPem calym, tylko niestety nigdzie indziej nie moglem teog zrobic. Ceny w ogole maja dobre za wymiane amorkow krzykneli 800 zl a w sumie zrobilem to za 450 zl z amorkami.

Napisano

> No i wymienilem ta zakichana centralke, oczywiscie w Fiacie

dalej jezdzisz do autoresu hmm.gif

Napisano
  • Autor

Heh no to byl chyba moj ostatni raz, ale niestety przy takiej elektronice nie ma zbytnich alternatyw ? chyba ze ty masz jakas ?

Napisano

moze aso fiata w Jaroslawiu ostatnio bylem robic tam hamulce i przeglad ceny duzo nizsze niz w Rzeszowie ,no i obsluga calkiem inna moim zdaniem warto spróbować

ok.gif

Napisano

witaj. co prawda jak przeczytałem to już u ciebie po sprawie, ale tak dla potomnych U mnie też padła centralka. było to w ubiegłym roku. Po próbach jej naprawy postanowiłem ją wymienić. nie wiem dlaczego tak się stało że się popsuła. opisałem to w wątku chyba "awaria centralki airbag" czy jakoś tak. ten wątek jest z czerwca ubiegłego roku. nie chce mi się szukać w wyszukiwarce. za wymianę w euromobilu w warszawie zapłaciłem po zniżkach 1350 zł. nie znam się na naprawach, ale powiedziano mi że można ją naprawić ale tylko będzie działać do pół roku. potem kłopot powróci. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.